Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Čekaj, jel to do mene ili ove kutije za cipele mogu da budu "out of size" u odnosu na okolinu posebno na Sabornu Crkvu? Istovremeno kule na Autokomandi ne mogu samo zato što su kutije za cigare a ne za cipele? :violina: I tako mogu da nabrajam primere do 3011.

Nikako mi ne ide u glavu zašto cela ta obala nije urađena stepenasto sa velikim ispustima. Bilo bi mnogo lepše ako se u to integrišu pristanište za brodove i tramvajska stanica a da ceo kompleks bude društvenog karaktera. Tako bi dobili jako puno prostora za kafiće sa pogledom, obavezno hotel sa 5 zvezdica, neka galerija i slično. Na taj način bi grad polako počeo da se spušta na reke. Jedna terasa ne znači ništa. Objekti na ovakvoj lokaciji bi trebali biti reprezentativni i funkcionalni.

Ukoliko bi konačno doneli zakon o zoniranju taj potez bi mogao biti samo stepenasto formiran.

Da imaju dušu, i nju bi trampili da mogu da prodaju kvadrat više.

Odakle uopšte ta ideja da se na ovom mestu prvo ukrupnjavaju placevi da bi se sve u paketu "zavalilo" jednom investitoru, a još onda još i "iskorak" i da se ljudima ruše stambene zgrade?

Za Karađorđevu 7 ću pronaći fotografije iz boljih dana. To je bila jedna sasvimljupka zgradica, a fasada može lako da se obnovi.
Kuća sada izgleda kako izgleda upravo zbog namerne nebrige i namernog dozvoljavanja da zgrada propada. Isto je i sa Sajmištem i sa mnogo drugih lokacija. Da nije bilo oduzimanja imovine, ta zgrada bi imala vlasnika koji bi je održavao, a možda i vremenom nadzidao, kao što je i bila praksa do 1941.

Ako ovo prođe na ovoj lokaciji, šta onda možemo očekivati u drugom delu ulice, od mosta do beton hale? Da li će i tu da spoje sve susedne placeve predviđene za ruenje u po jedan?
Ja ponekd pomislim da su na vlast došli ljudi koji zaista mrze ovaj grad.

relja":37lo3zed je napisao(la):

Relja, cenim tvoju opravdanu zabrinutost za mnoge stvari koje se desavaju u ovom gradu, ali mislim da ova ocena nije na mestu. Vec sam video da je par puta kovanica "ljudi koje mrze Beograd" upotrebljena u medijima, a cini mi se da takve izjave samo vode zaostravanju ionako napete atmosfere u drustvu i podstice podele na "mi" i "oni", odnosno pravi neku vrstu lokalne light verzije dihotomije "patriote" i "izdajnici".

Time se svi problemi prebacuju na emotivni nivo - stvari se rade lose zato sto to rade neki ljudi koji mrze Beograd, a ne ljudi koji su ili nestrucni, ili nesposobni, ili korumpirani i sl.

Ma ne mrzi niko od njih Beograd već mnogo voli ___ :D

Stevo gde je smajli za Dolare, Marke, Lire, Eure?... Napravi punu kesu da sve ispadaju :p

Homer Jay":2cdtj23q je napisao(la):
relja":2cdtj23q je napisao(la):

Relja, cenim tvoju opravdanu zabrinutost za mnoge stvari koje se desavaju u ovom gradu, ali mislim da ova ocena nije na mestu. Vec sam video da je par puta kovanica "ljudi koje mrze Beograd" upotrebljena u medijima, a cini mi se da takve izjave samo vode zaostravanju ionako napete atmosfere u drustvu i podstice podele na "mi" i "oni", odnosno pravi neku vrstu lokalne light verzije dihotomije "patriote" i "izdajnici".

Time se svi problemi prebacuju na emotivni nivo - stvari se rade lose zato sto to rade neki ljudi koji mrze Beograd, a ne ljudi koji su ili nestrucni, ili nesposobni, ili korumpirani i sl.

Pa i jeste emotivno, tačno, ali sam i napisao "ponekad pomislim".

Express me je pretekao sa kometarom - ne mrze oni Beograd, već gaje veću emociju prema novcu i moći, a da se ne lažemo, upravo kod ljudi koji su na funkcijama koji su plaćeni da zaustavjaju ovakva ludila ima i straha za posao i egzistenciju.

Prikazana žuto - ljubičasta umobolnost
ne zaslužuje ni kometar :notok:

Najviše mi smeta što ljudi koji sada rade u arhitekturi i urbanizmu ovog grada nemaju ama baš ni trunke vizije, ambicije i stila. Nekada davno su radili Skupštinu i dvorove. Pa evo već pre skoro 50 godina su imali viziju prilikom gradnje Novog Beograda. Sve je to ostavilo svoj pečat u karti istorije ovog starog grada.

Međutim mi se sada susrećemo sa najvećim problemom u istoriji urbanizma i arhitekture ovog grada a to je gradnja "Trećeg Beograda" i spuštanje ostalih delova grada na reke.

Pre nego što se Treći BG realizuje zbog finansijskih razloga mi treba da se fokusiramo na spuštanje postojećih delova grada na reke. Ljudi odgovorni za to sve rade nešto traljavo bez ikakvih ambicija. Najvažnija stvar je kako te ljude dovesti do reke. Metro, Žičare, sve samo ne busevi i kola.

Kada se vrši evaluacija urbanističkog pristupa potrebno je prvo "našminkati" okolinu i pripremiti je novom okruženju. Šta im vredi da grade nove zgrade kada se Kosančićev venac bukvalno raspada. Onu kaldrmu treba zameniti pod hitno. Žene lome noge posebno uveče. Em ima klubova u okolini em je mrkli mrak. Zamislite dođu vam turisti i polome noge.

Ceo taj kraj treba biti osvetljen i oplemenjen zelenilom. Najviše mi smeta "LRT stanica Varoš Kapija" koja će pojesti ceo onaj otvoreni prostor koji se savršeno uklapa u ambijent. Parkić tako stvara lažni osećaj da je sam Branov Most veći nego što jeste a kameni stubovi masivniji i impozantniji. Kada turisti siđu sa broda treba da budu ostavljeni bez daha. U stvarnosti neretko nailaze na strvine ptica i mačaka u vodi. Mdaa i smrad uber alles :kafa:

To što su osvetlili jednu zgradu sa terasom ne znači da kosančićev venac ne treba da osvetle. Onaj mali skver kod Pop Lukine/Zadarske me toliko podseća na Pariz da se uvek osećam ispunjeno i neverovatno srećno kada prolazim tuda. Toliko da moram da zastanem. Zgrade se bukvalno raspadaju. Ovaj grad ima toliki potencijal da se ne zna odakle da se počne.

Ali ajde ako mislimo da hoćemo da siđemo na reke neka onda to bude ta padina u sklopu Kosančićevog Venca sve do Savskog Pristaništa. Napraviti parče turističke tramvajske linije 1 koja bi išla od Železničke stanice preko Pristaništa do Kosančićevog Venca. Na tu liniju staviti zelene Bazelske tramvaje da ceo kraj dobije pravi retro look.

Tek onda graditi zgrade koje će da se uklope u novonastali retro ambijent. To znači da nikako ne mogu biti staklare i staklo-retro frankenštajni.

aaa pusti snovi :violina:

relja":1et3atyj je napisao(la):
Homer Jay":1et3atyj je napisao(la):
relja":1et3atyj je napisao(la):

Pa i jeste emotivno, tačno, ali sam i napisao "ponekad pomislim".

Express me je pretekao sa kometarom - ne mrze oni Beograd, već gaje veću emociju prema novcu i moći, a da se ne lažemo, upravo kod ljudi koji su na funkcijama koji su plaćeni da zaustavjaju ovakva ludila ima i straha za posao i egzistenciju.
Nisu oni dosli na te funkcije i u te fotelje da tu docekaju penziju pa sa dugorocno plase za ovo ili ono. Oni su tu da odrade mandat i da za vreme tog mandata ucine neke stvari za ovaj grad. E sad druga je stvar sto bi se u ovom gradu stvari menjale brzinom puza i da imamo god. budzet jednog Njujorka ili Tokija, protiv mentaliteta se nemoze, tj protiv ds-a, dss-a, sns-a, ups-a, srs-a, ................ a, a, a, ........

Eto, "rade ljudi", o tome sam pricao, koriste svojih 5 min. sad ili nikad.
Nema pojma onaj "glavonja" sta se desava dalje od 50m od njegove zgrade i zgrade opstine, potpisujem!!

Homer Jay":8fk2c4m4 je napisao(la):
relja":8fk2c4m4 je napisao(la):

Богами,ово што је Реља написао није далеко од истине.Рецимо да га не мрзе али није им никакав проблем да уништавају град зарад разних интереса.

Hteo si reci da PUNE SVOJE DZEPOVE na ustrb interesa i razvitka ovog grada.

[/quote=Homer Jay]
Језгро Београда без заштите
30.10.2011

Ponovo izostaju argumenti Grada, CEP-a i investitora, ali boldovani delovi ukazuju na zaista problematicne tacke u ovom slucaju. Postoje odredjene slicnosti sa slucajem Beko, ali i odrejdne razlike. Npr. za planove za Beko znamo vec nekoliko godina, za ovo prvi put cujemo. Investitor za Beko je poznata medjunarodna kompanija, ovde je u pitanju fantomski investitor sa jednim zaposlenim. Beko ce biti izgradjen na mestu fabrickih hala, ovde se planira izgradnja u zasticenom urbanom bloku. Autori projekta za Beko su poznati - Boris Podreka i WATG, ovde je za sada nepoznato ko ce raditi projekat (CEP je u oba slucaja autor Plana detaljne regulacije - urbanistickog projekta. Bez obzira sto se u slucaju Beka radi o svetski priznatim arhitektima, obe lokacije su, buduci da su od izuzetnog znacaja, mogle da idu na konkurs).

U svakom slucaju - ako su u pitanju vizure i kulturno-istorisjki ambijent - ovde imamo daleko vise razloga za zabrinutost nego u prethodnom slucaju.

CEP polako postaje zlo ovoga grada. Od nekadasnje najprogresivnie i alternativne arhitektosnske firme 80tih, CEP je za poslednjih desetak godina uspeo (volsebno!) da se docepa par lokacija i da se perfidno uvuku u kontroverzne rekonstrukcije. Da ne ulazim na licni nivo pominjanje imena brace koje vode CEP, ali to sto rade je sramno...

Komentar za Kosancicev venac je suvisan - svako iole normalan misli kao i vecina na forumu. A sto se Beka tice, pa nismo se bas usrecili sa WATG-om. Cinjenica je da su svetska firma (mislim nisu nasi) ali su oni pravi predstavnici McDonald arhitekture - tipske, bez duse, sa jeftinim citatima par domacih referenci na zgradama koje rade - a onda zaustavljanja na idejnom projektu, uzimanje velikih para za isti i ostavljanju lokalnim firmama razradu (pri tome uzimajuci jos para za dodatne razrade koje vesto iskombinuju da ih uvek ima...). Mislim, da nema zabune - znam iz prve ruke, radio sam sa njima par projekata (naravno, ne kao clan tima, nego kao konsultant)...

Mislim da smo mi kolektivno sisli sa uma kada dozvoljavamo ovakvim diletantima da rasturaju grad. Cinjenica je da ima mnogo ljudi iz struke koji zele i rade sve najbolje za ovaj grad - ali nazalost lose su rasporedjeni po strukturama. Onih desetak koji drmaju su to shvatili na vreme i lepo se upakovali... Steta, a Beogard ima toliko potencijala koji jedan po jedan nestaju pred nasim ocima... Tuzno.

gradjanin wrote:
,,. . . Mislim da smo mi kolektivno sisli sa uma kada dozvoljavamo ovakvim diletantima da rasturaju grad. . . ,,

+1 :)
jest da je dijagnoza sa velikim zakašnjenjem
al je bar tačna dijagnoza :laugh:

srecom bar ovde sam video da još uvek ima normalnih ljudi iz te struke. . . . :)

Искрено ме занима како планирају да сруше стамбену зграду, каква год да је? Она није у њиховом власништву а станари се буне....

To i mene kopka. Kako srusiti zgradu u Pariskoj 3, kada nije njihova!?

boca-ica":3hxgmeda je napisao(la):
gradjanin wrote:
srecom bar ovde sam video da još uvek ima normalnih ljudi iz te struke. . . . :)

Boca-Ica: to je tako nevazno sto se mi "ovde" virtuelno kapiramo... Oni na to ne daju ni pet para, narod kontuzovan sirotinjom i strahom cuti i samo se mole bogu da njih ne strefi kakav katastarski plan po zgradi; one koje to zadesi kukaju i pokusavaju - ali nazalost uvek kasno... Krajnje je vreme da se gradjani uvedu u proces odlucivanja - ali nazalost i to je mac sa dve ostrice. I nas narod je cudan, pa kada moze - umesto da gleda siru sliku - oni pokusavaju da ucare...

Homer Jay":2sqaqij3 je napisao(la):

Lako - "neki ljudi dignu ruke" da bi se izašlo u susret interesu investitora (koji se izjedančuje sa javnim interesom). Ne bi bio prvi put. Doduše, do sada su se menjali regulacioni planovi i namena placeva, još uvek se nije prešlo na vlasništvo. Ali ukoliko nema ko da to zaustavi ovakav "iskorak" je sasvim moguć.

gradjanin wrote: ,,. . . . Oni na to ne daju ni pet para. . . ,,

Uvažava se mišljenje ,,Raje,,
čak i više nego mišljenje stručnjaka još iz vremena Dahija :laugh:

Nakon ,,Oblaka,, koj definitivno nije prošao upravo kod te ,,Raje,,
ova ,, ljubičasta žuta,, glupost je samo ponovno opipavanje pulsa
jer lokacija jeste Solomonov rudnik , a da su alavi jesu ko i svi
naročito kad se pojavi gospodin počasni konzul Nikaragva

Važno je da uvek odreagujemo na gluposti i naravno da pokažemo i podršku dobrim i lepim
što i jeste jedna od funkcija BBa :)

Homer Jay":3sf2zlio je napisao(la):
Једино што ми пада напамет је да је зграда државна са подстанарима. Вероватно је национализована после рата....

Ako je zgrada nacjonalizovana sad mora biti vracena naslednicima ako ih ima .Nadam se da je samo ovo neki probni balon i da od ovoga nece biti nista :|

Kako je ovo promaklo...?
Danas sam prošitao vest u novinama, a evo i saopštenja Inteze:

http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=367&vestId=482

Vesti
2.decembar 2011

Pobednici konkursa „ Mesto koje volim“

Pobednici na konkursu Banca Intesa u okviru projekta obnove kulturno istorijskog nasleđa Srbije pod nazivom Mesto koje volim su: Obeležje Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu u Beogradu, Beogradska kapija na Petrovaradinu i Bedemi u Novom Pazaru. Banca Intesa će tokom 2012. godine uložiti najmanje 30 miliona dinara za obnovu ova tri lokaliteta koja su se izdvojila kao mesta od posebne sentimentalne vrednosti za građane Srbije.

Banca Intesa je u maju 2011. godine pokrenula projekat društvene odgovornosti Mesto koje volim uz podršku Ministarstva kulture i pomoć ne-profitne organizacije Evropa Nostra Srbija i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kako bi doprinela očuvanju kulturno istorijskog nasleđa Srbije. Sa ciljem kreiranja jedinstvene baze dragih mesta građana, obnove tri lokaliteta koja osvoje najveći broj glasova na pratećem konkursu, kao i podizanja svesti široke javnosti o značaju prezervacije kulturno istorijskog nasleđa zemlje, projekat Mesto koje volim je realizovan u tri faze: faza nominovanja, faza glasanja i faza obnove.

Evo i sajta konkursa.
http://www.mestokojevolim.rs
i liste predloga
http://www.mestokojevolim.rs/predlozi/index/all/all/
Da čovek bude ponosan kakvo nasleđe imamo i da ga je sramota zbog odnosa prema tom nasledju.

Elem, evo i zašto, po meni, treba samo obeležiti mesto na kojem je izgorela biblioteka i ne treba se baviti pukim obnavljanjem kuće u koju je ona bila smeštena

http://www.youtube.com/watch?v=HmiT57_tKo8

Baš me interesuje šta će tačno da urade sa Obeležjem. Čini mi se nešto da to ne podrazumeva izgradnju identične zgrade, nego uređenje Obeležja.

Onova Vapine kuće nikada i nije bila opcja.
Naša tragedija nije gubitak ulučne fasade kuće koja je kupljena da bi se u nju uselila Biblioteka, već nepovratni gubitak zapisane a neistražene istorije i kulture.

Vrh