relja
Professional
- Učlanjen(a)
- 13.12.2006.
- Pohvaljen
- 19.023
JohnyBgood":z8n51714 je napisao(la):spatiotecte":z8n51714 je napisao(la):Treba sve te prizemne zgrade nadograditi do P+4 postovajuci isti stil i prozore nastaviti u vertikali.
Za vecinu prizemljusa i jednospratnica to iskreno tesko da mogu i da zamislim. Plasim se da je vecina tako malih zgrada zidana u stilskoj matrici koju je tesko produziti za 3-4 sprata a da to lici na nesto.
Nazalost ili ne. Po meni nadzidjivanje istim stilom ima smisla jedino kad rekonstruises nesto sto je tu bilo pa je onda zlom sudbinom sruseno. Ako izmisljas neku vestacku proslost i istoriju te ulice onda je to obican kic.
Mnogo radje cu da vidim nesto hrabro a la ono na Andricevom vencu ili na onu rekonstrukciju koja se planira blizu Sajma (NE stari mlin nego ono preko puta). Mada priznajem da je to riskantno, modernim pristupom se staro moze i osakatiti i oplemeniti-revalorizovati. Ali je imitiranje starog stila gotovo siguran bljak.
Johny, nadzidjivanje "u istom stilu" se praktikovalo u Beogradu do II SR, kako su vlasnici uvećavali kapital.
Više zgrada u Knez Mihailovoj (ne mogu da tačno navdem koje, ali je bio dokumentarac na RTS o tome), "Srpski kralj", zgrada na adresi Terazije 7 srušena 1944... posle rata je npr zgrada u kojoj je trenutno smešten Muzej istorije Jugoslavije na uglu Dečanske i Vlajkovićeve (pre rata neka banka) dozidana za jedan sprat za potrebe CK (ili nešto slično tome).
Državne zgrade - današnja zgrada Vlade, potom Ministarstvo Vojske preko puta nje su takođe nadziđivani.
Sigurno ima još primera.
Mada, ima i drugačiji put - npr kako su posle rata doziđivane Terazije i Kolarčeva.
I tu ima dobrih rešenja - pogotovo zgrade čije se pročelje sastoji od terasa, celom širinom, kolonade u prizemlju... Izuzetak mi je zgrada za plastičnim zelenim panelima - u prizemlju je "Đak" i prolaz ka Čumiću - u njoj sam radio nešto manje od godinu dana, zgrada je promašaj i u praktičnom i u estetskom smislu.