[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=810059#p810059:1ad2518l je napisao(la):
DzonTravolta » 04 Jan 2021 03:53 pm[/url]":1ad2518l]:rant: :rant:
Između potpunog očuvanja prirode (sa ili bez standarda EU) i "korišćenja prilike", biram očuvanje prirode.
Baci onda odmah mobilni, a možeš i računar jer i u njemu je mnogo elemenata (pa i litijuma) koji su vrlo retki i koji se takođe kopaju. Mislim nema "hoću malo nove tehnologije, ali neću da znam kako se do nje došlo". A i tvoja izjava je isključiva - pa budi onda dosledno isključiv.
I ja sam za očuvanje prirode, ali u tom slučaju ljudi moraju da se odreknu svega - ono pećina i super.
Nego, voziš li auto, i nafta je za ovih 100+ godina zagadila planetu nemereljivo, pa se nadam da samo hodaš ili bicikliraš (evo ja to radim kad god mogu) i nipošto ne koristiš auto ili autobus.
Koristiš li struju? - Ako nisi primetio većina struje u Srbiji dolazi iz očajno prljavih izvora, pa bi bilo lepo da se u skladu sa svojim isključivim stavom odrekneš i struje. Ili monitora, ili LED sijalica. Jednom rečju rešenje je brvnara i samo vatrica (ali i to zagađuje) - faktički svako naše funkcionisanje pa čak i samo življenje uvek ostavlja posledice na prirodu, pa je na nama da smanjimo negativne efekte, ali ne da se odreknemo svega i svačega. Ljudi moraju pomiriti tehnološke potrebe i očuvanje prirode, i smanjiti pritisak na prirodu na minimum, ali ipak imati i neke tehnološke stvari bez kojih je danas život teško funkcionalan, i bez kojih neka država prosto ne bi imala ekonomiju niti bila konkurentna. Uz malo pameti traži se balans pa na kraju imaš pomalo svega održive privrede, rudarstva, poljoprivrede, itd.
A do tog pomirenja potreba i očuvanja prirode se dolazi jedino konstantnim nadzorom šta se i kako se radi, i ulaganjem u nauku koje će pronaći bolje i posebno racionalnije načine da se do nekih materijala dođe, a ne tako što se kaže "neću da imam ništa s tim".
Čak i kada hoćeš da budeš potpuno"zelen" pa koristiš recimo fotovoltaične ćelije za proizvodnju struje iz sunčeve energije, sama tehnologija za proizvodnju fotovoltaika je ipak dosta prljava i same primese koje su potrebne silikonskim pločicama da bi postale fotovoltaici opet spadaju u grupu elemenata koji se zovu "retke zemlje" čije kopanje i izdvajanje je jako skupo i zahtevno, tako da fotovoltaici prvih nekoliko godina samo "otplaćuju" energiju uloženu u njihovu proizvodnju (doduše to se poslednjih godina smanjuje pa cena pada i postaju prihvatljiviji i "zeleniji").
Ovo je sad baš ispalo off topic, ali mi to paušalno odbacivanje stvari, bez sagledavanja sopstvenog učešća u tome zašto su potrebne baš i nije neki argument.