Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Ako vec misle da obnavljaju zgradu u potpunosti, ne vidim problem da tu bude biblioteka SPC. NBS je ionako dobila zgradu na posedu crkve, i jos je skoro obnovljena,pa bi ovo bila neka trampa... SPC je odustala od gradnje patrijarsije kod hrama, sto je dobra stvar, i treba joj prostor da izmesti biblioteku da bi mogli da prosire iznutra sadasnju patrijarsiju koja je mala. Najvredniji rukopisi izgubljeni u pozaru biblioteke su bas i bili vezani za SPC, tako da galama nekih likova iz slobodne evrope koji mrze sve sto je srpsko ne treba nikoga pametnog da dotice.

Ovo sve govorim u slucaju da obnavljaju zgradu. Ja sam izneo ideju par strana ranije, da bih obnovio prednju trecinu zgrade, i povukao je unazad. U njoj da bude muzej, a napred trg. On bi mogao da bude na pojedinim delovima pokriven staklom, i da se ispod vide iskopine. I jos bi naslagao po njima knjige, kao na ovoj ''instalaciji'' od pre par dana. I neki spomenik knjizi u sredini.

Борчанац":23yw738t je napisao(la):
JohnyBgood":23yw738t je napisao(la):
Борчанац":23yw738t je napisao(la):
Нај нормалније је указати на не прихватљива решења, пропусте, проблеме. Ја сам упозорио на тон, који се и даље на жалост провлачи. Са много поштовања треба говорити о нај важнијој организацији код нас у последњем миленијуму. А која и даље, наравно, има утицај, на све животне циклусе. Секуларни или не, још се нико није дрзнуо да се о озбиљним стварима не консултује са овако крупним делом народног бића. После се неко чуди када се упадне на неки " догађај " Насиље, не култура, ломе наш град, ово, оно... Овакав однос је окидач.
Опет понављам, критика али са уважавањем је добро дошла. Нико на пример није за заштиту педофила, лопова, ако такве ствари постоје, основано се сумња, постоје чињенице, свима нам је у интересу да се избаце из тако вредне организације.
Ја се више нећу оглашавати по овом питању, али узимам за зло и увреду. а ви по савести...

Времена се мењају и некадашње суперсиле нису више суперсиле, и некадашње битне институције више нису тако битне. А поготово се нечији и садашњи а камоли бивши значај не сме користити за ућуткивање. И јасно ми је да је ствар васпитања никога не вређати али апсолутно не прихватам да се нечија некултура (узгред, некултура, неприхватљиво, итд. се пише заједно) и вређање користе као изговор под формом некаквог "окидача". То је исто као рећи "нисам ја крив што сам џипом згазио дете, крива је жена што ме пре тога изнервирала".

На крају и мени сметају бланко оптужбе да су СВИ попови педофили или лопови, али се онда на ТО може указати и ту ставити тачка. И огромна већина ће се сложити, што је пуно ефектније него уз то прогуравати тезе о некаквим "окидачима" кој као фол треба да "објасне" ломљење града или упадање на нечије догађаје. За такве акције постоји јасан назив, а то је фашистиодно дивљање.

А кад је реч о неким стварима које гради црква а које су једноставно ружне или представљаају чисту архитектонску бахатост и насиље, не видим шта ту ко има да се вређа ако неко на то укаже. Исто тако су и дискусије о архитектури цркава које се граде сасвим легитимне, био неко верник или не. Као што имам право на своје мишљење о стадиону Вождовца иако нисам навијач. Ово је један слободан форум у друштву које и само покушава да постане слободно.

Опет си 100% промашио тему. Јављаш се на ствари које ни сам нигде не проналазиш, разлог је вероватно што ни не читаш то на шта одговараш. Врати се у свој свет, нико ти не угрожава слободу. Јављам се само да појасним твоје извртање мог мишљења и надам се да више нећеш реплицирати.
Потпуно се слажем да ове ствари не могу да се оправдају нечијим гестом, сугерисао сам да није паметно без потребе их изазивати, због здравог разума, мира у кући, простог осећаја
Тако да си се ти јавио да потврдиш све што сам рекао, успут ми убациш свој контекст са оптужбом да нешто хоћу да прогурам, исправиш ми граматичке грешке. Буди слободан да и даље то радиш, али ми се јави прво да провериш ако постоји нека недоумица, да не морам да сумњам у твоје добре намере када ми окачиш своје виђење мојих реченица. А није први пут.

A ti jos jednom procitaj jos jednom SOPSTVENI tekst:

"После се неко чуди када се упадне на неки " догађај " Насиље, не култура, ломе наш град, ово, оно... Овакав однос је окидач"

"Потпуно се слажем да ове ствари не могу да се оправдају нечијим гестом, сугерисао сам да није паметно без потребе их изазивати, због здравог разума, мира у кући, простог осећаја"

Ovde i sam ponovo crno-na-belo kazes da necija nekultura i vredjanje crkve IZAZIVA stvari koje se ne mogu opravdati necijim gestom. Znaci ne mogu se opravdati ali opet su "izazvane", it TO je ono sto ja u startu odbijam. Nema opravdanja i tacka, i uplitanje sta je neko ranije rekao je po meni kontraproduktivno. OK, ti se mozda ne slazes, i to je to.

PS A sto se tice pravopisa, i sam sam upotrebio zagradu i rec "uzgred", pa ti to shvati kako hoces.

dsc08580.jpg

Revitalizacija Kosančićevog venca nece nikada biti potpuna
ako se ne revitalizuju i laguni ispod samog KV

Potencijal i efekati revitalizacije nj. laguna nudi obilje koristi . . .
ne samo kulturno istioriski nego i finansiski bio gotovo revolucionarni skok samog Bgda u mnogim sverama. . . .

У рупама овај део града, некако скрајнут у потпуности, а вредан и лако доступан, недостаје му пажње пуно.
Боко, калдрма на слици је средина улице, да има пречишћавања могао би човек да се брћне :cry:

Prosto ne verovatan fenomen za jedan matori greben
KV je zapravo supalj ko svajcarski sir, a opet voda se zadrzava

Istabanah u mladosti ne mali br velikih gradova i svi svoje takve cetvrti i drze jako zivo uredjeno i zaradjuju na atraktivnosti
jedino mi je saranismo i za svaki slucaj debelo izolovali

K V je stariji , lepsi i vredniji od svih drugih kvartova
Svi nadlezni pa cak i kvazi BG . Mikser ga u sirokom luku zaobilaze

Ovo je stari članak koji je neko već postavio na forum, ali nije loše pročitati ponovo.

ima li ikakvih sansi da se ta biblioteka obnovi mislim zgrada :) ?

Čudno. Ja sve očekujem dopunu PDR-a za tzv. "trouglasti blok" između Pariske, Karađorđeve i Velikih stepenica (gde oni misteriozni Rusi hoće da budže neke hotele), a sada odjednom na uvid stiže dopuna plana za deo Kosančićevog venca koji je već poprilično formiran - blok između Kneza Sime Markovića, Kralja Petra i Kosančićevog venca:

kosancic-pdr.png

Ovim prostorom definitivno dominira zgrada Patrijaršije. Tu su i Austrijska ambasada i nešto manja dimenzijama, ali ne i značajem, kuća Mike Alasa. Jedini slobodan prostor je ovaj plac preko puta Univerziteta umetnosti, ali nemam pojma kakav je status tog zemljišta... Ako se već tu planira izgradnja, bilo bi lepo da bude neki sadržaj za potrebe susednog Univerziteta, ali bojim se da o takvom razvoju događaja možemo samo da sanjamo.

Mislim da je to dvorište ambasade.

Da, deluje da je tako. Ali izgleda da se nešto planira u tom bloku, ne vidim drugi razlog za promenu dela Plana detaljne regulacije :?

Stižu odgovori!

Ново здање у комплексу Патријаршије
Део целине старог језгра доступан јавности треба да буде подигнут на Косанчићевом венцу поред куће Мике Аласа
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
kosancicev-venac-foto-D-JEVREMOVICH.jpg

Мења се план детаљне регулације просторне целине Косанчићев венац (Фото Д. Јевремовић)
Приземни дворишни објекат у комплексу Патријаршије у коме се налази сала за предавања биће замењен новим здањем од 1.200 квадратних метара на три спрата и повезан са зградом седишта Српске православне цркве. Због те интервенције мења се план детаљне регулације (ПДР) просторне целине Косанчићев венац, блок између улица: Краља Петра Првог, Косанчићев венац и Кнеза Симе Марковића. Комисија за планове Скупштине града огласила је јавни увид у нацрт измена и допуна тог плана и он ће бити изложен до 22. августа у сали два зграде Градске управе у Улици 27. марта 43-45 сваког радног дана од 9 до 18 часова.

Планским документом Косанчићевог венца су, како каже Вера Михаљевић, једна од руководилаца његове израде из Урбанистичког завода Београда, створени услови за функционалну реорганизацију објекта Патријаршије како би се одвојио службени од простора који ће бити отворен за јавност.

– То се, пре свега односи на садржаје Музеја Патријаршије и део комплекса ка Улици Косанчићев венац, који је јавног карактера, док би део објекта оријентисан ка улицама Краља Петра и Симе Марковића имао административни карактер. Предвиђено је и измештање штампарије. Део комплекса доступан јавности треба да буде подигнут у Улици Косанчићев венац поред куће Мике Аласа. Његова површина износиће 1.200 квадрата, а фасада модерно обликована. Намењен је за музејску поставку СПЦ-а, продавницу и пратеће садржаје – каже Михаљевићева.

Идејно решење са овим новинама настало је на Архитектонском факултету. Да би се одобрили грађевински захвати у том блоку неопходно је да градска комисија за планове потврди идејно решење, а наручито да провери да ли ће ново здање у Улици Косанчићев венац заклонити визуре на комплекс Патријаршије са новобеоградске стране и са Бранковог моста.

ПДР Косанчићевог венца усвојен је 2007. године, а на њега се чекало десет година.

-------------------------------------------------------------

Примедбе на измене плана до 22. августа

На јавној седници Комисије за планове Скупштине града Београда, заказаној за 17. септембар у 13 часова, сви присутни који су на нацрта измена и допуна плана детаљне регулације просторне целине Косанчићев венац поднели примедбе у писаном облику, могу их образложити пред члановима комисије. Седница ће бити одржана у згради Градске управе у Улици 27. марта 43-45 (сала два у сутерену). Примедбе на планирана решења могу се, у писаној форми, доставити Секретаријату за урбанизам и грађевинске послове, преко писарнице у Улици 27. марта 43-45 најкасније до 22. августа.

-------------------------------------------------------------

Оживљавање идеја првобитног пројектанта

patrijarsija.jpg

Комплекс Патријаршија

Аутори идејног пројекта преуређења и доградње Патријаршијског двора у Улици кнеза Симе Марковића и новог објекта Српске православне цркве у Улици Косанчићев венац 24 су Александар Виденовић, доцент на Архитектонском факултету и Дејан Радоњић, архитекта. Конструктивно решење објеката израдио је проф. др Милан Глишић. У току је, како каже Виденовић, израда главног пројекта.

– Обнова подразумева оживљавање првобитне замисли руског архитекте Виктора Лукомског који је пројектовао Патријаршију али чији део није никада изведен. Сврха реконструкције је да простор постане функционалнији а фасада Патријаршије неће бити мењана, што је био један од услова градског Завода за заштиту споменика културе – објашњава Виденовић.

Д. М.
објављено: 25.07.2013.

Izvor: Politika

Rano je suditi na osnovu ove jedne skice - dograđeni deo u dvorištu Patrijaršije deluje stvarno OK, ali mi ovaj objekat što izlazi na Kosančićev venac, ovako na prvi pogled, malo miriše na zgradu "Pinka". No, kao što rekoh, rano je suditi na osnovu jedne grube skice.

SPC je, to je opšte poznato, svojim milionima uvek prvo pomagala siromašne, bolesne, siročad, izbeglice, itd. pa tek ako nešto ostane ulagali su u zgradurine, novi vozni park i ostale materijalne stvari bez kojih izgleda nema njihove duhovnosti... :roll: Sa tih dodatnih 1200 kvadrata lux poslovnog prostora biće verovatno još "bliži Bogu"...
popeanim-smiley-face.gif

Да ли ти СПЦ доживљаваш само као хуманитарну организацију или си можда некада чуо и за другу неку улогу. Мислим да се без преке потребе овде бавиш генерализацијом. Као и у свакој групацији, тако и овде. Имаш хуманисте, теологе, лопове болеснике... Као аутономна организација увек су се бавили разном изградњом. Осим цркава, манастира, капела, грађени су и економски објекти, као и седишта, парохијски домови...
Као и поједини из цркве, ваљда и ми остали нисмо гадљиви на материјално, вероватно не живимо у шупама или идемо само пешке. Владике нису свеци, не треба то ни очекивати, и црква неће све прилоге давати само сиромашнима, већ ће улагати у зграде, продавнице, издаваштво... Није примерено извртање руглу, ако нема разлога. Ако неко краде, рећи. Ако је неко болесник, исто. Цела организација није неко одређен!

Poslednji skandal sa vladikom koji je homoseksualac te dugogodisnji saradnik sluzbe, pored standarnih ljudskih grehova dovode crkvu u poziciju da joj mnogi ne veruju, odnosno manje joj veruju nego ranije.
Mozda je i parijarh DB-ovac, ko sada moze da tvrdi da nije ?

Булеварац, да ли се слажеш да је то ипак превелики број људи у склопу СПЦ да би се сви стрпали у исти кош?
Просто не верујем да нисте срели позитивне особе а блиске овој организацији.

Црква је, као и сваки други институционални систем формиран од стране човека и вођен од стране човека, труо као и сваки други систем.
Али ако је Црква као организација трула, нису сви у њој трули, као што нису ни сви државни службеници џабалебароши итд, итд, итд....

И као и код других институционалних система, врх институције је легло свега и свачега.

Зато никако не треба стављати знак једнакости између цркве и вере и између цркве и Бога. Особе које се декларишу као атеисти због свог става према цркви могу бити или непромишљени, или површни, или плиткоумни.

Naravno da se ne uklapaju svi u isti kos, ali je cinjenica da je sam vrh crkve ukljucen u ono sto sam naveo. Takodje je cinjenica da sluzbe najvise interesuju uticajni, bez obzira da li oni pripadaju crkvi, politickoj partiji, sindikatu ili kriminalnoj skupini.
Posle saznanja da je vladika dugogodisnji saradnik sluzbe, moze opet da se postavi pitanje zasto kod nas nikada nisu otvoreni dosijei ljudi koji su bili deo sluzbe u vremenu koje je donelo mnogo toga loseg. Samoj crkvi bi to trebalo da bude primarni cilj nakon skandala sa vladikom, ali kao sto vidimo nije. Zasto ?

Булеварац, на то кажем амин. А када прочиташ уназад, да ли видиш таква питања или нешто друго? Мени делује као напад на целу организацију, са свима у њој. Али то је један општи проблем у комуникацији у нашем друштву, па ја сада ни не знам да ли је то усвојена форма уопштавања или стоји намера иза свега. Свакако трошим превише енергије на исправљање кривих Дрина и жао ми је због тога.

Naravno da se i u SPC može naići na pozitivne i korektne pojedince (najčešće na "nižim hijerarhijskim nivoima"), ali oni na žalost ne mogu promeniti utisak koji ta organizacija ostavlja već dugo - leglo hipokrizije, retrogradnosti, ksenofobije, pronevere sredstava prikupljenih od strane vernika i drugih donatora, neumerenosti u luksuzu u vreme kada većina njihovih vernika jedva sastavlja kraj sa krajem, i gomilanja para na ličnim bankovnim računima u ime duhovnosti i "borbe za srpstvo"...

Potpuno je bezpredmetno raspravljati o moralu crkve na ovom forumu. Treba ostaviti za neki drugi forum koji se izmedju ostalog bavi i situacijom gde dva monaha vec danima PROSE na sred Knez Mihajlove, pored svih crkava koje postoje u gradu, a na opste zgrazavanje turista i prolaznika.... Toliko o nasoj crkvi!

Ovaj forum bi trebao da se pozabavi kritickim osvrtom na planove o izgradnje ovog objekta. Nemam nista protiv da SPC, kao vlasnik parcele izgradi sta god joj odgovara, ali u ovom senzitivnom tkivu grada, gde svaka cigla ima dvostruko vecu vrednost nego bilo gde u gradu - mene zapanjuje cinjenica da se takva jedna stvar preko noci pojavi u medijima kao svrseni cin. Ja se iskreno nadam da ce po usvajanju DUP-a da se raspise konkurs i izabere najbolje resenje. Vecna dilema sta sa novim objektima na K. Vencu: nije ni da se rade zgrade u tradicionalnom maniru koji ce da imitira neki gradjanski stil XIX veka, ali nije ni da se uradi nova staklena zgrada kao da se radi na ledini na N. Beogradu. Zato i smatram da se ovom treba posvetiti mnogo veca paznja i da se forum fokusira da animira nadlezne da ovo ne bude jos jedno guranje stvari pod tepih (sami smo videli kako se upravo zbog vesti na forumu angazovao covek iz Opstine Savski venac!). Ako se to dozvoli (u sta ne sumnjam obizrom koliki uticaj SPC trenutno ima i u gradu i u drzavi) - to ce biti pocetak kraja K. venca kao ambijantelne celine. Ko ce onda spreciti ostale koji su pokupovali (ili cekaju da kupe) jos par preostalih kuca gde ce za koju godinu da zveknu jos po par takvih zgrada... I sta ce onda ostati od te ambijentalne celine. U vreme kada se vec otvoreno prica da je tesko zadrzati autenticnu kaldrmu, o tome sto se jedna po jedna lipa sece bez plana, o tome sto se zgrade pokrivaju plasticnim pokrivacima a prozori zamenjuju PVC stolarijom... sta reci ako nikne i pogresna zgrada bas tu, gde se K.venac otvara ka Savi... Lisno mislim da je kasno za bilo sta, da se po arhitektonskim i opstinskim centrima moci vec odlucilo, prebilo, ugradilo... Sledeci je cosak Pariske i Karadjordjeve... i tako redom dok ceo K. venac ne postane Medakovic V ili vec nesto slicno...

Vrh