Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Uz dužno poštovanje jeste, ali ne važnije od nepovratne istorije .... Svakako ne da se tamo stave i obeležja Nato bombardovanja, ostalih stradanja, ... tek je to promašena tema.

I ova rupa što zjapi sa onim natisom nam je veća opomena od toga.

Ponavljam uz dužno poštovanje, ovde je nešto jako specifično vredno izgubljeno i to treba da bude značajnije i to je poenta, a ne obnova zgrade radi inata i prkosa.

Mislim da je sada vreme da ipak počnemo da razmišljamo o suštini i pravim vrednostima, u suprotnom imaćemo još jedan spomenik svim žrtvama ...svih ratova....

Gde je tu prkos i inat?

Vi ste nas lišili vekova pisane istorije i kulture jer vam se moglo, ali ćemo da vam pokažemo tako što ćemo da posle 70 godina rekonstruišemo fasadu na tom mestu jer je takav ambijent ljupkiji od dramatičnog spomenika?

Enovej, Inteza je najavila da će da finansira postavljanje obeležja, što je i oživelo temu.

U svim planovima se oduvek spominjalo postavljanje obeležja i izričito navodilo da se zgrada neće obnavljati.

Treba pratiti koji su naredni potezi Inteze.

Hmmmm....Pada mi na pamet posle razmisljanja spomenik nekog deteta koje gleda ka nebu stisnutom pesnicom kako prkosno kao da psuje te avione koji su unistili nasu istoriju u knjigama i biblioteku.

Pored nepravedno zapostavljenog obeliska kod Brankovog mosta to bi moglo napraviti lep koncept kraja,pogotovu kada se sredi karadjordjeva ulica.

A može i na zelenoj površini da se postavi bronzana skulptura oblika papirusa ili papirnog svitka, položena ili uspravljena, na kojoj bi se nalazio popis svih poznatih spisa sa navedenim vekovima u kojima su nastali, zbirke i biblioteke, retke knjige.... dokaz o varvarstvu i o onome što smo imali a nismo sačuvali.

relja":37a4klo4 je napisao(la):
A može i na zelenoj površini da se postavi bronzana skulptura oblika papirusa ili papirnog svitka, položena ili uspravljena, na kojoj bi se nalazio popis svih poznatih spisa sa navedenim vekovima u kojima su nastali, zbirke i biblioteke, retke knjige.... dokaz o varvarstvu i o onome što smo imali a nismo sačuvali.

Lepa ideja. a ovo sto vec postoji da se obezbedi nekim staklenim pliocama ili nesto slicno da ne propada i dalje. A mislim da i onaj natpis treba nekako uklopiti sa nekim spoen obelezjem. Kada sam ga ja prvi put procitao, zaledio sam se.

Sto se tice inata i prkosa, takodje ne mislim da je to za ovaj objekat. Mesto inatu i prkosu je tamo gde je Generalstab. To treba da se obnovi i uradi isto kao sto je bilo, sa itim kamenom koji je dovezen iz Hrvatske. (nije mozda realno ali bas me briga, to je moje misljenje :D :D)

Nedićeva vlada je osnovala komisiju da ispita uzroke uništenja Biblioteke (sastav na zadatu temu - nisu Nemci krivi, koliko smo mi), i mislim da je ta komisija napavila i popis, možda grešim.

Apsolutno bih podržao Reljine argumente na ovoj temi. Nova zgrada kao građevina ne bi imala nikakvu ulogu, vrednost ili sentiment. Kvalitetno obeležje i zastrašujući istorijski ožiljak uz prisutne rimske ostatke, mogu da izazovu neuporedivo jači efekat i generacijama koje slede.

GOJE":2z2a4vk8 je napisao(la):
Apsolutno bih podržao Reljine argumente na ovoj temi. Nova zgrada kao građevina ne bi imala nikakvu ulogu, vrednost ili sentiment. Kvalitetno obeležje i zastrašujući istorijski ožiljak uz prisutne rimske ostatke, mogu da izazovu neuporedivo jači efekat i generacijama koje slede.

Nova zgrada bi imala onu ulogu koju joj mi damo a rimski ostatci imaju zastrasujucu tendenciju da se pretvore u djubrista (kao sto je bio slucaj u studentskom parku pa su ih na kraju nasuli zemljom i zasadili travu), osim ako ih ne natkrijes necim i napravis ih delom nekog enterijera.

Inace, ideja sa spomenikom je svakako dobra i definitivno vredna razmatranja, mada je naravno treba razraditi.

JohnyBgood":3diis73h je napisao(la):
rimski ostatci imaju zastrasujucu tendenciju da se pretvore u djubrista

Samo ako se ostave na milost i nemilost nekulturnim i neodgovornim prolaznicima i vandalima, kojih kod nas ima dosta... A natkrivanje ili integrisanje u neki enterijer ni u kom slučaju nisu jedine delotvorne opcije.

Rim može biti primer kako brojni antički ostaci unutar urbanih sredina mogu biti nenatkriveni, izloženi pogledima svih, a istovremeno sređeni/čisti i obezbeđeni.

Јако квалитетна дискусија. :kk:

Што се тиче ове локације, био сам растрзан између два предлога, али ме је убедила фракција која се залаже жа обележје.

Наравно, локација на конкурс. Забранити учествовање АРЦВС. И можемо добити изузетно модерне и језиве предлоге који ће нагласити огроман злочин према једној земљи и народу, и уништавању толиког историјског блага.

stf":2eilvnjx je napisao(la):
Јако квалитетна дискусија. :kk:

Наравно, локација на конкурс. Забранити учествовање АРЦВС. И можемо добити изузетно модерне и језиве предлоге који ће нагласити огроман злочин према једној земљи и народу, и уништавању толиког историјског блага.

Ali to nije demokratski! :laugh:

Felix55":1mu9jjme je napisao(la):
JohnyBgood":1mu9jjme je napisao(la):
rimski ostatci imaju zastrasujucu tendenciju da se pretvore u djubrista

Samo ako se ostave na milost i nemilost nekulturnim i neodgovornim prolaznicima i vandalima, kojih kod nas ima dosta... A natkrivanje ili integrisanje u neki enterijer ni u kom slučaju nisu jedine delotvorne opcije.

Rim može biti primer kako brojni antički ostaci unutar urbanih sredina mogu biti nenatkriveni, izloženi pogledima svih, a istovremeno sređeni/čisti i obezbeđeni.

Nazalost nisam siguran da je tako nesto kod nas izvodljivo. Nivo svesti obicnih prolaznika o znacaju istorije nije bas na zavidnom nivou.

Na jednoj od dr.tema se spomeno dolazak strane ekipe radi snimanje filma upravo zbog izgleda same lokacije

Kosančićev venac nikako ne treba kombinovati sa dr. stilovima nego o č u v a t i postojeci, pa i dogradnjom upotpuniti isti
nj. vrednosti pored kulturno istoriskog nasleđa, plus turistički potencijal su i ,,filmske,, vrednosti -
želja mnogih je da snimaju na taj način da umesto kulisa imaju originalni ambijent
što i jeste još jedna vrednost venca :)

^^^
"The Raven" sa Dzonom Kjuzakom. Kosancicev venac glumi Baltimor :D

Kad smo kod obelezja, mislim zaista da bi anketni konkurs mogao da pomogne. Tu nema pobednika, traze se samo saveti arhitekata za dalju razradu, a kod ovako osetljivih i kompleksnih lokacija to bi moglo samo da bude korisno.

Moje licno misljenje jeste da obelezje mora da predstavlja stradanje, ali ne i ocajavanje. Mozda jeste malo skakljivo, ali ja sam za optimisticnu verziju obelezja.

Prvi - fond biblioteke jeste unisten, ali lokalna istorija nije - dakle, veliki deo materijalne, pisane istorije je nestao, ali ona nije zaboravljena, opstala je do danasnjih dana.

Drugo - oni koji su bombardovali biblioterku su na kraju izgubili. 6.4.1941. su bili silni i mislili su da imaju svet pod nogama, cetiri godine kasnije su rasciscavali mnogo gore rusevine po svojim gradovima. Dakle, poraz nikada nije definitivan.

Trece - Ispod bombardovane biblioteke su pronadjeni vredni ostaci gradjevine iz antickog perioda. Unistavanje jedne vredne istorije, otkrilo je drugu vrednu istoriju. Tu ima neke simbolike neunistivosti kulture, kao ptica feniks.

Да ли би оваква зграда (са поставком о страдањима Београда и саме библиотеке, као и у лагумима сачуваним темељима римске зграде) стварно толико нарушила наше сећање на оно што се догодило? Или би, бар мало, повратила самопоштовање и понос што смо на месту где је сада пацовски јебарник имали једно такво здање. Ја бих био поносан и то место бих често посећивао, уместо што га сада због нелагоде и депресивности избегавам.

http://www.google.rs/imgres?imgurl=...na&um=1&hl=sr&sa=N&gbv=2&tbm=isch&um=1&itbs=1
http://www.nightlife-belgrade.com/c...mn/na-danasnji-dan/bombardovani-beograd-1.jpg
http://media.photobucket.com/image/...rdovana/andjelkovic_vladimir/bgdbibliotek.jpg

Извињавам се због још једне упадице. Погледајте само на овој слици какво двориште и какву капију је такође библиотека имала. И замислите то на месту где је један од најлепших видиковаца у Београду.

http://www.nightlife-belgrade.com/c...mn/na-danasnji-dan/bombardovani-beograd-1.jpg

Dvor, definitivno.

Ako ništa drugo, nisu tramvaji išli preko Kosančića..

Dvor je na drugoj od tri slike, prva i treca su Narodna biblioteka. Dvor je hvala Bogu obnovljen a ja sam i dalje za to da se isto uradi i sa zgradom na Kosancicevom vencu.

sizif":339q8g9e je napisao(la):
Да ли би оваква зграда (са поставком о страдањима Београда и саме библиотеке, као и у лагумима сачуваним темељима римске зграде) стварно толико нарушила наше сећање на оно што се догодило?

Do sada ni u jednom zalaganju za obnovu zgrade nisam čuo ili pročitao predlog kako obeležiti mesto uništenja Biblioteke (zbirke i arhive, ne zgrade)...."to će veš nekako rešiti", a fokus je upravo na fasadi i ambijentu.
Ukoliko bi se zgrada obnovila (a ne palnira se) obeležavanje bi bilo u ogromnoj nesrazmeri prema gubitku i izgubila bi se vaspitno-poučna poruka, čak bi efekat bio, posle par generacija, bio suprotan - "ovu zgradu su zapalili Nemci, ali smo je obnovili...bila neka biblioteka". Ne mislim naravno na upućene, ali velika većina je neupućena u mnogo što šta, i to je upravoi uloga spomenika - obeležja: da bode oči i da podseća. Narod je površan, i protiv toga se stalno treba boriti.

Sizife, izmešao si slike fotografije zgrade na Kosančićevom vencu i Starog dvora.

POBOGU, pa ako posvetis citav enterijer stradanju Beograda u ratu i time sta je tu izgubljeno, sta je to nego obelezje? Moze se ostaviti i ceo ulazni hol PRAZAN sa spomenikom koji gore predlazes. Da deluje i sablasno i upecatljivo. A u okolnim sobama eksponati koji potkrepljuju poruku i osvezavaju secanje na to kako su te rusevine izgledale, i sta je sve drugo po gradu gadjano. To jednostavno mora da bude jace i edukativnije od postavljanja samo jednog obelezja na brisanom prostoru.

JohnyBgood":21u1eesz je napisao(la):
POBOGU, pa ako posvetis citav enterijer stradanju Beograda u ratu i time sta je tu izgubljeno, sta je to nego obelezje? Moze se ostaviti i ceo ulazni hol PRAZAN sa spomenikom koji gore predlazes. Da deluje i sablasno i upecatljivo. A u okolnim sobama eksponati koji potkrepljuju poruku i osvezavaju secanje na to kako su te rusevine izgledale, i sta je sve drugo po gradu gadjano. To jednostavno mora da bude jace i edukativnije od postavljanja samo jednog obelezja na brisanom prostoru.

Ne mogu da ovo ne protumačim kao želju da se obnovi zgrada zbog ambijenta, a potom da se izmišlja argument zbog čega bi se to radilo. Isto se odnosi na gradnju zgrade da bi se unutra postavio spomenik.

"Muzej stradanja Beograda" - Zbirka Nardone biblioteke Srbije koja je nestala na tom mestu je pripadala celoj naciji, ne samo Beogradu (a tu je nestalo i kulturno nasledje drugih naroda).
Pogrešna tema na pogrešnom mestu. Da pravimo zgradu zbog galerije fotografija? Meni je inače hobi traganje za starim fotkama Beograda, i do sada sam našao jako malo fotografija sa Kosančićevog venca (i Jeremija Stanojević ga je uslikao samo par puta). Još nisam našao fotke enterijera. Sigurno ih ima, ali malo pošto je Biblioteka u toj zgradi provela praktično manje od 20 godina.

http://www.nb.rs/pages/article.php?id=32

Po završetku rata, 1920. godine Narodna biblioteka dobija od vlade sredstva da kupi zgradu kartonaže na Kosančićevom vencu od industrijalca Milana Vape. Ova zgrada nije bila građena namenski za biblioteku, pa je ubrzo postala tesna i nepogodna. Uprkos tome, Narodna biblioteka je u ovoj zgradi dočekala i drugi svetski rat.

Uostalom, postoji i Muzej grada, a preživelim knjigama je upravo mesto u samoj Biblioteci, na počasnom mestu.

@JohnyBudidobar :) "POBOGU, pa ako posvetis citav enterijer stradanju Beograda u ratu i time sta je tu izgubljeno, sta je to nego obelezje?"

Zaista mislim da je krajnje vreme da počnemo da se bavimo suštinom i da razmišljamo o pravim vrednostima – poentama priča. U suprotnom imaćemo još jedan spomenik svim žrtvama ...svih ratova....svih razaranja... u stvari nećemo imati ništa.... Još jedan spomenik svim stradanjima, kao još jedan državni praznik...nije ni čudo što niko više ne zna ni kog stradanja, koje države – smisao izgubljen.

Spisateljica napisa lepo, ko ume da čita i da misli razumeće.
Zastanite za čas, vi koji prolazite! Na ovom mestu se, do nedelje, 6. aprila 1941. godine nalazila Narodna biblioteka Srbije. Toga dana je, u rano jutro, počelo bombardovanje Beograda. Prvo je raznesen mir, a zatim je, na Kosančićevom vencu zaplamtela Narodna biblioteka. Danima su goreli drevni pisani spomenici, stare i nove knjige, spisi i pisma, dokumenti i novine. Danima je plamen uništavao svedočanstva o postojanju i trajanju jednog naroda. Danima je vatra gutala stoleća istorije sažeta u slova. Plamen se, najzad, preobličio u žar, a žar u pepeo. Na ovom mestu se nalazi pepeo velikog dela istorijskog pamćenja srpskog naroda. Zato zastanite, za čas, vi koji prolazite!

Moram da dodam svoje iskustvo apropo tih soba sa eksponatima i zgrade koja bi bila obnovljena.

Bila sam u Nemačkoj u okviru postdiplomskih studija, obišli smo sve veće muzeje. Imaju ih zaista dosta i više su nego edukativni. Najviše je onih koji govore o zločinima fašista, naravno. Sve su to muzejske zgrade, sobe sa različitim eksponatima (Od specifičnih poput Muzeja Ane Frank do onih “opštih” npr Muzej higijene, koji pokriva i period fašističkih istraživanja u pokušaju da dokažu svoje rasne teorije) i svi oni ostavljaju veliki utisak na posetioce. To su muzeji.

Ali ništa, niti jedan muzej, ne ostavlja takav utisak kao onaj spomenik jevrejskim žrtvama u centru Berlina. (Fotke su mi na drugom kompu, ali može i da se izgoogla).
Prvo kada pogledaš taj lavirint,pomisliš WTF?! A onda prođeš njim – sve ti bude jasno. Taj osećaj, doživljaj sa tim kvalitetnim obeležjem, više nego originalno smišljenim, je zastrašujuć. A to se sve nalazi u centru, okruženo stambenim zgradama.

Zato kažem, ta zjapeća rupa sa gorepomenutim natpisom je već da se naježiš. Rešenje obeležja se može razraditi dalje, uključiti i rimske ostatke koji su izronili iz ništavila itd.

Ali ako bih lično birala između npr rupe kakva sada jeste (a nebriga je očigledna) i zgrade, pre bih rekla ne dirajte tu rupu, bar će neko da stane i da se zapita i da zna, jer ona ostavlja utisak koji se ne zaboravlja. A zgrada sa eksponatima ima gde ‘oćeš.

I btw, meni je moja mama kada sam kao klinka tu stala da je pitam šta je to, rekla: “To ti je sine ništa, tu je nekad bila biblioteka...sada je rupa, i ništa se tu ne gradi.”

Vrh