Šta je novo?

Електрични аутобуси / Elektricni autobusi / E-buses

зашта да дође време?
то нема везе са тролама, само уместо куполе има пантограф који се не користи у вожњи.
 
Доћиће за неколико година време за расходовање БКМ. Треба размишљати о њиховој замени на време. Mислим да овај шкодин аутобус на струју може да користи пантограф током вожње.
 
Ovi sa pantogradom delujuvkao sobro rešenje. Dok može, ide ispod mreže, kad je nema, ili kad mora da zaobiđe prepreku, zastoj, promeni trasu, nastavi autonomno. Nema komplikovanih delova mreže, poput ukrštaja, ulivnica, skretnica, jer sve to može da prođe na bateriju, pa je mnogo manja verovatnoća zastoja zblg kidanja. Odlično rešenje za trase koje bi obodno kačile delove postojeće mreže, za produžavanje postojećih linija, ili uvođenje novih...
Ne bi gubili vreme na punjenje poput ovih higera, čime je iskorišćenost mnogo veća.
Sviđa mi se. Mada i dalje mislim da treba težiti odnosu najjeftinijeg i najefikasnijeg rešenja, a to su klasični trolejbusi sa izvesnom autonomijom. Nisu elegantno rešwnje kao ovi sa pantografom, ali nismo ni mi bogati za kurčenja sa novotarijama.
 
Ваљало би упоредити цене свакако, између Хајгера (и сличних аутобуса са батеријама који морају да се пуне), класичних тролјебуса и ових нових са пантографом.
 
Хигер је свакако најскупља и најлошија варијанта од свих горе наведених, а власт управо њих купује и на то се све гледа врло благонаклоно. Уместо да се због свих пљачки и превара у јавном саобраћају поднесу кривичне пријаве или макар организује мањи протест. Као са ВТ28 од пре две године.
 
U Uzun Mirkovoj još nema nove horizontalne signalizacije, samo je staza poništena.
Uzun Mirkova.jpg

Pored Bordel Nine-a nešto rovare, da li možda mesto za buduće stajalište Vegan 2?
Bordel Nine.jpg

Malo dalje, na Studentskom trgu, prijatno se iznenadih kada sam video da su Saobraćajni bumbari, nakon više godina praktikovanja parkiranja posred izlaza iz okretnice, napokon prokljuvili da svoje Škode mogu da posade na prazan prostor ''ostrva'' trga, i da time ne ometaju više 31 koji izlazi iz okretnice. :D

Dok sam prolazio, bili su baš vredni, zaustaviše čak 4 privatna automobila zbog prolaženja kroz Vasinu. E upravo na ove patrole i ovakve mere sam mislio kada sam, da li na ovoj ili na temi o pešačkim zonama, rekao da ceo potez Vasina-Uzun Mirkova od Kralja Petra do Trga Republike može i mora da bude sa 2+1 ili 2+2 kolovozom, a da u njega ne ulaze privatni automobili. Evo ovako, tako što bi ih Saobraćajni bumbari kažnjavali i odvraćali, odnosno čuvali taj koridor samo za JGP, taksije, turističke autobuse, komunalne službe, hitne službe i dostavna vozila sa dozvolama. :)
St Trg.jpg



Šta će biti dalje sa programom Vegan 2, ne znam. Ali ovde je za sada sve prilično mirno, bar što se Uzun Mirkove tiče.
Pada mi na pamet da će probati da skarabudže 1+1 kolovoz između Bordel Ninea i Kralja Petra. Ali mislim da će ubrzo shvatiti da to neće biti održivo.
A možda, moooožda, i imaju u planu da jednog dana preurede opet tu deonicu i vrate kršteni 2+1 kolovoz, ali nemaju sad vremena da se bakći s time, sa rušenjem ivičnjaka, niše i i ''''''bašte''''''' pa mu ovo onda dođe kao privremeno rešenje.

Ali je baš upadljivo i primetno koliko im se žuri sa uspostavljanjem te besmislene linije.
 
Poslednja izmena:
Treba im podloga za izbore - nešto opipljivo i nešto što svi golim okom vide, jer drugo ni ne postoji.
 
Pa valjda, bm li ga, možemo da pitamo SM(A)RT klanere. XD

Mada i dalje ne znamo da li je to za stajalište, liči da jeste, ali teško je prokljuviti, može da bude svašta. Doduše, činjenica da su povadili stubiće svakako ukazuje na stajalište...
 
Poslednja izmena:
I to što je ova akcija baš sada kada su najavili puštanje EKO 2 linije.
 
Koja je poenta ovog stajališta kada 100m dalje ima početno stajalište 29 i 31? Da ljudi fizički ne zakržljaju trčeći tih 100m kaklo bi stigli da uhvate prevoz i da se tako dobace do željene destinacije koja je ne dalje od Slavije?
To nije stajaliste nego popravljanje vodovodnog kvara
Naveo sam tacno nekoliko poruka ranije gde su sva nova stajalista koja su uvedena
 
Svi se slažemo da je vegan2 pokušaj da se privuku posetioci u Galeriju, mada razlog slabe posete je pola praznih lokala uz lokaciju. I da neko hoće, dolaziće kolima jer je poneo titulu fensi mesta. Sigurno neće hvatati eko, makar išao sa Slavije. Ionako busevi bleje prazni koji okreću ispod gazele.
 
Sa druge strane, niko nije verovao u eko kec i 85, pa su ispali dobra rešenja. Eko je uvek lepo popunjen uz većinom pristojnom muzikom sa razglasa. Bilo bi lepo da dvojka uspe, ali teško, ušće i delta biju sa posetama.
 
Vrh