Naravno da sam pročitao ceo tekst. Ovo "pala bi vrlo brzo" mi je bilo najzanimljivije.Dodao bih još da je prva “odbrana” bila u tome kako nadstrešnica nije bila predmet rekonstrukcije.
Sad reći da bi “vrlo brzo” pala i bez radova znači da je morala biti predmet rekonstrukcije.
To su 2 vrlo kontradiktorne tvrdnje. Narodski rečeno “prave nas budalama”
Iskreno ja sa samim veštačenjem nemam nekih velikih problema. Barem delovi koje sam čitao deluju da su dosta savesno i profesionalno obavljeni. Problem imam sa ovim svedočenjem veštaka koji na svaki način pokušavaju da umanje odgovornost ljudi koji su radili rekonstrukciju dok se korupcioni elementi i ne pominju.
Da li bi se nadstrešnica vrlo brzo srušila i bez radova one ne mogu da znaju. Zatim govore da su zatege projektovane sa koeficijentom sigurnosti od 2,25. Što valjda treba da znači da tih 10% dodatnog opterećenje ne predstavlja veliki problem. Što i ne bi predstavljalo da su zatege bile nova ili potpuno zdrave. A onda sami sebe diskredituju gde kažu da su žice bile oštećene decenijama!
Zatim govore da se videlo par cm razmaka na sastavu zatega! Pa samo to bi trebalo da bude alarm. Onda govore da je moralo da se proveri invazivnom metodom i ubacivanjem kamere što nije tačno. Pričali smo da postoje mnoge uglavnom ultrazvučne metode koje bi jasno pokazale stanje zatega bez kopanja bilo čega. Ma da su poslali majstor Peru i Đuku da zidarskim metrom izmere rastojanje krovne i grede nadstrešnice jasno bi se videlo da odstojanje ovih zdravih na krajevima znatno kraće od ovih središnjih što je opet alarm da nešto gadno nije u redu.
Sve u svemu peru guzu svima koji su radili na rekonstrukciji i bacaju krivicu na "one pre njih". Čija krivica takođe postoji, ali mislim da je veća kod ovih što su "adaptirali".
Naravno nigde se i ne pominje zašto to nije rađeno kako treba. da li je bilo pritisak od strane investitora itd. itd. Po ovome kriva je struka i niko više.