zexland
Advanced
To je Fruskogorska 2, pa zato pitam , a ta na cosku je Pop Lukina ulica 2-4
MilisaV":2d2wjnq1 je napisao(la):ja još jednom ponavljam da bi lagumi bili idealni za parking.
stf":37j4caza je napisao(la):Зар не би најоправданије било искористити плац срушене библиотеке за подземну гаражу од 7 етажа са тунелским приступом из Карађорђеве?
Наравно, на крову гараже меморијални плато. Директан излаз лифтом за посетиоце у сред пешачке зоне, а станарима практично у спаваће собе.
Лагуми за подземни паркинг су девастација тог простора.
Изнад земље наравно, плац би био намењен за библиотеку шта год то подразумевало.jovanovm":15vs26qt je napisao(la):Iskreno, mislim da bi bilo bolje iskoristiti plac srušene biblioteke za srušenu biblioteku.
Ова гаража би била намењена пре свега за станаре који данас паркирају у зони КВ-а. Да би се цео кварт претворио у пешачку, по некима треба решити проблем паркинга станара. Иако то по мени није проблем, хајде да га решимо...jovanovm":15vs26qt je napisao(la):Ne sviđa mi se ideja podzemne garaže, posebno u centru u kome garaže ionako zvrje prazne po ceo dan. Treba da forsiramo metro, a ne garaže. Ne želim da spominjem i arheološke komplikacije na tom prostoru...
Гаража би била испод нивоа археолошких ископина. Наравно, под условом да нема археолошких налаза 5 спратова под земљом.zexland":15vs26qt je napisao(la):Stef, tesko da bi to moglo jer su tu iskopine rimskog kastruma.
zexland":89q470g5 je napisao(la):Gde bre da ubacuju garaze ? U ulicni front Karadjordjeve? Daj molim te...garaza u ovakvom delu grada mora da bude nevidljiva u potpunosti.
stf":39l6wiz7 je napisao(la):Зар не би најоправданије било искористити плац срушене библиотеке за подземну гаражу од 7 етажа са тунелским приступом из Карађорђеве?
Наравно, на крову гараже меморијални плато. Директан излаз лифтом за посетиоце у сред пешачке зоне, а станарима практично у спаваће собе.
Народна библиотека априла 1941. године
Са извесним закашњењем дајем свој прилог ранијој расправи око паљења Народне библиотеке на Косанчићевом венцу априла 1941. године.
Наредни скенови су из ГГБ за 2004. годину и део су текста Чедомира Јанића под насловом "Уништење Народне библиотеке Србије":
На једном месту помиње се неуспешан покушај сведока да телефоном позове Пожарну чету. Осамдесетих година у једној радио-емисији посвећеној старом Београду гост је био бивши ватрогасац, а његова екипа била је у случају бомбардовања задужена баш за Народну библиотеку.
Гост је најпре причао како су они били вероватно међу првим Београђанима који су сазнали да ће град бити бомбардован: у ноћи 05./06. априла нису могли да спавају већ су слушали радио. Неко је окренуо радио Берлин и "упали" су усред Хитлеровог говора у Рахјстагу о томе како је одлучио да казни Београд. Колега који је знао немачки симултано је преводио говор и кад се он завршио одмах је неко од присутних рекао да ће колико већ сутра бити бомбардовани.
Био је у праву: ујутру је почело бомбардовање и гост емисије је са својм екипом ватрогасним колима кренуо ка Народној библиотеци. Међутим, што због рушевина које су закрчиле улице, што због грађана којима су куће гореле или су под рушевинама били њихови најмилији... никад нису стигли до Косанчићевог венца.
direktor":mapbgfv8 je napisao(la):Inace na na nasu sramotu na djelu placa bibljoteke se nalazila benzinska pumpa
zexland":2l7k4cs1 je napisao(la):Pa kako da se ne osecamo lose ?
To je neodgovornost i neorganizovanost odgovornih lica, pojedinih nasih predaka. Unapred se vec znalo da ce bombardovanje biti, samo se nije pouzdano znalo koji dan. Ovaj tekst sam vec imao prilike da procitam, i najveci utisak mi ostavlja onaj deo zandara i knjizurina - slika i prilika danasnje Srbije.
Neobrazovanost, nesnalazanje u teskim momentima, bahatost prema kulturnom nasledju, nedostatak svesti o visim vrednostima i vekovnoj kulturi - to je nasa sramota...
roger":vxdb79rp je napisao(la):Sigurno ste gledali „Gospođu ministarku“, a verovatno se sećate PERE, pisara iz administrativnog odeljenja. Isto kao što je Pera pisar saopštio gospođi Živki da je njen muž Sima, postao ministar, tako sada i ja saopštavam da će se na Kosančićevom vencu obnoviti zgrada biblioteke. Spoljni izgled zgrade biće najpribližniji izgledu srušene zgrade, a namena zgrade će biti ista kao što je bila i pre – znači gradiće se zgrada biblioteke. Ostale detalje za sada ne mogu da iznosim, a molim administratora da ne briše ovaj post jer se nikada na ovom forumu nisam bavio dezinformacijama, pa to ne radim ni sada. Znači ništa od trga ili platoa na tom mestu.