Šta je novo?

Аутопут Бања Лука - Београд

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FY626CYJE6E[/youtube]
Vrlo kratak, ali veoma pregledan snimak celokupnog gradilista. Lepo se vide i radovi na prilaznim rampama na obadve obale. :kk:
 
Ja ovde samo ne kapiram koji problem je bio da se auto put isprojektuje tako da dođe sa desne strane železničkog mosta (gledano iz Srbije u BiH), tako bi se postojeći, relativno novi, drumski most iskoristio kao jedna traka budućeg puta (ne mora baš na graničnom mostu postojati i zaustavna traka). Ovako će rezultat biti da će se napraviti novi mostovi za svaku traku, a postojeći drumski se više neće koristiti (ne verujem da će postojati dodatni granični prelaz koji bi "opsluživao" samo taj postojeći most.
Tako da će na kraju situacija biti - novi most, stari železnički koji se ne koristi (i po svoj prilici nikad više i neće, a i ako bi hteli da ga koriste verovatno je u međuvremenu zreo za potpunu rekonstrukciju a svakako nosivost ne bi bila za potrebe modernih pruga - dakle piši otpisano), i relativno novi drumski koji će takođe ostati bez saobraćaja - suludo.
 
Pa kako bi drugačije opravdali trošak od oko 12 miliona evra po km kroz ravnicu?
Ovako će za cenu da okrive most i rešen problem...
 
Trasirano oko 5km
 

Prilozi

  • 2021_08_22_17_08_44_Sentinel_Playground_Sentinel_Hub_Google_Chrome.jpg
    2021_08_22_17_08_44_Sentinel_Playground_Sentinel_Hub_Google_Chrome.jpg
    68 KB · Pregleda: 4.706
Zemljani,

Je li ovo potez od mosta do Bosuta gde je počelo trasiranje?
 
Hvala, veoma lepa vest!
Da li neko zna jesu li započeli most preko Bosuta?
 
Izvini Perkane tek sad videh, ali hvala Bradi sto odgovori umesto mene :)
 
Zemljani,

No problemo, hvala na postu, veoma sam srećan da vidim da su KONAČNO ušli u njive.
 
Ima to već neko vreme nego niko ovde nije postavljao. Ovo parče je na kraju Srbije pa je malo kome interesantno u odnosu kolko bi bio onaj drugi deo ovog autoputa od Požege do BH granice.
 
Ovo je pravi primer gde ce se autoput zavrsavati u njivi. Osim ako se do kraja godine ne krene sa radovima od mosta ka Bijeljini.
 
Zar nije trebalo u isto vreme da se gradi i granični prelaz
 
Nije, ali iz pouzdanih izvora sam čuo da će se desiti. E sada, kada to je pitanje.
 
A treba i čeona naplatna rampa takodje,mada na Sentinelu ne vidim neko značajno proširenje za sve te objekte.Inače Kuzmin rampa ostaje gde je i sada a novi krak ima jednu bočnu kod Višnjićeva i čeonu kod Rače.
 
Ajde da se i to pokrene. To bi baš značilo tom kraju.

Inače su kinezi valjda počeli da rade autoput Banja Luka - Prijedor. U pitanju je koncesija po kojoj će kinezi 30 godina naplaćivati putarinu (uz doplatu RS ako nema dovoljno saobraćaja)
 
Kako mi ovaj projekat piči po živcima. Most se završava u njivi bez ikakve moguće veze sa M18. Sad se za deonicu Rača spominje rok od 3 godine. Dodati na to minimum godinu dok se u BIH dogovore oko graničnog prelaza. Tako da će deo od Kuzmina do Sremske Rače biti beskoristan nekoliko godina.
 
Ovde zaista postoji realna opasnost sabotaže iz Sarajeva oko otvaranja graničnog prelaza... isto kao i sa onim mostom kod Bratunca koji trune i ne koristi se...
 
Vrh