Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Obnovom te zgrade bi bilo zataškalno mesto stradanja a ne obeleženo...

Tek koliko bi bilo poniženje da mi Švabovi grade tu biblioteku i još profitiraju na tome, a juče mi njihov ambasador priča kako su me bombardovali jer smo planirali genocid... Iskreno pridružio bi se i protestima protiv takve inicijative da se Nemci uključuju u tako nešto...

Iako nisam fan Podreke, njegov projekat za to mesto mi je prikladan:

memorijal-narodna-biblioteka-kosancicev-venac-1.jpg

Verujem da je ovako nešto zaustavljeno upravo zbog straha da se Nemci ne uvrede.

^ Jel ovo opet deking? Dokle vise izlomljene povrsine, klupice i deking. Ovo je po nivou besmislenosti i nemastovisti na nivou resenja Cvetnog trga, Slavije i prostora ispod Brankvog mosta.

Ne moze se reci da je ovaj projekat nemastovit i besmislen, sadrzi pregrast detalja i edukativnog je karaktera.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839995#p839995:1k7qsaz3 je napisao(la):
Drakche » Pet Apr 09, 2021 7:37 am[/url]":1k7qsaz3]Ne moze se reci da je ovaj projekat nemastovit i besmislen, sadrzi pregrast detalja i edukativnog je karaktera.

Koji su to detalji? Pitam zato sto se na ovoj slici to ne vidi.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839987#p839987:vyvrttj7 je napisao(la):
Gazi Bengazi » Pet Apr 09, 2021 4:38 am[/url]":vyvrttj7]^ Jel ovo opet deking? Dokle vise izlomljene povrsine, klupice i deking. Ovo je po nivou besmislenosti i nemastovisti na nivou resenja Cvetnog trga, Slavije i prostora ispod Brankvog mosta.

I meni je ovaj projekat potpuno nemastovit i besmislen. Ranije sam bio iskljucivo za obnavljanje zgrade. Kada sam saznao sto je sve u biblioteci izgubljeno, prihvatljiv mi je i spomen park, ali ovakav nemastovit nam ne treba. Spomen park treba da izaziva emocije.

Sto se tice dekinga i klupica, lomice se sve dok ne pocnu da hapse i kaznjavaju huligane.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840000#p840000:ymb34lcy je napisao(la):
DraganSt » 09 Apr 2021 07:02 am[/url]":ymb34lcy]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=839995#p839995:ymb34lcy je napisao(la):
Drakche » Pet Apr 09, 2021 7:37 am[/url]":ymb34lcy]Ne moze se reci da je ovaj projekat nemastovit i besmislen, sadrzi pregrast detalja i edukativnog je karaktera.

Koji su to detalji? Pitam zato sto se na ovoj slici to ne vidi.

Kako koji? U ovom projektu se svasta nesto desava paralelno i toliko stvari ima za otkriti.

Pa to pitam, jer ne znam sta se desavalo paralelno. Jedino za sta znam je ova slika.

Ne znam ni ja mnogo vise, mogu samo da pretpostavim iz ovog sto vidim.

Mogli bi jednostavno uraditi repliku fasade zgrade a unutrasnjost ostaviti kao veliki prazni prostor sa originalnim temeljima kao simboliku praznine i izgubljenog....unutra u visini prvog sprata venac povezane unutrasnje terase koja bi sluzila kao izlozbeno memorijalna postavka....moja vizija recimo....

Neka rasčiste sada ovo šiblje i rastinje i ostave ovu rupu koju imamo biće lepše...

To da se obnovi samo fasada sa rupom tek nema smisla. Neće niko ući sigurno u zgradu sa rupom, tu će se skupljati pacovi a spolja se opet neće videti videti da se tu ikada išta desilo...

Meni lično ali dobro to je subjektivan doživljaj je i nevezano za bombardovanje lepše da se biblioteka ne obnavlja , jer ovako imamo osećaj trga i širine na tom mestu.

Ваљало би обновити макар улаз у зграду библиотеке са стубовима, да пролазницима пробуди радозналост. А ограда око плаца би могла да буде са пузавицама.

Апсолутно се слажем с Вранцем. За почетак, нека почисте простор, да не би личио на ругло, а затим можемо говирити о плановима који не затажкавају злочин кога земља-агресор - чији амбасадор је слободан да нас понижава, и која на КиМ финансира крађу српског културног наслеђа - не желе да се сећа.

Beogradu je potrebna velika, fukcionalna savremena gradska biblioteka koja se nalazi u centru grada, a ovo je upravo takvo mesto. I zasto se nebi napravila replika zgrade, pogotovo ako je neko drugi financira. Sa svim podzemnim spremišnim prostorima, kao savremeni multimedijalni centar i središte informacija. A same te ruševine i ostaci mogu ostati ustakljeni i osvetljeni da se vidi kako je nekad izlgedalo.

Боље би било иселити Народну банку из Краља Петра 12 и ту сместити велику градску библиотеку.

Mislim da je ipak bolje da narodna banka bude muzej samoj sebi, ionako su joj skoro sve službe preseljene na Slaviju, a gradska biblioteka neka bude u nekoj drugoj zgradi

Moже и тако. Мада питање је колика је потреба за великом зградом градске библиотеке уз постојећу и њена одељења широм града?

Ово друго је ипак боље. Згдрана Народне банке је намески прављена и ред је да одржи континуитет с прошлошћу.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840837#p840837:3obmlvxx je napisao(la):
Strahinya » Пон Апр 12, 2021 9:44 am[/url]":3obmlvxx]pogotovo ako je neko drugi financira.
Наивни су они који мисле да постоји начин да ми из ове ситуације изађемо неукаљаног образа, а да притом остваримо и политички и финансијски суфицитом.

Још наивнији ако мисле да нам се ово нуди из разлога који су ишта осим перфидни.

Мислим да бих подржао идеју да се пажљиво реконструише само оквир зграде, нешто налик Шпанској кући а да унутра буде меморијални парк сличан предложеном. На тај начин не би одударало од окружења и било би болно јасно шта је изгубљено, без трунке драме око тога да ли је то
"ново да личи на старо" или шта год

Ta zgrada u centru veličinom je i kapacitetom primerena možda Somboru Kraljevu ili Požarevcu, a za jednu 2 milionsku metropolu, kapacitete zgrade bi morao biti bar pet puta veći jer bibliotečki fond neprestano raste, a potrebe za informacionim centrom su sve veći.
I izgrada Narodne biblioteke je odavno već premala za 5 miliona jedinica građe, a kamoli ova malena neuslovna zgradica iz 19.veka, koja jeste prelepa i spomenik kulture, ali za neki daleko daelko manji grad. :)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840913#p840913:293bws46 je napisao(la):
Дошљак » Pon Apr 12, 2021 2:14 pm[/url]":293bws46]Moже и тако. Мада питање је колика је потреба за великом зградом градске библиотеке уз постојећу и њена одељења широм града?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=840837#p840837:1io22yj2 je napisao(la):
Strahinya » Pon Apr 12, 2021 9:44 am[/url]":1io22yj2]Beogradu je potrebna velika, fukcionalna savremena gradska biblioteka koja se nalazi u centru grada, a ovo je upravo takvo mesto. I zasto se nebi napravila replika zgrade, pogotovo ako je neko drugi financira. Sa svim podzemnim spremišnim prostorima, kao savremeni multimedijalni centar i središte informacija. A same te ruševine i ostaci mogu ostati ustakljeni i osvetljeni da se vidi kako je nekad izlgedalo.

Kako mislis? Pa eno biblioteka grada beograda u knezu
Osim ako nisi mislio da su potrebne 2 u centru
Svakom slucaju i ja sam za obnovu umesto “memorijalnog centra”

Na tu i Knezu i mislim. To je lepa zgrada, spomenik kulture, ali to je zgrada za neki mali muzej ili biblioteku u nekom malom gradu. A za grad kakav je Beograd, potrebna je daleko, daleko prostorno i funkcionalno veća i savremenija biblioteka koja će biti namenski izgrađena, fukcionalna i koja će imati spremišne prostore bar za narednih 50 godina.

[/quote]

ne treba vracati biblioteku tu....ovo treba da bude mesto secanja na stradanje ..memorijalni centar i nista vise

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841222#p841222:2tvzyble je napisao(la):
Strahinya » Uto Apr 13, 2021 11:32 am[/url]":2tvzyble]Na tu i Knezu i mislim. To je lepa zgrada, spomenik kulture, ali to je zgrada za neki mali muzej ili biblioteku u nekom malom gradu. A za grad kakav je Beograd, potrebna je daleko, daleko prostorno i funkcionalno veća i savremenija biblioteka koja će biti namenski izgrađena, fukcionalna i koja će imati spremišne prostore bar za narednih 50 godina.
Naravno, ukoliko bi se ova zgrada povećala za nekoliko spratova u visinu, projektovanih u istom stilu, tako nešto bi čak i bilo prihvatljivo rešenje. i svakako izgradnjom pozemnih nekoliko etaža za spremišta s kompaktusima (kliznim policama).

[/quote]

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=841094#p841094:3py48sl0 je napisao(la):
Kailan » Пон Апр 12, 2021 11:25 pm[/url]":3py48sl0]Мислим да бих подржао идеју да се пажљиво реконструише само оквир зграде, нешто налик Шпанској кући а да унутра буде меморијални парк сличан предложеном. На тај начин не би одударало од окружења и било би болно јасно шта је изгубљено, без трунке драме око тога да ли је то
"ново да личи на старо" или шта год
То, или меморијални простор уместо парка, са стаклено-челичном конструкцијом нове библиотеке (музеја, чега код) изнад. Ако се направи зграда с атријумом, могуће је укључити у дизајн и мали парк.

Лично ми се Ваша идеја више допада, али овако би простор могао бити боље искорипћен.

Vidim da se opet rasplamsala polemika oko Biblioteke, i nije to jedina lokacija u gradu na kojem se lome koplja. Postoji svuda po svetu primera da su ruševine ostavljenje ili preuređene u nekakav memorijalni kompleks ili spomenik, nije to ništa preterano čudno, ali ipak mislim da je svaka građevina priča za sebe i da treba uzeti u obzir sve faktore i za svaku takvu ruševinu suočiti najbolje moguće argumente zašto da? ili zašto ne obnoviti neku ruševinu i ostaviti je da bude spomenik.

Po ovom pitanju uopšte nisam ostrašćen i nemam nikakav definitivan stav, čak štaviše imao sam ideju pre par meseci pre ove godišnjice, da pokušam na ovom forumu da pokrenem tu temu i čujem nekakve autentične i nadam se argumentovane stavove za i protiv. Ali moram da priznam da mi u poslednje vreme sve više i više sviđa ideja obnove zgrade biblioteke sa potpunim preuređenjem unutrašnjeg prostora modernim potrebama tj. potreba jednog takvog memorijala.

Prosto ta lokacija mi je toliko vredna, da mi je prosto žao da tamo zjapi nekakva rupa toliko dugo, a ni ovom verzijom nekakvog "muzeja na otvorenom" sa ovim dekinzima nisam oduševljen moram da priznam i nisam čuo još ni jedan ubedljiv argument zašto se ljudi tako strastveno zalažu za takvo rešenje? Mi po Begoradu prosto imamo previše ruševina, i ako se vodimo tom fatalističkom logikom, trebali smo sve maltene ostavljati u ruševinama kao spomenike i da proživljavamo svakodnevnu psihozu od toga. Previše mi sve to deluje pesimistički i fatalistički. I da se razumemo, ja nisam za neke radikalne promene, za neka post-moderna sranja, već za to da napokon kao nacija izađemo iz tog začaranog kruga i pokažemo snagu i vitalnost, ne zaborav, ali živost i vitalnost da.

Slušao sam i akademika Vuksanovića i on takođe podržava tu priču sa ovakvim spomenikom i kao po pravilu stariji ljudi tako fatalistički priznaju samo tu alternativu kao validnu i pokazuju neverovatnu tvrdoglavost, a argumenti barem po meni im nisu previše ubedljivi. Zašto se ne bi mogla obnoviti zgrada u istom izgledu i proporcijama, čak i sačuvati stari temelji (što je danas i te kako moguće i izvodljivo) i napraviti od te zgrade nekakav muzej, ili memorijal UPRAVO ako hoćete i isključivo sa tom tematikom bombardovanja biblioteke? Možemo napraviti celu priču od toga. Prema tome ne stoji onda argument, da ne želimo da "komemoriramo" ili da smo neosetljivi prema toj užasnoj tragediji (i ZLOČINU) samo ja to vidim i posmatram na drugačiji način, možda jer sam mlađi i gledam na te stvari drugačije, ne znam...

Kada poredim vrstu sadržaja i mogućnosti koji takav spomenik na otvorenom može da ponudi i sadržaj koji može da ponudi izgrađena zgrada je prosto nezamisliv... A čak nekakva slični memorijal ili spomenik može biti i inkorporiran u samu zgradu, kada bi temelji bili sačuvani!
NEW_ATH_ACROPOLIS_MUSEUM_01.jpg

055315-01-05.jpg

Evo ovo je primer kako su to Grci uradili u novom Akropoljskom muzeju u Atini gde su podigli muzej iznad antičkih ruševina tako da nisu ništa uništili... Ovo je apsolutno izvodljivo, i samim tim u samim temeljima mogli bi imati nekakav izložbeni prostor i spomenik, uređen, sređen, dostojanstven... Gore bi imali zgradu koju bi izgradili 1/1 kao originalnu, a samu unutrašnjost biblioteke prilagodili tome da bude muzej na ovaj strašni zločin, mogla bi da ima i jednu svečanu salu sa određene kulturne i memorijalne aktivnosti Narodne biblioteke ili nešto slično. Hoću da kažem na ovakav način mogli bismo spojiti mnogo više funkcija i korisnih stvari i sve to na jedan dostojanstven način, bez da išta skrivamo, bez da se kao potomci ponašavamo nedostojno već sa najvećim pijetetom prema ovome. Na kraju krajeva za zgrada/spomenik GARANTUJEM kad bi se to sve završilo bi bila jedna od najposećenijih turističkih mesta u Beogradu. Gde bi svaki stranac mogao da uđe i sazna o svemu ovome, kao što maltene svaki turista koji dođe u BG poseti muzej Nikole Tesle ili tako neku sličnu lokaciju, i povrh svega na kraju, to bih lično video kao jednu malu ali vrednu pobedu NAS kao naroda, video bih da smo prebrodili određene stvari, da nam se vratila vitalnost i inat.. Em bi obogatili sam Kosančićev venac, em bi taj spomenik postao jedna od ključnih tačaka grada, važnih komemorativnih i kulturnih aktivnosti, prosto pregršt stvari...

Obradovao sam se, što je v.d Narodne biblioteke Srbije pisac Vladimir Pištalo koji se vratio iz amerike gde je bio profesor izrazio sličan stav upravo pre par dana po ovom pitanju, i iskren da budem podržavam to.

Vrh