JohnyBgood
Advanced
relja":vdoxp4x5 je napisao(la):...
Da je rat sačekao još koju godinu, taj potez bi bio popunjen zgradama u istoj visini.Ne bi to bila neka vrhunska arhitektura, ali bi izgledalo pristojno.
Sad strepimo od ovih alavih na kvadrate, a šrtih na materijalima za fasade.
Upravo tako. Po meni je danas zadatak i stvar regulatora da NE DOZVOLE DIVLJANJE i iskakanje iz te neke razumne linije zgrada koja je tom prostoru sudjena. I to je po meni ovde najveci problem - uguravaju nesto sto ne ide pa ne ide, verovatno uz podmazivanje poslovicno korumpiranih struktura.
Na ovom konkretnom mestu voleo bih da vidim zgradu koja je blago niza od susedne jer se tu teren spusta, a tako bi se obezbedilo i da se zasticena zgrada sa desne strane ne natkriljuje na jedan zapravo groteskan nacin. Samo resenje nismo ni videli, ali ja tu nisam u startu i po definiciji ocajan. Nasa tajkunska i gradjevinarska klasa se polako ali sigurno prosvecuje, tako da nicu sve prihvatljiviji i prihvatljiviji objekti.
Recimo onaj reketaski stadion na Vozdovcu ce biti sasvim OK, jedino sto ga je ortoped ugurao u prostor u kome mreza ulica nema sanse da to normalno primi (u stvari bas tu im se ukazala sansa da cape prostor pa su okolne ulice samo kolateralna steta). I onaj stambeni objekat u Novopazarskoj je bas dobro ispao, a oni u Krunskoj i Santicevoj su bar dobro zamisljeni pa malo zasrani u izvedbi (OK, ovaj drugi je totalno zasran), no trend je svejedno na bolje.
I ona stambena zgrada koja je planirana za gore na Kosancicevom vencu je sasvim OK zamisljena ali su opet problem gabariti i uklapanje u postojece linije. Zato bih ja stavio naglasak samo na to, uterati ih u neke razumne linije i gabarite i to bi bila "puna saka brade". A sad sto to nece biti neka vrhunska arhitektura (mada nikada ne znas, mozda te nesto bas i iznenadi), Boze moj. To je istoricizam, zgrade ce jednostavno uvek biti ogledalo epohe - i ukusa, i koliko se imalo para, i koje i kakve face su vodile glavnu rec u drustvu. A cinjenica je da kod nas prostornim planiranjem vedri i oblaci jedan ortoped (koji uz to jos izgleda radi dozvole za prekoracenje prostora "na procenat" i tu mu ni gradska administracija ocigledno ne moze nista, ili je boli uvo jer je zauzeta trazenjem mesta za bilborde), i to mnogi jos uvek smatraju velikim napretkom zato sto eto "bar nisu radikali". I sta mi sad tu hocemo? Da samo malo snizimo ovu planiranu zgradu i sacuvamo ovu zasticenu pored koju su namerili da ruse, ja bih objektivno bio presrecan.
A onda da se polako popune i druge rupe u Karadjordjevoj po istom sistemu i bez uguravanja suludih volumena, to bi bilo i-hi-hi. I takvi gradovi i ulice koji pricaju price i vidis evoluciju su mi nekako najdrazi. A i pogled na grad od Muzeja savremene umetnosti bi bio pun pogodak, jedan kolaz gradjevina iz raznih vremena + Kalemegdan + beton hala (trag industrijske epohe i teretnog pristanista) + siljak Saborne crkve iznad, a sve nakako u ravnotezi. :kk: