[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=842270#p842270:2bg3egdf je napisao(la):
relja » 16 Apr 2021 10:46 am[/url]":2bg3egdf]Jedno isključuje drugo. Zgrada je potpuno nebitna.
I - Ler to nikada nije rekao, postoji sačuvan zapisnik sa saslušanja.
Radi se o izmišljotini koja se iznova prepisuje (i ja sam dugo verovao u nju, čak je i navedena u knjizi koju spominjem, ali - sa izvorom) i onda su se na osnovu te izmišljotine iskonstruisale najfantastičnije teorije. Šta sam ja tek čuo...
Činjenice govore same za sebe, izjave svedoka su sve razjasnile.
Zgrada nije gađana "u ranu zoru 6. aprila" kao što se može čuti i pročitati na puno mesta (pa i "na internetu", i to se stalno prepisuje, pogrešno), već je na nju tek u trećem napadu na grad tog dana, poslepodne, pala samo jedna zapaljiva bombica, iz snopa koji se rasuo iznad tog dela grada. Stanari okolnih zgrada su pregledali krovove i ugasili sve koje su mogli da nađu, ali ne i tu jednu koja je pala na krov zgrade Bibloteke. Zgrada je bila zaključana, niko je nije čuvao, bombica se naknadno aktivirala i započela požar. Taj popodnevni napad je bio usmeren na vojne ciljeve na pristaništu, Tvrđavi i u Donjem gradu, dovoljno je bilo da samo jedan avion jednu bombu ne izbaci na vreme... Da ne bude zabune, nije ovo nikakva abolicija Nemaca, oni su prvi bili svesni šta će da se desi kada stotine bombardera budu napale grad veličine tadašnjeg Beograda, ako gađaju vojne ciljeve raspređene po celom gradu. Nisu oni samo spalili fond Biblioteke, pobili su tada na hiljade ljudi, ovo je jedan od mnogih njihovih zločina.
Da su stvarno hteli da je gađaju, gađali bi je u prvom napadu, a tada od KV ne bi ostale dve cligle jedna na drugoj.
Mitovi nam ne trebaju, činjenice su sasvim dovoljne.
PS, ne slažem se oko "odricanja od sebe"... ne verujem u takav kolektivizyam. I vremenima pre dodeljivanja Vapine kuće Biblioteci i i vremenima posle, kao i danas, imamo i imali smo ljude koji su davali sve od sebe da doprinesu ovom društvu, ali i ljude koji su gledali samo svoj interes...bilo to da se obogate čerečeći ovu jadnu zemlju, bilo da samo otaljaju svoj posao i zadovolje formu.