Šta je novo?

Дан жалости и сећања на страдање и прогон Срба

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... id=1024288

Kroati uvek likuju kada "kmečimo" zbog Oluje a vidi njih. I to HHO. Nama je lako mi smo barem zadnih 25 godina navikli da gubimo. Kada oni počnu da gube na diplomatskom i ekonomskom planu nastaće kod njih panika.
Svaki Hrvat, kao i Bošnjak živi u strahu da u svakom Srbinu čuči mali Četnik koji čeka da pokupi svoj mitraljez ili snajper i krene na njih. Voleo bih da vidim njihovu reakciju kada nadam se udjemo uskoro u NATO.
Tek onda bi sledili diplomatski i bezbednosno-politički porazi ovih junačina. Kao da mi ne znamo da je kapitulacija RSK bila izvesna i pre Oluje, kao da ne znamo da je Oluja bila u najvećem delu zauzimanje brisanog prostora bez otpora gde je uglavnom stradalo civilno stanovništvo. To znaju i na Zapadu ali tolerišu jer smo prijatelji njihovog neprijatelja. Toliko.
 
Taj tužan narod je previše opterećen Srbima, a to opterećenje im prsne kad god se malo uzbude zbog bilo čega što im nevalja u sopstvenoj državi.

Sad se prisetih onih histerija oko zamene njihovih automobislih tablica sa novim EU kada se proširila informacija da će morati da skinu državni grb sa njih. Internet portali su bili preplavljeni stavovima da je to "uticaj velikosrpske hegemonije na institucije EU" ....

... mislim stvarno ...
 
Do nagle srbofobije u zadnje vreme je došlo iz razloga što se bliže izbori, te SDP (trenutna vlast) pokušava da izvuče što više glasova od hrvatskih nacionalista (čitaj ustaša). Neverovatno je koliko je nisko SDP pao nakon Račanove smrti.
 
Oви су изгубили компас. Пази ХХО на има проблем са тим што се на дан жалости минутом ћутања одаје пошта страдалима
 
Teško da SDP može da privuče glasove ustaša. Za njih je SDP stranka potomaka četnika koji su se pred kraj rata prebacili u partizane i naselili po liepoj njihovoj. SDP će svakako pući na izborima, ako HDZ dobije imaćemo dosta problema sa njima, blokiraće naše evrointegracije, i držanjem mržnje prema srbima će pokušati da prikriju svoju ekonomsku nesposobnost. Hrvatska je pred bankrotom. Grčka bar može da ucenjuje EU jer je uj evrozoni, kad ovima dodje na naplatu samo će dobiti nalog iz glavnog grada da devalviraju kunu.
Inače, Hrvatska je zadnjih sto godina promenila mnogo glavnih gradova, ali svaki od njih se zove na B: Beč, Budimpešta, Berlin, Beograd, a sad Brisel.
 
Najvažnije je da imamo što manje posla sa njima. Narod koji je dozvolio pesničke kreacije poput "Jasenovac i Gradiška Stara" ne zaslužuje da bude nazvqn narodom. Zamislite da su Nemci nakon DSR snimali pesme nalik "Aušvic i Mathauzen".
 
Upravo zato ali i iz drugih razloga pozivam na bojkot svega hrvatskog. Sve što oni prave i nude pravimo i mi.
 
Једина "посла" која би требало да имамо с њима је да се сећамо свих српских жртава неколико геноцида које су над нама извели, и попишемо детаљно имена, као и да указујемо на посебну монструозност начина извршења тих злодела њихових.

Као што, уосталом, треба да направимо меморијални центар за све остале геноциде и злочине над Србима.
 
Вожд":1gwrrtwe je napisao(la):
Хрватски генерал Стипетић, један од команданата у Олуји у једном интервјуу каже да би они Крајину свеједно напали и да су Срби и раније потписали З4 него што јесу.

Једноставно Србима у Хрватској је била запечаћена судбина од стране Хрватске и њених НАТО савезника и то би се могло очекивати пре или касније. Прва Олуја је била још 1991. када су Срби убијани и протеривани из градова, па их је после формирања РСК било још неколико, да би се све завршило 1995.

Одговорност зашто подручје под заштитом УН, (које су замениле ЈНА) што је РСК била није сачувано, (милом или силом) сносе такође и УН које су гарантовале заштиту српских простора.
Pa i Srebrenica je bila pod zastitom UN pa su je napali... ?
Moze on da prica sta oce, u filmu "Pad Krajine" mislim da je bila ta izjava. Da su potpisali Z4, ne bi se sve ovako zavrsilo. Ali Krajiski Srbi su birali svoje glavesine i sami sebi krojili sudbinu, izabrali debile na vlast, busali se da nikad nece biti u Hrvatskoj, doduse bili su u pravu i nisu sad.... Da su pametni pa da su ovde sudili Marticu i Babicu i ostalim budalama za sve sto su uradili protiv Srba. Najbitnije od svega im je bila samo vlast.
 
Krajiška vlast je krojena iz Beograda. Da nije, Rašković ne bi bio proteran. Tu je i činjenica da su predsednički izbori, na kojima je Babić pobedio Martića propali, jer je eto, Martić bio priklonjeniji (čitaj marioneta) Miloševića.

Kako god, da je srpski tribun Jovan Rašković ostao glavni starešina, sve bi bila potpuno drugačija priča.
 
Из Сребренице као заштићене зоне су вршени напади на територију РС и чињени злочини, док са територије РСК од њеног стављања у статус зоне под заштитом УН није било војних активности ка територији Хрватске, већ напротив. И нико није интервенисао, него је Хрватска подржавана у више акција напада на заштићена српска подручја пре Олује. Чак је започет процес демилитаризације РСК, док је Хрватска наоружавана и обучавана. МПРИ да не помињем.

З4, иако штетан, јер је искључивао велике делове РСК, је потписан са српске стране, па то није зауставило напад.

ВЈ је 1995. изашла на границу, формиран је тзв. предњи одред који је имао снагу да изврши контра удар (чега су се по брионским транскриптима Хрвати највише и плашили) није употребљен.
Као што су у лето 1991. неке ударне јединице ЈНА на време кренуле на Загреб па заустављене код Сремске Митровице и ту чекале док су Срби убијани на Пакрачкој пољани, Осијеку, Сиску, Госпићу и другим стратиштима а касарне опкољаване. Да то припишемо чињеници да је Стјепан Месић био председник председништва и врховни командант, али то није био случај 1995..



СДП је нестала по првим изборима када су власт у Хрватској преузеле неоусташе,од тада изигравају фикус у представи демократије. ХДЗ и њена политика је на власти и када је у опозицији.
 
Вожд":3e6rf9cr je napisao(la):
И нико није интервенисао, него је Хрватска подржавана у више акција напада на заштићена српска подручја пре Олује. Чак је започет процес демилитаризације РСК, док је Хрватска наоружавана и обучавана. МПРИ да не помињем.
U ovome leži naša najveća greška.Mislilo se da se problem može rešiti mirnim putem, a u stvarnosti su hrvati samo kupovali vreme do promene stanja na terenu. Umnogome im je na ruku išao i emargo koji je uveo onaj što leži pod lipom. Tako se došlo do toga da ti trebaš nešto da braniš sa 3 granate po topu.

Što se tiče 1991.godine osim što je stopirano dalje napredovanje ka Zagrebu jer je put bio otvoren i nebranjen isto tako su povučeni tenkovi sa ulaza u Zadar kojim bi jug bio odsečen od severa i oni stavljeni u mnogo težu situaciju. Sve ovo je radio onaj pod lipom želeći da ispadne nekakav mirotvorac i faktor mira (sve sličnosti sa ovim koji je danas na vlasti su namerne) a hijene kad osete tvoju slabost napadaju još jače i ne prođe puno vremena dok ti ne smeste bombu u dnevnu sobu.
 
Није да браним Слобу, али није ни он био свемогућ. А целу ствар треба посматрати шире, глобално (код нас се отприлике сваки рат посматра локално, али од 1878. ствари нису такве у свету и Балкан је увек у жижи светских моћника).

JНА је нажалост била паралисана 1991. у сваком смислу, избушена са више страна (дезертери сецесионистичких народа, неспремност официрских кадорва на урбану борбу и анти-партизанско ратовање, неодлучност неспособних високих официра и везивање њихових руку од стране прецедништва СФРЈ, недефинисана политика уопште у Србији, онда мали одзив регрута генерално). Тада се није знало која је држава у питању, ко је главни, за шта се бори, шта су циљеви. Затим када се 1992. године ЈНА повукла, међународна заједница је донела погубну одлику по рат у Босни који га је одужио на још 3 мучне године, а то је резолуција 781. забране војних летова изнад БиХ (наравно цео рат се муслиманске енклаве снабдевају војним хеликоптерима армије БиХ, док је сваки српски војни лет пресретнут и прекинут). Искључивањем српске авијације рат је сведен на то што је на крају испао. А рат у Босни је ипак имао утицај и на стање са РСК, и без мира у Босни тешко је могло доћи до мирног решења у РСК, иако је РСК од 1992. за мир, који су хрвати неколико пута брутално прекршили, уз пуко упозорење међународне заједнице (типа но-но) да то не чине. И хрвати су такође прекршили брутално још једну забрану, а то је ембарго на увоз наоружања, цело њихово ратно зракопловство изузев 2 Мига 21 украдена од ЈНА, јесте прошверцовано, 25 авиона Миг 21, 10 борбених хеликоптера Ми 24 и 20 транспортних хеликоптера Ми 8 били су предуслов за организовање и успешност операције Олуја. Тенкове су већ претходно заробили без борбе што у Вараждинуиз гарнизона ЈНА, што у Славонском броду у фабрици Ђуро Ђаковић нових и непроизведених тенкова. А у исто време против СРЈ се спроводе најжешће економске санкције које доводе до колапса економског система и бацају државу у потпуни хаос, што се наравно одразило и на економско стање у РС и РСК.

Све то треба узети у обзир.
 
Sve si u pravu osim prve rečenice. Rat u RSK se nije mogao završiti pre rata u Bosni ali se je mogao završiti pre početka rata u Bosni. Da se je na vreme reagovalo i povlačili pravi potezi rata u Bosni ne bi bilo a u Hrvatskoj bi brzo bio završen. To što smo mi imali šarlatana za predsednika to je druga priča. To što su muslimani i hrvati dočekali kraj rat sa daleko više naoružanja je u najvećoj meri krivica Slobe. Ako ništa Srbija je imala i ima jaku namensku industriju i ta glupost sa razuružavanjem srba u RSK i polaganjem sudbine u ruke UNPROFORa je jedna od većih grešaka.
 
Srce zemlje su nam odneli pod nebom Bozijim
Ono sto je ostalo - izdajnici prodali
Borham Tadici i Alexander Vucici, predsednici dragi
Lizu dupe dusmanima koji su nas klali
A ko se nama izvinjav'o
Za kolone u "Oluji", Nasera i poklan narod
Srpske iskvarene verzije, ne postuju ni mrtve
Vazimo za koljace, a mi smo zrtve
A ti me pitas zasto necu u evropu
je*** vas Amsterdam - duvam skank u bloku
Tu ne mogu da vidim kako peder gay-a prca
Nismo takvi, al' smo opet istrebljena vrsta
Stara vremena su se vratila zbog Dacica
Ako pises cirilicom znaci da si fasista
Nisam ni fasista, ni nacista
Samo Srbin, brate, rodoljub, nacionalista
Ali nisam tip patriote sto razbija izloge
Nego cuvam svoje pismo, brate, ljubim svoje ikone
Svaba i Englez rukom, a Srbin viljuskom - boc
Ginuli smo za obraz kad nisu znali sta je to
A palili smo svece za ubijenog Francuza
Da je Srbin poginuo sve bi boleo k*****
I posle mnogo price stvari stoje ovako
Ako draze ti je strano - idi i ostani tamo.


Fantastična četvorka - 2 strofa pesme "Rep i Grad"
(dodat vucic-nije u originalu pesme)
 
Да се Пребиловци никад и никоме не понове
Патријарх Иринеј освештао у Пребиловцима Храм Васкрсења Христовог, у чији темељ су положене мошти пребиловачких мученика



Пребиловци – Симбол српског страдања Пребиловци постају симбол живота, победе добра над злом и праштања како се злодела више никад не би поновила. Могло се ово чути у више наврата данас у Пребиловцима, где је његова светост патријарх српски Иринеј освештао Храм Васкрсења Христовог који је саграђен у знак сећања на 4.000 Срба које су у Другом светском рату убиле усташа и бациле у јаме, а чије је кости у Спомен-костурници у Пребиловцима 1992. минирала хрватска војска, само годину пошто су извађене из јама.

Патријарх је испред новог храма с двадесет владика и око 200 свештеника Српске православне цркве дочекао мошти пребиловачких мученика, које су у литији донесене из сеоског дома где су биле чуване последњих десет година. Остаци костију 4.000 страдалника сакупљени су 2005. године по повратку Срба у долину Неретве, а стале су у свега седам ковчега. Кости су данас по други пут смирај нашле у гробници смештеној у темељима новог храма на чијим су зидовима исписана имена страдалника. Међу њима и 826 Пребиловчана, махом жена и деце, који су живи бачени у јаму Голубинка у близини Међугорја првих дана августа 1941.





Патријарх Иринеј рекао је да су Пребиловци једна од српских голгота, али и место васкрсења. У Пребиловцима су, додао је, на најстрашнији начин – бацањем у јаме – страдали невина деца, жене и старци, само зато што су били Срби. Људска злоба, додао је патријарх, није дала ни да почивају на овом светом месту, па су доживели две смрти.

„Наш патријарх Павле на овом месту је рекао да зло никада и никоме добро није донело. Тако неће ни злочинцима ни њиховим потомцима”, поручио је патријарх, подсетивши да је Српска православна црква прошле године канонизовала мученике пребиловачке који се обележавају 6. августа као Свети пребиловачки новомученици.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који је идејни творац изградње овог храма, наглашава да пребиловачки страдалници својом молитвом преклињу да се никада и никоме слично злодело више не понови. Владика је верницима поручио да утишају срца и да ће чути молитву којом мученици преклињу да се душе људи испуне праштањем и смирењем.





„Да изагнате сваку злу и задњу мисао, да земљу на којој стојите гледате с љубављу и добротом како се никада и никоме слично злодело не би више поновило. Сећање је дивно и памћење похвално, а злопамћење је највећи грех, који у смрт води”, рекао је владика.

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је највећи ктитор храма, у обраћању је рекао да су се и Пребиловци и Јадовно и Доња Градина догодили у условима када Срби нису имали државу.

„Зато је Република Српска настала као одговор на бојазан да ће нам се овакви злочини дешавати, те да се они више никада не десе”, рекао је Додик.

„Памтећи и прослављајући пребиловачке, јасеновачке и друге мученике, ми их не само чувамо од заборава”, рекао је Додик, „већ и доприносимо да нам се невесела прошлост и историја више никада не понове.” Нагласио је да то не значи да треба сејати мржњу и раздоре на ионако ровитом терену, већ гајити истину.

„Никада се више у последњих 20 година није говорило о помирењу, а чини ми се да то и не иде тако брзо. И данас овде требало је да се окупимо сви с ових простора како бисмо отпочели једну нову страницу нашег помирења. Нажалост, они које смо позвали данас нису дошли. Не зато што овде не би били добро дочекани, већ зато што та култура подела на овим просторима не може да усахне и престане ниједним догађајем јер је она тако стварана”, каже Додик.

Изасланик председника Србије Томислава Николића Недељко Тењовић рекао је да су Србија и српски народ увек за помирење, те да су председник и премијер Србије пружили руку помирења. „Жао нам је што данас овде нема хрватских и бошњачких представника, јер је то начин да се врати пружена рука помирења и отпочне процес помирења”, рекао је Тењовић. Нагласио је да ће Србија и председник Србије увек бити уз српски народ, ма где био.

Академик Матија Бећковић нагласио је да су Пребиловци свето место свете српске географије, где се не зна ко је присутнији – живи или давно упокојени.

Јован Дучић је још 1941. године тражио да се нарочитим гласом целоме свету објави злочин за какав се у Европи није чуло. Уместо да је послушан, био је жигосан, и он и његово дело. Зато смо доживели да ових година и дана слушамо и с неочекиваних страна да је геноцидан онај народ који је неколико пута био предвиђен за истребљење, а за кога је само чудо Божије учинило да не буде и истребљен”, нагласио је Бећковић.

Српски режисер Емир Кустурица оцењује да су Пребиловци тријумф лепоте над клањем и смрћу.

„Срећна околност је што је српски народ одабрао пут да се од свих невоља брани лепотом, добрим и узвишеним и ово је крунско дело те идеје”, рекао је Кустурица.

На освећење храма стигло је више хиљада људи из долине Неретве, свих делова Републике Српске и Београда, а био је присутан и велики број угледника.

Људи кажу да је у овом питомом месту дуже од седамдесет година становала сва бол српске Херцеговине, али да више није тако. Минирану гробницу заменила је прелепа црква. И живи и мртви по други пут нашли су смирај. Мештанима овај догађај много значи, осећају да нису сами и заборављени. Надају се да се живот враћа у Пребиловце.

-----------------------------------------

Једно од четири најстрадалнија села у свету у Другом светском рату

Пребиловци су једно од четири најстрадалнија села у свету у Другом светском рату јер је животе изгубило 85 одсто живља. У првим данима августа 1941. усташе су у побиле 826 становника Пребиловаца, махом жена, деце и стараца. Они су, према сведочењима усташа којима је 1957. суђено за овај злочин, живи гурнути у јаму Голубинка код села Шурманци надомак Међугорја. По сведочењима, чак десет дана из јаме су се чули страшни јауци.

Јама је по налогу комунистичких власти забетонирана. Кости су извађене тек 1991. године и из ове и још тринаест јама на подручју Херцеговине које су биле стратише више хиљада Срба који су страдали под окриљем НДХ.

Сања Бјелица
објављено: 08.08.2015
http://www.politika.rs/rubrike/dogadjaj ... ma.sr.html
 
Meni je zanimljivija percepcija hrvatskih medija i pojedinaca.
Od svih pracenijih hrvatskih medija jedino je index.hr imao kriticki stav prema citavoj histeriji oko "proslave".
Naravno da je od mnogih komentatora okarakterisan kao "procetnicki" itd. kao i pojedinci koji su imali rec kritike, sto je ispalo prilicno hrabro, jer medju poznatijim licnostima retko ko se usudio da izjavi nesto na ovu temu, autocenzura.
Verovatno su mislisli da nije pametno govoriti, ni u pozitivnom , ni u negativnom kontekstu, zbog izgradjenih veza (u kulturi i estradi pre svega) i zbog srpskog trzista na kom su gotovo podjednako pristutni kao i na domacem.

Onda prebacim na HRT kad ono emisija o istoriji nacionalnih manjinama u Hrvatskoj. Govorili su o Cesima, Majdarima, Slovacima - i Srbima, i to nekim mekim, krajnje idilicnim tonom kao da je sve savrseno u redu (dobro da nisu isli zvuci tamburice u pozadini), sto mi se naravno ucinilo malo licemernim i zataskivackim. Nisu spominjali rat, niti zlocine sa bilo koje strane, doduse.
Prilog je bio o "Arhivi Srba u Hrvatskoj" http://arhinet.arhiv.hr/details.aspx?ItemId=4_5294

I da, ako krenete putem Osijeka, Vukovara i Belog Manastira ka M6 u HU (da bi izbehli guzve na granici), videcete bezbroj Hrvatskih zastava kako na banderama, tako i na privatnim kucama, u svim mestima.
 
@loyola
Imaš krajnje naivno mišljenje ako misliš da je Martić izabran od naroda. Šta ti misliš da su tamo provedeni demokratski i fer izbori ili je bliže istini da se za različito mišljenje gubila glava.
To je, na žalost bila Miloševićeva "pupet state" stvorena i održavana zarad nekih njegovih "viših ciljeva".
 
Isto bi bilo i da su za Babica glasali, ili bilo kog drugog debila iz Krajinr. Velika vecina ljudi je tamo zaludjena ispranih mozgova, da ce sad da dodju ustase i da ih pokolju sve, pa su se drali u kameru kako nikada nece pristati da tu dodju Hrvati da im budu vlast i da im se nikad nece vijotiti sahovnica.
Ne bi mogli politicari nista sami da ih nije narod podrzavao.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Јеси ли се ти на ХРТ информисао о тадашњим догађајима?

Пре свега на вишестраначким изборима 1990. у готово свим већински српским општинама победио је Савез Комуниста Хрватске, или лево орјентисани "прољећари" - КНС, а не СДС.

Чим је ХДЗ преузела власт, пошто је те изборе добила, јер је победила у готово свим општинама где су већина Хрвати, почела је са остварењем политичког циља етнички чисте независне државе Хрватске.
Дакле, од националне хомогенизације у органима власти, нарочито МУП, до формирања паравојске ЗНГ од екстремиста и криминалаца и увоза оружја. Ти "органи", предвођени локалним ХДЗ вођама и потпаљеном масом су почели вршити насиља (задарска кристална ноћ) и масовна убиства (Пакрачка пољана, Осијек, Сисак, Госпић..) над Србима у већински хрватским градовима и њихов прогон (прва "Олуја") , те вршити оружане провокације према већински српским местима. Паралелно су вршени правни притисци као што је случај са уставом и законима.

Тек после тога српски политички представници су затражили формирање заједнице српских општина, што је одбијено, касније и аутономне области Крајина у саставу Хрватске на шта је одговорено слањем специјалних јединица и масовним протестима Срба, делимично подржаних од СР Србије, те сукоба на барикадама, на шта је реаговала ЈНА и успостављала тампон зоне.

Руководство Хрватске тада одлучује да отворено нападне и ЈНА, која ће се до међународног признања изборити за раздвајање сукобљених народа и предају заштићених зона у којима живе Срби, односно РСК под заштиту УН до коначног политичког решења.
 
Tvoje vređanje te generalizovanje cijelog naroda te isključuje kao relevantnog sagovornika.
Da ne pričam da o poznavanju situacije na tim prostorima nemaš nikakvo znanje.
 
Него криминална политичка елита СР Хрватске да захваљујете богу што су елитне јединице ОМЈ ЈНА које су кренуле на Зг на време, у лето 1991. заустављене и чекале и предуго, да би касније биле употребљене за деблокаде касарни и раздвајање зараћених страна, односно спашавање Срба, при чему су трпеле непотребне губитке, уместо да су одмах решиле ствар пре него што је све и почело и тако створиле шансу тадашњој држави да опстане у овом или оном облику, или се народи мирно разиђу под гаранцијом армије.
 
Vrh