Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Ko ce to da plati da nece banka inteza mjesto koje volim nasta li ce to liciti

roger":1mlvn3x4 je napisao(la):
Sigurno ste gledali „Gospođu ministarku“, a verovatno se sećate PERE, pisara iz administrativnog odeljenja. Isto kao što je Pera pisar saopštio gospođi Živki da je njen muž Sima, postao ministar, tako sada i ja saopštavam da će se na Kosančićevom vencu obnoviti zgrada biblioteke. Spoljni izgled zgrade biće najpribližniji izgledu srušene zgrade, a namena zgrade će biti ista kao što je bila i pre – znači gradiće se zgrada biblioteke. Ostale detalje za sada ne mogu da iznosim, a molim administratora da ne briše ovaj post jer se nikada na ovom forumu nisam bavio dezinformacijama, pa to ne radim ni sada. Znači ništa od trga ili platoa na tom mestu.

Сувише лепо да би било истинито. Међутим, ако се којим случајем зграда обнови, частим туру на скупу БеоБилдоваца.

stf":2gt2qgvs je napisao(la):
А у исто време се тренутна зграда Народне библиотеке неадекватно реконструише, вредна дела неповратно пропадају, депои плаве и прокишњавају, књижевни фонд се крчми и износи из библиотеке, рестаураторски департман се распао, али је зато кафе бар лепо обновљен.

.....а на челу библиотеке ....

Čekaj, zar to nije bilo za vreme prethodnog upravnika Ugričića?

Koliko ja pratim fabulu, novi upravnik se upravo bavi depoima, klimatizacijom, infrastrukturom, restauracijama, međunarodnom saradnjom .... a ne skupim stolicama i zavesama kao ovaj pre njega?

A zato su nam knjige iz dvorske bibljoteke zavrsile na buvljaku boze zasto bi cuvali tri vrijedne knjige jos stare. Vojska je ispraznila zgradu u balkanskoj 55 to je bila centralna bibljoteka sluntavi je bacio toliko knjiga da se mjeri u destinama tona [vecina domova vojske je imala biblioteke]umjesto da se to pokloni opstinskim bibliotekama ili skolama .
Da vrijedne knjige nestaju da se iznose i one koje nebi smjele i nikom nista
Kad smo kod knjiga i evo neke informacije o BIGZU stamparija radi djelimicno samo halo oglase stampaju i oni su se cjelog magacina punog knjiga za male pare ratosiljali.Novi vlasnik je kupio samo firmu a ne i zgradu tako da iz tog razloga tu hotel necemo gledati .A on je mislio kad je kupovao firmu da je kupio i zgradu koja je u drzavnom vlasnistvu od izgradnje

Реља,

тачно, али ни за време новог се ситуација није поправила. Највреднији примерци и даље пропадају, али је зато најављена реконструкција старе библиотеке без икакве идеје о њеној намени.

То је стари римски принцип "Хлеба и игара". Дај народу нешто што сија и тиме сакриј уништење нечег што је стварно битно.

Ова романтичарска прича о Косанчићу је требала да се покрене после целокупне реконструкције Народне библиотеке по светским стандардима и са 100% јавном транспарентношћу, са изласком у јавност са тачним списком књига које су пропале или су покрадене као и са похапшеним свим одговориним полуљудима.

Јуче сам сазнао језиве ствари о Народној библиотеци и ова вест о "реконструкцији" ме гони на повраћање...

Да имамо бар неког нормалног на челу града прве две ставке у буџету града би била реконструкција Народног Музеја и Народне Библиотеке тј обезбеђивање и прописно складиштење књига и при томе уопште више није битно у чијој су надлежности те две главне културне институције овог народа.Не постоји ред величина који би описао колико су те две институције битније од УМП-а нпр.

Нису случајно обе у овако у јадном стању.То је била нечија воља.

STF, ja sam imao drugačiju sliku o NB danas... ne znam odakle takve informacije.

Ali, šta smo danas zapravo saznali o uređenju KV?

Ja mislim - ništa. I neću se uzbuđivati dok se ne objavi nešto konkretno.

tačno. pri tome bolje bi bilo da je to plato. o tome smo već pričali.

sizif":1yiy3f81 je napisao(la):
Сувише лепо да би било истинито. Међутим, ако се којим случајем зграда обнови, частим туру на скупу БеоБилдоваца.

Pazi šta si obećao, ali se nadam da ćemo popiti tu turu kada se odobri projekat. Ima da se načekamo da se zgrada obnovi.

Delija":1135lpxu je napisao(la):
Да имамо бар неког нормалног на челу града прве две ставке у буџету града би била реконструкција Народног Музеја и Народне Библиотеке тј обезбеђивање и прописно складиштење књига и при томе уопште више није битно у чијој су надлежности те две главне културне институције овог народа.Не постоји ред величина који би описао колико су те две институције битније од УМП-а нпр.

Нису случајно обе у овако у јадном стању.То је била нечија воља.

Мислим да је нажалост проблем дубљи, односно системски. Земља у којој власт служи првенствено за рекетирање (поготово министрства и службе која имају било какве везе са градњом и великим набавкама, сада кад су привреду већ "приватизовали") и исисавање пара из великих јавних предузећа (колико само запослених има у тој %$!ној електропривреди?). Обратите пажњу само око којих места се кољу кад се прави нова коалиција и влада. Министарство за културу је ситниш који се дели на крају, кад се сочне јабуке већ поделе. Док се то не промени нема ништа од обнове Народног, МСУ, и других...

ROGER a ko ce to da finansira ,gdje je tu konkurs za izbor rijesenja ,ko placa ,ima li veze sa projektom mjesto koje volim Banka inteze

Da,Plato ....
U predhonoj raspravi dat je i predlog da se ,,rekonstruiše,, biblioteka , i to samo spoljnji izgled
a u unutra tržni centar koj bi bio ,,pogon,, za oživljaanje starog kvarta
Tako bi pomirili privatni (biznis) i javni interes ,
po uzoru na Latinski kvart, Montmartre , Plaku i sl. naj zivlje delove mnogih gradova. . . to Beogradu treba.
Al od datog ssturog predloga ni ovde u ,,raspravi,, nismo odmakli mnogo . . . :(

direktor":220xkbuk je napisao(la):
ROGER a ko ce to da finansira ,gdje je tu konkurs za izbor rijesenja ,ko placa ,ima li veze sa projektom mjesto koje volim Banka inteze

1) Projekat ne postoji, moguće je da će biti javni konkurs za izradu idejnog projekta.
2) Banka inteza nema veze sa ovim projektom.
3) Ne znam ko plaća projekat i izgradnju.
4) Znam ko će biti vlasnik biblioteke i ko će njom upravljati.

Znam samo jedan detalj više od vas (4), ali ne mogu sada da to iznesem. Kada sam prepisivao u školi na pismenom, uglavnom sam bio provaljen.

HVALA jer banka inteza je odvojila pare preko incjative mjesto koje volim za obnavljanje izabranih lokacija .

dragan":ivvkxkic je napisao(la):
Posta 6 kod Zeleznicke stanice
srusenaposta.jpg

postadanas.jpg

Један мој чланак апропо Коруновићеве зграде... :)
Линк: http://serbum.com/?p=1583

roger":3af3xjoq je napisao(la):
direktor":3af3xjoq je napisao(la):

1) Projekat ne postoji, moguće je da će biti javni konkurs za izradu idejnog projekta.
2) Banka inteza nema veze sa ovim projektom.
3) Ne znam ko plaća projekat i izgradnju.
4) Znam ko će biti vlasnik biblioteke i ko će njom upravljati.

Znam samo jedan detalj više od vas (4), ali ne mogu sada da to iznesem. Kada sam prepisivao u školi na pismenom, uglavnom sam bio provaljen.

Ne tvrdim da ti nisi ništa saznao, ali znam da mi od tebe nišmo saznali išta...
Ako si saznao nešto zanimljivo a iz nekog razloga ne smeš da napišeš, zar nije onda bolje da se uzdržiš od pisanja?

Nije da ti ja branim ili da ti zameram, ali valjda vidiš kako to na kraju ispada?
I ja sam skromno pripomogao u prikupljanju "nekih materijala za nešto" ali su me ljudi zamolili da ne širim priču i držim se toga...

Косанчић без аутомобила.....непроцењиво!

Giorano Angelo":6membims je napisao(la):
dragan":6membims je napisao(la):
srusenaposta.jpg

postadanas.jpg

dal postoje projekti te zgrade pa da se naprimer kad se skloni zeleznicka ponovo napravi takva zgrada poded poste koja postoji :)

sasa901":v238qef9 je napisao(la):
Giorano Angelo":v238qef9 je napisao(la):
dragan":v238qef9 je napisao(la):
srusenaposta.jpg

postadanas.jpg

dal postoje projekti te zgrade pa da se naprimer kad se skloni zeleznicka ponovo napravi takva zgrada poded poste koja postoji :)

To je ista zgrada, "samo" su preuređeni unutrašnjost (spratovi, raspored prostorija) i fasada.
Mene najviše zanima kako su skinuli želežnički vagon koji je završio u drugom spratu nakon razaranja železničke stanice u bombardovanju 1944 :roll:

KV bi izgledao mnogo bolje samo u par jednostavnih koraka:

- izbaciti automobile
- odnoviti ivicknjake (trotoar)

Na nekim mestima trotoar je kaldrmisan, tako da i nije potrebno postavljanje novog. Po mom licnom ukusu lepse je kada nije bas sve utegnuto, ravno i sterilno. Pojedinim zgrada je svakako potrebna rekostrukcija sto je najskuplji poduhvat, jer su neke u vrlo losem stanju. Takodje, umesto bandera postaviti 'stare' ulicne svetiljke, time bi se postigao pun efekat. Detalji, sminkanje, zelenila nikad dosta. Moguce je uneti i neke 'moderne' momente u KV koji bi isticali kontraste.

Sama obnova bi privukla radoznale ljude, ali tu mora postojati kulturna i komercijalna ponuda kako bi mesto zazivelo, jer je trenutno prilicno pusto i sumorno. Opet, ne bih previse komercijalizovao da se ne bi napravilo vasariste koje bi nakon svega unistilo duh ulice. Kada se Karadjordjeva bude dovela u red ovaj kraj bi trebao nekako sam od sebe da zazivi, jer bi se mnogi preko KV spustali na reku.

Sto se obnove biblioteke tice, znam da sam na pocetku ove teme bio za tu ideju, ali sam se u medjuvremenu predomislio.
Ono sto ljudi u principu zele da vide jeste njen frontalni deo, tako da mislim da frontalni deo treba i izgraditi - u vidu spomenika, a rimske iskopine dovesti do reprezentativnog nivoa i osvetiliti. Spomenik srusenoj biblioteci bi mogao biti od kamena ili cak nekog metala/celika, bez mogucnosti da se udje u unutra, poput nekakve uvelicane minijature u prirodnoj velicini koja bi "lebdela" iznad iskopina, odnosno ispred njih. U tom slucaju bi mogla da se ostvari ideja platoa gde bi posetioci mogli da se nadju iznad iskopina i ispred spomenika biblioteci.

+

Drakche":3uxz83nz je napisao(la):
.....
Ono sto ljudi u principu zele da vide jeste njen frontalni deo, tako da mislim da frontalni deo treba i izgraditi - u vidu spomenika, a rimske iskopine dovesti do reprezentativnog nivoa i osvetiliti. Spomenik srusenoj biblioteci bi mogao biti od kamena ili cak nekog metala/celika, bez mogucnosti da se udje u unutra, poput nekakve uvelicane minijature u prirodnoj velicini koja bi "lebdela" iznad iskopina, odnosno ispred njih. U tom slucaju bi mogla da se ostvari ideja platoa gde bi posetioci mogli da se nadju iznad iskopina i ispred spomenika biblioteci.

Upravo to - ljudi žele da vide fasadu sa starih fotografija.
Da je zgrada bar bila namenski građena za Narodnu biblioteku, pa i da razumem, ovako je neuslovna zgrada bila otkupljena od tadašnjeg "tajkuna" koji je svoju proizvodnju premestio u modernu fabriku kod današnjeg Sajma .

Ne mogu ni da zamislim ponovno "zatvaranje" tog prostora izgradnjom nove zgrade. Park ili mali trg sa spomenikom - svakako.

Da, zgrada u celoj svojoj duzini je preglomazna za taj prostor, frontalni deo je jedini reprezentativan i vredan nekog ponovnog ozivljavanja. Da ne govorim o tome kakvu bi uopste ideju imali da naprave ono sto bi doslo unutar zgrade. Mislim da sam do sada video samo jednu jedinu fotografiju unutrasnjosti, a moguce je da samo ta jedna postoji... ili ljudima to uopste nije ni bitno, vec samo hoce da se gradi stara biblioteka, kao da je sve stvar dekoracije spoljnog ambijenta, a ne onog sto je bombardovanjem unisteno u njoj.

Обојица заслужујете по + јер доприносите кристализацији једне, од почетка до краја мрачне приче.

У праву сте, јер се и мени чини да већина суграђана која желе обнову зграде заправо желе да гледају стару фасаду и ту се прича завршава. Остали разлози ми изгледају као лоше покриће за истински разлог, а тај разлог је романтичарски однос према академизму у архитектури којима се стара зграда сматра вредном, а она је запараво квалитетом била испод просека за свој стилски правац. (На ово бих додао да добар део јавности истовремено жели да сруши ремек дело једног другог правца - колика дипропорција селективног поштовања).

Даље, та зграда, као што смо више пута апсолвирали, није била ни грађена за библиотеку, и откупљена је од предратног тајкуна, што већ смрди на мутне радње. Тадашњи тајкуни нису били другачији од данашњих. Капитализам је увек био капитализам. Сам чин смештања тако вредног писаног блага у зграду фабрике је по мени сраман чин који се срамно и завршио - зграда је срушена а благо изгорело. Зграда није била добра за фабрику али јесте за библиотеку....страшно и жалосно.

На крају, оно што је истински вредело, а то су књиге, не можемо више никада вратити, па враћање те недорасле просечне зградице мени представља завршни чин срамоте и потпуног бесмисла епопеје о Народној библиотеци.

Vrh