МиљковићSRB
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 08.10.2022.
- Pohvaljen
- 1.610
Туристи се ослањају фотографско памћење слова на ћирилици и 90% користе Гугл мапе највише. На Гугл мапама је ћирилица испод латинице, а негде и само ћирилица.
Grčka meni lično ne predstavlja problem, ali anglofoni turisti se rutinski gube po Atini bez mape. Ako imaju mapu onda gledaju samo brojeve linija eventualno sa njihovim slovima (koje čitaju kao "this", "that" ili "whatever") pa ne gledajući destinaciju nekako uspeju da dođu do odredišta.
Moraš se postaviti u tuđu kožu da bi shvatio kako se oseća. Grci su u tom smislu zaista preterali.
Generalizacija nam neće mnogo pomoći ako se prisetimo razlika između različitih kategorija stanovništva (pol i starost u smislu da žene imaju bolje verbalno pamćenje koje podrazumeva i događaje sa tekstualnom informacijom zbog čega bolje pamte natpise, muškarci prostorno zbog čega se teže gube od žena a deca jasniju sliku od odraslih jer se pre usavršavanja jezičke veštine oslanjaju na neverbalnu komunikaciju), dugoročne izloženosti različitoj sredini (Amerikanci ne razlikuju novobeogradske zgrade kao mi i Rusi), ili ostalih faktora poput različite individualne sklonosti ka fokusu (na sufikse ili prefikse, inače karakteristike toponima prikazanim na displejima vozila JGP), supstituciji (ćirilično r > latinično p) ili inverziji (Petar Mitrović/Mitar Petrović ili 32/23 a posebno u slučaju ponavljanja tipa 233/322). Različite kategorije (čak i populacije/narodi) će brkati na drugačiji način, pa će samim tim nekom biti teže da se snađe bez velike izloženosti internetu. Deka će se tako bolje snaći sa bakom, a mladić s inflenserkom. I bolje će proći Piroćanci nego Springfilderi.Туристи се ослањају фотографско памћење слова на ћирилици и 90% користе Гугл мапе највише. На Гугл мапама је ћирилица испод латинице, а негде и само ћирилица.
Baš me podseti, prošle nedelje sam se prepao u BMC-u zglobnom kad su pomerili validatore. Više nisu na šipkama pregrada oko vrata već je jedan tačno između sedišta. Kada sedneš na zadnji desni točak do prolaza probije ti bubnu opnu. Već malo dalje, posebno u slučaju punog vozila jedva se čuje što je posledica neravnomerne raspoređenosti zvučnih izvora. Kako me nervira što ne nabavljaju vozila sa centralizovanim infotajnment sistemom ugrađenim od strane proizvođača koji se samo vezuje na sistem. Higer doduše ima ugrađene displeje.I nisu jedini, iste probleme u snalaženju prevoza sam imao i ja, međugradske i prigradske linije su tek posebna priča...
Doduše poslednji put sam bio u Grčkoj 2018. godine pa se možda do sada i promenilo nešto... (čisto sumnjam)
Ipak, ono čega se dobro sećam jeste vozni park "KTEL-a", što je bilo ruralnije to je bilo zanimljivije, šteta što tada nisam jurio malo javni prevoz da fotkam imao bih sada zanimljiv materijal..
Meni je u Beogradu prijatno iznenađenje EKO 2 linija i displej koji se nalazi na Higerima, pogotovo sa bočne strane je pun pogodak, jedino su zeznuli font malo napred, verovatno zbog dužine reči krajnjeg stajališta, ali ovako tabla je jako pregledna i lepa na oko..
Mislim da je u Beogradu potrebno da se konačno unutar vozila ugrađuju monitori sa informacijama u vezi stajališta i same linije, ovo trenutno sa informacijama na validatorima i ženi koja mrmlja i nije neko rešenje, ali kontam da to zavisi i od KentKart-a...
Šteta što ne stave i #181.Stavili su novatronic displej i na Conectu 197, radi na 3A jutros. Očigledno da su rešili da srede displeje na svim Mercedesima 180-199, a vidim da su počeli da im daju i redovne polaske, evo npr 184 je postao redovan na 307
Ćirilicu sa pogrešnim smerom, bez informacije o stajalištu i sa pogrešnim vremenom i datumom?Боље да нису повезивали. Хоћемо назад ћирилицу.
Послато са Mi 9T помоћу Тапатока
Jao kad se setim 12L6, 7L7 i ostalih za********* sa tim oznakama u bus plus sistemu.Posle 38, 38L i 38A (sve na istom autobusu), pre nekoliko dana videh Connecto sa papirnim natpisom na sebi: 38Л1
Najjača linija u gradu, majke mi! Možda baš zato što vozi do Kosmaja, do epicentra ludila Beogradskog javnog prevoza.
J' se njima... Važno je zezanje.
Samo displej nije povezan sa bus plusom.
Može kao u Kragujevcu da se bus plus poveže, ali na ćirilicu. Ja sam fan ovakvog displeja povezanog preko displeja jer sam menja terminus na displeju.И не треба. Све треба да буде ћирилично а за странце енглески.