Koristite zastareli preglednik. Možda se neće pravilno prikazivati ova ili druge veb stranice. Trebalo bi da nadogradite ili koristite alternativni preglednik.
Уместо рупчаге направити меморијални плато. То може феноменално да буде. Косанчићу фали тако нешто. А фронталну фасаду зграде реплицирати преко калкана дворишних зграда.
Тиме добијамо реконструисану фасаду у склопу меморијалног платоа, којом смо замаскирали одвратне калкане.
Сама зграда није нека вредност, и сем фронталне фасаде која сама по себи није била нека естетика, није имала ништа. Ту је библиотека била смештена силом прилика, и највероватније привремено.
Čemu bi zgrada služila - to niko ne zna, valjda "nešto u vezi kulture", ali zato ćemo opet moći da "gledamo lepu fasadu" na mestu gde nam je zauvek nestalo pisano sećanje.
Ko kaze da to mora da bude ili-ili? Memorijal moze da bude u zgradi, njen deo, ispred, whatever. I ko kaze da postoji neki predefinisani nacin kako memorijal mora da izgleda?
U spomen spaljenoj zapisanoj, neistraženoj i zauvek izgubljenoj kulturnoj baštini nemerljive vrednosti i značaja - ponovo podignuti kuću u kojoj je izgorela, zato što izgleda lepo?
Mi dobar deo naše istorije nećemo nikada saznati, nećemo znati šta su stvarali naši preci.
Koga je još briga za - zgradu?
E - upravo je u stvar u tome "whatever" - ma nije bitno, vratite nam fasadu, hoćemo ljupki ambijent, o suštini ćemo kasnije, ako i ikada.
Spomenik je tu da opominje i sačuva sećanje, da se gubitak nikada ne zaboravi.
Kuća bi se obnovila samo da bi se rekonstruisao ambijent sa starih fotografija - nešto slično onome što se radi u bloku 42.
Šminka.
PS - kada se vraća bista Ivana Kosančića, po kojem je nazvana ulica?
Da li se radi na tome, zašto se niko ne brine o tome?
U spomen spaljenoj zapisanoj, neistraženoj i zauvek izgubljenoj kulturnoj baštini nemerljive vrednosti i značaja - ponovo podignuti kuću u kojoj je izgorela, zato što izgleda lepo?
Mi dobar deo naše istorije nećemo nikada saznati, nećemo znati šta su stvarali naši preci.
Koga je još briga za - zgradu?
E - upravo je u stvar u tome "whatever" - ma nije bitno, vratite nam fasadu, hoćemo ljupki ambijent, o suštini ćemo kasnije, ako i ikada.
Spomenik je tu da opominje i sačuva sećanje, da se gubitak nikada ne zaboravi.
Kuća bi se obnovila samo da bi se rekonstruisao ambijent sa starih fotografija - nešto slično onome što se radi u bloku 42.
Šminka.
PS - kada se vraća bista Ivana Kosančića, po kojem je nazvana ulica?
Da li se radi na tome, zašto se niko ne brine o tome?
Ne zato sto je izgledala lepo (jer su i tu misljenja podeljena, zgrada nije bila ruzna ali sigurno nije bila ni nesto da padnes u nesvest) nego zato sto je bila NASA, STAJALA TU, CUVALA to sto je cuvala, i kao takva definisala i taj ambijent, znaci nesto sto je deo identiteta i kolektivne memorije. A onda su je NEKI DIVLJACI koji sebe smatraju civilizovanim narodom SRUSILI. Kao sto je legitimno na to reagovati misljenjem "stvorena je tolika praznina koju i tako ne mozemo popuniti pa onda hajde da stavimo neki spomenik" isto je tako legitimno reci "obnovicu sve sto mogu, jer ne dam da mi zatiru identitet i uspomene na ono sto smo imali, a ono sto ne mogu cu obeleziti na neki upecatljiv nacin"
I nije mi jasno zasto je spomenik superioran u cuvanju secanja na taj gubitak u odnosu na postavku unutra koja se moze posvetiti bas cinu razaranja Beograda. Iako volim spomenike i skulpture ja u ovom slucaju HOCU da vidim fotografije iz tog vremena i to ZGARISTE/rupu. Sa spiskovima najvrednijih srednjevekovnih knjiga koje su tu izgubljene, i sto da ne, nekakvim memorijalom unutra. Literalnost i eksplicitnost u ovom slucaju uopste ne vidim kao inferiorne nakakvoj umetnickoj viziji datog gubitka, niti vidim da to jedno drugo iskljucuje. Nekakav ili "whatever" kazem zato sto ne znam kako bi to moglo da izgleda, naravno da bi trebalo napraviti konkurs.
Ono sto se desilo u Varsavi krajem II Sv. rata je isto nezamisliv zlocin, nesto sto je i unistilo silne zivote (i fizicki i direktno, ali i zivote prakticno svih Poljaka tokom vise od pola veka komunisticke okupacije koja je sledila, a i nekakve "lepe kuce". Mogli su da rezonuju po sistemu "ovo je toliko strasno da ne treba sminkati obnovom "lepih" fasada, jedino sto bi bilo primereno je nekakav potresan memorijal/obelezje" ali jednostavno su rekli, "ne, ne damo da nam neko brise bas sve". Vise od 100 hiljada iz mrtvih ne mozemo da vratimo ali da vratimo ono sto smo imali i krenemo ponovo odatle mozemo. To je odbijanje da neko drugi zbrise bas sva secanja i tragove na ono sto su generacije pre toga radile. Pa makar to sto mozes da obnovis bilo minorno u odnosu na ono sto ne mozes. Moje skromno misljenje.
Obnovom te zgrade Beograd bi vratio svoj obris koji je sve ovo vreme trebao i da ima s tim sto ce sada neko ko gleda sa reke nece pomisliti "eno je Narodna biblioteka, u kojoj se cuva ogromno kulturno blago" eno je "eno obnovljene zgrade biblioteke u kojoj je jedan potresan memorijal i stalna izlozba posvecena stradanju Beograda u XX veku". Ne vidim zasto je to inferioran nacin da se svest o tom gubitku trajno ureze u secanje i svest ovog naroda.
Koliko ja znam, u Narodnoj biblioteci u Karađorđevom parku su bile izložene sačuvane knjige, i pretpostavljam da su i posle rekonstrukcije ponovo izložene u jednoj vitrini. Tako da - to već postoji, i o tome se stara - upravo Narodna biblioteka.
Jedino što je bilo važno, da ne kažem vredno, obnoviti, je bio rad biblioteke i to upravo suština koju treba potencirati.
Sve ostalo - stara zgrada, fasada, ambijent ulice - nema ama nikakve veze sa veličinom i značajem gubitka.
Moj predlog je da se zgrada srušene biblioteke rekonstruiše, i da u što većoj meri bude replika stare zgrade biblioteke, kao što je to slučaj sa izgorelim delom manastira Hilandar. Tu novu zgradu biblioteke predati na upotrebu Narodnoj biblioteci Srbije. Ona treba imati dvostruku ukogu - Memorijal i Internet biblioteka. Tu bi čitaocima bila dostupna elektronska izdanja Narodne biblioteke Srbije, kao i pristup internetu. U blizii Kosančićevog venca se nalazi desetak fakulteta. Studenti bi svakodnevno koristili usluge biblioteke i taj deo grada bi se oživeo i dobio još veći značaj.
Sadašnje stanje Kosančićevog venca je slika višedecenijske nebrige, odsustva osećaja za zaštitu urbanog jezgra i prepuštanja tog dela grada zubu vremena. Za to je odgovorna jedino i samo gradska vlast, na čelu sa njenim sadašnjim gradonačelnikom i svim njenim gradonačelnicima od 1945. godine do danas.
Баш тако, треба нам плато или некакво спомен обележје. Можда са малим визиторским центром са угоститељским павиљоном. Треба да се представи на шупљина у историји Срба и Србије, пробушена немачким бомбама. То је злочин за себе био, намеран или ненамеран. То мора да се обележи, а уједно и уведе јавни живот у ту локацију великог потенцијала.
Њена јавност je неизбежнa. Баш због те рушевине, она нажалост не може да остане мирни ексклузиван стамбени део града.
Каква црна реконструкција зграде по старим фотографијама, чему то доприноси и шта то показује? Какву поруку? ....ви што то заговарате селите се сви у Вегас бесповратно. Немам смајли за повраћање...
едит: и да слажем се да би било добро да постоји нека веза са наменом библиотеке. Та интернет библиотека је добра идеја са факултетима у близини, међутим нпр то треба направити на плацу прекопута или само уз ове две зграде које су у истом блоку па онда да се сагледава та локација старе библиотеке са/из ње.
Ја бих волео да тај плато буде прозиран нпр, увек се сетим новог Музеја Акропоља у Атини.
Mogli bi da obnove tu zgradu ali da je skrate do pola (ili jos bolje na trecinu), tako da imamo i delimicnu rekonstrukciju zgrade u kojoj ce biti muzej, i memorijalni plato/trg.
Баш тако, треба нам плато или некакво спомен обележје. Можда са малим визиторским центром са угоститељским павиљоном. Треба да се представи на шупљина у историји Срба и Србије, пробушена немачким бомбама. То је злочин за себе био, намеран или ненамеран. То мора да се обележи, а уједно и уведе јавни живот у ту локацију великог потенцијала.
Њена јавност je неизбежнa. Баш због те рушевине, она нажалост не може да остане мирни ексклузиван стамбени део града.
Каква црна реконструкција зграде по старим фотографијама, чему то доприноси и шта то показује? Какву поруку? ....ви што то заговарате селите се сви у Вегас бесповратно. Немам смајли за повраћање...
едит: и да слажем се да би било добро да постоји нека веза са наменом библиотеке. Та интернет библиотека је добра идеја са факултетима у близини, међутим нпр то треба направити на плацу прекопута или само уз ове две зграде које су у истом блоку па онда да се сагледава та локација старе библиотеке са/из ње.
Ја бих волео да тај плато буде прозиран нпр, увек се сетим новог Музеја Акропоља у Атини.
Da li je i obnova Varsave posle II Sv. rata "Vegas"? I da li smo i kulu Nebojsa i druge ostecene ili polu-srusene objekte, i recimo MIP posle ovog najnovijeg bombardovanja, trebali da obnavljamo ili da ostavimo kao nekakvu rusevinu ili rupu zato sto je jedino to primereno?
Jedna je stvar kad pravis Ajfelovu kulu u pustinji 10 hiljada kilometara od originala, cisto u turisticke svrhe, ali ako obnavljas nesto sto si imao a sruesno ti je od strane istorije je nesto sasvim drugo. Po istom principu bi obnovio i Djumurkanu i napravio repliku poste 5 kod zeleznicke stanice. Rekonstruisanje svojih secanja i identiteta je nesto sasvim drugo od nekakvog Vegasa. A meni licno nedostaje emotikon za povracanje na pomen "ugostiteljskog paviljona". I to jos na ovakvom mestu!
A muzej na mestu na kome je destrukcija, ma koliko svi drugi slucajevi bili realno jezivi u smislu ljudskih zrtava, dozivela jedan od svoja dva genocidna vrhunca. Udar na sam identitet i kolektivnu memoriju zajednice. Spaljivanje mosti Sv. Save i OVO.
Prica o stalnim rusenjima Beograda koja objasnjava dobar deo nas i zasto smo ovakvi kakvi smo, kao i zasto je Beograd takav kakav je treba negde da se isprica, i ovo je mozda bas idealno mesto jer je tu upravo izvrsen pokusaj zatiranja i samog secanja i svesti. Kao sto je u okviru te price dobro mesto da kazemo, e sad cemo za inat toj istoriji da povratimo i rekonstruisemo neke siluete i oblike, ma koliko beznacajne se cinile.
Da li je i obnova Varsave posle II Sv. rata "Vegas"? I da li smo i kulu Nebojsa i druge ostecene ili polu-srusene objekte, i recimo MIP posle ovog najnovijeg bombardovanja, trebali da obnavljamo ili da ostavimo kao nekakvu rusevinu ili rupu zato sto je jedino to primereno?
Jedna je stvar kad pravis Ajfelovu kulu u pustinji 10 hiljada kilometara od originala, cisto u turisticke svrhe, ali ako obnavljas nesto sto si imao a sruesno ti je od strane istorije je nesto sasvim drugo. Po istom principu bi obnovio i Djumurkanu i napravio repliku poste 5 kod zeleznicke stanice. Rekonstruisanje svojih secanja i identiteta je nesto sasvim drugo od nekakvog Vegasa. A meni licno nedostaje emotikon za povracanje na pomen "ugostiteljskog paviljona". I to jos na ovakvom mestu!
С тим што је Варшава остала буквално сравњена. Апсолутно ништа није остало од града. Да нема то, нико не би знао како је она некада изгледала. Спомен плато треба да обележи злочин и неповратан губитак - празнину у нашој култури, а не да дочара како је изгледао Београд тада. Потпуно су другачије ствари.
Не знам шта би та полу реконструисана зграда требало да каже? Мислим да је овде крајње погрешно маскирати/шминкати било шта. Овај злочин треба да се покаже баш каквим јесте. Зграда и све њене непроцењиве дракоцености су сравњени са земљом. Тако треба и да остане. Свака реконструкција је потпуно непотребна и погрешна.
То је велика рупа у нашој култури и мислим да плато ту рупу добро наглашава. Уз центар за посетиоце који би приближио ову трагедију и е-библиотеку као везу са будућношћу и првобитном наменом, мислим да интервенција треба да буде визуелно минимална.
Као већ што пише тамо, на овом месту, у пепелу, се налази добар део историје, достигнућа српске и србијанске културе. Тај пепео треба ту да остане и почива.
С тим што је Варшава остала буквално сравњена. Апсолутно ништа није остало од града. Да нема то, нико не би знао како је она некада изгледала. Спомен плато треба да обележи злочин и неповратан губитак - празнину у нашој култури, а не да дочара како је изгледао Београд тада. Потпуно су другачије ствари.
Не знам шта би та полу реконструисана зграда требало да каже? Мислим да је овде крајње погрешно маскирати/шминкати било шта. Овај злочин треба да се покаже баш каквим јесте. Зграда и све њене непроцењиве дракоцености су сравњени са земљом. Тако треба и да остане. Свака реконструкција је потпуно непотребна и погрешна.
То је велика рупа у нашој култури и мислим да плато ту рупу добро наглашава. Уз центар за посетиоце који би приближио ову трагедију и е-библиотеку као везу са будућношћу и првобитном наменом, мислим да интервенција треба да буде визуелно минимална.
Као већ што пише тамо, на овом месту, у пепелу, се налази добар део историје, достигнућа српске и србијанске културе. Тај пепео треба ту да остане и почива.
Nije mi jasno zasto se postavlja ta dilema "ili-ili". Zasto se obelezavanje praznine i rekonstrukcija iskljucuju? Zasto je jedini nacin da obelezis rupu da i ostavis rupu? Zasto ne mozes da obnovis zgradu, U INAT RAZARANJU a ne "zato sto je bila lepa", i prazninu obelezis iznutra nekom postavkom? Zasto je memorijalni plato obavezno snazniji od muzejske postavke/izlozbe MOGUCE UZ nekakav kreativan nacin da se obelezi taj gubitak i rupa? I zasto se u startu iskljucivo odbija svaka cak i delimicna rekonstrukcija i po linijama koje je neko gore predlozio?
I zasto je obnavljanje centralnog trga u Varsavi legitimno jer "niko inace ne bi znao kako je to izgledalo" legitimnije od biblioteke za koju vremenom isto "niko ne bi znao kako je izgledala" a sa njom i cela silueta Beograda sa reke? I sta bi sa "argumentom" Vegasa?
Na kraju, mi i ne znamo kakve su tu sve kompozicije, obelezja, postavke moguce. Mozda treba pustiti razne predloge da se jednostavno takmice pa neka onda pobedi nesto od kompletne i sto literalnije rekonstrukcije sa verovatno nekom postavkom unutra, preko delimicne rekonstrukcije, do cistog obelezja bez ikakve rekonstrukcije. Ja bih iskreno tipovao na nesto izmedju ovog prvog i ovog drugog.
Далеко је то од идеалног места. Ено ти Нови Генералштаб за ту ствар савршен. Без реконструкције, већ сачувати оне рупе и обележити их на посебан начин. Нпр. на њеиховом месту да буде стаклена фасада.
Потпуно се слажем са Рељом и Жељом. На овом специфичном месту је губитак био толико велики да се тешко може наћи пригодна сврха нове-старе зграде. Коју год функцију да јој дамо, ми као да поништавамо нашу трагедију и анулирамо је, маскирамо.
Доста зграда по Беграду треба реконструисати, али ова није једна од њих.
JohnyBgood":22xye8e7 je napisao(la):
I zasto je obnavljanje centralnog trga u Varsavi legitimno jer "niko inace ne bi znao kako je to izgledalo" legitimnije od biblioteke za koju vremenom isto "niko ne bi znao kako je izgledala" a sa njom i cela silueta Beograda sa reke? I sta bi sa "argumentom" Vegasa?
Ајде да упоредимо.
Да је сравњен целокупан Косанчићев венац, то би било упоредиво са тргом у Варшави. Али није. Од целог градског блока сравњена је само библиотека. Упечатљиво. Језиво.
Такав губитак се може упоредити са спаљивањем Александријске библиотеке, а не са градским тргом у Варшави. Губитак је тог значаја. Да ли је некоме пало напамет да обнавља Александријску библиотеку? Поред непроцењивог губитка. Било би баш Лас Вегас фазон. Нико не спори да би таква инвестиција улепшала обалу, и привукла милионе и милионе туриста, али није у томе поента.
Меморијални плато ће у сваком моменту подсећати 0-24 сата сваког пролазника намерника и ненамерника на губитак. Зграда-музеј ће подсећати само мали проценат људи који ће ући са намером да виде то зашта су дошли.
Сви досадашњи предлози за функцију те нове-старе зграде су сувише млаки у упоредби са губитком и неодољиво наглашавају један од два комплекса на форуму: "Комплекс старог града"
Реконструкција ради реконструкције, плакање за старом зградом, и онда када се поставља питање шта са њом, онда се вади универзални аргумент: музеј. Честа појава на оруму...кад не знаш шта ћеш са зградом, дај музеј било чега.
Меморијални плато ће у сваком моменту подсећати 0-24 сата сваког пролазника намерника и ненамерника на губитак. Зграда-музеј ће подсећати само мали проценат људи који ће ући са намером да виде то зашта су дошли.
eh sad, plato ce u svakom trenutku podsecati svakog, ma necemo moci da spavamo od muke, a zgrada/muzej samo mali broj ljudi koji ce u nju uci.. bas onako jedan objektivan i argmentovan komentar
licno nemam stav po ovom pitanju, jedino u sto sam siguran je da je stanje prostora poput placa biblioteke i starog sajmista govere o nama i nasoj kulturi a ne o nemcima i njihovoj sramoti
Sticajem okolnosti ceo kvart je zadržao izgled iz ,,onog,, vremena u kome(i u neposerednoj blizini) se naze značajni kulturni i turistički objekti. Taj izgled narušavati bilo kojim drugim stilom je varvarstvo
što se sada i čini , onom kockom od zgrade (*(/%$& ko mu dade dozvolu za takav projekat-čist Muljaizam )
Na mestu biblioteke, podici bilo koj komercijalni prostor (hotel) ali sa njenom fasadom
U Beogradu su retki atraktivni kvartovi tipa Skadarlije , (znamo koliki efekat i korist od nje ima Bgd ).
Kosačićev venac je na samoj Savskoj terasi i ima predivan vidikovac pa je lepši i od Skadarlije
vrlo jasno da treba iskoristiti taj kulturno-turistički-finansiski -potencijal.
Đaba školovanja i titula , kad nas sve j$7$%%$ Muljazim.
Ako nemamo Latinski kvart, vrlo uspešno može da se uredi još originalnije Kosančićev venac
eh sad, plato ce u svakom trenutku podsecati svakog, ma necemo moci da spavamo od muke, a zgrada/muzej samo mali broj ljudi koji ce u nju uci.. bas onako jedan objektivan i argmentovan komentar
Ako se plato pametno uredi i ako se postavi adekvatan spomenik, svaki pogled će prolaznika podsetiti šta je tu desilo.
Meni je jedan od najuspelijih spomenika u Beogradu - "Menora u plamenu" - nema šanse da ne podseti da su beogradski Jevreji pobijeni. Taj spomenik bi trebao da bude uzor za rešenje na Kosančićevom vencu.
razgradjevinar":30zusovq je napisao(la):
..... jedino u sto sam siguran je da je stanje prostora poput placa biblioteke i starog sajmista govere o nama i nasoj kulturi a ne o nemcima i njihovoj sramoti
Не знам шта није у реду? Трг је место много веће фреквенције људи него било какав музеј и самим тим, утиче на много ширу "публику". Уколико се уради са минимумом симболике свако ће самим пролазом кроз улицу бити подсећан. Не треба ти наменски одлазак, не треба ти карта, нити пројектовано време обиласка.
коментар је довољно аргументован. Шта ти лично ниси схватио ниси појаснио. Шта сам погрешио?
Danas sam prošao kolima kroz Karađorđevu.
Na broju 7 sam samo zapazio da je postavljen potporni zid za broj 3 i da jedan rovokopač radi na iskopu.
Za ovo gradilište bi moglo da se otvori nova tema, obzirom na značaj same lokacije i uticaja koje će ova zgrada imati na Karađorđevu i na neminovne buduće projekte na ovom delu ulice.
stf, nista licno, samo glasno razmisljam... ne mislim da bi neki trg sam po sebi privukao ikoga sem lokalnih setaca pasa. mi se svi lako zanesemo pa mislimo da malo sminke odmah povlaci horde turista i namernika. a npr rekonstrukcija dela biblioteke i npr citaonica na otvorenom sa nekom online bibliotekom i brzim netom.. sta znam, nesto u duhu 21. veka sa osvrtom na istoriju mesta ako nista drugo priovuklo bi neke nove ljude
stf, nista licno, samo glasno razmisljam... ne mislim da bi neki trg sam po sebi privukao ikoga sem lokalnih setaca pasa. mi se svi lako zanesemo pa mislimo da malo sminke odmah povlaci horde turista i namernika. a npr rekonstrukcija dela biblioteke i npr citaonica na otvorenom sa nekom online bibliotekom i brzim netom.. sta znam, nesto u duhu 21. veka sa osvrtom na istoriju mesta ako nista drugo priovuklo bi neke nove ljude
Нисам ни схватио лично. Заправо и размишљамо слично. На то место треба привући људе 21. века. Потпуно се слажем. Туристи мене генерално не занимају превише. Све за шта се залажем, залажем се због нас. Ради нас самих, а туристима ако се свиди, то је као бонус.
Управо због разлога које си навео сам и против реконструкције зграде и трпање у њу музеја било чега. Поготову музеја у традиционалном смислу. То је музеј 20 века. Поставка у оквиру неке сале итд, итд....није у духу времена. Дух времена је такав да све што може максимално приближи потенционалном гледаоцу, а не да се огради и нада да ће неко са намером доћи.
Узмимо пример Етно села Сирогојно. Њега је, уверен сам у то, посети током једног месеца више људи него Етнографски музеј у Београду током целе године. А тематика је буквално иста.
Обнављати зграду ради зграде је промашај и инвестиција без душе. Зашто? Реља је то сасвим фино објаснио, не бих ту ништа додавао.
Обнављати зграду ради музеја је застарела инвестиција и уз то млака у поређењу са губитком.
Било како било, Косанчић је завучен, практично изолован, а у оквиру своје микроцелине му фали неки плато-трг. Ево места. Сјајно решење би био меморијални плато са бесплатним приступом онлајн колекцији Народне Библиотеке Србије. То је сјајно. Библиотека под отвореним небом на месту где је изгубљено највеће национално писано благо.
То је прави начин да се нешто обнови. Обновити сврху места. Не зграду. Направити корак напред, преко рушевина писане речи. Не корак назад. То је далеко мудрији, паметнији, елегантнији и сврсисходнији начин обнове овог место него обнова зграде из ината, како неко рече.
Пошто се обнавља расправа од пре 4 месеца, да поновим и свој став:
"Наравно, јасно је да делим Џонијево и Делијино мишљење да би право решење била реконструкција библиотеке, са стакленим подом испод кога бисмо могли да уживамо у остацима римске зграде, са сталном поставком о разарањима Београда на спрату, али и двораном која би била искључиво посвећена изгорелој националној институцији (са фотографијама, снимцима, пронађеним предметима, факсимилима наредбе за рушење, детаљним пописом онога што је изгубљено, фототипским издањима или преписима тамо где постоје...).
А у поткровљу бих сместио кабинете за екипу историчара, истражитеља и публициста чији би задатак био да, попут Визенталовог центра, истражују све детаље везане за страдања нашег града, да проналазе артефакте по свету, да их по могућству враћају у земљу и да јавност редовно обавештавају о ономе до чега су дошли. То би, верујем, био начин да ово здање постане неизоставна дестинација сваке ђачке екскурзије, али и незаобилазна ставка у свим туристичким брошурама о нашем граду.
Прах изгорелих књига могу конзервирати само едуковани мозгови наше деце и оних који дођу да посете Београд. Онај буквалан, физички прах који неки желе да сачувају већ давно су развејали ветрови и спрале кише, остављајући на месту где је било егземпларно здање грађанског, модерног Београда (тако другачије од сељоберске слике коју нам неки натурају, а ми се не опиремо) само ружну рупетину за коју 95 одсто људи не зна шта је. Никаква плоча, "језик симбола" и ода празнини неће ту много помоћи."
Ovaj veb sajt koristi kolačiće radi prilagođavanja sadržaja, poboljšanja korisničkog iskustva i očuvanja prijave ako se registrujete.
Nastavkom korišćenja ovog veb sajta saglasni ste sa našom upotrebom kolačića.