dusanjf":2a1mtrlj je napisao(la):
JohnyBgood":2a1mtrlj je napisao(la):
dusanjf":2a1mtrlj je napisao(la):
ne znam da li se nas dvojica bas razumemo.. bakica se trudila, ali bakica moze da se trudi u svojoj dnevnoj sobi a a nikako u centru grada.
ako mene pitas sta bih ja konkretno, onda bih ti rekao sve ali apsolutno sve. i plato, i trg i nova biblioteka, muzej sta god ali nikako replika stare. nravno bilo koje resenje da je mora da nosi neku asocijacju na komad zemlje koji nasedjuje i od toga cini mi se ne bezi niko ovde.
tacno je da turci imaju te firme i da su u svojevrsnom arhitektonskom usponu ali jos moraju da rade da bi dosli to cilja.
(1) Ovo sa bakicom je toliko bukvalisticki da nemam reci. Naravno, ne radi se o konkretnoj bakici nego prethodnoj generaciji koja je nesto gradila i mi to treba da ispostujemo/sacuvamo u najvecoj mogucoj i prakticnoj meri. Ko smo to mi da kazemo da centar grada pripada samo nama i nasem vremenu a ono sto su tu neki predjasnji zamislili i izgradili pa neki divljaci to srusili nema nikakve veze. Po meni mi na to jednostavno nemamo pravo a i primitivno je kao stav.
(2) Ovo na kraju ne razumem, sta je to Turcima cilj ili treba da im bude? Oni, kao i nase komsije Bosnjaci, su navedeni kao pobijanje tvoje tvrdnje da drugi neke stvari ne rade, a da li su oni u usponu ili ne je sasvim trece pitanje.
evo bukvalisticki da se objasnim bolje.
UVOD:
RESTAURACIJA je jedan vrlo osetvljivi pravac arhitekture i mnogi se slazu da cesto treba delovati prema osecaju a da je svaki slucaj prica za sebe.
RAZRADA:
MOSTAR- tvoj argument, grad koji bez tirkizne Neretve i onog mosta nema vise nista, ako jedno od to dvoje nestane nestace i grad. u ovom slucaju restauracija je donekle validna. koristili su originalan materijal koliko se to moglo kao i tehniku gradnje. medjutim ispravna obnova ovog mosta je trebalo da izgleda ovako: jasno naglasiti da je to replika, tj. most sa jasnom razlikom od svog okruzenja. bilo da je to beton, bilo da je to drvo. jedino tako on postaje validna i legitimna restauracija. jedino tako i onima koji prvi put dolaze u mostar a ne znaju istoriju grada je jasno sta se desilo, jer FORMA JE SREDNJOVEKOVNA A MATERIJAL I TEHNIKA GRADNJE NE. a u celoj prici poruka je jos jaca...
ZAKLJUCAK
Viollet le Duc, je govorio da treba samo odrzavati ono sto imas i da onda nikakva restauracija nije potrebna. danas u beogradu ne samo da se ne cuva ono sto se ima vec upravo suprotno, to se unistava. NBG propada iz dana u dana, nadogradnje , behatoni, novogradnje a ti u celom tom haosu pricas o replici biblioteke. replika biblioteke je laz za tvoju decu i unuke, laz za turistu koji dolazi prvi put u beograd misleci da gleda predratnu zgradu...
i da, manji bi trash bio da napravis novi tematski park-bombardovanje biblioteke sa sve animacijama bombi i eksplozije nego repliku iste.
I sam sam rekao ranije da bih voleo da su u Mostaru iskoristili bar neku blago drugaciju nijansu kamena da jasno kazu "ovo je rekonstrukcija" ali mi je drago sto su u tkivo grada vratili taj most, formu, oblik jer ona tu jednostavno pripada i to se duguje ranijim generacijama graditelja. Isto se moze uraditi sa zgradom na KVu a i nekim drugim zgradama koje su po meni vazne za istorijsku memoriju Beograda i njegovih gradjana.
Uzgred, Turci se bas i trude da simuliraju i nacin same gradnje u meri u kojoj je to moguce mada je to po meni irelevantno. Poenta je restaurirati formu, ideju, siluetu, a to mozes dok god imas fotografije i/ili detaljne nacrte (toliko o trabunjanjima o Singidunumu i Despotu Stefanu).
Sto se tice rusenja silnih zgrada, to sto je gore receno po meni vuce na Causeskua. Pre nego sto bilo sta srusimo ili odlucimo da NE obnovimo treba da se zapitamo imamo li mi na to istorijska prava? Pre nas su tu ziveli neki preci i nesto gradili i ostavljali svoje tragove a posle nas ce doci neke nove generacije, tako da su arogancija i narcisizam krajnje neprimereni. Da nemamo ogromne opustosene prostore na kojima mozemo da se iskazemo jos bih i razumeo zelju da se u samom tkivu grada malo vise prekraja ono sto je od ranijih generacija ostavljeno ili fizicki ili u amanet (tako pariske Hale i Bobur mogu da razumem ali mi treba da budemo puno ljubomorniji na tragove proslosti jer ih toliko malo imamo). Jedino vece rusenje koje u ovom gradu mogu da opravdam je rusenje onih stracara (znaci tu ima jako malo neke namerne arhitekture) da se sredi Terazijska padina.
O restauracijama, da ponovim, je roger postirao nesto jako dobro na prosloj stranici. A i sam sam ranije rekao da svaka restauracija, pa i "odrzavanje", neumitno znaci zamenjivanje necega starog necim novim, a to novo se moze praviti u obliku onog starog koje zamenjuje ili da bude "moderno". Tako ce i zgrada zadruge, ako se, nadam se, bude renovirala pre nego sto se srusi, renovirati tako sto ce se mnogi elementi jednostavno zamenjivati necim novim sto ce biti u obliku starog a unisteno je. Ne verujem se da ce se iko tome protiviti. Kao sto se moze restaurirati zgrada tako se moze restaurirati i ambijent, ulica, komsiluk, ali se moze restaurirati i nesto manje kao sto je jedna soba u zgradi. Sve je samo stvar nivoa na koji se neko fokusira. Neki od nas jednostavno vole da razmisljaju na nivou ambijenata, ulica, komsiluka i grada i na tom nivou povrate neke tragove koji su tu postojali, i radi nasih predaka ali i radi nas i buducih generacija.
I niko ne kaze da ce izgradnja te zgrade koja je povracanje jednog sireg ambijenta/oblika/siluete grada sama po sebi da pravedno obelezi ili na bilo koji nacin nadomesti unistavanje kulturnog blaga. Tu nijedno obelezje ne moze nista da nadoknadi samo je pitanje na koje i dalje cekamo odgovor zasto je u startu ostavljanje platoa superiornije od svega sto mozes da napravis unutar te stare forme koju bi rekonstruisao iz drugih razloga? Zasto je insistiranje da KV sto vise izgleda onako kako su ga zamislili i izgradili oni koji su dosli pre Hitlerovih stuka inferiorno u odnosu na insistiranje da taj prostor "ostane sravnjen sa zemljom" uz nekakvo obelezje, jer ce to iz nekog misterioznog razloga biti bolje odavanje poste gubitku koji se tu desio?
Za kraj, ovo je stvarno poslastica:
"Viollet le Duc, je govorio da treba samo odrzavati ono sto imas i da onda nikakva restauracija nije potrebna. danas u beogradu ne samo da se ne cuva ono sto se ima vec upravo suprotno, to se unistava. NBG propada iz dana u dana, nadogradnje , behatoni, novogradnje a ti u celom tom haosu pricas o replici biblioteke. replika biblioteke je laz za tvoju decu i unuke, laz za turistu koji dolazi prvi put u beograd misleci da gleda predratnu zgradu...
i da, manji bi trash bio da napravis novi tematski park-bombardovanje biblioteke sa sve animacijama bombi i eksplozije nego repliku iste."
(1) Proof by intimidation, klasicni faux pas (ah u koliko nas cuci jedan mali stf) koji ubija bilo kakvu smislenu diskusiju. Viollet le Duc je nesto rekao i tacka. Uzgred, govorio je on i mnoge druge stvari, koje daleko od toga da su usle u nekakvu nezvanicnu Bibliju restauracije, ako ista takvo i postoji. Evo za pocetak wikija a tu ima gomila ozbiljnijih referenci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eugène_Viollet-le-Duc
(2) Kakve veze sa svime ovim sto ovde pricamo ima sad Novi Beograd. Da li je iko ko se zalaze za restauraciju zgrade na KV ikada i igde odobrio unistavanje Novog Beograda?! Ovo je jednostavno neozbiljno.
(3) Replika biblioteke koja bi jasno stavila do znanja da je replika jednostavno nije laz. Laz bi bila da sad pravimo neki novi Singidunum za koji ni ne znamo kako je tacno izgledao. Laz je i kad dizajniras neku novu "staru" zgradu, mada je i to vise los ukus nego laz. Uzgred, kad restauriras neku staru zgradu pa moras da napravis neki novi prozor koji je u obliku nekog starog ali unistenog, da li je i to "laz"?