sizif":34b8f5zn je napisao(la):
Е, моје архитекте. Чему ли вас уче ... када имате толику аверзију према рестаурацији здања без кога амбијентална целина Косанчићев Венац није комплетна. Када ме убедите да је аутентична обнова низа градова у Немачкој, Француској, Белгији, Великој Британији "сељачење", ја ћу прихватити вашу жељу да усред најграђанскијег дела нашег града остане мусава рупа.
Полако се враћамо на суштину расправе и поларизације мишљења... значи битна је зграда и само зграда. Нека атмосфера туге за "старим градом" и комплекс ниже вредности у односу на велику Европу...
Уверен сам да овде није никакав проблем у обнови старе зграде. Бар ја немам проблем са тим. Залагао сам се и залажем се за обнову фасаде Поште, обнову Викторовићеве зграде, па чак и утопистичку обнову Моста Краља Александра.....иако је то против званичног става струке.
Такође сам за праћење линија старог стила у случају надградњи.
Али сматрам да сваки тај излет у прошлост мора имати јако битну и јаку причу, и разлог. Мора оправдати свој ход по ивици провалије која се зове кич.
Искрено говорећи нисам још прочитао аргумент и разлог који је довољно јак да оправда реконструкцију ове зграде. Без љутње, али сви аргументи су до сад били јако млаки и сводили се за жељу за старом зградом јер Београд нема довољно старих зграда
На крају крајева:
1. Нико се не залаже да на том месту остане "рупа", и
2. Косанчићев венац није изгубио амбијент или је амбијент "некомплетан".
На претходној страни сам објаснио зашто сам убеђен да може "и јаре и паре", и здање и сећање, и то је моје дубоко убеђење.
Може, али проблем остаје што су је у питању само јаре, а паре су онако успутне....притом јаре је зграда а паре су сећање у овом поређењу. Па и у твојој реченици се прво помиње зграда па тек онда сећање, а зграда је далко мање битна..
Како иначе објаснити да је примарни став свих поборника реконструкције био: Амбијент, стари град, Косанчић, зграда, амбијент, стари град, Косанчић, зграда.....а приликом указивања на симболику губитка креће прича: па
нека буде музеј,
може бити музеј....обвога...онога...а врхунац је став: "
па можемо полагати венце унутра" :bash:
Значи ви оправдавате изградњу зграде уместо да је зграда оправдање за неки виши циљ. То је погрешан приступ. То је оно што рестаурацију чини кичом. И то би се итекако осетило на самој згради. Град има душу, и ако ви саградите нешто без оправдања, то се итекако види. Та зграда вришти.
СТФ, на твој аргумент да је довољно оправдање за то што зграда није обновљена, чињеница да ништа по том питању није урађено после Другог светског рата, одговарам са пар кратких питања: Колико зграда срушених у бомбардовањима '41. и '44. и у борбама за ослобођење Београда су комунисти обновили? Знаш ли да до краја '80-их није била окречена ниједна предратна зграда, већ су све до једне биле сабласно чађаво-сиве (а кад је стидљиво почела обнова појединих старих фасада, да смо сви били запрепашћени количином лепоте и стила који су се испод црнила крили)?
То није мој јаки аргумент, то је речено успут....чињеница је да је Комунизам имао за циљ да угуши историју народа и народности зарад Југословенске идеје и да су Срби, као народ најбогатије историје највише и изгубили. Србска историја се гушила плански и сасвим је очекивано било да комунисти на месту библиотеке изграде неку своју зграду и тиме у колективној свести избришу једну битну институцију.....па нису.....осим тога, друга чињеница је: комунизам је одавно историја, и да се та прича и даље не помиње нигде у званичним и стручним круговима, што није случај са нпр. обновом Ђумурукане или фасаде на Пошти.
Постоје разлози. Зато смо ми, архитекте ту да другим струкама то објаснимо.
Жеља са старом зградом је романтичарска, али то не значи да је оправдана. Ја лично, бих волео да видим ту зграду на Косанчићу, али не подржавам њену обнову, јер није оправдана.
Драгче је то одлично рекао:
Dragche":34b8f5zn je napisao(la):
Ne moze jedan arhitektonski podukvat kao ovaj biti previse los ako iza sebe ima pravu pricu i tako komunicira sa ljudima koji dodju da je posete.
И у потпуности појашњава целокупан мој став у једној јединој реченици. Обнова ове зграде нама јаку и оправдану причу.