Šta je novo?

Дан жалости и сећања на страдање и прогон Срба

Од чега живи поданица америчких служби и промотерка НАТО пакта Јелена Милић
15. март 2014. 31 Коментара


Ова хистерична заговорница новог поробљавања Србије својевремено је била помоћни члан Међународне кризне групе (МКГ) за Балкан, члан за прикупљање података са терена (шпијунирање), у време када је шеф МКГ био агент ЦИА Џејмс Лајон.

http://www.vaseljenska.com/misljenja/od ... ena-milic/
 
Djubreta klasicna svi ti iz centra za evroatlantske integracije. Izroka te st*** onako posteno sa svih strana: po civilima, sa uranijumom, po mostovima, saobracajnicama, po strateskim fabrikama i sada se neko odavde napravi pametan da kaze kako je to sve super, jer su oni to radili za nase dobro. More mars.
 
Вероватно је и задња изјава Чеде Прашка у том контексту. Сад ће после ове изјаве да му се повећа и лични банковни рачун и рачун странке.

ЧЕДА ШОКИРАО СРБЕ: Да сам премијер признао бих Косово, Степинац и владика Николај су исти!
http://www.pravda.rs/2015/08/03/ceda-so ... i/?lng=cir
http://www.telegraf.rs/vesti/politika/1 ... kirao-srbe

а 2011. је тај исти Прашак изјавио:
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... zna-Kosovo
 
А да видимо на два примера како су прошли они који су остали или се вратили..

http://www.vesti.rs/Region/Titovka-za-u ... ina-2.html

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... ivljavanje


Фирер би био поносан..
270px-dr-franjo-tudjman-.png


"..Da Srbi praktično nestanu."
 
Вероватно и би, али имаше покривљену њушку, па би и Toothbrush moustache изгледали асиметрично.
 
Oduvek mi je bilo zanimljivo kako u Hrvatskoj opravdavaju Oluju raznim kompleksnim "argumentima" kao jedan sasvim legitiman vojni poduhvat, i to ne samo nacionalisti koji se busaju u grudi i onanisu na tom novou, vec i obrazovaniji ljudi sa opstim antiratnim, liberalnim stavovima.

Kratka anegdota: Imao sam prijatelja u Zagrebu kod koga sam otisao u posetu. Fantastican docek, setnje, pokazivanja znamenitosti i insajderskih lokacija, urban lifestyle, kosmopolitizam, avioni, kamioni... . Sve dok u nekom momentu nije dosla "Oluja" kao tema razgovora. Lik je toliko pobesneo da je hteo u sred noci da me izbaci na ulicu! Dobro je da nismo bili u nekom lokalu gde bi privukao paznju drugima. Neverovatna promena karaktera od 0 ka 100. Mogu reci da sam se bas prepao, pitao sam se u sebi "sta me snadje?". Izvukao sam se tako sto sam nekako promenio temu i pravio se lud, a ujutru sam zapalio kuci.

No, to se izgleda konacno menja, neki su lagano poceli da shvataju i izlaze u javnost sa kontra stavovima. Ipak, kritika je vise upucena ka sadasnjoj garnituri na vlasti i ka nekim njihovim internim glupostima, a manje ka toj sustinskoj, etickoj problematici "proslavljanja" Oluje, odnosno same vojne operacije.
Opsti stav je, kako sam otprilike zakljucio, da "cilj opravdava sredstvo", sa cime se ja nikad ne bih slozio.
Citava stvar je u toliko bolnija posto znamo da se slican, samo mnogo gori scenario, ako tako moze da se kaze, dogodio za vreme drugog svetskog rata.
 
http://dostaje*******ilo.rs/predrag-markovic-iscupani-olujom/

Pretposlednji pasus.

Држава Србија и део српских вођа у Хрватској ишли су на руку Туђмановом плану. Бомбардовање и пљачкање околине Дубровника, једног од ретких у свету познатих градова бивше Југославије, згрозило је и оне људе који никада нису чули ни за Србе ни за Хрвате. Разорени Вуковар је доспео и до спота Мајкла Џексона. Глупост српских држвника је помогла да држава Хрватска, упркос снажним елементима неонацизма, постане симбол борбе за демократију против, наводно, неокомунистичког диктатора Милошевића. На све то, стално су погоршавали квалитет руководства хрватских Срба. Отерали су мудрог Јована Рашковића, који је веровао у умерено решење, неку врсту аутономије. Руководство крајишких Срба је бивало све горе, до ненадмашног Горана Хаџића. Још нису најјасније околности за одбијање плана З-4. Уместо скоро-државе, коју је прећутно нудио тај план, народ Николе Тесле је добио протеривање.
 
Миломир Краговић: „Олуја” за један дан
05. август 2015. 14:00 | Коментара: 0

Где су историјске књиге? Има ли о "Олуји" и "Бљеску" бар цртица у дечјим читанкама за неки разред?

ВИШЕ знамо како ће изгледати црна победничка парада у Книну, шта ће певати чимбеник Марко Перковић Томпсон, како ће се обући госпођа Колинда, да ли је стројеви корак увежбала тамошња војска, хоће ли бити изравног телевизијског преноса - него избегличко стање у Србији.

Да није "Веритаса" и упорног истраживача Саве Штрпца држава не би имала ни списак убијених и прогнаних Срба. Невероватно!

До сада су објављена само три романа о геноцидној акцији хрватске војске. Први је написао Јован Радуловић "Од Огњене до Благе Марије", други горепотписани - "Деца олује", а трећи Александра Мандић "Одрешена неман". Овоме би требало придодати песника Ненада Грујичића који је ових дана објавио антологију избегличке поезије "Прогнани Орфеји". Ту је и аутентична документарна продукција поменутог центра "Веритас".

Где су историјске књиге? Има ли о "Олуји" и "Бљеску" бар цртица у дечјим читанкама за неки разред? Да ли је многопрозивано Министарство културе Србије понудило средства за снимање филма о трагедији Срба? Да ли је држава одабрала књигу која би се превела на све релевантне светске језике како би се сазнала истина о страдању?

Нема озбиљног државног пројекта како би "Олуја" постала део нашег памћења.

Замислите да су, не дај боже, овако уништавани Французи. Цео свет би знао сваки детаљ. Нормално.

Каже академик Душан Ковачевић: "Благо оном ко не мора свој родни крај да сања".

"Олује" се присећамо на сва звона само на дан годишњице. Зар такво понашање није национална срамота?
http://www.novosti.rs/вести/култура.487.html:561003-Milomir-Kragovic-Oluja-za-jedan-dan
 
Tragac, povodom jucerasnjih prepirki na forumu i oko tvog starog avatara sa americkom i srpskom zastavom, evo da ti dodelim plusic sto si promenio avatar i stavio ovaj novi. ;)
+1 za promenu.
 
Hvala. Doduše reći ću samo jedno: avatari prolaze, stavovi ostaju.

Nadam se da ste danas svi dosledni u poštovanju prema žrtvama, i da pored uzdržavanja od svakog slavlja i veselja izbegavate trošenje novca na NJIHOVE proizvode i odlaske u NJIHOVE prodavnice.
 
Пеђа Марковић је нажалост почео да се естрадизује, односно да износи у јавности некакве ставове који нису настали на основу научних истраживања, већ су тако више површна прелетања тема, налик ћаскању уз кафу. Слично ради и Дуда Стојановић само, у служби политике. Требали би се мало више угледати на своје колеге, озбиљне историчаре, попут Милоша Ковића на пример.


Устав СФРЈ је гарантовао конститутивним народима (а не републикама и покрајинама) право на самоодређење, односно самоопредељење, те је стога након доласка неонациста на власт у СР Хрватској, организованих напада, масовних злочина над грађанима српске и других националности лојалних Југославији, а касније и напада на ЈНА, (као и хрватски) тако и српски народ имао право самоодређења које и потврдио ставом о останку у Југославији и борбом за опстанак.
Уместо да распоређивање снага УН доведе до коначног политичког решења, односно праведног и поштеног разграничења двају народа, догодило се то да су у планираној акцији чишћења Срба са својих етничких простора у сарадњи са НАТО хрватски државни органи и грађани извршили масован злочин.
Он није срамота само хрватског народа, већ и целокупног човечанства.
 
Ako sam dobro razumeo stavove tragača:

1.Sa ovima treba da se mirimo?

B92: "Francuzi slave Bastilju, tako i HR treba Knin"
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=08&dd=05&nav_category=167&nav_id=1023920

B92: Kitarovićeva Beogradu: Ne sejte novo seme zla
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=08&dd=05&nav_category=167&nav_id=1023793

Tompsonov koncert u Kninu: Ustaški pozdravi i skandiranje "Ubij Srbina"
http://blic.rs/i/580773

2.A u ove integracije da idemo?

Amerika skinula hrvatskog generala sa crne liste
http://blic.rs/i/580771

B92: SAD: Nismo Tuđmanu dali ni zeleno ni crveno svetlo
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=08&dd=05&nav_category=167&nav_id=1023858

3.Još kad mi i ovaj to poruči, "sreći" nikad kraja

B92: Drašković: U NATO, odmah!
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=08&dd=05&nav_category=11&nav_id=1023949

...ne, ipak se nadam da nisam dobro razumeo te stavove.
 
tragac":2zqp36vn je napisao(la):
Nadam se da ste danas svi dosledni u poštovanju prema žrtvama, i da pored uzdržavanja od svakog slavlja i veselja izbegavate trošenje novca na NJIHOVE proizvode i odlaske u NJIHOVE prodavnice.

Ја то упражњавам још од почетка распада СФРЈугославије. И не само њихове, него и производе од њима западне државе, дежела или тако некако се зове. О њиховим продавницама да и не причам, у бившој Идеји сам био три пута, а у Меркатору један пут. Ту мислим само на продавнице, а не и на оне радњице које су у тим тржним центрима или већ шта су.
 
У Книну је подигнут споменик Туђману. Требало је да подигну и споменик Слободану Милошевићу. Да није било његове издаје, Книн би и даље био српски.
 
tragac":2rqu2mxl je napisao(la):
http://dostaje*******ilo.rs/predrag-markovic-iscupani-olujom/

Pretposlednji pasus.

Држава Србија и део српских вођа у Хрватској ишли су на руку Туђмановом плану. Бомбардовање и пљачкање околине Дубровника, једног од ретких у свету познатих градова бивше Југославије, згрозило је и оне људе који никада нису чули ни за Србе ни за Хрвате. Разорени Вуковар је доспео и до спота Мајкла Џексона. Глупост српских држвника је помогла да држава Хрватска, упркос снажним елементима неонацизма, постане симбол борбе за демократију против, наводно, неокомунистичког диктатора Милошевића. На све то, стално су погоршавали квалитет руководства хрватских Срба. Отерали су мудрог Јована Рашковића, који је веровао у умерено решење, неку врсту аутономије. Руководство крајишких Срба је бивало све горе, до ненадмашног Горана Хаџића. Још нису најјасније околности за одбијање плана З-4. Уместо скоро-државе, коју је прећутно нудио тај план, народ Николе Тесле је добио протеривање.

Što se tiče odbijanja Z4 i žaljenja za istim zar postoji iko ko misli da bi prošli sa manje žrtava. Zar nas istorija nije ništa naučila? Kako je ispoštovan Kumanovski sporazum, kako je ispoštovana rezolucija SB 1244? Ove sporazume su garantovale najmoćnije zemlje sveta i još uvek su na snazi i sa njima danas možemo samo da obrišemo dupe i ništa više. I onda bi kao krivousti ustaša poznat prema ljubavi ka srbima ispoštovao nešto.Malo više realnosti molim.

@Vožd
Nema potrebe za kačenjem tih ustaških svinjarija.
 
Нови Град: Обиљежено 20 година од прогона Срба у "Олуји"

У Новом Граду је обиљежено 20 година од хрватске војно-полицијске акције "Олуја", у којој је око 250.000 Срба протјерано из Републике Српске Крајине, а 2.000 је убијено и нестало.

У храму Светих апостола Петра и Павла служен је парастос за убијене и нестале Србе у избјегличкој колони која је у Нови Град ушла преко моста на ријеци Уни, који је назван "мостом спаса".

Представници Документационо-информационог центра "Веритас", локалне власти у Новом Граду и грађани запалили су свијеће поред пута према "мосту спаса".

Директор "Веритаса" Саво Штрбац и начелник општине Сњежана Рајилић спустили су са моста вијенац у ријеку Уну.

Штрбац је у обраћању окупљенима напоменуо да је преко овог моста прешло више од 100.000 људи.

Он је навео да су тих августовских дана прије 20 година за српске избјеглице из Републике Српске Крајине постојала још два моста спаса која су водила у Републику Српску.

"Нажалост, сви нису успјели да дођу до тих мостова јер су страдали у колони или на својим огњиштима", подсјетио је Штрбац.

Он је рекао да одлука влада Србије и Републике Српске о заједничком обиљежавању 5. августа као Дана сјећања на страдале и прогнане Србе даје наду да ће Срби избјегли из Хрватске, Федерације БиХ и са Косова и Метохије убудуће боље моћи остварити своја права.

Рајилићева је истакла да је ово тужан дан у Новом Граду јер подсјећа на велико страдање Срба из Републике Српске Крајине, које се затим "пренијело" и на Републику Српску.

"Гледали смо патње људи који су све оставили и били присиљени да оставе и своје најмилије који су умирали у колони. Ни то Хрватској није било довољно па је избјегличку колону бомбардовала хрватска авијација и на територији Републике Српске", подсјетила је Рајилићева.

У насељу Туњица код Новог Града данас је положен вијенац на споменик цивилним жртвама из Новог Града страдалим у нападу регуларне Хрватске војске у септембру 1995. године.

Делегације "Веритаса" и општине Нови Град данас ће у Храму Светог Саве у Сводни присуствати парастосу страдалим српским цивилима у избјегличкој колони.

Хрватска авијација бомбардовала је 8. августа у Сводни колону избјеглица из Републике Српске Крајине и тада је погинуло шест цивила, а више њих је повријеђено.
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=162662

Иначе Сводна је у Републици Српској
 
duke23":fnho7l5v je napisao(la):
tragac":fnho7l5v je napisao(la):
http://dostaje*******ilo.rs/predrag-markovic-iscupani-olujom/

Pretposlednji pasus.

Држава Србија и део српских вођа у Хрватској ишли су на руку Туђмановом плану. Бомбардовање и пљачкање околине Дубровника, једног од ретких у свету познатих градова бивше Југославије, згрозило је и оне људе који никада нису чули ни за Србе ни за Хрвате. Разорени Вуковар је доспео и до спота Мајкла Џексона. Глупост српских држвника је помогла да држава Хрватска, упркос снажним елементима неонацизма, постане симбол борбе за демократију против, наводно, неокомунистичког диктатора Милошевића. На све то, стално су погоршавали квалитет руководства хрватских Срба. Отерали су мудрог Јована Рашковића, који је веровао у умерено решење, неку врсту аутономије. Руководство крајишких Срба је бивало све горе, до ненадмашног Горана Хаџића. Још нису најјасније околности за одбијање плана З-4. Уместо скоро-државе, коју је прећутно нудио тај план, народ Николе Тесле је добио протеривање.

Što se tiče odbijanja Z4 i žaljenja za istim zar postoji iko ko misli da bi prošli sa manje žrtava. Zar nas istorija nije ništa naučila? Kako je ispoštovan Kumanovski sporazum, kako je ispoštovana rezolucija SB 1244? Ove sporazume su garantovale najmoćnije zemlje sveta i još uvek su na snazi i sa njima danas možemo samo da obrišemo dupe i ništa više. I onda bi kao krivousti ustaša poznat prema ljubavi ka srbima ispoštovao nešto.Malo više realnosti molim.

@Vožd
Nema potrebe za kačenjem tih ustaških svinjarija.
Praviću se da ovo nisam pročitao.
 
Хрватски генерал Стипетић, један од команданата у Олуји у једном интервјуу каже да би они Крајину свеједно напали и да су Срби и раније потписали З4 него што јесу.

Једноставно Србима у Хрватској је била запечаћена судбина од стране Хрватске и њених НАТО савезника и то би се могло очекивати пре или касније. Прва Олуја је била још 1991. када су Срби убијани и протеривани из градова, па их је после формирања РСК било још неколико, да би се све завршило 1995.

Одговорност зашто подручје под заштитом УН, (које су замениле ЈНА) што је РСК била није сачувано, (милом или силом) сносе такође и УН које су гарантовале заштиту српских простора.


Разлог зашто сам поставио Томпсона (мада имају они доста домољубних глазбеника) јесте чињеница да он сваке године, било то Загреб, Сплит или Чавоглаве скупи више публике на својим концертима него било која звезда код нас на ушћу.

Једноставно, НДХ и Олуја су носиоци хрватског националног идентитета и највише вредности хрватског друштва, ми се можемо замлаћивати некаквом "заједничком будућношћу", али они су свој национ изградили на мржњи према Србима и то је тако било (узевши у обзир да су творци хрватске нације у 19. веку били расисти Анте Старчевић,Јосип Франк, Еуген Кватерник..) чињеница је данас и тако заувек остаће.
 
Hrvati jesu većinom fašisti, ali su i srbi militantni nacionalisti na svoj način. Obe epidemije se dugo leče.
 
Колико су Срби милитантни видело се по одзиву на мобилизацију 1991. чији је проценат био 13 посто.
 
Као и грађанском анти ратном акцијом која је постојала само у Србији, али не и у Хрватској и БиХ где је целокупна естрада била ратно хушкашка.
 
Не само то. И власт и опозиција у Србији су минирале напоре ЈНА за очување Југославије, али су и на борбу српског народа на подручијима Хрватске и БиХ гледале ситносопственички. Генерално, деведесетих година смо имали незрелу и неспособну политичку елиту на свим српским животним просторима.

То ме подсети на случај Петра Стамболића, који је игнорисао све могуће штете које је његов народ трпео, чак и сам учествовао у њиховом наношењу, зарад својих политичких амбиција.
Љубодраг Ђурић пише да је овај још 1941. на почетку устанка себе видео као главног човека у Србији после рата и Брозовог заменика.
Све послератне колективизације, Голе отоке, смењивање српских генерала, обрачуне са " југословенским унитаристима", односно Ранковићем и екипом, Хоџину косовску иреденту, хрватски МасПок, обрачун са српским либералима, односно Никезићем и екипом, уставне амандмане и устав 1974. па и обрачун са Јованком и њеним присталицама, он је био антисрпски јастреб. Да би на крају и постао то што је хтео, али по коју цену?
 
Vrh