Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

vranac":2e5m6yh0 je napisao(la):
Ovo je jezivije nego sto sam sam ocekivao :mad:

....

Znaci izgradnjom ce dokrajciti ambijent Kosancicevog Venca. Unistice i najlepsi deo izgradnjom - vidikovac pored univerziteta umetnosti:
kv.jpg

Da, zaista bi bila steta zakloniti taj deo ispod univerziteta. O predlogu stepenista i platoa bilo je reci na nekoliko stranica unazad.

Vidim da, po ovom planu, na tom mestu zele da 'ozive' sruseno zdanje 'carinarnice' (?)

Karadjordjeva-ulica,-Sava-kapija.jpg

Ne mislim da je ovo lose resenje, ali bi bila steta zatvoriti ovu mogucnost prolaza sa venca (rektorata) ka karadjordjevoj.

Iskoristicu ovu priliku da stidljivo pokazem rezultat nekih mojih grubih igrarija u sketchUpu, pa nek' ide zivot...

Delimicno se odnosi na KV, a u pitanju je oronulo zdanje u karadjordjevoj na slici ( zaboravio sam koji broj):

Dikektno iznad nje se nalazi plato na uglu k. venca, k. petra i zadarske. Jos jedno odlicno i logicno mesto za stustanje na reku.

Kao dodatne elemente uzeo sam oblike inspirisane brankovim mostom u blizini. Stepenista u pozadini ( na slici nedoradjena) bi slicila stepenistu na mostu sa direktnim, duplim prolazom kroz samu zgradu.

Prednji deo zgrade, do karadjordjeve, bi ujedno imao elemente brankovog mosta i gore postavljene ( i zeljene) zgrade carinarnice sa sirokim prolazom za pesake. Event. kolovoz i sinska trasa bi se nalazili na nivou ispod zgrade (verovatno ne tako duboko i ravno kao na slici) sto bi zgradu reprezentativno 'uzdiglo' iznad linije saobracaja.

Sto se same fasade tice, umesto sterilizacije 'glanc' obnovom, mogla bi da se, uslovno, ostavi 'takva kakva jeste' u svom spoljasnjem izgledu (oko prozora), ali da se zastakli po uzoru na jugoslovensko dramsko pozoriste i eventualno se jos malo eksperimentise na povrsinama.

@ Dragche

Одлично што си поставио нека своја размишљања. И пре свега, исправан начин размишљања... Ђумурукана не треба буквално да се реонструише и да изгледа исто као у 18 веку, већ да се да неки омаж. Принцип ЈДП-а је добра полазна основа.

Јер, опет се враћамо на проблем чисте реконструкције која и у овом сучају кокетира са кичем...Стим, што за разлику од Библиотеке, немам ништа против реконструкције Ђумурукане, али нипошто да се изгради реплика.

Osmišljen propust . . . . ,, Dani Beograda,,
a da nema ni jednog maleckog događaja na prostoru Kosančićevog venca . . . .
a moglo je . . . .
revitalizacija. . .. prvo treba dovesti ljude pa onda malim koracima pa dokle se stigne. . . .
ovako još dugo ce biti veliko ništa. . . . a hijene ce i dalje razvlačiti komad po komad :(

http://www.dezeen.com/2012/04/17/domkyrkoforum-bycarmen-izquierdo/

Видео, па ме подсетило на тематику ново-старо. Мислим да је одлично уклопљено - геометријом и бојама. А тако и треба, савремено треба да се уклопи у наслеђено или негативом (дакле условљено је њиме), или колоритом или материјализацијом (не мора директно) формом или филозофијом простора. То значи уграђивање у контекст.
А реконструкције су ван времена, времена ван контекста и ван циља таквог стила архитектуре. Он је настао као реакција на тадашње размишљање и ставове, и не треба га враћати из мртвих.

zelja87":1waj6oh5 je napisao(la):
http://www.dezeen.com/2012/04/17/domkyrkoforum-bycarmen-izquierdo/

Видео, па ме подсетило на тематику ново-старо. Мислим да је одлично уклопљено - геометријом и бојама. А тако и треба, савремено треба да се уклопи у наслеђено или негативом (дакле условљено је њиме), или колоритом или материјализацијом (не мора директно) формом или филозофијом простора. То значи уграђивање у контекст.
А реконструкције су ван времена, времена ван контекста и ван циља таквог стила архитектуре. Он је настао као реакција на тадашње размишљање и ставове, и не треба га враћати из мртвих.

:kk:

I drago mi je da me neki od ovih svapsko-severnjackih primera podsete na lepotu i duhovitost nekih beogradskih murala. Nista tuznije od lepo sredjenog, ultra-urednog, i cistog kalkanskog zida, pogotovo kad je tmuran dan. Cak su mi drazi i oni sa pukotinama i pokojim busenom korova...

roger":1cy89vxa je napisao(la):
..............

kv-1.jpg

Na mestima koja sam označio žutom bojom, a to je levo i desno od Rektorata Univerziteta umetnosti, Zakonom zabraniti izgradnju zgrada, taj prostor planirati za izgradnju vidikovca i veze između Kosančićevog venca i Karađorđeve. To su jedina mesta na Kosančićevom vencu koji imaju direktan pogled na reke, Novi Beograd i Zemun.

Na mestu označenom narandžastom bojom, odrediti da se visina uličnog dela objekta, mora vezati za visinu zgrade Karađorđeve br. 7 i desno za visinu zgrade Đumrukane. Ostale etaže zgrade, morale bi biti povučene stepenasto prateći sadašnju siluetu padine oivičene Pariskom, Karađorđevom i Velikim stepenicama.
...........

Meni je na mestu ove "zelene oaze" u centru grada

aa2wj.jpg

najlogičnije naraviti terasu - vidikovac ugostiteljskog objekta.

Sve vise mi se dopada ideja platoa. . .

Zapravo mislim da sve javne manifestacije vezane za knjigu
teba odrzavati na Kosancicevom vencu. . .

To bi bilo triumf nad bolesnim ciljem bombardovanju Biblioteke
Revitalizacija venca bi bila potpuna a obnova bi prirodno isla ,,lagano ,,

U tom slucaju plato je inicijalni dar arhiktekture Kosancicevom vencu i svemu onome sto on predstavlja

Proveriti da li je tu ista ostalo od istorijske vrednosti. Ova zona oko tvrdjave je ispod zemlje krcata ostacima starih gradjevina. Jedinstvena prilika da se to proveri.

Evo jedne skorašnje slike. Definitivno svaka građevina bi bila suvišna....

Nego vratile se rode:

Lepa sličica
+1 :)
Uglavnom biblioteku svi fotkaju a zapravo K.Venac ima mnogo vrednih i lepih ,,čoškova,,
ako ne postoji trebalo bi napraviti jednu foto knjigu o K.Vencu :)

Јесу, али не рекламни, већ информативно историјски. Бар су били задњи пут када сам прошао.

piše neka poezija.

prolazniče, ti što prolaziš, zastani.....

Ta platna sa stihovima Svetlane Velmar Janković su jedino obeležje da je na tom mestu spaljena Narodna biblioteka.

U Krađorđevoj br 5 je završeno prizemlje.

Karađorđeva 5 napreduje, ali prilično sporo. Ako je neko u prolazu, neka okine koju fotografiju.

Evo, u ove letnje dane, fotografije Kosančićevog venca od 09. februara 2012. godine. Najhladniji dan u ovoj godini u Beogradu (-24°C). Nadam se da vam je već prijatnije na ovoj vrućini. :cool:

picture37-151.jpg

picture37-164.jpg

picture37-194.jpg

picture37-218.jpg

picture37-219.jpg

2012-02-08-14.png

Strasno i jezivo !
Ovo je beogradski Montmartre, a decenijama se bukvalno urusava...e zemljo Srbijo... :bash:

A ne mogu da verujem da su nabili podzemni kontejner tik uz ostatke Narodne biblioteke !!! :twisted:

zexland":2sp59dgb je napisao(la):
Strasno i jezivo !
Ovo je beogradski Montmartre, a decenijama se bukvalno urusava...e zemljo Srbijo... :bash:

A ne mogu da verujem da su nabili podzemni kontejner tik uz ostatke Narodne biblioteke !!! :twisted:

Па ту живе људи. Не мислиш ваљда да је боље да су остали контејнери на точковима? Или да станари остављају смеће у кесама?

nikola011":30z5kpdf je napisao(la):
http://studiob.rs/info/vest.php?id=84048&kategorija=Beograd

Izgleda da je promaklo, pa ću da ponovim:

Ono što se dešava sa kaldrmom Kosančićevog venca simbolizuje sve druge ovdašnje probleme. U srcu grada sa neprocenjivom istorijom, u podrumu kuće sa očaravajućim pogledom, već skoro 4 godine skrivena je uspomena na onoga po kome je taj deo grada i dobio ime. Sklonjena tu posle napada vandala, bista Ivana Kosančića nazad na svoje postolje izgleda da neće skoro. Kako saznajemo u Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, jedino što će uskoro biti delimično rekonstruisano je lokalitet Nraodne biblioteke Serbije. Do polovine 2013-te privremeno će biti obeleženo mesto na kom je nekad bila.

Raduje me da će se konačno obeležiti lokacija Biblioteke. Makar nešto.

Ja sam mislio da je bista Ivana Konsančića odneta u neki depo, atelje... kad ono - stanari je čuvaju u svom podrumu...

Što se tiče kontejnera - ja tu ne vidim neki problem, naravno ukoliko su pri kopanju vodili računa da ne raskopavaju i arheološke ostatke iz rimskog perioda.

Mogli su naruciti neki poklopac koji bi se bolje uklopio u taj dio grada neki retro zeks izdizajniraj nesto pa da napravimo intervenciju od karton pjene

Vrh