Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Dodao bih još da je prva “odbrana” bila u tome kako nadstrešnica nije bila predmet rekonstrukcije.

Sad reći da bi “vrlo brzo” pala i bez radova znači da je morala biti predmet rekonstrukcije.

To su 2 vrlo kontradiktorne tvrdnje. Narodski rečeno “prave nas budalama”
Naravno da sam pročitao ceo tekst. Ovo "pala bi vrlo brzo" mi je bilo najzanimljivije.
Iskreno ja sa samim veštačenjem nemam nekih velikih problema. Barem delovi koje sam čitao deluju da su dosta savesno i profesionalno obavljeni. Problem imam sa ovim svedočenjem veštaka koji na svaki način pokušavaju da umanje odgovornost ljudi koji su radili rekonstrukciju dok se korupcioni elementi i ne pominju.

Da li bi se nadstrešnica vrlo brzo srušila i bez radova one ne mogu da znaju. Zatim govore da su zatege projektovane sa koeficijentom sigurnosti od 2,25. Što valjda treba da znači da tih 10% dodatnog opterećenje ne predstavlja veliki problem. Što i ne bi predstavljalo da su zatege bile nova ili potpuno zdrave. A onda sami sebe diskredituju gde kažu da su žice bile oštećene decenijama!

Zatim govore da se videlo par cm razmaka na sastavu zatega! Pa samo to bi trebalo da bude alarm. Onda govore da je moralo da se proveri invazivnom metodom i ubacivanjem kamere što nije tačno. Pričali smo da postoje mnoge uglavnom ultrazvučne metode koje bi jasno pokazale stanje zatega bez kopanja bilo čega. Ma da su poslali majstor Peru i Đuku da zidarskim metrom izmere rastojanje krovne i grede nadstrešnice jasno bi se videlo da odstojanje ovih zdravih na krajevima znatno kraće od ovih središnjih što je opet alarm da nešto gadno nije u redu.

Sve u svemu peru guzu svima koji su radili na rekonstrukciji i bacaju krivicu na "one pre njih". Čija krivica takođe postoji, ali mislim da je veća kod ovih što su "adaptirali".
Naravno nigde se i ne pominje zašto to nije rađeno kako treba. da li je bilo pritisak od strane investitora itd. itd. Po ovome kriva je struka i niko više.

Dodao bih još da je prva “odbrana” bila u tome kako nadstrešnica nije bila predmet rekonstrukcije.

Sad reći da bi “vrlo brzo” pala i bez radova znači da je morala biti predmet rekonstrukcije.

To su 2 vrlo kontradiktorne tvrdnje. Narodski rečeno “prave nas budalama”
Ako ćemo iskreno Gospodin Predsednik je rekao Da su sve rekonstruisali (laže, sve su samo adaptirali) samo nadstrešnicu nisu. Što je igra rečima, relativno, ali tačna. Neispravno je kada kažu da nije bilo radova na nadstrešnici.

I novinari koji prenose udarni naslov "Nadstrešnica bi pala i bez rekonstrukcije" ne vide uopšte koliko je takav naslov, a i na kraju izjava izdvojena iz konteksta, opasan.

Kao što je već rečeno, nadstrešnica je onda mogla da padne i danas i da opet ubije 15 ljudi. Mogla je i pre 3 godine, taj podatak o "sudbini" nadstrešnice je potpuno irelevantan za slučaj. Kontrola kvaliteta je u raspadu u Srbiji, a jednostavan je princip - postavljati pitanja "što, kada, koliko, gde, itd" dok se ne dođe do izvora i konačnog, jednostavnog odgovora.

Zašto nije urađena provera tih sajli?
Ako jeste, zašto je procenjeno da nije opasno?
Ko je to procenio?
Ko je dozvolio dodavanje novih elemenata na deo koji nije bezbedan, odnosno u drugom slučaju nije proveren da li može to izdržati?
Zašto se radi rekonstrukcija bez provere svih elemenata?
Ako jeste urađena provera, kako nije uočeno loše stanje sajli?
Ako jeste uočeno, ko je dozvolio dalje radove?
Ko je rekao da ne treba proveriti, odnosno zameniti sajle?
Zašto nije postojala provera stanja i bezbednosti stanice, odnosno nadstrešnice/sajli godinama unazad?

Itd.

Ovo veštačenje, odnosno izdvajanje ove izjave je ništa drugo nego aboliranje svih relevantnih učesnika od odgovornosti. Tako se ne radi kontrola kvaliteta i to svima mora da bude jasno, od predsednika do malo pre rođene bebe. I ova priča nije završena i ne sme da bude završena.

20250305_113524.jpg

20250305_113724.jpg

20250305_083512.jpg

Karton i a4 papir

Prvo sam pomislio da je resenje radio studio OBE iz beograda, one 2 mlade devojke jer je bas taj neki njihov fazon.
Inace ne znam sto se forsira taj stil sa ciglom za metro i BG voz stanice? Nekako mi ne ide cigla i sinski sistemi.
Najnovije stanice Moskovskog metroa su naucna fantastika recimo, ultra futuristicne a elegantne istovremeno.

61b0f39f85600a12c63076bb.jpg
64fd915c2030270ff62e959c.jpg

66daf45a519ac268100de0f0.jpg
15e27ab5d36be87b791fe28bff7ed230b5c9f8bd.jpg
photo_2023-03-01_22.32.11.jpeg

Poslednja izmena:
OK cigla, ovde je u pitanju stanična zgrada, ali sa druge strane, nema potrebe da svaka stanica metroa dobije sličan dizajn...

Vrh