Šta je novo?

Železnice - putnički saobraćaj

Nije. Kažem samo to je važno i formalno utvrditi da bi krivično odgovarali.

Sada ili za 10 god. Ne zastareva ovo tako brzo.

Koliko sam danas čuo kreće i definitivno sve sutra.

Mora sve da se prođe zbog organizatora prevoza i vlasnika kola. Pričam o teretnom prevozu, jer niko neće da primi voz nepregledan, ne tiče se njih preko grane da li je dojava lažna ili ne, nisu ludi da se kockaju oko tih stvari.
A to koliko će dugoročno sve ovo uticati na tranzit kroz Srbiju ostaje da se vidi, jer je sada poverenje poljuljano, ovo se dešava po drugi put, nekome je po drugi put voz zaglavljen na Balkanu i to sve sa dojavom o bombi. Poremećen je obrt kola te se gube lotovi u lukama i terminalima, tako da je to dupli gubitak, em ti kola stoje em gubiš već ugovoren prevoz koji ide posle ovog. Dodajte i na to domaću privredu, Fiat je sateran u ćošak, a kada je Fiat sateran i naša ekonomija usporava, poremećeni lanci snabdevanja.. Tako da je putnički još limunada, sem agencija.

Optima bleji u Plovdivu ni njima nije lako finansijski oni su mala firma i žive direktno od posla.
1000065735.jpg

Ali obaveza mupa je da svaku pretnju primi ozbiljno i prema njoj postupa kado da jeste dojava.
To što neko navede da je bomba postavljena negde na svim prugama ne umanjuje potencojlno stvarno pretnju od bomba je postavljena tu i tu,
Ovo što je sada dojavljeno svi znamo zašto je i da nije prava pretnja. I zato se svaka lažna dojava sankcioniše.
Ali šta ako neko ipak javi tako nešto. Ne može da se isključi mogućnost. Valjda je mup tako i reagovao kada su bile dojave po školama.
A što se tiče hrane, kada se utvrdi da je negde problem, javlja se da se povlači ili ceo proizvod ili određena serija. I tu su velike količine u pitanju.
U slučaju prijave za celu hranu, ili prugu, ili bilo čega, treba da su informacije oko pregleda transparentne, da se brzo reaguje i da se po pregledu deo po deo pušta.

Na žalost toliko se ova garnitura vlasti igra sa ozbiljnim stvarima da nisu svesni da svaka ova igra može da ima i tešeke posledice. Tj znaju al ih baš briga.
Ima ona basna O dečaku koji je vikao vuk.
Plašim se da mi polako dolazimo u tu situaciju da sve politizujemo i da ni narod a ni država neće prepoznati vuka.
Kao što nismo nadstrešnicu.

Optima bleji u Plovdivu ni njima nije lako finansijski oni su mala firma i žive direktno od posla.
Pogledajte prilog 257142

Ćudi me da se već odavno nisu prešaltali na trasu preko Mađarske i Rumunije. Od decembra se otvara Koralmbahn, pa će imati direktnu vezu od Filaha preko Graca ka istoku. Do Turske nema graničnih kontrola ulaskom RO i BG u Šengen.

+381 nije tako. Uzeti za ozbiljno ne znači da svako kome se ćefne sa vpn i anonimnog maila može da pošalje bukvalno šta hoće nekoj instituciji države, svaki dan. Pa to bi bila kapitulacija drzave i privrede. Svakog dana bi neki ludak slao nešto i paralisao privredu, sudstvo itd.

Sećam se da je i za škole u jeku dojava po škola nađeno kreativno rešenje da se sve ubrza i pro forme odradi da nastava ne trpi. Dakle izlaz je na terenu tumačenja prava, a ne samo kao robot sprovoditi zakon. Ali odgovornost onih koji su to izazvali ostaje.

U slučaju prijave za celu hranu, ili prugu, ili bilo čega, treba da su informacije oko pregleda transparentne, da se brzo reaguje i da se po pregledu deo po deo pušta.

Kao što ne može sva hrana da se proveri nego uzorci, zako je i sa prugom. A vozovi mogu za 10 min da se odrade pred polazak da je bilo volje da se ovo prevaziđe, al nije jer su sami i organizovali.

Dakle ozbiljno pristupiti znači i razdvojiti ozbiljnu dojavu od neozbiljne.

ne tiče se njih preko grane da li je dojava lažna ili ne, nisu ludi da se kockaju oko tih stvari.

Inostranstvo Jelanča, evo ja ne znam, ali ti možda možes da proveriš da li njih zanima da li je Srbija primila dojvu o bombama ili kako nadležni organ MUP treitra dojavu?

Jer to nije isto. Uopšte nije isto. Ja zaista ne znam koje bi zakone sada otvarao, ali je jasno šta logika govori. Tretiraju ovo drugo. Ako mi smatramo za ozbiljno onda je uzbuna i kod njih. Ali kažem, ne znam možda grešim, ako je tako ti me ispravi. Da li je dovoljno dojava o bombi u našem unutrašnjem saobraćaju i da se oni prema toj činjenici odnose ili kako MUP to tretira kao stvarnu dojavu i povodom toga dao zvanično saopštenje. Ja mislim da je ovo drugo njima relevantno i da se samo na to odnose.

Haos su napravili sami jer su ispružena ruka režima a ne servis građana, MUP a zatim železnice, a ne jer je bilo realnog osnova da na neodređene dojave o bombama svuda, 4 dana narod i privreda zlopati.

+381 nije tako. Uzeti za ozbiljno ne znači da svako kome se ćefne sa vpn i anonimnog maila može da pošalje bukvalno šta hoće nekoj instituciji države, svaki dan. Pa to bi bila kapitulacija drzave i privrede. Svakog dana bi neki ludak slao nešto i paralisao privredu, sudstvo itd.
Pitanje je onda gde je granica između ozbiljne i neozbiljne dojave. To nikako ne bi smelo da bude paušalno.
Šta ako se ipak desi nešto? Kriv je onaj onda ko je potpisao dokument da je sve pregledano, provereno i bezbedno.
Naravno videli smo da se sve potpisuje u slučaju nadstrešnice. Ali pravila struke i čista logika kaže da sve treba da se proveri.
A za ludake koji ma bi palo na pamet da se igraju sa anonimnim dojavama postoje adekvativne kazne da se baš zato niko ne bi igrao sa tim stvarima.

Jedino pravno pokriće je MUP-ova izjava. Oni su relevantni da nešto blokiraju i da kažu kada sme da krene ponovo. Npr u arhitekturi, njihova izjava o požarnosti je zadnja reč. Projekat može sve da prođe, ali ako oni ne daju pozitivno, nema mrdanja. Kao i provera požarnih sistema.
I oni su jedini nadležni da se bave bezbednošću imovine i ljudi u bilo kojoj kriznoj situaciji.

Pitanje je onda gde je granica između ozbiljne i neozbiljne dojave. To nikako ne bi smelo da bude paušalno.

Naravno.

Šta ako se ipak desi nešto? Kriv je onaj onda ko je potpisao dokument da je sve pregledano, provereno i bezbedno.

Ne po automatizmu. Ako je preduzeo sve neophodne mere i zakljucio po pravilima struke... al ja ne znam kakva su pravila. Svakoj dojavi se pristupa ozbiljno al to ne znači da će se svaki metar pruge pregledati, (napravio sam ti poređenje s hranom) niti da je bomba time deaktivirana iza brda koja bi mogla pokrenuti klizište, na primer. Zamisli u takvom scenariju kažeš MUP je kriv. Znaci ne mogu da predvide sve, ali mogu da urade neke provere i da to ne traje 4 dana.

Dakle neka granica se mora postaviti a to je otvoreno pitanje, od slučaja do slučaja.

Verovatno imaju pravila kako se reaguje u kavkoj situaciji, kao što kažeš.
I voleo bih da jeste do za 4 ili manje dana. Samo ja sam sada skeptik prema svemu što dolazi od njih, velika je degradacija kontrole u poslednjih 30-40 godina, a pogotovu sa ovima sada.
A još sa svojim izjavam ostavljaju podstiču na takve stvari koje normlanom čoveku ne bi pale na pamet. Umesto da sankcionišu.
I eto, umesto da komentarišemo putnički saobraćaj, ja zatrpah temu terorizmom na pruzi zbog b...a. A ceo železnićki sistem stao ne samo u domaćem saobraćaju već i međunarodni koji je vezan za nas. Nije ni čudo što nas Rumuni i Hrvati ne žele.
Ako se ovo još jednom ponovi, ima svi da nas od***u, i Optima i COSCO i Danube i Fiat pa će svi preko Rumunije i Bugarske da se mlate.
A možda se i napravi krak Nikšić - Trebinje - Mostar pa krenu i sa juga da nas zaobilaze xD

03.11.2025
Uspostavljanje saobraćaja vozova za prevoz putnika
18:58 ,,Srbijavoz”a.d. obaveštava korisnike usluga da se dana 03. novembra 2025. godine od 19:00 časova, postepeno uspostavlja redovan saobraćaj vozova za prevoz putnika.

Zbog tehničko – tehnoloških razloga nije moguće odjednom uspostaviti saobraćaj svih vozova, te molimo putnike da se putem telefona Kol centra Srbijavoza 011/ 360 28 99 ili putem sajta https://srbijavoz.rs/informacije/ informišu za svoje vozove.

Međunarodni večernji vozovi na relaciji Zemun – Bar – Zemun, dana 03/04.11.2025.god. saobraćaju na celom prevoznom putu.

Dana 4. novembra 2025. godine očekuje se normalizacija saobraćaja vozova za prevoz putnika.

Zahvaljujemo se putnicima na razumevanju.

Tj ni to ne na vreme

03.11.2025
Kašnjenje međunarodnog voza za Bar
20:18 ,,Srbiјa Voz“ a.d. obaveštava korisnike svoјih usluga da dana 03. novembra 2025. godine međunarodni večernji voz iz Zemuna za Bar sa polaskom u 19:40 časova iz tehničkih razloga kasni u polasku oko 60 minuta.

Zahvaljuјemo se putnicima na razumevanju.

Још у петак су отказали продају карата све до уторка, и онда у уторак тек пустили комплетан саобраћај. Врло занимљиво како је Србијавоз још тада могао да предвити када ће бомбе бити деактивиране. Гамад.

Evropski parlament je u rezoluciji od 21.10.2025 osudio blokiranje zeleznice u delu pod
R): Link https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/RC-10-2025-0459_EN.html
R)...the government and the ruling elite have normalised repression through pardons for violent attacks committed by government supporters, the suspension of public transport to block protests, the politically motivated expulsion of foreign citizens and the occupation of central Belgrade by pro-government demonstrators.."

Vrh