Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

nova":oiy4cmlf je napisao(la):
Na žalost i ovo si pogrešno protumačio.

Za razliku od tebe ja jesam rekla sve o ovoj temi i prelistaj naćičeš odgovore na tvoja pitanja.

Laku noć!

:D :D :D

Laku noc, i u bukvalnom i u prenosnom smislu.

Ili sam mnogo plava ili mi se mnogo spava..ne kapiram foru.. sorry...

Odo da spavam! Pozdrav

Извињавам се форумашима што сам у спиритуалном заносу и покушају да себи и вама представим како је изгледао Косанчићев Венац пред 2. светски рат протурио и фотку оштећеног Старог двора. Гугловао сам мало и нисам приметио да је, без обзира на потпис, реч о другом здању, него сам се још више одушевио видевши онакву капију и парк.

Наравно, јасно је да делим Џонијево и Делијино мишљење да би право решење била реконструкција библиотеке, са стакленим подом испод кога бисмо могли да уживамо у остацима римске зграде, са сталном поставком о разарањима Београда на спрату, али и двораном која би била искључиво посвећена изгорелој националној институцији (са фотографијама, снимцима, пронађеним предметима, факсимилима наредбе за рушење, детаљним пописом онога што је изгубљено, фототипским издањима или преписима тамо где постоје...). А у поткровљу бих сместио кабинете за екипу историчара, истражитеља и публициста чији би задатак био да, попут Визенталовог центра, истражују све детаље везане за страдања нашег града, да проналазе артефакте по свету, да их по могућству враћају у земљу и да јавност редовно обавештавају о ономе до чега су дошли. То би, верујем, био начин да ово здање постане неизоставна дестинација сваке ђачке екскурзије, али и незаобилазна ставка у свим туристичким брошурама о нашем граду.

Прах изгорелих књига могу конзервирати само едуковани мозгови наше деце и оних који дођу да посете Београд. Онај буквалан, физички прах који неки желе да сачувају већ давно су развејали ветрови и спрале кише, остављајући на месту где је било егземпларно здање грађанског, модерног Београда (тако другачије од сељоберске слике коју нам неки натурају, а ми се не опиремо) само ружну рупетину за коју 95 одсто људи не зна шта је. Никаква плоча, "језик симбола" и ода празнини неће ту много помоћи.

nova":3cpu5bin je napisao(la):
Ili sam mnogo plava ili mi se mnogo spava..ne kapiram foru.. sorry...

Odo da spavam! Pozdrav

A jel si stvarno plava ..... :D

Da izvinete na izrazu, počeo je pičvajz u Karađorđevoj. Ode prva zgrada koja ruku na srce i nije imala bog zna kakav značaj niti vrednost:

Рушење „покривено“ папирима
КУЛТУРА | 21. МАРТ 2012. | 14:44

БЕОГРАД – Након јучерашњег писања „Правде“ о рушењу зграде у Карађорђевој број 5, која припада нултој тачки културног наслеђа и има двоструки степен заштите, огласио се и извођач радова „Елкомс“ доо, постављањем табле са неопходним подацима о извођењу радова.

16_rusenje-karadjordjeva-foto_miskov-7.jpg

Према тврдњи Томе Вукојевића, лица овлашћеног од инвеститора Драгана Јовановића, радови у Карађорђевој 5 немају никакве везе са радовима на објекту у броју 7, згради коју је градио чувени архитекта Константин Јовановић, син Анастаса Јовановића.

- Карађорђева 7, са преосталим зградама у низу до Великог степеништа, спада у посебан корпус који чека да Скупштина града усвоји измене Плана детаљне регулације. Ми имамо сва документа потребна за градњу стамбено-пословног објекта на локацији Карађорђева 5. Пуне две године смо радили на њиховом добијању. Плац на коме се изводи градња је површине 97 квадрата, а објекат ће имати укупно 516 квадрата – каже Вукојевић.

Како је објаснио, нова зграда ће имати седам етажа, али неће нарушити амбијенталну целину, а последњи спрат биће повучен у односу на фасаду, и биће поравнат са зградом у Карађорђевој број 3.

- У процедуру добијања свих папира ушли смо још 2009. године, а решење о локацијској дозволи добили смо 2010. године, и на основу њега, 13. децембра 2011. године, добили смо и грађевинску дозволу од Министарства животне средине, рударства и просторног планирања – Сектор за грађевинарство и инвестиционе пројекте – нагласио је Вукојевић.

Јасно је да је инвеститор новог стамбено-пословног објекта у изградњи у Карађорђевој 5 обезбедио све папире, али је нејасно како је у томе успео, јер су нам у надлежном Министарству за просторно планирање рекли да нису надлежни за овај случај.

Према речима архитекте Миладина Лукића из Републичког завода за заштиту споменика културе, објекат у Карађорђевој 5 налази се на простору који је под двоструком заштитом – као део Београдске тврђаве и као део Косанчићевог венца.

Екипа Правде

Izvor: Pravda

karadjordjeva.png

Na lokaciji uokvirenoj u crveno se gradi nova zgrada. Na lokaciji uokvirenoj u žuto se navodno, prema pisanju "Pravde", obavljaju neki radovi. Ta zgrada je trenutno pod zaštitom, ali će predloženim izmenama PDR-a, koje još čekaju na usvajanje u Skupštini Grada, zaštita biti skinuta čime će biti omogućeno eventualno rušenje. Na lokaciji uokvirenoj u plavo je planirana izgradnja one moderne zgrade koju je projektovao Branislav Redžić (ARCVS), a bar kako je Pištaljka pisala pre nekoliko meseci, ostatak bloka ka Velikim stepenicama je u rukama izvesne ruske firme koja je i inicirala promene PDR-a.

Nije mi jasno kako ce da uguraju sedam etaza a da ne izadju preko susedne zgrade?

Mada im u principu ne bi trebalo dati ni da se poravnaju sa susednom zgradom jer je ona na visoj koti jer se tu ulica penje. Da idu malo nize od zgrade levo i postuju ono sto je zasticeno desno od toga, svakako. Karadjordjevoj TREBA gradnja ali nikako bezobzirna otimacina i uguravanje kvadrata i volumena kojima tu nije mesto.

Значи и овде важи онај план пр+6+пк....

Ух, бојим се да овде не направе неки тотални сељаклук. На то ми мирише, јер се то да осетити имајући у виду колико се дотични Тома Вукојевић стручно изражава.....
последњи спрат биће повучен у односу на фасаду, и биће поравнат са зградом у Карађорђевој број 3
То се писменим стручним језиком каже: Кота венца пројектоване зграде ће бити у равни са котом венца суседног здања у Карађорђевој 3....

Ако их је неко малтретирао са дозволама, овај Тома би ваљда научио барем шта је кота венца

Pa kolika je NAJVISA zgrada na celom delu Karadjordjeve od Brankovog mosta do Kalemegdana?! Ovde brate NIKAKO ne ide 6 spratova plus potkrovlje Ako se to dozvoli to ce da bude strasno. Onda mogu komotno i da ruse sve sto je zasticeno jer da se tolike zgradurine nadviju nad kao "zasticenim" dvospratnicama i trospratnicama to ce odvratno da izgleda. Ortopedski urbanizam, mada se sada ortopedovi vajkaju da nemaju veze sa ovim.

I hvala im lepo na takvoj zastiti. Kao zastitis zgradu a onda pustis da se odmah pored zida neki tranzicioni monstrum. :bash: Ako imamo jednu ulicu u gradu gde takvo divljanje ne sme da se dozvoli onda je to ova.

stf wrote ,, . . . Ух, бојим се да овде не направе неки тотални сељаклук.. . . ,,

mislim da je tvoj strah bezrazložan. . . .
uzimajući u obzir dosadašnje prikazane predloge na ovoj temi
sigurno će napraviti moderan seljatluk :laugh: :lool: :laugh:

Sa čisto tehničke strane, možda je i moguće sazidati 6+1, a da zgrada ne štrči:
predratne zgrade su imale veću visinu etaže (jel' se tako kaže?) nego danas, plus, Karađorđeva na tom delu ima strmi pad, možda za ćitav sprat na šrinu ovog placa.

7869235.jpg

Prvo čega sam se setio, je Belkin post na temi o Terazijama u bloku 42, restituciji i zauzimanju građevinskih parcela.

Nevezano, potpuno mi je neshvatljivo da će na ovom mestu - majka svih beogradskih lokacija, stvarni vizuelni identitet Beograda, pogled sa reke na grad, silueta grada - javnost ne zna kakva će se građevina podizati. A štos je da uopšte ne treba da izlgeda nešto specijalno...

Da li neko ima da postavi fotografiju zgrada u karadjordjevoj 5 i 7?
Primecujem da iza njih postoji veliko dvoriste.

I da, apsolutno sam ZA gradnju 'replike' stare biblioteke.
Govorimo, dakle, o samoj zgradi , a ne o onom sto je predstavljala i sto se nalazilo u njoj.
Naravno zgrada bi u tom slucaju morala da izgleda 1:1 autenticno sa svim nekad postojecim detaljima.

Drakche":g6zzgkw4 je napisao(la):
Da li neko ima da postavi fotografiju zgrada u karadjordjevoj 5 i 7?
Primecujem da iza njih postoji veliko dvoriste.

Ima na bingmapsu pogled iz četiri ugla.

Drakche":g6zzgkw4 je napisao(la):
I da, apsolutno sam ZA gradnju 'replike' stare biblioteke.
Govorimo, dakle, o samoj zgradi , a ne o onom sto je predstavljala i sto se nalazilo u njoj.
Naravno zgrada bi u tom slucaju morala da izgleda 1:1 autenticno sa svim nekad postojecim detaljima.

Biblioteka je izgorela. Zgrada nije biblioteka, biblioteka se nalazila u zgradi. Zgrada se pre nego što je useljena biblioteka bila poznata kao "kartonaža", na krovu je stajao veliki natpis "ВАПА". Ne razumem zašto neko stavlja znak jednakosti između zgrade i biblioteke. Obnavljanjem zgrade se ne dobija baš ništa, čak mislim da se ublažava osećaj nenadoknadivog i nepovratnog gubitka pisane istorije i kulturnog blaga.

Svi pričaju o pročelju te zgrade u kojem se nalazila uprava fabrike, niko ne shvata da se iza pročelja nalazio proizvodni pogon na velikoj površini. Samo zbog prednje fasade obnavljati zgradu, zbog zgrade i njene fasade? Ništa lično, ali to me podseća na ovo što Bjelogrić i predsednik opštine Novi Beograd rade u bloku 42 sa kopijom Terazija - šminka.

Mozda ce imati gaRAZU aKO stignem sutra da skoknem 2 da izvidim i da stavim fotke mozda stave i tablu sa rendrom :|

Verovatno ce se nakon te nastaiti niz sestospratnica, kao sto je i prikazivano na ovom forumu:

158-lead-photo-1319998914-Panorama.jpg

mekbejn":3bn2lqve je napisao(la):
Плац на коме се изводи градња је површине 97 квадрата, а објекат ће имати укупно 516 квадрата

jbt, jel samo meni ovo deluje odvratno?
језиви безобразук.

Јер, ово не значи само превише спратова, већ вероватно и заузетост површине око 95%, што значи 0% зеленила на том плацу...

vranac":1lxei2pl je napisao(la):
Verovatno ce se nakon te nastaiti niz sestospratnica, kao sto je i prikazivano na ovom forumu:

158-lead-photo-1319998914-Panorama.jpg

Jos kad dodaju ono sr@#$% od oblaka u pozadini niko vise nece moci iz cuga da prepozna Bgd :(

Kakva nam je ekonomija, takvi su nam urbanizam i kultura, a do toga su nas doveli političari i zaplašenost i indolentnost običnih ljudi, zato smo među najsiromašnijim zemljama Evrope. To ćemo biti i u budućnosti ukoliko dozvolimo da se ekonomija bazira na zaštiti tajkuna i "krupnog kapitala", a da obični ljudi i "mali kapital" nemaju adekvatan položaj u ekonomiji i društvu. Jednostavnim rečnikom, običan čovek i zdrav razum će biti pregaženi od strane moćnika i krupnog kapitala. Ako pogledate projekte koji se odnose na Kosančićev venac, primetićete da niko ne planira zaštitu postojećih objekata, već samo rušenje i izgradnju novih objekata kao da je u pitanju izgradnja Novog Beograda. Izgradnjom veze između Beton hale i Kalemegdaske tvrđave, zatim zgrade "Monstrum" u delu između Karađorđeve, Pariske i Velikih stepenica, zatim tunela u Pariskoj ispod kaskadnog vodoskoka i šoping mola u Rajićevoj, dobijamo potpuno novu siluetu starog dela Beograda. Takva urbanistička skalamerija će predstavljeti spomenik ljudskoj gluposti i bahatosti političkih moćnika, protiv kojih zdrav razum nije imao nikakve šanse. Veliki doprinos tome je nezainteresovanost stručnih, slobodoumih ljudi da se organizjuju i suprotstave zlu.

boca-ica":29719myp je napisao(la):
niko vise nece moci iz cuga da prepozna Bgd :(
На ову критику већ морам да реагујем,јер нема смисла.

Да хипотетички, неко са почетка 20. века ко је био у хибернацији и сада га пропбуде, сигурно не би из "цуга" препознао Београд....

Конзервирати тај део града за сва времена је погрешан потез будући да није нимало, али нимало репрезентативан и да делује као периферија сибирског градића Руске федерације....

Довести тај крај у ред, али само довести у ред, за последицу би имало не препознавање Београда из "цуга". То је зато што се Београд на први поглед и познаје по распаднутој Бетон хали, запуштеним зеленим површинама и страћарама у Карађорђевој....није нам неки имиџ...а шмек заудара на мемлу и буђ...

Карађорђева треба да се изгради, то је нормалан историјски процес који морамо завршити, ми или генерације после нас. најбоље и једни и други по мало.

Проблем је што се на тако осетљивом месту зида зграда сумњиве квадратуре, са сумњивим урбанизмом, непознатог изгледа са сумљивим инвеститором.....

А Пројекат бетон хале не треба трпати у исти кош, јер је целокупна процедура била јавна од самог почетка...усвајања ГУП-а пре више година....а да ли се некоме свиђа а некоме не је ствар естетике...

stf":3g73isxw je napisao(la):
А Пројекат бетон хале не треба трпати у исти кош, јер је целокупна процедура била јавна од самог почетка...

Procedura za konkurs beton hale jeste bila javna od samog pocetka ali je konkurs bio namesten tako da i to spada pod sumnjivim urbanizmom.

stf":bl58gwri je napisao(la):
Довести тај крај у ред, али само довести у ред, за последицу би имало не препознавање Београда из "цуга". То је зато што се Београд на први поглед и познаје по распаднутој Бетон хали, запуштеним зеленим површинама и страћарама у Карађорђевој....није нам неки имиџ...а шмек заудара на мемлу и буђ...

Карађорђева треба да се изгради, то је нормалан историјски процес који морамо завршити, ми или генерације после нас. најбоље и једни и други по мало.

Проблем је што се на тако осетљивом месту зида зграда сумњиве квадратуре, са сумњивим урбанизмом, непознатог изгледа са сумљивим инвеститором.....

Slažem se.
Da je rat sačekao još koju godinu, taj potez bi bio popunjen zgradama u istoj visini.Ne bi to bila neka vrhunska arhitektura, ali bi izgledalo pristojno.
Sad strepimo od ovih alavih na kvadrate, a šrtih na materijalima za fasade.

spatiotecte":jkf6h6i0 je napisao(la):
Procedura za konkurs beton hale jeste bila javna od samog pocetka ali je konkurs bio namesten tako da i to spada pod sumnjivim urbanizmom.
Мислиш да је пола конкурса било намештено... :D
Мислим да је Фуџимото победио "природним" путем, јер се очигледно надлежни "ложе" на екстремна решења у последњих пар конкурса...... а АРЦВС су угурали онако по нашки, то стоји....

relja":jkf6h6i0 je napisao(la):
Slažem se.
Da je rat sačekao još koju godinu, taj potez bi bio popunjen zgradama u istoj visini.Ne bi to bila neka vrhunska arhitektura, ali bi izgledalo pristojno.
Sad strepimo od ovih alavih na kvadrate, a šrtih na materijalima za fasade.
Због тога сам ја давно и рекао да се бојим на шта би могло да испадне "нека цвета хиљаду ружа" став који је Џони изнео....

И, из истог разлога сам за приступ попут Зексовог пројекта. Да цео потез Карађорђеве уђе под један пројекат и на конкурс....то је једнини начин да се зауставе ситни инвеститори-јајаре.

Vrh