stf
Professional
- Učlanjen(a)
- 22.01.2010.
- Pohvaljen
- 13.106
Јеси ли сигуран? Нису је затрли, али су је обогаљили. Колико је јединствених списа и историјских доказа тада уништено, а били су једини примерци. Колико је важних података изгубљено? Сасвим довољно да би се нашом културом и историјом данас манипулисало и шпекулисало.Delija":2fcikibh je napisao(la):Одакле вам то да смо ми изгубили културни идентитет?!
Срећом наша култура и историја је толико богата да германски варвари нису успели да је затру рушењем библиотеке.
Нико се овде не залаже да остане рупа. Поновљно је то много пута. И сви се слажемо у томе да је садашње стање срамно. Али, обнављање истоветне зграде има за последицу сасвим другачији облик непоштовања према трагедији. Не треба стање једног непоштовања да заменимо за стање другог. Поготово што једини разлог залагања за обнову проистиче из жеље за зградом као зградом и ничим више. Теби свака част. Не приступаш проблему површно, као већина.Delija":2fcikibh je napisao(la):Ја управо ово стање где је на месту народне библиотеке рупа зарасла у коров видим као прављење лудим и да се ништа значајно ту није десило.
Слажем се. Таква институција је нама преко потребна. И одлична је идеја да буде на том месту. Симболика је одлична. Али, то не би била изворна институција, па ни зграда не треба да буде изворно иста. Треба представљати нову идеју. Треба да представља нашу жељу да наставимо напред, и у том смислу, пука рестаурација је само признавање пораза и ништа више.Delija":2fcikibh je napisao(la):Ја сам већ изнео своју идеју по којој би рестаурирани објекат био центар нове институције која би се бавила проналажењем,враћањем и одкупљивањем изгубљењих културних добара. Такве и сличне институције имају скоро све европске земље које држе до себе а после Грка не знам ни један други народ којем је таква институција више потребна од нас.
Али ми смо то обновили. Имамо поново институцију НБ у прикладној и монументалној згради.Delija":2fcikibh je napisao(la):И опет ћу поновити моју реченицу коју сам овде подавно напиао.
Нема јаче и јасније поруке рушитељима и сопственом народу од поновног дизања онога што су варвари порушили.
Ми смо подигли оно што су варвари уништили, институцију. Варварима није био циљ зграда, већ институција.
А обнављењем зграде бисмо изазвали подсмех и ништа више...."уништили смо им културно благо, а они су обновили зграду....браво за њих..."
Ми не покушавамо ништа да обезвредимо. Чињенице говоре следеће:Delija":2fcikibh je napisao(la):Ви то опет можете да покушате да обезвредити причом о празној љуштури или копији али када би та зграда послужила очувању нашег наслеђа које се угрожава како у Србији тако и по свету и тај ваш аргумент би постао апсолутно неутемељен и не
Та зграда није била наменски за библиотеку. Шта ми онда стварно реконструишемо....? Па само фасаду. Која је поента тога? Лечење комплекса.
Могли би, али нигде не бисмо дошли, јер су у БГ јако заступљена два комплекса ниже вредности:dusanjf":2fcikibh je napisao(la):mogli bi da otvorimo i novu temu NB i da izanalizrimo arhitektonsku vrednost iste. da je uporedimo sa perifernim zgradam svakog manjeg evropskog grada, cak i sela.
da razmotrimo sta bi bilo kad bi bilo da je obnovimo identicnom..jer postoje fotografije u boji ili neka svedocenja koje je boje bila fasada, od cega su bili prozori, ili mozda da uzmemo recimo skupstinu kao reper za svaku nedoumicu sto se tice finesa.
1. Комплекс старог града,
2. Комплекс високох зграда,
Како другачије да објасниш толико болесну жељу за просечном фасадом, и само за фасадом по сваку цену.
Ако је:
1. институција обновљена и подигнута на виши ниво (што је једино стварно важно) и,
2. сама зграда је била ненаменска и провинцијска,
.... нема другог објашњења....