Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

To su dva po mnogo čemu različita slučaja.

Lokacija na Kosančićevom vencu je do 70-tih bila površina pod travom, a tu je radila i benzinska pumpa.

"Zmijarnik" je nastao posle arheoloških istraživanja ostataka zgrade, kada su pronađeni i ostaci iz rimskog perioda. Od prilike "samo nam je još i to trebalo"....i tako stoji do danas.

A u čemu je magija Generalštaba da je ruševina stavljena pod zaštitu, nikad mi neće biti jasno.

mene strasno nervira sto povrsine poput generalstaba, biblioteke i npr starog sajmista decenijama propadaju i postaju smetlista a pri tome su pod nekakvom (ili cak nisu) zastitom drzave. pa kakva je to drzava koje jedno stratiste (s.sajmiste) vise od pola veka ignorise i koristi za zbrinjavanje socijalnih slucajeva, koja ne zna sta ce sa placem biblioteke, zgradom generalstaba, sa placem u rajicevoj, sa miticevom rupom (znam da su sve razliciti slucajevi sa specificnom istorijom).. dodje mi da tuzim grad i drzavu sudu u strazburu za pretrpljeni dusevni bol. ako nema para za obnovu niko ne moze da me ubedi da nema para da se te povrsine urede makar kao spomen parkovi, dok na vlast ne dodju ljudi sa vizijom i idejom a ne barabe koje bi da napune svoje dzepove

Ranije smo već pominjali ovaj projekat, izgleda da je sasvim izvestan:

21. 07. 2011.| 09:44
Vila sa pogledom na Savu, mostove i Novi Beograd - "Naša firma" ulaže u stambeno-poslovni objekat na Kosančićevom vencu 3 mil EUR

nasa_firma_3_210711.jpg

Između nekadašnje Pašićeve kuće i zgrade bivšeg Ministarstva telekomunikacija sledeće godine počeće gradnja vile u koju će biti uloženo oko 3 mil EUR. Investitor "Naša firma", planira da osim stambenog objekta, otvori i poslovni prostor za potrebe kompanije, a i galeriju na atraktivnoj lokaciji na Kosančićevom vencu.

nasa_firma_vila_210711.jpg

- Objekat je jednostavno dizajniran, ali funkcionalan. Trebalo nam je dosta vremena da uradimo idejno rešenje jer je reč o malom prostoru, svega 5 ari, na koji je trebalo smestiti dosta sadržaja. Osim stambenog i poslovnog dela, u planu je da se u objektu smesti i mali klub, knjižara, izložbeni prostor, kao i bazen sa fitnes klubom. Bilo je reči da će tu biti galerija, jer je investitor sklon umetničkim komadima, ali objekat nije pravljen komercijalno već da bi se lepo koristio porodično i poslovno – kaže u razgovoru za "eKapiju" Bransilav Redžić, arhitekta ARCVS, biroa koji je zadužen za izgled ovog objekta.

nasa_firma_vila_2_210711.jpg

Površina zgrade je 2.000 m2, a stanari i gosti će imati lep pogled na reku, mostove, Novi Beograd... Prema rečima Redžića, dozvole će dobiti za mesec dana, a izgradnja će najkasnije početi u rano proleće 2012.

nasa_firma_5_210711.jpg

Izvor E kapija

Da,kockasto.Lepo se vidi onaj prolaz od 1.5 metara koji ce biti alternativa velikim stepenicama

Crkli bi kad ne bi udenuli sprat vise, meni TO najvise smeta. Kao ona nova zgrada ispod hrama u Branicevskoj. Na projektu vidis jedan objekat a u stvarnosti su udenuli sprat vise. Ovi vec u projektu probaju pa ako prodje - proslo je... sam o se plasim da i oni neudenu jos jedan nivo, skup je tu svaki kvadrat.

Ovo je takva blasfemija.

Jedno od najstarijih i najautintečnijih jezgra Beograda je oskvrnavljeno ovom zgradom koja sam za sebe uopšte nije loša, ali veze nema sa okolibom.

Kako nema,uvalice kocku isti arhitektonski tim na beton halu.Kocka do kocke...

dusanjf":6ubbu7ju je napisao(la):
uopste nije lose.
ja podrzavam...

Meni isto ne smeta izgled zgrade kao takav, ali (1) su bili alavi na kvadraturu pa zgrada strci pogotovo sa reke, a i (2) nema gotovo nikakve konverzacije sa okolinom i pokusaja kakvog-takvog uklapanja.

Ne cini ti se da su izasli iz gabarita? Kao sto sam gore rekao, meni se cini da je na silu udenut jedan sprat, problem je pre svega gledajuci sa reke, to da su toliko nadvisili i susedne zgrade a i fakultet umetnosti mi bode oci.

I sa ulice (gornja strana) moglo se bolje odraditi uklapanje sa susedne dve kuce, no tu je veci problem raspored masa od same visine.

Lep projekat ali za neko drugo okruzenje.

U Pariskoj svaka zgrada potiče iz druge epohe pa je i svaka drugačijeg stila.
Istorijski događaji do 1944 nisu dozvolili da privatna inicijativa popuni sve placeve, kao i na toliko drugih mesta u Beogradu. Na kraju, ni ta celina nije zaokružena u jednom vremenu, pa ni ne pripada ni jednoj epohi. Meni je zgrada na uglu sa Karađorđevom fenomenalna, nadam se da će joj uskoro obnoviti fasadu. Ali, ni ona nema ništa zajedničko za bišom švedskom ambasadom ili hotelom Nacional.
Kada bi malo smanjili doživljaj sa ovom zgradom - čuveni "sprat više" po svaku cenu, i ona bi se, moram da priznam, uklopila.
Realno, zgrada ni ne može da se vidi, osim iz same Pariske.
Čak mi ni delejuje nešto moderno, više kao "retro" u 70-te...
To je problem sa raspoloživim "ekskluzivnim" lokacijama u Beogradu. Sve su okružene starim i lepim zgradama, a investitori i arhitekte vole da se dokazuju, ne da se uklapaju.

Pa kuca sama po sebi nije losa, retki su blokovi u Beogradu koji su stilski ujednaceni da bi ova zgrada bola oci. ALi definitivno ti ekstra kvadrati... i ta inverzna kaskada - jedino sto ovde teren trazi je upravo to - da prati teren. Jedan sprat manje bi sasvim legao - ali ne i klijentu koji je ocigledno dovoljno mocan da bas na tom mestu gradi tu kucu - i bas bi mu lepo doslo da ima sprat vise odakle bi jos lepse video Savu i N. Bgd... Kod nas je vec dugo na snazi tzv "narucena arhitektura" u kojoj ucestvuju pored investitora (zapravo njegovih para) i arhitekti i Zavod za zastitu i gradske sluzbe... Tuzno za 21 vek.

Jao sto ovaj biro arcvs ima posla idu li kad na godisnji odmor. Moraju li sve oni da isprojektuju u bg :kafa:
covjece jos cu pomisliti da imaju monopol :violina:

relja":2w85cmy9 je napisao(la):
U Pariskoj svaka zgrada potiče iz druge epohe pa je i svaka drugačijeg stila.
Istorijski događaji do 1944 nisu dozvolili da privatna inicijativa popuni sve placeve, kao i na toliko drugih mesta u Beogradu. Na kraju, ni ta celina nije zaokružena u jednom vremenu, pa ni ne pripada ni jednoj epohi. Meni je zgrada na uglu sa Karađorđevom fenomenalna, nadam se da će joj uskoro obnoviti fasadu. Ali, ni ona nema ništa zajedničko za bišom švedskom ambasadom ili hotelom Nacional.
Kada bi malo smanjili doživljaj sa ovom zgradom - čuveni "sprat više" po svaku cenu, i ona bi se, moram da priznam, uklopila.
Realno, zgrada ni ne može da se vidi, osim iz same Pariske.
Čak mi ni delejuje nešto moderno, više kao "retro" u 70-te...
To je problem sa raspoloživim "ekskluzivnim" lokacijama u Beogradu. Sve su okružene starim i lepim zgradama, a investitori i arhitekte vole da se dokazuju, ne da se uklapaju.

Meni taj stav "niko-niko-kao-JA, i niko, i nikad, i niko - JAAAAA" izludjuje, od sebicnog fudbalera koji petlja solo i na kraju izgubi loptu, preko politicara i vlasti koji uvek moraju da sruse bas SVE sto su prethodnici ucinili (smeni direktore i preduzeca koja dobro posluju, menjaj SVE udzbenike za skole), do ovih "neimara" koji se ponasaju kao da sve pocinje i zavrsava sa njima.

I preduzetnik/investitor treba da shvati da se ne mora bas uvek uterati i zadnji dinar i kvadratni metar, samo zato sto nekoga mozes da podmitis, jer je to jednostavno prokletstvo u sirem odnosu stvari. A i arhitekta da shvati da mu je nekad zivot dodelio misiju da "doda loptu" umesto da trazi slavu tamo gde je nema niti moze biti. Takvo arogantno ponasanje je zapravo dubinski primitivno i anticivilizacijsko i najpogodnije u drustvima kao sto je nase jer nemaju jake institucije da bar malo kontrolisu to bahato ponasanje.

Dobro zboris direktore arcvs sve projektuje,mora da je slucajnost,i blok 39 i beton hala :rolleyes:

To i ja kazem, ARCVS dobija sve projekte u gradu. :kafa:

Da su neki kvalitetni tim ne bi bilo problema, ali s'obzirom na ono sto smo videli do sad, ovo postaje veoma pogubno po nama. :blah: :notok:

bas obrnuto,
arhitektonski je dosta dobar, fura portugalski fazon mozda i previse za nase uslove. kakva je situacija u zemllji moglo je mnogo gore...
sad kapiram da se to mnogima nece svideti ali sta je tu je... ja obozavam portugalsku savremenu i meni je ok.
jasno kao dan da je klasicna spekulacija oko sprata, i to jeste bezezze, a sto se tice uklapanja sa okolinom poprilicno je neutralan, jos agresivnije je trebalo...sta treba da svi kad prolazimo pored kalemegdana obucemo frak da ne kvarimo ambijent.
na renderu se ne vidi, ali nadam se da je odabir materijala dostojan lokacije...

dusanjf":3rf5nbkh je napisao(la):
bas obrnuto,
arhitektonski je dosta dobar, fura portugalski fazon mozda i previse za nase uslove. kakva je situacija u zemllji moglo je mnogo gore...
sad kapiram da se to mnogima nece svideti ali sta je tu je... ja obozavam portugalsku savremenu i meni je ok.
jasno kao dan da je klasicna spekulacija oko sprata, i to jeste bezezze, a sto se tice uklapanja sa okolinom poprilicno je neutralan, jos agresivnije je trebalo...sta treba da svi kad prolazimo pored kalemegdana obucemo frak da ne kvarimo ambijent.
na renderu se ne vidi, ali nadam se da je odabir materijala dostojan lokacije...

Samo malo drugaciji raspored masa i ja ne bih imao nista protiv:

(1) Da izbace onu trecu manju "kocku" koja malo suvise strci od strane reke.

(2) Nesto na liniji toga da se gornji volumen sa strane ulice malo prekomponuje, mozda izbocivanjem donjeg dela (znaci polovina na kojoj je donji prozor, ja tu ne bi celom sirinom nego da se poklopi vertikala sa donjim delom, tako da bi to bila izbocina iz volumena koji je sada) da udje u ravan susedne kuce a da ovaj gornji deo ostane tu gde je.

Ne kazem ovo definitivno ali nesto na liniji ove dve ideje. I dalje bi izgledalo "portugalski" ali bi se pokazalo malo vise postovanja prema okolini, svejedno dodajuci taj svezi pristup koji je i po meni dobrodosao na taj prostor. Ovakve zgrada i pristup su zapravo nacin da se ta nekoherentna sredina u kojoj ima svega i svacega zapravo lepo poveze necim modernim.

A tragedija je sto kad povezem ovo pod (1) i pod (2), malo izgubis i malo dobijes tako da ukupna povrsina je zapravo negde tu tako da ni investitor ne bi bio zakinut za neke preterane kvadrate. Samo malo paznje i obzira prema okolini, nista vise. I u principu se dobija jedna kvalitetnija "portugalska" zgrada.

Cini mi se da mi moramo da shvatimo da je nas, zbog nesrecne istorije, haotican kontekst jednostavno drugaciji od vecine evropskih. Jedno je "razigravati" po malo monotono urbano tkivo u kome su vecine zgrada slicna i niko ne istrcava iz gabarita a drugo je imati haos vec u startu. U kom slucaju ove razigrane forme mogu da budu efektne ali na novi nacin: tako sto mire i uvode u medjusobnu konverzaciju isprekidane linije i forme koje se okolo sudaraju.

To nam je sansa, upregnuti i jedan svez svetski trend i lokalni i dosta jedinstven kontekst: tako nastaje nesto i savremeno a opet jedinstveno. U protivnom imas samo (jednu bledu) imitaciju.

Морам признати да јако пиздим на чињеницу што је Београд у доброј мери сјебан неконтролисаним надзиђивањем преко регулационе линије (а јесам за то да се у истом стилу као постојећи део надзиђују двоспратнице у улицама где су прдвиђена четири спрата).

Код овог модерног пројекта ми управо та чињеница боде очи, а иначе ми није лоше.

Nista radikalno, postavili su nekoliko saobracajnih znakova i pretvorili ceo Kosancicev venac u zonu usporenog saobracaja.

Šira zona usporenog saobraćaja
V. N. | 18. septembar 2011. 22:09 | Komentara: 0

Kretanje od 10 kilometara na čas biće ograničeno u Zadarskoj, Srebreničkoj i Fruškogorskoj ulici i na Kosančićevom vencu

bg-pesacke-zone.jpg

GRAD Beograd dobiće naredne nedelje još jednu zonu usporenog saobraćaja, a njeno otvaranje deo je aktivnosti kojima se u prestonici obeležava Evropska nedelja mobilnosti.

Kretanje na 10 kilometara na čas od srede biće ograničeno u Zadarskoj, Srebreničkoj i Fruškogorskoj ulici i na Kosančićevom vencu, a u tim ulicama već je postavljena potrebna horizontalna i vertikalna signalizacija, naveo je gradski sekretar za saobraćaj Dragoljub Đakonović.

Osim toga, u ulicama Carice Milice, Cara Lazara, Sime Markovića, Ivan-begovoj, Čubrinoj, Maršala Birjuzova, kao i na Topličinom i Obilićevom vencu brzina će biti ograničena na 30 kilometara na sat.

Prema njegovim rečima, promocija nove usporene zone deo je aktivnosti kojima se u Beogradu obeležava Evropska nedelja mobilnosti, a čiji je glavni cilj promocija alternativnih načina saobraćaja.

Centralni događaj obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti su aktivnosti povodom Svetskog dana bez automobila, koji se obeležava 22. septembra, kada će u galeriji "Ozon" biti dodeljene nagrade za najuspešnije osnovce na takmičenju u crtanju na temu alternativne mobilnosti.

Đakonović je najavio da će 26. septembra Beograd obeležiti nedelju mobilnosti pešačkom subotom, biciklističkom trkom, promocijom prvog brojača za bicikle, dok će najmlađi sa dešavanjima u saobraćaju moći da se upoznaju na poligonu, tokom akcije "Peške bez greške" ispred tržnog centra "Ušće".

On je istakao da, pored akcija tokom Evropske nedelje mobilnosti, grad Beograd konstantno nastoji da promoviše alternativne načine saobraćaja i podigne kvalitet javnog prevoza.

- Kupovina novih trolejbusa, tramvaja, BG voz, kao novi vid gradskog prevoza, uvođenje zona usporenog saobraćaja i vremenski ograničenog parkiranja, promocija pešačkog i biciklističkog saobraćaja, načini su na koje grad doprinosi toj oblasti - ukazao je Đakonović.

Krajem marta ili početkom aprila naredne godine, u okviru projekta "Biciklom u srce grada" biće povezan stari sa novim delom Beograda, najavio je on.

Izvor: Vecernje novosti

Slika u txtu govori vise od reci. Tuzno je kako taj kraj dans izgleda :(

uh, ovaj tekst o projektu za ovu ruznu kutiju je nekako slika i prilika onoga sto se radi u poslednjih par godina...

- Objekat je jednostavno dizajniran, ali funkcionalan.

Prevod: kocka je najlaksi i najjeftiniji nacin da maksimizujes iskorisceni prostor.

Trebalo nam je dosta vremena da uradimo idejno rešenje jer je reč o malom prostoru, svega 5 ari, na koji je trebalo smestiti dosta sadržaja.

Prevod: trebalo je nam je dosta vremena da smislimo kako da iskoristimo svaki bogovetni kubni milimetar ovog prostora, jer dobro znate da na ovoj lokaciji svaki kvadratni decimetar zlata vredi. Al smo ipak uspeli da izvucemo maksimalnu kvadraturu - jupi za nas!

a stanari i gosti će imati lep pogled na reku, mostove, Novi Beograd...

Prevod: hajde da naglasimo pogled iz objekta na reku posto je sigurno 30x bolji od pogleda s reke na objekat jer svi znamo da je ovo jedna kockasta rugoba ali pssst...

Немам већих замерки на пројекат. :) Можда једино трећа "коцка" са доње стране штрчи али се виде "најбоље намере" пројектанта да не наруше толико целину а за делимично одсуство тога можемо захвалити приватном ивеститору.

Иначе,Косанчићев Венац је прво урбано језгро Београда и сами блокови нису нарушени (ако на рачунамо Н. Библиотеку).Проблем је на његовим границама тј Карађрђевом.Кда се она среди,средиће се и комуникација са реком а онда и неке оронуле фасаде.

Него шта је било са оним хотелом?

Sigurno se vodilo računa o estetici verujem da ce to biti lepo

a Velike stepenice ?
hoce li postati stvarno velike i lepe , da se svi ponosimo
kao sto je često ovde na BB pisano :rolleyes:

a o njima ni jedne reci :(

Vrh