Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

I tu je suštinska razlika između nas:
tebi je stalo do obnove zgrade zbog arhitekture
meni je stalo do obeležavanje tragedije koja neopisivo prevazilazi vrednost srušene zgrade

relja":1grewx54 je napisao(la):
I tu je suštinska razlika između nas:
tebi je stalo do obnove zgrade zbog arhitekture
meni je stalo do obeležavanje tragedije koja neopisivo prevazilazi vrednost srušene zgrade

(1) Meni je stalo do arhitekture kao nasledja, sa svim njegovim implikacijama i znacenjima za nove generacije, a ne arhitekture kao arhitekture, samo da to pojasnimo. A sa svakom restauracijom, da parafraziram rogera ispod, Beograd je sve vise Beograd. To jeste mali dobitak u odnosu na uzasan gubitak nacionalnog blaga ali ne vidim zasto bi gubitak vrednog nacionalnog blaga bio razlog da ne vratimo Beogradu i njegovom (vizuelnom ali preko njega i svakom drugom) identitetu sto vise toga sto mozemo.

(2) I meni je, isto kao tebi, stalo do obelezavanja tragedije koja neopisivo prevazilazi vrednost srusene zgrade. Samo ne vidim zasto obnavljanje same zgrade umanjuje ili krnji to obelezje. I ne vidim da je to obelezavanje tragedije nuzno primerenije nekim memorijalom na praznom prostoru nego u zatvorenom prostoru i komplimentirano nekakvom eksplicitnom istorijskom postavkom o tome sta je sve tu nastradalo i kako je taj varvarski cin izgledao.

To da mi je stalo do ovoga pod (1) apsolutno ne iskljucuje da mi je stalo i do obelezja tragedije pod (2) i to dvoje nisu nuzno u konfliktu, sto vec vise dana pokusavam da objasnim... Razlika izmedju nas je dakle da ti mislis da su (1) obnova same zgrade i (2) primereno obelezje tragedije u konfliktu a ja ne. Cak mislim da mogu dobro da se ukomponuju, to je sve.

Nema potrebe da u svaku raspravu unosimo tenzije.

Do sada je bilo konstruktivnih predloga i utvrdili smo - kako je neko već rekao - da je nagore rešenje ovo sadašnje. Bilo bi dobro da svako koristi argumente i što jasnije objasni svoj stav. Tako će ga svako lakše razumeti.

Da li se slažemo da za sedamdest i jednu godinu nismo uspeli dostojno da obeležimo to mesto.
Sedamdeset jednu godinu !?!

Onda sami sebi možemo da postavimo pitanje: Koliko godina će još biti potrebno da se nešto uradi po tom pitanju?

Zar vam se ne čini da polaganjem cveća (jednom godišnje) u ovakvom ambijentu, mi ne iskazujemo poštovanje, osudu i žaljenje zbog tog događaja, već u stvari pokazujemo koliko nam nije do toga ni stalo. Isto kao što nikome nije bilo stalo da se te knjige sačuvaju i spasu kada je bilo vreme za to. Da sedamdeset i jednu godinu, u onu rupu i prljavštinu polažemo cveće?!? I zbog toga niko ne oseća stid, nelagodnost i gađenje. Ministar za kulturu, direktor Narodne biblioteke, gradonačelnik, gradski sekretar za kulturu, predsednik opštine, predsedik države, premijer ..., svi oni su zaduženi da o tom mestu i obeležju vode računa. To im je u opisu radnog mesta, za to dobijaju platu, to je njihova moralna obaveza ..., i šta??? - Pa ništa - jer to nikoga ne zanima. Zato je izgorela biblioteka, zato je izgoreo Hilandar, zato je izgorela Saborna crkva u Nišu i dela Đorđa Krstića, pre neki dan diskoteka u Novom Sadu. - To smo mi, to je naša slika sada, nažalost. Ali to ne znači da mi treba da ostanemo takvi, već treba da se menjamo na bolje.

Moj argument za izgradnju zgrade na mestu srušene zgrade je Avalski toranj. Bez njega, Beograd ne bi bio Beograd, a Avala ne bi bila Avala. Bez zgrade biblioteke Kosančićev venac nije Kosančićev venac, niti je Beograd to što treba da bude.

@JohnyBgood
1.da odgovorim na paralelu o replici starog namestaja. jasna mi je tvoja zelja i privrzenost, nostalgije za necim sto smo imali a vise ga nema spletom okolnosti i surovom istorijom koju smo imali i to postujem.
postoje 2 situacije sa ubacivenjem replike fotelje u dnevnu sobu. prva je kad neka baba na selu ili jos gore u gradu hoce stilski namestaj iako se on bas nikako ne uklapa u njenu kucu, ona je tako negde videla. druga situacija je kad imas do jaja gajbu, ultra modernu i oces jedan komad,repliku stilskog namestaja i to je ok, nekako je trash ali ima neki smek. Kosancicev venac nije ni jedno ni drugo.

2. obnavljanje zgrade a da bude adekvatno, validno, podrazumeva na prvom mestu originalan materijal bar u nekom svom delu, koga vise nema. podrazumeva nacin gradnje koji je sada nezamisliv, tj jeste zamisliv ali to vise nijedna normalna zemlja ne radi.pa jel tebi normalno da neko sad gradi zid sa 60cm debljine a sa druge strane ako nije takav da li je to ta zgrada...da li je to ona NB u kojoj nema ni 2% stare, i da li je to ta zgrada do jeden obicne osakacene replike u kojoj cak ni sadrzaj nije originalan.

da li mislis da druge zemlje ne zale za onim sto su imali, a izgubile su, ali jednostavno neke stvari se ne rade. nismo je obnovili posle rata kad se moglo i tu je kraj.

dusanjf":3ba1kix2 je napisao(la):
@JohnyBgood
1.da odgovorim na paralelu o replici starog namestaja. jasna mi je tvoja zelja i privrzenost, nostalgije za necim sto smo imali a vise ga nema spletom okolnosti i surovom istorijom koju smo imali i to postujem.
postoje 2 situacije sa ubacivenjem replike fotelje u dnevnu sobu. prva je kad neka baba na selu ili jos gore u gradu hoce stilski namestaj iako se on bas nikako ne uklapa u njenu kucu, ona je tako negde videla. druga situacija je kad imas do jaja gajbu, ultra modernu i oces jedan komad,repliku stilskog namestaja i to je ok, nekako je trash ali ima neki smek. Kosancicev venac nije ni jedno ni drugo.

2. obnavljanje zgrade a da bude adekvatno, validno, podrazumeva na prvom mestu originalan materijal bar u nekom svom delu, koga vise nema. podrazumeva nacin gradnje koji je sada nezamisliv, tj jeste zamisliv ali to vise nijedna normalna zemlja ne radi.pa jel tebi normalno da neko sad gradi zid sa 60cm debljine a sa druge strane ako nije takav da li je to ta zgrada...da li je to ona NB u kojoj nema ni 2% stare, i da li je to ta zgrada do jeden obicne osakacene replike u kojoj cak ni sadrzaj nije originalan.

da li mislis da druge zemlje ne zale za onim sto su imali, a izgubile su, ali jednostavno neke stvari se ne rade. nismo je obnovili posle rata kad se moglo i tu je kraj.

1. Ovo su cisto estetski argumenti na koje se u biti ne pozivam i u ovom slucaju me i ne zanimaju, i zao mi je ako je analogija "stilske" garniture njih evocirala. Moja poenta je da bi ako mi je baba nesto ostavila a oko toga se bar malo potrudila, ja bih to cuvao i restaurirao ako se osteti, cak i ako je baba imala "sumnjiv" illi ukus drugaciji od mog, dakle i ako stil u tom "stilski" nije bio bas najsrecniji. Uostalom vremena se menjaju, i katedrale su nekada bile bele i verovatno ruznjikave, pa se sada vreme okrenulo. Tako i ja nemam pravo da trajno osudjujem babin ukus jer ko kaze da sledece pokolenje nece moj ukus smatrati uzasnim a diviti se babi. Zato se po meni nasledje jednostavno cuva i tacka, to je najvise i najbolje sto svaka generacija moze da uradi. Da ne govorim da poenta cuvanja nije cuvanje necega zato sto je lepo nego zato sto je nase. Tako smo i postu 5 trebali sacuvati i sada treba da je restauriramo, daleko od toga de je bila lepa, ali je NASA.

2. Ne slazem se da materijali moraju da budu originalni jer me ne zanima bukvalna restauracija objekta kao takvog nego restauracija ideje, ukusa, koncepta, oblika, vizuelnog identiteta, ambijenta, a za to ti bukvalnost nije neophodna. I koliki je taj rok u kome je nesto dozvoljeno obnoviti? I kako to da su u Mostaru obnovili Stari most, iako se "danas vise tako ne gradi". I da li su pogresili sto su ga restaurirali zato sto "to nije taj kamen"? No bilo kako bilo, primer ilustruje da druge zemlje itekako restauriraju, a Turci cak imaju firme koje se za to specijalizuju, cuvaju ljudi tradiciju osmanskog neimarstva, na sta ja mogu samo da kazem - svaka cast! MashAllah! :D

roger":2y64mxvd je napisao(la):
.......Isto kao što nikome nije bilo stalo da se te knjige sačuvaju i spasu kada je bilo vreme za to. ......

Izvini, ali ovo jednostavno nije tačno. Evakuacija je bila organizovana na vreme, potom je zabranjena, ali je preko "privatnih veza" bilo zakazano da se sa dva kamiona, 6. aprila popodne, sanduci sa najvrednijim rukopisima i knjigama izmeste. Do tada su sanduci bili smešteni u podrumu i zatrpani peskom. Samo - jedan dan...

Radi se o jednoj glupoj odluci donetoj u neizvesnim i pshiotičnim danima između 27. marta i 6. aprila, kada je mirisalo na rat i vlada nije znala šta će dalje... valjda je taj nesrećni ministar pomislio da će da dodatno isprovocira Hitlera ako se bude videlo da se zemlja ozbiljno priprema za rat.

Delija":3aht95do je napisao(la):
Drakche":3aht95do je napisao(la):

Nije toliko kolosalno kao neki drugi predlozi, ali mislim da bi izgledalo efektno.

:bash: Поодавно сам завршио један идејни пројакат баш на тој локацији са све тргом и степеништем и кад га будем једног дана поделио са вама испашћу плагијатор. :)

Ih . . . hajde prikaži slobodno
jer da je tako Zidar razmišljao za onu mapu. . . .
nikada ne bi smo je ni imali . . . .

ne znam da li se nas dvojica bas razumemo.. bakica se trudila, ali bakica moze da se trudi u svojoj dnevnoj sobi a a nikako u centru grada.

ako mene pitas sta bih ja konkretno, onda bih ti rekao sve ali apsolutno sve. i plato, i trg i nova biblioteka, muzej sta god ali nikako replika stare. nravno bilo koje resenje da je mora da nosi neku asocijacju na komad zemlje koji nasedjuje i od toga cini mi se ne bezi niko ovde.

tacno je da turci imaju te firme i da su u svojevrsnom arhitektonskom usponu ali jos moraju da rade da bi dosli to cilja.

dusanjf":768kbmbb je napisao(la):
ne znam da li se nas dvojica bas razumemo.. bakica se trudila, ali bakica moze da se trudi u svojoj dnevnoj sobi a a nikako u centru grada.

ako mene pitas sta bih ja konkretno, onda bih ti rekao sve ali apsolutno sve. i plato, i trg i nova biblioteka, muzej sta god ali nikako replika stare. nravno bilo koje resenje da je mora da nosi neku asocijacju na komad zemlje koji nasedjuje i od toga cini mi se ne bezi niko ovde.

tacno je da turci imaju te firme i da su u svojevrsnom arhitektonskom usponu ali jos moraju da rade da bi dosli to cilja.

(1) Ovo sa bakicom je toliko bukvalisticki da nemam reci. Naravno, ne radi se o konkretnoj bakici nego prethodnoj generaciji koja je nesto gradila i mi to treba da ispostujemo/sacuvamo u najvecoj mogucoj i prakticnoj meri. Ko smo to mi da kazemo da centar grada pripada samo nama i nasem vremenu a ono sto su tu neki predjasnji zamislili i izgradili pa neki divljaci to srusili nema nikakve veze. Po meni mi na to jednostavno nemamo pravo a i primitivno je kao stav.

(2) Ovo na kraju ne razumem, sta je to Turcima cilj ili treba da im bude? Oni, kao i nase komsije Bosnjaci, su navedeni kao pobijanje tvoje tvrdnje da drugi neke stvari ne rade, a da li su oni u usponu ili ne je sasvim trece pitanje.

boca-ica":18u43zy4 je napisao(la):
Delija":18u43zy4 je napisao(la):
Drakche":18u43zy4 je napisao(la):

Nije toliko kolosalno kao neki drugi predlozi, ali mislim da bi izgledalo efektno.

:bash: Поодавно сам завршио један идејни пројакат баш на тој локацији са све тргом и степеништем и кад га будем једног дана поделио са вама испашћу плагијатор. :)

Ih . . . hajde prikaži slobodno
jer da je tako Zidar razmišljao za onu mapu. . . .
nikada ne bi smo je ni imali . . . .

:kk: I OK, ako je tesko proizvesti ili nemas rendere koje mozes da nam pokazes, mozes nam i verbalno opisati kako si taj prostor osmislio ;) ... mada bi priznajem i rendere jako voleo da vidim :D

А што не би реконструисали османски Београд?
А што не би реконструисали Сингидунум?
Или Деспотов Калемегдан?

Па све је то Београд. А пошто немамо места, јер је преко тога изграђен град, хајде да на неком прикладном месту у близини то одрадимо.....

....да ли је сада јасније колико је реконструкција библиотеке идеја ван сваког времена и логике?

ako rekonstruishemo Biblioteku kakva je bila 1941ve sta smo dokazali - da smo 2014te (npr) uspeli da obnovimo zgradu, prosechne vrednosti i kada je bila nova, iz 1941ve. Ako vec moramo da podizemo objekat, na tom mestu, zar nije bolje da napravimo moderan feniks, a ne da ozivljavamo fosil kojim bi se samo nostalgichno i povrshno podsetili na jedno vreme bez razumevanja sustine biblioteke - znanje koje ti omogucava da lakshe i bolje gurash ka buducnosti

JohnyBgood":fzd7dqv6 je napisao(la):
:kk: I OK, ako je tesko proizvesti ili nemas rendere koje mozes da nam pokazes, mozes nam i verbalno opisati kako si taj prostor osmislio ;) ... mada bi priznajem i rendere jako voleo da vidim :D

Имам солидне рендере и урадићу још боље.Не могу сада да то поставим овде јер полажем наде у неке будуће конкурсе.

Могу само рећи да је објекат јавне намене,да је прилично "утопљен" у плато и да својим габаритима не заклања ни један околни објекат као и да нема превише стакла. :D

JohnyBgood":z5vdbhkj je napisao(la):
zelja87":z5vdbhkj je napisao(la):
Мислим да је јасно да се већина релевантних чланова форума слаже да је плато једини одговарајући начин. Мислим да то говори нешто.

А ви што причате о амбијенту, амбијент косанчићевог венца (без зграде библиотеке) се директније доживљава сада и истиче се у градским ткиву самим тим што има плато као као постоље којим се осматра. И последњи пут, реконструкција зграде је негирање злочина који се ту десио. Зграда(дагоцености) су сравњене са земљом!!! Свака њена поновна изградња је круњење ове одвратне и узнемирујуће истине која никада не сме да се заборави!

И поводом 71. годишњице у политици пише да је Фелдмаршал рекао даје бомбардовање Београда '41 био лични хилеров хир односно освета његове сујете. Зато је ова непроцењива баштина и гађана..и сравњена са земљом. То не смете да сакријете!

OK, neka onda bude kako Hitler kaze, neka tu ostane rupa.

PS I "vecina relevantnih clanova foruma" (sta god to znacilo :shok: ) se izgleda slaze.

PPS Da je kojim slucajem biblioteka na vreme preseljena tako da ne moras da unistis knjige, da li bi ti bio za rusenje te zgrade? "Da bi imali DIREKTNIJI dozivljaj ambijenta Kosancicevog venca"?!?! I ima li jos neka zgrada u gradu, recimo Palata Albanija, bez kojih bi se "direktnije" (sta god to znacilo) dozivljavao ambijent neke ulice?

PPPS Ovaj post je po meni za novu kategoriju "verovali ili ne". Kako neko ko sebe ocigledno smatra "relevantnim clanom foruma" moze sebi da dozvoli pisanje ovakvog necega?!

уопште се не сматрам релевантним чланом. свашта. не видим како то повезујеш. је л не смем да имам исто мишљење као "релевантни" (тако испада овај пут) а да им не припадам? баш свашта с тобом.

наравно да не бих био за рушење...како такве закључке успеваш да изведеш, оца ти? о боже..
рушење албаније итд сматрам бесмисленим за коментарисање. претпостављам да је глупа и у мојој причи непоткрепљена хипербола.
стање на терену је какво - такво је. разлози за то су овде изузетно битни. то треба нагласити а не шминкати. срећна случајност је што је то добра локација за плато као урбани мотив. спајамо "лепо и корисно".

не да буде како је хитлер рекао, већ да се зна шта је рекао, а не да се мења/заборавља/прекраја историја.

као што је рекао и mradulovic, а и реља и стф...уопште не разумете суштину.

Ne znam, meni je sam poduhvat izgradnje biblioteke dovoljno zanimljiv sam po sebi da bi bio dobar razlog da se to ucini. Verovatno necu nikada uspeti da udjem u tu emotivnu dimenziju koju ljudi osecaju prema praznom prostoru na tom mestu, a stanovao sam u k. vencu jedno vreme.

B92 o jucerasnjoj poseti:
http://www.b92.net/mobilni/kultura/598114

btw. kako se niko nije do dosetio da napravi google 3D maketu biblioteke?

Jedna druga tema.

Stare zgrade sto u karadjordjevoj stoje u nizu od mosta do pariske imaju veoma zanimljiva dvorista, u sta sam se u par prilika uverio. Sada su, naravno, zapustena, ali mogu da zamislim da bi mogla da se napravi prohodnost za pesake sto bi ubrzalo renovoranje citavih kvartova, a samom kos. vencu prosirilo mogucnosti za otkrivanjem i uzivanjem.

Drakche":39filue3 je napisao(la):
Ne znam, meni je sam poduhvat izgradnje biblioteke dovoljno zanimljiv sam po sebi da bi bio dobar razlog da se to ucini. Verovatno necu nikada uspeti da udjem u tu emotivnu dimenziju koju ljudi osecaju prema praznom prostoru na tom mestu, a stanovao sam u k. vencu jedno vreme.

Ja polazim od toga da "zgrada" nije jednako "biblioteka", tako da ni nema "izgradnje biblioteke", jer je biblioteka uništena, ali je, hvala Bogu, i obnovljena posle rata, ali je njen najvredniji deo zauvek izgubljen.

Niko nema "emotivnu dimenziju koju oseca prema praznom prostoru", niti iko želi da ostane prazan prostor.
Pitanje je samo načina trajnog obeležavanja gubitka i njegove veličine i posledica, a puko obnavljanje zgrade (koja je bila neuslovna i sama nabavka i useljenje u nju pokazuje nebrigu tadašnje države) jednostavno nije u srazmeri sa svim tim.

Uostalom, mislim da je problem trajnog obeležavanja zapravo nastao kada su otkriveni ostaci rimske građevine 1970-tih - odluka je odlagana jer nije bilo nikoga da odredi prioritet i da "preseče".

JohnyBgood":20dwxhvb je napisao(la):
dusanjf":20dwxhvb je napisao(la):

(1) Ovo sa bakicom je toliko bukvalisticki da nemam reci. Naravno, ne radi se o konkretnoj bakici nego prethodnoj generaciji koja je nesto gradila i mi to treba da ispostujemo/sacuvamo u najvecoj mogucoj i prakticnoj meri. Ko smo to mi da kazemo da centar grada pripada samo nama i nasem vremenu a ono sto su tu neki predjasnji zamislili i izgradili pa neki divljaci to srusili nema nikakve veze. Po meni mi na to jednostavno nemamo pravo a i primitivno je kao stav.

(2) Ovo na kraju ne razumem, sta je to Turcima cilj ili treba da im bude? Oni, kao i nase komsije Bosnjaci, su navedeni kao pobijanje tvoje tvrdnje da drugi neke stvari ne rade, a da li su oni u usponu ili ne je sasvim trece pitanje.

evo bukvalisticki da se objasnim bolje.
UVOD:
RESTAURACIJA je jedan vrlo osetvljivi pravac arhitekture i mnogi se slazu da cesto treba delovati prema osecaju a da je svaki slucaj prica za sebe.

RAZRADA:

MOSTAR- tvoj argument, grad koji bez tirkizne Neretve i onog mosta nema vise nista, ako jedno od to dvoje nestane nestace i grad. u ovom slucaju restauracija je donekle validna. koristili su originalan materijal koliko se to moglo kao i tehniku gradnje. medjutim ispravna obnova ovog mosta je trebalo da izgleda ovako: jasno naglasiti da je to replika, tj. most sa jasnom razlikom od svog okruzenja. bilo da je to beton, bilo da je to drvo. jedino tako on postaje validna i legitimna restauracija. jedino tako i onima koji prvi put dolaze u mostar a ne znaju istoriju grada je jasno sta se desilo, jer FORMA JE SREDNJOVEKOVNA A MATERIJAL I TEHNIKA GRADNJE NE. a u celoj prici poruka je jos jaca...

ZAKLJUCAK

Viollet le Duc, je govorio da treba samo odrzavati ono sto imas i da onda nikakva restauracija nije potrebna. danas u beogradu ne samo da se ne cuva ono sto se ima vec upravo suprotno, to se unistava. NBG propada iz dana u dana, nadogradnje , behatoni, novogradnje a ti u celom tom haosu pricas o replici biblioteke. replika biblioteke je laz za tvoju decu i unuke, laz za turistu koji dolazi prvi put u beograd misleci da gleda predratnu zgradu...
i da, manji bi trash bio da napravis novi tematski park-bombardovanje biblioteke sa sve animacijama bombi i eksplozije nego repliku iste.

dusanjf":303ssor3 je napisao(la):
MOSTAR- tvoj argument, grad koji bez tirkizne Neretve i onog mosta nema vise nista, ako jedno od to dvoje nestane nestace i grad. u ovom slucaju restauracija je donekle validna. koristili su originalan materijal koliko se to moglo kao i tehniku gradnje. medjutim ispravna obnova ovog mosta je trebalo da izgleda ovako: jasno naglasiti da je to replika, tj. most sa jasnom razlikom od svog okruzenja. bilo da je to beton, bilo da je to drvo. jedino tako on postaje validna i legitimna restauracija. jedino tako i onima koji prvi put dolaze u mostar a ne znaju istoriju grada je jasno sta se desilo, jer FORMA JE SREDNJOVEKOVNA A MATERIJAL I TEHNIKA GRADNJE NE. a u celoj prici poruka je jos jaca...

Потпуно се слажем. Нови-стари мост у Мостару је кич. Лаж. Лицемерје.
Атмосфера у целој Федерацији је једноставно таква. Прекрајање историје. Лажирање чињеница. Шминкање злочина. Шпекулисање подацима.....
....зар треба тако да се понашамо? Зар треба да се угледамо на малограђанско насилно стварање лажног идентитета?

...сами су срушили свој мост....и сад су га као обновили....и тиме потпуно избрисали чињеницу да су то урадили сами себи...и сад је све кул...

Исто тако би обнова зграде библиотеке потпуно замаскирала историју. Сами себе бисмо испљували....па добро, изгубили смо писано благо....али сад је све кул....имамо зграду...ХА...

JohnyBgood":216wkjjq je napisao(la):
PPS Da je kojim slucajem biblioteka na vreme preseljena tako da ne moras da unistis knjige, da li bi ti bio za rusenje te zgrade? "Da bi imali DIREKTNIJI dozivljaj ambijenta Kosancicevog venca"?!?!

Da, bio bih za rusenje, narocito sada kada iz prve ruke znam da bi se dobio daleko kvalitetniji prostor.

Ima jos zgrada kandidata za rusenje u Beogradu:

- Zgrada Madere i ona druga malo pored nje koje okrecu ledja Tasmajdanu i strce.

- ceo blok zgrada izmedju Terazijske terase i stajge

- bombardovana zgrada MUPa zapadno od Kneza Milosa, ili sagraditi nesto lepse umesto nje jer je udarno mesto na ulazu u grad ili bas naprotiv ostaviti cistinu i spojiti sa parkom Gazela i Savskim amfiteatrom

- nova zgrada Narodne banke u Nemanjinoj, em je gradosija neskladnih proporcija i sa ogromnom anonimnom fasadom ka Slaviji, em bi daleko bolje blo da se umesto nje i udzerica u Kralja Milana Manjez produzi sve do Slavije i Miticeve rupe.
Dobili bismo predivan park u sred grada oivicen velelepnim ulicama i trgom Slavija koji bi time procvetao.

Ima i zgrada za obnavljanje, MUP sa istocne strane Kneza Milosa i Generalstab. Veoma kvalitetna zdanja i arhitektonski i urbanisticki. Mup je povucen od ulice i uklopljen u padinu i time otvara ulaz ka gradu a Generalstab osim simbolike klisure takodje je povucen i obrazuje plato sa obe strane Nemanjine. Obnoviti uz obaveznu promenu namene kako se ne bi simbolicki obnavljale institucije koje su i same dovele do tragicnog ishoda.

A ima vala i da se zida, za pocetak potrebno je zdanje umesto staklenca i celokupnog platoa ispred njega, u ravni sa pozoristem, kako bi se zaokruzio Trg Republike.

Da se vratim na Kosancic, obnavljanje stare zgrade ne, nije ona bila neko remek delo koje zasluzuje obnavljanje poput tornja na Avali, a funkcija biblioteke je ionako odavno prebacena na Vracarski plato. Uz to praznina koju je ostavila je dragocena.

Sa druge straene verovatno je pozeljno sagraditi usku zgradu, 8-10 m dubine sa 30 sirine, koja ce sakriti bocne fasade postojecih kuca i zaokruziti buduci plato. Naravno treba joj naci i prikladnu funkciju.

dusanjf":2a1mtrlj je napisao(la):
JohnyBgood":2a1mtrlj je napisao(la):
dusanjf":2a1mtrlj je napisao(la):

evo bukvalisticki da se objasnim bolje.
UVOD:
RESTAURACIJA je jedan vrlo osetvljivi pravac arhitekture i mnogi se slazu da cesto treba delovati prema osecaju a da je svaki slucaj prica za sebe.

RAZRADA:

ZAKLJUCAK

Viollet le Duc, je govorio da treba samo odrzavati ono sto imas i da onda nikakva restauracija nije potrebna. danas u beogradu ne samo da se ne cuva ono sto se ima vec upravo suprotno, to se unistava. NBG propada iz dana u dana, nadogradnje , behatoni, novogradnje a ti u celom tom haosu pricas o replici biblioteke. replika biblioteke je laz za tvoju decu i unuke, laz za turistu koji dolazi prvi put u beograd misleci da gleda predratnu zgradu...
i da, manji bi trash bio da napravis novi tematski park-bombardovanje biblioteke sa sve animacijama bombi i eksplozije nego repliku iste.

I sam sam rekao ranije da bih voleo da su u Mostaru iskoristili bar neku blago drugaciju nijansu kamena da jasno kazu "ovo je rekonstrukcija" ali mi je drago sto su u tkivo grada vratili taj most, formu, oblik jer ona tu jednostavno pripada i to se duguje ranijim generacijama graditelja. Isto se moze uraditi sa zgradom na KVu a i nekim drugim zgradama koje su po meni vazne za istorijsku memoriju Beograda i njegovih gradjana.

Uzgred, Turci se bas i trude da simuliraju i nacin same gradnje u meri u kojoj je to moguce mada je to po meni irelevantno. Poenta je restaurirati formu, ideju, siluetu, a to mozes dok god imas fotografije i/ili detaljne nacrte (toliko o trabunjanjima o Singidunumu i Despotu Stefanu).

Sto se tice rusenja silnih zgrada, to sto je gore receno po meni vuce na Causeskua. Pre nego sto bilo sta srusimo ili odlucimo da NE obnovimo treba da se zapitamo imamo li mi na to istorijska prava? Pre nas su tu ziveli neki preci i nesto gradili i ostavljali svoje tragove a posle nas ce doci neke nove generacije, tako da su arogancija i narcisizam krajnje neprimereni. Da nemamo ogromne opustosene prostore na kojima mozemo da se iskazemo jos bih i razumeo zelju da se u samom tkivu grada malo vise prekraja ono sto je od ranijih generacija ostavljeno ili fizicki ili u amanet (tako pariske Hale i Bobur mogu da razumem ali mi treba da budemo puno ljubomorniji na tragove proslosti jer ih toliko malo imamo). Jedino vece rusenje koje u ovom gradu mogu da opravdam je rusenje onih stracara (znaci tu ima jako malo neke namerne arhitekture) da se sredi Terazijska padina.

O restauracijama, da ponovim, je roger postirao nesto jako dobro na prosloj stranici. A i sam sam ranije rekao da svaka restauracija, pa i "odrzavanje", neumitno znaci zamenjivanje necega starog necim novim, a to novo se moze praviti u obliku onog starog koje zamenjuje ili da bude "moderno". Tako ce i zgrada zadruge, ako se, nadam se, bude renovirala pre nego sto se srusi, renovirati tako sto ce se mnogi elementi jednostavno zamenjivati necim novim sto ce biti u obliku starog a unisteno je. Ne verujem se da ce se iko tome protiviti. Kao sto se moze restaurirati zgrada tako se moze restaurirati i ambijent, ulica, komsiluk, ali se moze restaurirati i nesto manje kao sto je jedna soba u zgradi. Sve je samo stvar nivoa na koji se neko fokusira. Neki od nas jednostavno vole da razmisljaju na nivou ambijenata, ulica, komsiluka i grada i na tom nivou povrate neke tragove koji su tu postojali, i radi nasih predaka ali i radi nas i buducih generacija.

I niko ne kaze da ce izgradnja te zgrade koja je povracanje jednog sireg ambijenta/oblika/siluete grada sama po sebi da pravedno obelezi ili na bilo koji nacin nadomesti unistavanje kulturnog blaga. Tu nijedno obelezje ne moze nista da nadoknadi samo je pitanje na koje i dalje cekamo odgovor zasto je u startu ostavljanje platoa superiornije od svega sto mozes da napravis unutar te stare forme koju bi rekonstruisao iz drugih razloga? Zasto je insistiranje da KV sto vise izgleda onako kako su ga zamislili i izgradili oni koji su dosli pre Hitlerovih stuka inferiorno u odnosu na insistiranje da taj prostor "ostane sravnjen sa zemljom" uz nekakvo obelezje, jer ce to iz nekog misterioznog razloga biti bolje odavanje poste gubitku koji se tu desio?

Za kraj, ovo je stvarno poslastica:

"Viollet le Duc, je govorio da treba samo odrzavati ono sto imas i da onda nikakva restauracija nije potrebna. danas u beogradu ne samo da se ne cuva ono sto se ima vec upravo suprotno, to se unistava. NBG propada iz dana u dana, nadogradnje , behatoni, novogradnje a ti u celom tom haosu pricas o replici biblioteke. replika biblioteke je laz za tvoju decu i unuke, laz za turistu koji dolazi prvi put u beograd misleci da gleda predratnu zgradu...
i da, manji bi trash bio da napravis novi tematski park-bombardovanje biblioteke sa sve animacijama bombi i eksplozije nego repliku iste."

(1) Proof by intimidation, klasicni faux pas (ah u koliko nas cuci jedan mali stf) koji ubija bilo kakvu smislenu diskusiju. Viollet le Duc je nesto rekao i tacka. Uzgred, govorio je on i mnoge druge stvari, koje daleko od toga da su usle u nekakvu nezvanicnu Bibliju restauracije, ako ista takvo i postoji. Evo za pocetak wikija a tu ima gomila ozbiljnijih referenci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eugène_Viollet-le-Duc

(2) Kakve veze sa svime ovim sto ovde pricamo ima sad Novi Beograd. Da li je iko ko se zalaze za restauraciju zgrade na KV ikada i igde odobrio unistavanje Novog Beograda?! Ovo je jednostavno neozbiljno.

(3) Replika biblioteke koja bi jasno stavila do znanja da je replika jednostavno nije laz. Laz bi bila da sad pravimo neki novi Singidunum za koji ni ne znamo kako je tacno izgledao. Laz je i kad dizajniras neku novu "staru" zgradu, mada je i to vise los ukus nego laz. Uzgred, kad restauriras neku staru zgradu pa moras da napravis neki novi prozor koji je u obliku nekog starog ali unistenog, da li je i to "laz"?

Џони, једноставно то су две различите школе.

Ја не бих рушио као неки поготово ову зграду, слажем се да је то на неки начин "Чауческу" фазон, такође мислим да Мостар није Мостар без моста и не мислим да је кич(а Београд свакако јесте Бг без ове зграде), а торањ на Авали је класично брисање историје.

Постоје различити начини на које се реконструкција одваја од правог старог ткива грађевине. Један од њих је колорит. Реконструкција је веома пипава пракса. Нпр доста људи из праксе се не слаже са потпуном реконструкцијом Ђурђевих ступова нпр, као и Студенице, јер је то део њихове истине и њихове патине, која им даје додатну важност. Елементи тога се преносе и на овај објекат.

А КВ је и даље КВ, и без ње...веома је леп и пријатан за шетњу. Ненаметљиво савремено обележје је оно што у крајњој линији дугујемо и будућим нараштајима...као што су и они нама градили савремено...замислите да су наставили сви да граде у римском или барокном стилу ... где би се видео напредак и развитак мисли овог града?

zelja87":24xysv8b je napisao(la):
Џони, једноставно то су две различите школе.

Ја не бих рушио као неки поготово ову зграду, слажем се да је то на неки начин "Чауческу" фазон, такође мислим да Мостар није Мостар без моста и не мислим да је кич(а Београд свакако јесте Бг без ове зграде), а торањ на Авали је класично брисање историје.

Постоје различити начини на које се реконструкција одваја од правог старог ткива грађевине. Један од њих је колорит. Реконструкција је веома пипава пракса. Нпр доста људи из праксе се не слаже са потпуном реконструкцијом Ђурђевих ступова нпр, као и Студенице, јер је то део њихове истине и њихове патине, која им даје додатну важност. Елементи тога се преносе и на овај објекат.

А КВ је и даље КВ, и без ње...веома је леп и пријатан за шетњу. Ненаметљиво савремено обележје је оно што у крајњој линији дугујемо и будућим нараштајима...као што су и они нама градили савремено...замислите да су наставили сви да граде у римском или барокном стилу ... где би се видео напредак и развитак мисли овог града?

A gde je ta linija koja odlucuje sta je sta bez necega? Po meni, slicno Mostaru bez Starog mosta, ni KV (a ni cela Savska padina) nije onaj pravi kakav bi trebao i mogao da bude bez ove zgrade. Tu su nasi preci nesto ozbiljno gradili i ostavili i mi to treba da ispostujemo, i ko smo mi da kazemo da je ono sto je jedna davnija epoha tu zamislila i ostvarila a neki divljaci srusili manje vredno (na duzi rok i nasim unucima) od onoga sto bi mi sad tu udenuli.

A gde bi gradili novo i pokazali napredak? Pa za to bar imamo OGROMNE prostore gde ne bi brisali nikakve vredne tragove i nekakvu namernu arhitekturu. I na samom KV i dole u Karadjordjevoj ima rupa koje se mogu popuniti modernim zgradama za koje jedino zelim da ne iskacu iz gabarita koje su nasi preci zamislili i zadali nam.

A tek na Slaviji i oko zeleznicke stanice! Ogromni prostori za pustanje masti na volju gde ti ni gabariti nisu neko ogranicenje. Takodje i mnog prazni novobeogradski blokovi gde upravo "demonstriramo progres" gradeci dosadne krmacice. I jos dizemo repliku Terazija?! A i staklenac, brate mili... I prostor kod Bogoslovije za koji je zeks pokazao interesantan projekat u radionici. Od TOLIKIH prostora za kreativnost mi bi vecito iz nekog mistarioznog razloga uguravali nesto super hrabro odmah do Kalemegdana, na KV, ili Terazje (koje isto prosto mole da se ona zgrada do "Moskve" restaurira, i to bi uglavnom bilo to, uz postavljanje one stare kompozicije na Igumanovoj palati), i ja se cesto pitam sta nam je zasto?!

Da se podsetimo.

bgdbibliotek.jpg

Ovako je izgledala srušena zgrada biblioteke.

U nju verovatno nije bio ugrađen ni 1 kg betona. To što bi se savremenim načinom gradnje koristio beton, armatura, sika premazi, akrilne boje za fasadu..., mi uopšte ne bi smetalo, ako bi ona ovako izgledala.

Voleo bi da neko postavi render platoa, trga ili spomen obeležja koji bi bio "prikladniji" od ove zgrade, na ovom mestu.

@ :)
Skoro nisam video ni na jednoj temi, ovoliko stručnih, kvalitetnih i lepih postova bez obzira na ugao gledanja
zapravo verujem
da ovoliko pametnih stručnih kvalitetnih izlaganja oko jednog jedinog pitanja nije bilo ni u visokim institucijama
živi dokaz da je ipak moguće bolje sutra :kk:

E, da
@roger
+1 :) za sličicu

Vrh