Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

1737991840469.png

DOWNLOAD (22MB)

Ono kad pomisliš da se zlo dešava iz simboličkih razloga... jer je neko nazvao bulevar kraj Železničke stanice Novi Sad po Jaši Tomiću - a Jaša Tomić ZAKLAO čoveka s umišljajem pred ženom i pred punim peronom na Železničkoj stanici Novi Sad (doduše na drugoj lokaciji).

После је 3000 Новосађанки потписало петицију да се Јаша ослободи пошто је бранио част своје супруге, и власти га ослободе. Чудна времена.

Bješe ubio misu dimitrijevica koji isto ima ulicu u ns na grbavici

Ne znam da li je neko objavljivao, vest stara 40ak dana. Inače su u oktobru najavili završetak pruge za februar, a onda tek u decembru krenuli da rade nadvožnjak. Napokon se može reći da je maj realan rok za završetak pruge Niš-Brestovac.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...obaFkhAJEQcf2L1wIE_aem_pEDWkfE22DwGUkKDJQMGcg

Opet baljezganja i lupetanja i senzacionalizam. Covek je citirao deo izvestaja u kome pise da su presece sajle prilikom vadjenja sidrista za vestacenje, smuljao nesto oko hidroizolacije i rekao kako su oni tad kad su radili izolaciju isekli brusilicom zatege i zato je palo . Jos prica kako nema korozije, a u izvestaju pise kako 40 sajli nije nosilo nista od korozije. Jezivo ko sve uzima medijski prostor i sebe zove strucnjakom.
Jos veci cirkus od kocki za reklamu koje nose nadstresnicu

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...obaFkhAJEQcf2L1wIE_aem_pEDWkfE22DwGUkKDJQMGcg

Opet baljezganja i lupetanja i senzacionalizam. Covek je citirao deo izvestaja u kome pise da su presece sajle prilikom vadjenja sidrista za vestacenje, smuljao nesto oko hidroizolacije i rekao kako su oni tad kad su radili izolaciju isekli brusilicom zatege i zato je palo . Jos prica kako nema korozije, a u izvestaju pise kako 40 sajli nije nosilo nista od korozije. Jezivo ko sve uzima medijski prostor i sebe zove strucnjakom.
Jos veci cirkus od kocki za reklamu koje nose nadstresnicu
А шта он чита тачно? Где се може видети тај извештај?

To je bilo posle one prve, relativno normalne rekonstrukcije, nakon čega je ponovo rekonstruisana i dalje znaš

А шта он чита тачно? Где се може видети тај извештај?
Verovatno ovo?

Заиста сам фрапиран да је један архитекта себи дозволио такво тумачење Извештаја вештачења! Нисам грађевинске струке али ме грађевина одувек занима и схватио сам шта је написано у Извештају. Посебно је ова изјава опасна јер је ово осетљив случај који изузетно интересује јавност.

Испрва нема мозаика јер су преко старог нанешени мрежица и лепак и то је окречено у ту црвену боју ради отварања станице. Потом је то скинуто али не и стари мозаик, иако је био предвиђен за скидање. Преко старог мозаика је налепљен нови и то је један од елемената додатног оптерећења.

Оно што је мени највише упало у очи, то је идеализовање стања конструкције станичне зграде тј. саме надстрешнице од стране пројектанта конструкција. Он чак није ни знао тачан састав надстрешнице тј. како је изграђена него је претпоставио и на основу тога урадио процену оптерећења. Непојмљиво ми је то! Асполутно ми је невероватно да постоји толики дилетантизам!

Друго, вештаци су били на лицу места у 13:30 (мислим да су мало закаснили јер су се остаци увелико уклањали) и није ми јасно зашто одмах нису означили која је која затега, пре њиховог сечења, него су касније, на основу трагова пуцања закључили која је која!?

И треће, што је битно за даљи рад станице, то је да су уочене деформације у горњој зони фасадних стубова где се ослања кров, као и на лименим облогама плафона. Што значи да је дошло до поремећаја крова.
Наравно, више ће се знати када се сними стварно стање зграде (нешто што је требало бити урађено на самом почетку реконструкције) и скину камене облоге са стубова и види њихово право стање.

Uz svo dužno poštovanje, smatram da arhitekte, a posebno Maldini, ne bi trebalo javno u da tumače veštačenje koje je sastavio tim od 18 građevinskih inženjera, mahom profesora, a bez ijednog arhitekte. Svi se danas na sav glas zalazemo da se struka pita a Maldini nije usko strucan za ovu temu. Maldini je izgubio svaki kredibilitet kada je promovisao priču o "kockama", iako je već tada bilo jasno da cela priča nema veze s uzrokom pada i da se radi o nečijem (ili njegovom) spinovanju. Ako grešim, neka me neko ispravi, ali nisam video da je ikada priznao da je pogrešio u vezi s kockama. Naprotiv, čini se da je samo ušao u novu teoriju zavare.

Kad smo već kod pogrešnih procena, nakon što sam pročitao veštačenje, mogu da priznam da sam pogrešio kada sam pretpostavio da zatege nisu bile prednapregnute. Moj rezon je bio da nema smisla prednaprezati zatege ako je nadstrešnica zglobno vezana za fasadne stubove. Većina mojih kolega je delila isto mišljenje, i danas bi se takva nadstrešnica verovatno tako projektovala.

Međutim, u stvarnosti je statički sistem bio znatno kompleksniji od onoga što bi se danas primenilo – prednapregnuta konzola uklještena u fasadne stubove, što dodatno potvrđuje složenost simulacije loma koju je izradio FTN. O ovome će se još diskutovati, ali teorija da je prvo popustilo uklještenje sa fasadnim stubom (formiranje plastičnog zgloba) i da je to izazvalo progresivni kolaps krajnje je neočekivana i svakako nije nešto što bi se moglo zaključiti na prvi pogled.

Još jedna konstatacija koja nije navedena u izveštaju, ali mi je prošla kroz glavu – po mom mišljenju, nepotreban rizik konstruisanja ovako kompleksnog sistema u to vreme mogao je imati katastrofalne posledice. Da su jače armirali uklještenje, ono bi (u teoriji) kod loma zatega moglo da slomi fasadni stub prenosenjem momenta savijanja, što bi dovelo do urušavanja celog krova.

Ја сам за то да струка преузме потпуну одговорност за то - за шта и јесте стручна и да свако баљезгање у медијима такође повлачи одговорност:
1. Прво уредник медија, зато што је дозволио да они који о томе мало знају доносе суд и таласају јавност.
2. Сам "стручњак" који се зхваито микрофона да нешто булазни.

Доста бре више фарми и задруга у медијском простору.

Малдини је један шарлатан и егоиста а притом незналица без искуства који сваким својим јавним наступом прави огромну штету и тако већ деценијама, практично.

Архитекте су позване да причају о пројектантској и извођачкој процедури а о конструкцији само у случају да имају конструктерско искуство и само на нивоу разумевања конструктивног склопа, никако на нивоу конкретних вредности сила, статичког прорачуна и напослетку у овом случају, узрока пада надстрешнице.

На жалост, није једини архитекта који је лупетао по медијима.

Međutim, u stvarnosti je statički sistem bio znatno kompleksniji od onoga što bi se danas primenilo – prednapregnuta konzola uklještena u fasadne stubove, što dodatno potvrđuje složenost simulacije loma koju je izradio FTN. O ovome će se još diskutovati, ali teorija da je prvo popustilo uklještenje sa fasadnim stubom (formiranje plastičnog zgloba) i da je to izazvalo progresivni kolaps krajnje je neočekivana i svakako nije nešto što bi se moglo zaključiti na prvi pogled.
"Bivši železničar i operativni službenik iz Novog Sada sa kojim smo razgovarali, proveo je radni vek na ovoj Železničkoj stanici u Novom Sadu i poznaje svaki njen kutak.
– Arhitekta Imre Farkaš kada je gradio stanicu imao je zadatak da je faktički polegne na nasip koji je urađen zbog pruge i koji je išao od mosta na Dunava dalje prema Subotici. Pola stanice je zapravo ušlo u nasip, pola ne. Želeo je i ostvario svoj san da ima ovako veliki hol. Tako nešto tada nije viđeno ne samo u Jugoslaviji, nego i okolnim zemljama. Zbog tolikog hola imao je problem sa krovom, odnosno da statika bude podjednaka kako u delovima dole na zemlji tako i na onima što vise u vazduhu. Tako je ta nadstrešnica služila i kao kantar, odnosno teg koji je sajlama bio zakačen za krov i dovodio je statiku do potrebnog svršenstva – rekao je on.
Sve je dodaje, tačno proračunato, između nadstrešnice je napravljen prostor do zida i ona nije bila toliko oslanjana na zid, nego na krov, dok je sa strane zida bila pričvršćena, da ne bi lelujala."
Molio bih za komentar ovoga ako već nije komentarisano, sa inženjerske strane jer ja nisam stručnjak za to, inženjer sam geodezije, i moje znanje statike i dinamike nije veliko iako sam ih učio!

Vrh