Šta je novo?

Дан жалости и сећања на страдање и прогон Срба

Није баш умесно поређење. Ево једно умесно-замислите да неко немачке студенте пита хешто о холокаусту а да одговор буде од спрдње до "правим се луд". Избио би скандал светских размера.

Ова анкета је показатељ да културом сећања не одајемо само поштовање према српским жртвама већ је и наша одговорност да један мрачни део људске историје не сме да буде релативизован и заборављен.
 
Наши студенти историје би знали да кажу да се под османским царством, неким хришћанским народима, као што су Срби, догодио геноцид и да су велики удео у њему имали Албанци.

Што се тиче цивилних жртава сукоба на територији КиМ 1998. - 1999. , злочинци са српске стране су осуђени и цела јавност их осуђује када се суочи са њиховим неделима, док са албанске нису, штавише они су у структурама власти и хероји у криминалној парадржави.

Такође поредити рат 1999. са геноцидом над Србима у НДХ и Османској империји је у најмању руку дегутантно.
 
Ne poredim (na jednakost) samo ukazujem da i kod nas ima bu****. Pravdati naše zločine tuđima je glupo.

A da svi osuđuju masovna ubistva Šiptara - rekao bih da vrlo grešiš.

Kakve veze sa nama ima to što su šiptarski zločinci u njihovim strukturama vlasti i što ih, verovatno, dobar deo njihovog naroda slavi?! Je l' to znači da smo mi mnogo dobri čim smo izručili naše ljude Hagu ili što smo im sudili pred našim sudovima?

Meni je jako žao što je Haški sud takav kakav jeste, ali to nam ne daje za pravo da se ne ponašamo kao, ono što bi trebalo da bude, normalan svet.
 
Н.Градишка- Вандали срушили споменик убијеним Србима

Непознати вандали срушили су спомен-обиљежје погинулим мјештанима у протеклом рату у селу Медари код Нове Градишке, у Хрватској, а које је недавно подигнуто у дворишту српске цркве Преображења Господњег, рекао је мјештанин Милан Романић.

Ово спомен-обиљежје подигнуто је прије неколико дана, а требало је бити освештано 19. августа на Преображење Господње, које се у овом селу прославља као црквена слава.

На спомен-крсту пише "У знак сјећања на све настрадале мјештане Медара и Трнаве 1991-1995. године, мјештани Медара-Трнаве за Преображење 2015. године".

Мјештани из Медара рекли су да је овај вандализам наставак злочина из мржње, који је интензивиран након прославе 20 година од "Олује" у Хрватској.

У операцији "Бљесак" хрватске војске и полиције 1. маја 1995. године на западну Славонију са вијековних огњишта протјерано је 15.000 Срба, док их је 283 погинуло и нестало.

У тој акцији највише су страдала два села са претежно српским становништвом Медари и Трнава са 27 жртава, међу којима је 11 жена и троје дјеце, те Пакленица са 20 жртава, међу којима су брачни парови Пантелија (77) и Верица (68) Ковачић, те Петар (76) и Десанка (70) Вукотић.

Страдала је и породица браће Вуковић из Медара - Ранко, његова супруга Анђелија и њихова дјеца једанаестогодишњи Горан и осмогодишња Гордана, те Милутин и његова супруга Цвијета и њихова седмогодишња кћерка Драгана, подаци су Документационо-информационог центра "Веритас".

http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=163955
 
astrodule

Само хоћу да кажем да ти је неадекватно поређење.

Српски народ на просторима Старе Србије је претрпео геноцид.

Српски злочини 1999. који су свакако за осуду (и извршиоци су осуђени су пред Специјалним судом у Београду),
су кап воде наспрам океана, апокалипсе коју су Срби доживели од пада српских крајева од османску власт и апсолутно нису за поређење, нити су били мотивисани ни правдани историјском неправдом или осветом.

Не, ми смо се нашли у окружењу народа који спроводе веома агресивну националну политику, док се овде понаша врло неодговорно према сопственом народу и у Србији и ван ње.

Не постоји нормалан свет.

Да ли се икада иједна држава "нормалног света" извинила због погрома које су чиниле у својим колонијама? Јесу ли надокнадиле штету коју су им начиниле? Колико знам - не, већ и даље црпе природне ресурсе, мењају власти како им одговара, држе војне базе, повремено организују контролисани хаос итд.
 
Вуковар: И званично укинули ћирилицу
Танјуг | 17. август 2015. 14:54 > 15:33 | Коментара: 14

Чланови Градског већа Вуковара донели су већином гласова одлуку да промене Статут града, и тиме укину могућност постављања ћириличних натписа на јавним институцијама

ВУКОВАР - Вуковарско Градско веће изгласало је данас измене градског Статута према којима нису предвиђене двојезичне табле, односно ћирилично писмо, на градским установама, институцијама, трговима и улицама у Вуковару.

Да ћирилице до даљег неће бити на натписима у Вуковару одлучиле су странке с хрватским предзнаком у Већу, које су већином гласова усвојиле измене и допуне градског Статута према предлогу градоначелника Ивана Пенаве (ХДЗ), преносе хрватски медији.

За измене је гласало десет посланика владајуће градске коалиције ХДЗ-ХКС, уз подшку представнице ХДССБ-а Славице Јелинић која је осигурала пресудни глас за прихватање измена Статута, а против или суздржано било је десет посланика из редова СДП-а, СДСС-а, ХНС-а и СНС-а.

Изменама Статута су усвојене две одлуке - Статутарна одлука о изменама и допунама Статута, те Статутарна одлука о остваривању равноправне службене употребе језика и писма српске националне мањине на подрчју Града Вуковара, којом би се поступно осигуравала индивидуална права грађана српске националности у Вуковару.

Изменама Статута требало би да се испоштује прошлогодишња одлука Уставног суда да вуковарско Градско веће у року од годину дана реши питање двојезичности у том граду.

Наиме, Уставни суд је 11. августа 2014. обавезао вуковарско Градско веће да у року године дана, према делу Закона о употрерби језика и писма националних мањина у Хрватској, Статутом града пропише и уреди, за цело подручје, односно за поједини део или поједине делове подручја Града Вуковара, индивидуална права припадника националних мањина на службену упорабу свог језика и писма.

Данашња расправа о изменама градског Статута обележена је сукобима око права српске мањине.

У расправи су доминирали супростављени стравови предлагача измена Статута, Пенаве, и представника опозиционих странака (СДСС, СДП, ХНС и СНС), који су биле против предложених измена.

Опозиција сматра да предложене измене Статута не гарантују већа права припадницима српске националне мањине од оних која су им гарантована актуелним Статутом из 2009. године, преноси агенција Хина.

Пенава тврди да предлог измена "максимално могуће прати одлуку Уставног суда", уз поруку да је измена Статута наметнута и "као врући кромпир" пребачена Вуковару из Загреба.

"Нигде у Статуту не пише да је уведена равноправна употреба српског језика и ћириличног писма у Вуковару", замерио је Дејан Дракулић у име Клуба посланика СДСС.

Горан Бошњак из СДП-а је, пак, замерио предлагачу да се ставља у позицију законодавца и да се "поиграва" с правима националних мањина у Вуковару.

"И оно мало права што сте предвидели ограничавате, па тако право да грађани српске националости могу градске акте добити на ћириличном писму сужавате тако што прописујете да то могу добити након писаног захтева", казао је Бошњак.

Измјенама Статута је Србима омогућено извођење националне химне у свечаним приликама, након што се изведе химна Хрватске, као и службена кореспонденција на ћирилици, али при томе за сваки документ морају поднети захтев, уз плаћање таксе од 20 куна.

Одучено је да ће Градско веће једном годишње, у октобру, расправљати о достигнутом степену разумијевања, солидарности...и дијалога међу грађанима Вуковара, те да у складу са закључцима доноси одлуку о могућности, односно потреби проширивања обима осигураних индивидуалних права припадника српске националне мањине у Вуковару новим правима.

Уставни суд је, иначе, неуставним прогласио референдумско питање према којем би грађани одлучили да ли су за то да се Уставним законом о правима националних мањина пропише да право на равноправну службену употребу свога језика и писма мањине остварују у срединама у којима чине више од половине, уместо садашње трећине укупног становништва.

Вечерње Новости

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... 1%86%D1%83
 
astrodule":ybp4j8fh je napisao(la):
Ne poredim (na jednakost) samo ukazujem da i kod nas ima bu****. Pravdati naše zločine tuđima je glupo.

A da svi osuđuju masovna ubistva Šiptara - rekao bih da vrlo grešiš.

Kakve veze sa nama ima to što su šiptarski zločinci u njihovim strukturama vlasti i što ih, verovatno, dobar deo njihovog naroda slavi?! Je l' to znači da smo mi mnogo dobri čim smo izručili naše ljude Hagu ili što smo im sudili pred našim sudovima?

Meni je jako žao što je Haški sud takav kakav jeste, ali to nam ne daje za pravo da se ne ponašamo kao, ono što bi trebalo da bude, normalan svet.

bold1 Da. To upravo znači to. Hag nam jeste nametnut ali mi smo i pred domaćim sudovima procesuirali veliki broj zločina koje su počinili srbi. Zločine nad srbima nam ne daju da procesuiramo niti ih drugi procesuiraju i kažnjavaju. Posle 16 godina postojanja međunarodne uprave na Kosovu i Metohiji sad su se setili da su počinjeni neki zločini.

bold2 Ovo kako samo mi osudili naše zločince nisu uradili ni Hrvatska, Nemačka, Italija, Japan , SAD, Britanija, Francuska Rusija tj. ni jedna zemlja koja je ratovala u 20 veku a zločini su bili hiljadama puta veći. To govori i o nama i o njima.
 
"To govori i o nama i o njima"

Tacno, ako je neko osumljicen da je pocinio ratne zlocine treba mu suditi u zemlji u kojoj boravi, pod uslovom da je sudjenje fer. Hag je formiran zbog toga sto nam nisu verovali (pogotovu u vreme formiranja) da bi mi to mogli i hteli da ucinimo sami, jer je pravosudje nereformisano, korumpirano, politizovano itd. Ne samo u Srbiji.
Smatram da je u ovom postratnom periodu koje jos uvek traje pobednik onaj ko uspe da rascisti neke bitne stvari sam sa sobom, bez obira sta je onaj s druge strane ucinio povodom iste stvari, da tako uprostim.

Mi smo imali "loptu u nasim rukama" sada povodom hrvatske "proslave" Oluje, ali se plasim da smo to uprskali svojom bahatoscu, sto je od strane HR uvek ocekivana i pozeljna reakcija, jer tako se mogu lakse opravdati pred sobom i pred gradjanima, komotno ignorisuci bilo kakav stid i losu savest da cine nesto pogresno.
Ne mi gradjani- nego oni koji zvanicno moraju da reaguju na ovakve izuzetno osetljive stvari, dakle politicari na vlasti, mediji, licnosti.

Ono sto meni mozda najvise smeta je nemogucnost da se stvari malo pogledaju ocima onog drugog. Sta on misli, oseca i zbog cega je toliko besan... sta bi mi uradili, mislili, osecali da smo na njegovom mestu? Neko ko u HR smatra da je Oluja opravdan cin smatrao bi da je Oluja zlocin u slucaju da je rodjen u Srbiji itd. Tu nema nekakave logike, jer su pravda i istina, valjda, univerzalne stvari koje nemaju veze s tim kom plemenu pripadamo.

Smatram da i u Srbiji i u Hrvatskoj ipak postoje ljudi intelektualci koji nas mogu dovesti do tacke istine i pomirenja, ali se nazalost ignorisu ili marginalizuju, jer mnogima to nikako ne odgovara.
 
А када би гледао свет на пример Главашевим или Мерчеповим очима, да ли би имао исте погледе?

Колико је хрватских интелектуалаца јавно изјавило да је Олуја злочин?

Колико је хрватских интелектуалаца одржало предавање, округли сто, основало нво на коме је речено да је Олуја злочин?

Наравно ниједан,
за разлику од већине интелектуалаца у Србији који су били или индиферентни или пасивно или активно против рата, против рата за заштиту Срба и пројугословенских грађана других националности на делу СФРЈ, односно у СР Хрватској.
 
@Дракче
Разлика у ставовима Срба и Хрвата би се могла описати на следећи начин
Срби мисле да је грађански рат почео нападом Хрватске на Србе и ЈНА
Хрвати мисле да је Србија извшила агресију на Хрватску.

Хрватско становиште поводом ратова 90их је танко хронолошки посматрано али ту је огромна пропаганда да то компензује.

Апропо интелектуалаца неки ће да кажу да су се злочини десили, али обратите пажњу, после олује и ту је крај. Невиност олује нико никад није довео у питање. Мислим да су ти интелкектуалци врхунски лицемери.
 
Узгред, ево њиховог односа према матици током поплава..

Srbi iz Vukovara i Borova na braniku Sremske Mitrovice (FOTO)

Juče u 5 ujutru se oko 50 Srba iz Hrvatske uputilo ka srpskoj granici, ne znajući ni gde tačno idu, niti šta će tačno raditi. Jedino što su znali je da je nekome potrebna pomoć

http://www.telegraf.rs/vesti/1076183-br ... ovice-foto
 
Четири века светлости крчке Богословије

понедељак, 17. авг 2015, 13:10 -> 11:30

Свечана академија "Четири века светлости", централна прослава јубилеја 400 година прве српске богословске школе "Света три јерарха", одржаће се 18. августа у манастиру Крка.

http://www.rts.rs/page/rts/sr/Dijaspora ... ovije.html
 
ЕУ: Нисмо надлежни за ћирилицу у Вуковару
БРИСЕЛ -

Заштита мањина је важна вредност за Европску унију, али Европска комисија нема општу надлежност у погледу мањина, јер та надлежност припада државама чланицама ЕУ које доносе одлуке о мањинама, навела је данас Тове Ернст из медијске службе ЕК.

http://www.rtv.rs/sr_ci/evropa/eu-nismo ... 30211.html
 
Вожд":xw4ur531 je napisao(la):
А када би гледао свет на пример Главашевим или Мерчеповим очима, да ли би имао исте погледе?

Колико је хрватских интелектуалаца јавно изјавило да је Олуја злочин?

Колико је хрватских интелектуалаца одржало предавање, округли сто, основало нво на коме је речено да је Олуја злочин?

Наравно ниједан,
за разлику од већине интелектуалаца у Србији који су били или индиферентни или пасивно или активно против рата, против рата за заштиту Срба и пројугословенских грађана других националности на делу СФРЈ, односно у СР Хрватској.

Stav hrvatskih gradjana (koji nisu Srbi) je jasan. Da nije bilo 'oluje i bljeska' drzava bi im bila iseckana i nejedinstvena kao BiH ili bi bio slican scenario kao sa KiM. To bi sigurno jos vise usporilo, ako ne upropastilo, zeljeni put ka zemlji blagostanja. Ko je prvi poceo je vec kompleksije pitanje, ali za "obicnog" gradjanina hrvatske vise nije toliko ni bitno, bitno je da se nauci i kaze da je to bio Milosevic, da se zaboravi ta proslost i krene dalje u buducnost. To naravno nije tek tako lako, jer ce ih Srbi uvek vracati nazad i podsecati, plus sto partiji na vlasti uvek treba neki dezurni krivac da bi se skrenula paznja sa realne ekonomske situacije koje je sve losija .
Zbog toga gradjani u HR ne zele da teraju "mak na konac" oko moralne dileme progona i ubijanja, nisu ni posole Jasenovca to radili, jer je princip 'ako ne pricamo o tome mozda ubedimo sebe da se nije ni dogodilo'.
Bilo bi, zapravo, najbolje kada bi se neko iz hrvatske registrovao ovde i dao svoj odgovor.

Primecujem da su intelektualci pod zvonom neke cudne (samo)cenzure. Verovatno misle da ako ima iceg goreg od hrvatskih fasitsa to su onda sigurno srpski fasisti od kojih realno svi strahuju.
Iskrene veze se uspostavljaju samo na novou kulturne razmene, odnosno sa obrazovanijim - akademskim slojem drustava, skoro bez ikakvih dodira sa ostalim narodom. Nije, recimo, bas vise uobicajno da se ljudi iz manjih mesta opusteno vencavaju 'multinacionalno' iz 'susedne regije ili da stvaraju prijateljstva.
 
orion":3t1hofrk je napisao(la):
Невиност олује нико никад није довео у питање. Мислим да су ти интелкектуалци врхунски лицемери.
Mozda misle da je nevinost prevazidjena kategorija. Ipak, bilo je podela oko ove poslednje proslave, barem kod ovih mladjih i levicara.
 
Nema niceg goreg od Srba koji stavljaju znak jednakosti izmedju ponasanja Srba i Hrvata u vezi zlocina i svih desavanja devedesetih...
Ili jos gore od onih koji su slepi na dvostruke arsine i licemerje zapadne zajednice i nasih "komsija"...
Ili od onih koji kazu nije bitno sta drugi rade, bitno je da mi sudimo nasima, dok za to vreme ne da nisi morani pobednik nego preuzimas ulogu krivca i menjas naciste za sledecih 100 godina...
 
Да није било плана етнички чисте независне хрватске државе од стране републичке власти и злочиначког рада на његовом спровођењу, не би било ни РСК, према томе то шти ти Дракче говориш је замена теза.
У принципу Хрватска није прошла денацификацију после другог светског рата, па ни после "Домовинског", те је сваки неоусташки гест, од председника до обичног грађанина нормалан и пожељан.

У прилог првоме говори да је у већински српским изборним јединицама на изборима 1990. победио Савез Комуниста Хрватске, што говори о томе да Срби нису имали никаквих посебних политичких амбиција у оквиру унитарне СР Хрватске. Тек после напада и масовних убистава Срба у већим Хрватским градовима и напада на већински српске средине они траже аутономију у оквиру Хрватске. А када је Хрватска прогласила независност и кренула у тотални рат против Срба и ЈНА траже останак у саставу СФРЈ. ЈНА раздваја два народа који су у сукобу и после признања РХ као независне предаје ту улогу УН до коначног политичког решења и повлачи се.


Левичари у РХ, са друге стране, за разлику од десничара, не негирају злочине, али их умањују и на пример за оне из Другог светског рата говоре да су у логорима страдали само Хрвати комунисти и Јевреји, док Олују славе и помињу жртве у контексту колатералне штете, за разлику опет од десничара који Олују славе али жртве не помињу, или им се ругају.
 
Иницијатива да "За дом спремни" буде званичан поздрав!

понедељак, 24. авг 2015, 19:19 -> 21:19

Потписници интернет петиције траже да се поздрав "За дом спремни" уведе у службену употребу у Оружаним снагама Хрватске. У писму хрватској председници Колинди Грабар Китаровић и председнику ХДЗ-а Томиславу Карамарку траже да предложе измене Закона о војсци како би се тај поздрав озваничио.



http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... drav!.html
 
Feanor":1nikmypc je napisao(la):
Nema niceg goreg od Srba koji stavljaju znak jednakosti izmedju ponasanja Srba i Hrvata u vezi zlocina i svih desavanja devedesetih...
Ili jos gore od onih koji su slepi na dvostruke arsine i licemerje zapadne zajednice i nasih "komsija"...
Ili od onih koji kazu nije bitno sta drugi rade, bitno je da mi sudimo nasima, dok za to vreme ne da nisi morani pobednik nego preuzimas ulogu krivca i menjas naciste za sledecih 100 godina...

Ne da sudimo ili stavljamo znake jednakosti, vec da budemo samokriticni kako bi dostigli bolju poziciju i na etickom i na globalnom novou, jer je to jedini nacin koji bi nam konacno dao legitimitet da kritikujemo i druge, posto smo od 90ih toliko ocrnjeni..., pravda ili nepravda tako je, ali ne na nivou nacionalistickih prepucavanja, vec da se time bavimo na ozbiljan nacin.

Fasizam u HR je postao alarmantan. Bez Srba u Hrvatskoj ili drzave Srbije whatsoever, hrvatske demokratske i antifasticke snage su potpuno nemocne, i to u Hrvatskoj dobro znaju, i Tito je to znao. Tako je bilo za vreme antifasisticke borbe u vreme 2Sv. rata u Jogoslaviji, Srbi su pomogli Hrvatima da se otarase ustasha.
 
Срби јесу помогли Хрватима, али не да се отарасе Усташа, већ да их превуку на победничку страну.

Ако погледамо изборе од уједињења 1918. до рата 1941. на територијама где живе Хрвати убедљиво највећу подршку имао је националистички ХСС, а њене паравојне формације (Hrvatska građanska i seljačka zaštita, основана 1932. која је имала око 200 000 припадника) су вршиле страшан терор, уз масовну подршку хрватског народа.
На пример пред изборе 1937. поред јавног деловања, које је имало велику подршку хрватског грађанства, извршили су низ терористичких аката, постављали су експлозивне направе на јавним местима, од којих је било жртава, уништавали имовину пројугословенских грађана, или представника других партија, или организација (соколске), малтретирали и убијали пројугословенски орјентисане грађане и тако даље, а када је рат почео нападали су јединице југословенске војске, чинили злочине над њима и учествовали у успостављању НДХ.
Део њих се придружио Усташкој војници, а део Хрватском домобранству.
Дакле Усташе су само шлаг на торти хрватског шовинизма, који је грађен вековима, а идеолошки уобличен стварањем хрватске нације у 19. веку и националним програмом који је тада успостављен.
 
O vozd, pa ti si 'potkovan' iz ove oblasti ;)

Salim se naravno, ali u masi povrsnih koji misle i tvrde da je sukob poceo 91, ili eventualno 41, prijatno iznenadi ovakav post :)
 
Mene fascinira kako nacionalisti (cak i vrlo obrazovani) misle da su nacionalisti svih drugih nacija zli, a njihovi dobri :)

Na stranu Hrvatski sovinizam koji uopste ne sporim.
 
Зато ја све време говорим да појам "националиста" треба избацити, јер је исувише контроверзан, компромитован и компликован.

Постоји реч која прецизно означава мрзитеља припадника другог народа - ШОВИНИСТА...

И једна лепа реч у српском језику, за онога ко осећа дубоку припадност своме народу и воли га. То је - РОДОЉУБ.

(Дакле, у том смислу и од речи "патриота" би ваљало одустати).
 
laki72":rert33q4 je napisao(la):
O vozd, pa ti si 'potkovan' iz ove oblasti ;)

Salim se naravno, ali u masi povrsnih koji misle i tvrde da je sukob poceo 91, ili eventualno 41, prijatno iznenadi ovakav post :)


:sesir:



Заправо јако мало се зна о вишевековним српско - хрватским односима,
моја маленкост као лаик у области историографије само жели да подели своје мрвице знања са колегама са форума.
:wink:
 
Vrh