[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=809316#p809316:37vq4q2b je napisao(la):
Putnik95 » Sub Jan 02, 2021 1:48 pm[/url]":37vq4q2b]Ja živim u jednom mirnom banatskom selu koje se nalazi na pruzi Pančevo-Zrenjanin. Pre 2018. godine,imali smo četiri puta dnevno voz direktno do Beograda,i peti koji je išao samo do Pančeva i vraćao se. Baš u to vreme sam studirao u Beogradu,i gotovo uvek sam na faks putovao vozom,bilo je daleko ugodnije i jeftinije putovanje nego autobusom. Onda je na jesen 2018. obustavljen saobraćaj zbog remonta pruge između Orlovata i Pančeva,a posle toga nam je saopšteno da se putnički saobraćaj ukida do daljeg,jer je ovo postala alternativna pruga za sve teretne vozove između Beograda i Novog Sada,sve dok traje zatvor zbog izgradnje brze pruge. Već pune 2 godine smo u situaciji da imamo sveže remontovanu prugu sposobnu za brzinu od 70 kilometara na sat,ali po njoj idu samo teretnjaci. Neka manja sela naše opštine su od tada potpuno izolovana od sveta,jer uopšte nemaju autobuski prevoz,voz im je bio jedina veza sa ostatkom sveta.
Letos sam putovao vozom na kikindskoj pruzi,gde sam pitao konduktera ima li šanse da od novog reda vožnje 2020./2021. ponovo dobijemo putničke vozove. Dobio sam odgovor da za to nema ni teoretske mogućnosti sve dok traje izgradnja brze pruge Beograd-Novi Sad,a i 2022. godina je upitna.
Ako zaista završe brzu prugu do kraja 2021. kako je najavljeno,da li onda nema nikakve tehničke prepreke da Zrenjanin ponovo dobije putnički voz do Beograda i Pančeva? Ako počne izgradnja brze pruge Novi Sad-Subotica,alternativni pravac za nju može biti Novi Sad-Odžaci-Sombor-Subotica.
Zrenjaninski vozovi su ranije saobraćali do i od stanice Beograd Dunav,a kada je ona ukinuta,privremeno su prebačeni na Ovču,dok saobraćaj nije obustavljen. Svi vršački vozovi još od ukidanja Dunav Stanice terminiraju na stanici Beograd Centar. Ako u skorije vreme zrenjaninski vozovi opet krenu,da li će i oni ići sve do Prokopa? To bi putnicima odgovaralo najviše. Povratna vozna karta na relaciji Zrenjanin-Beograd je jeftinija nego autobuska karta u jednom smeru,sada kada je pruga remontovana neće biti problema sa nedostatkom putnika,međutim ne znaju svi kako da stignu do zabačene stanice Ovča,ako ne daj bože vozovi opet budu kretali sa nje.