Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

@dusanboss ajde bar ovde na forumuda se manemo price kako je projekat bio rizican i los i ne znam sta sve.

Prezivelo je 60 godina vibracija vozova, vojvodjanskih kosava i to kad pukne sa fg niz ceo bulevar direkt u nadstresnicu nije zezancija, prezivelo je zemljotrese, prezivelo je bombardovanje, prezivelo je i da stoji bez da iko ista ulozi i odrzava od 88te minimum, a vrv i ranije. Da je to bilo toliko problematicno i rizicno pokazalo bi se mnogo pre. Znam pricu da most u Djenovi koji je pao je pokazao probleme sa sajlama posle manje od 10 godina npr. Pa su vrsene sanacije i izmene, al to je druga tema.

A na sve to i dalje sam gotovo siguran da je nadstresnica bila toliko masivna i teska i tako zakacena da bi drzala kontrateg krovu, sto ovi ludaci ignorisu, a ide zima i snegovi
Ali činjenica je da je rizično i da nije napravljeno da traje bez održavanja.

To naravno nikao ne abolira ekipu koja je rešila da renovira, a pri tom ne proveri te ebene zatege, Mislim ne treba da imaš bog zna kakvo znanje da bi uvideo da je ta nadstrešnica rizična. Umesto provere i zamene zatega koja je bila neminovna oni su odlučili da je dodatno opterete tim staklom, a sad čujemo i nekim betonom. Mislim šta reći?

Što se tiče kontra tega, nadstrešnica je definitivno imala neku ulogu u tome. Nisam siguran koliko bitnu jer bi onda i zadnji kraj krova takođe treba da bude napregnut. Ovako svakako da pomaže čvrstini krova. ali sumnjam da ima krucijalnu ulogu. U svakom slučaj treba ispitati, ali posle ovog ubeđen sam da niko neće staviti potpis da je krova bezbedan čak iako se napravi novi kontra teg.

Da, slažem se, manje-više, to su ti odnosi.

Ako isprekidane linije na osnovi predstavljaju krov iznad (a verujem da je tako), onda CIP-ov projekat uopšte ni približno ne prikazuje tačno te odnose.
CIP-u je bilo ispod časti da se potrudi da nađe originalni projekat.

Samo za to što nije nađen originalni projekat pre početka planiranja rekonstrukcije, to je već dovoljno za krivičnu odgovornost.

Da vide ljudi zlatno doba na srpskim železnicama, ovo je sada JEDINA železnička stanica u Boru, usred planine kilometrima van grada, pošto su imbecili koje svi mi plaćamo iz budžeta pre dva dana rešili da posle više od pola veka ukinu glavnu železničku stanicu u centru. Pre par godina sam se vozio iz Zaječara i izašao sam na njoj samo da bih je slikao. Sem mene nije sišao niko, a jedini ko je na njoj čekao su bili otpravnici i kolonija kerova lutalica.
:violina: :violina: :violina: :violina: :violina: :violina: :violina: :violina: :violina: :violina: :violina:

P8220051.JPG

P8220054.JPG

P8220048.JPG

P8220050.JPG

Е па нека уведу комби или минибус превоз од центра до теретне

Ako si ikada kročio u tu zgradu gde je sedište 6 firmi ŽS, IŽS, SV, SK, Direkcija za železnice i CIP, mogao si da vidiš hodnike prepune starih papira i registratora. Tako je od uvek. Ovo sa iznošenjem dokumentacije je jednako glupa teorija kao i kocke koje su bile kotve.

To je objava sa portala Radar, koju sam postavio jer je neko komentarisao da se pojavio takav snimak. Bukvalno sam samo okačio njihov tvit, u kojem ništa ne komentarišu osim da je to snimak iznošenja neke dokumentacije iz objekta, i da su postavili pitanje javnom preduzeću o kakvoj dokumentaciji se radi i gde je odvežena.

To je objava sa portala Radar, koju sam postavio jer je neko komentarisao da se pojavio takav snimak. Bukvalno sam samo okačio njihov tvit, u kojem ništa ne komentarišu osim da je to snimak iznošenja neke dokumentacije iz objekta, i da su postavili pitanje javnom preduzeću o kakvoj dokumentaciji se radi i gde je odvežena.
I ti si brže bolje ovde to okačio sa očiglednom namerom i pretpostavkom da infra kreće sa uništavanjem nekih dokaza a u vezi sa tragedijom u NS-u.

Snimak od pre neki dan na kojem neki ljudi iznose neka dokumenta i ubacuju ih u kamion s natpisom Infre
Bukvalno sam samo ilustrovao ovaj post tom objavom, jer je neko pre toga pitao o čemu se radi kada je pomenuto iznošenje dokumentacije. Priviđa vam se svašta izgleda. A inače, šta god da se dešava u raznim državnim SNS prčvarnicama, čestit čovek uvek može pomisliti na neko zlo, sasvim opravdano.

. A inače, šta god da se dešava u raznim državnim SNS prčvarnicama, čestit čovek uvek može pomisliti na neko zlo, sasvim opravdano.
Vidiš koliko si kontradiktoran.
Prvo kažeš kako te neopravdano optužujemo a onda u nastavku ipak napišeš da izražavaš sumnju.
Dogovori se prvo sam sa sobom, molim te.

Potpuno je jasan kontekst u kojem sam okačio tvit Radara, i to samo neko sa IQ manjim od današnje jutarnje temperature ne vidi. Železnice su smeće koje ubija ljude, kao i cela mafijaška država, i svako ima pravo ih sumnjiči da rade isto što SNS inače radi svuda, kamen na kamenu neće ostati posle tog skupa diletanata i kriminalaca.

Potpuno je jasan kontekst u kojem sam okačio tvit Radara, i to samo neko sa IQ manjim od današnje jutarnje temperature ne vidi. Železnice su smeće koje ubija ljude, kao i cela mafijaška država, i svako ima pravo ih sumnjiči da rade isto što SNS inače radi svuda, kamen na kamenu neće ostati posle tog skupa diletanata i kriminalaca.
I čemu onda tvoje negiranje kad sam ukazao na kontekst prenešenog tvita???

CIP-u je bilo ispod časti da se potrudi da nađe originalni projekat.

Samo za to što nije nađen originalni projekat pre početka planiranja rekonstrukcije, to je već dovoljno za krivičnu odgovornost.
Nalazenje projekta nije uopste obaveza projektanta. Investitor treba da dostavi postojecu dokumentaciju projektantu zajedno sa projektnim zadatkom. Investitor je trebao da ima projekat u svojoj arhivi, a i nadlezne sluzbe koje su izdale dozvolu trebale su jedan primerak po sluzbenoj duznosti da posalju u nadlezni arhiv, Pogotovo za javni objekat da nemas u svojoj arhivi projekat je neverovatno. To sto projektanti mlate po arhivama pa cesto ne nadju nista ili bar nista korisno to je druga prica, Izvodjacke firme su verovatno sve imale i svoje arhive ali nekad ni to ne pomaze, jer je recimo gro tih starih firmi u stecaju i zbog nekog glupog razloga cela arhiva je u stecajnoj masi i ne moze joj se pristupiti. E sad kad tuzilac potrazuje od stecajnog upravnika to je verovatno druga situacija.

Ta smatranja su se primila jer je prvo zvanično objašnjenje kako je došlo do tragedije stiglo tek nakon skoro mesec dana, i to od Suda. Do tada, apsolutno svako nagađanje ma koliko ono bilo ispravno ili ne ide na teret nadležnih i njihovog ćutanja.
Zar tako i ne treba da bude? Ko je trebao da izadje prvog dana i kaze sta se desilo kada nije istragom utvrdjeno sta se desilo? A najlakse je ljudima sa strane da laprdaju i prave teorije. To su ti univerzalni strucnjaci koji su na vezi sa medijima da prave price koje idu u korist jedne ili druge strane u politici. Bitno je samo da znaju da verglaju i da minutaza ide u tom njihovom serendanju...i naravno da bude uklopljeno u narativ televizije.

@dusanboss ajde bar ovde na forumuda se manemo price kako je projekat bio rizican i los i ne znam sta sve.

Prezivelo je 60 godina vibracija vozova, vojvodjanskih kosava i to kad pukne sa fg niz ceo bulevar direkt u nadstresnicu nije zezancija, prezivelo je zemljotrese, prezivelo je bombardovanje, prezivelo je i da stoji bez da iko ista ulozi i odrzava od 88te minimum, a vrv i ranije. Da je to bilo toliko problematicno i rizicno pokazalo bi se mnogo pre. Znam pricu da most u Djenovi koji je pao je pokazao probleme sa sajlama posle manje od 10 godina npr. Pa su vrsene sanacije i izmene, al to je druga tema.

A na sve to i dalje sam gotovo siguran da je nadstresnica bila toliko masivna i teska i tako zakacena da bi drzala kontrateg krovu, sto ovi ludaci ignorisu, a ide zima i snegovi
Ako posmatras iz ugla da se ova nadstresnica nikad ne bi ovako srucila da je bila na stubovima onda je rizicno. Kao sto je manje rizicno penjati se peske na brdo nego s njega skakati padobranom, Takodje je rizicna iz razloga sto su joj veze na cupanje, kontra od gravitacije i mnogo osetljivije u odnosu na veze greda sa stubom. Takodje je rizicno ako ga gradis u samoupravljanju gde je "sve nase zajednicko" i niko ne moze da dobije otkaz jer ne radi svoj posao na odrazavanju (ratove sad da i ne pominjemo). A rizicno je i zbog nepredvidjenih okolnosti (kao sto su promene klime) ili neke druge koje nisu postojale u vreme kad je projekat radjen a objekti se cesto koriste i citavih 100 godina, neki i duze, Ali svi ti stari objekti su izrazito robusni pa su mogli da prezive sve izazove.

,,Доказни" материјал депонован у станици Нови Сад ранжирна и под надзором је полиције.
Mislim da ovo sigurno nije dokazni materijal. Nekoliko je puta receno da je pod zastitom od atmosferskih uticaja, tako da je ovo verovatno ostatak suta. Mislim da ce optuzeni, bar konstruktivci traziti i svoje vestake koji ce imati takodje pristup dokaznom materijalu, a ako je isti unisten ili nepropisno cuvan pada im cela optuznica pa ne verujem da su tolike budale, Nego imas li neke bolje slike?

Zar tako i ne treba da bude? Ko je trebao da izadje prvog dana i kaze sta se desilo kada nije istragom utvrdjeno sta se desilo? A najlakse je ljudima sa strane da laprdaju i prave teorije. To su ti univerzalni strucnjaci koji su na vezi sa medijima da prave price koje idu u korist jedne ili druge strane u politici. Bitno je samo da znaju da verglaju i da minutaza ide u tom njihovom serendanju...i naravno da bude uklopljeno u narativ televizije.
Mislis na onog strucnjaka sto je serendao kako je sve rekonstruisano osim nadstresnice? Ili na strucnjaka sto je serendao kako je Tito lose napravio pa se srusilo zbog njega? Ili na strucnjaka koji je serendao da se srusila zato sto Zavod za zastitu spomenika nije dozvolio rekonstrukciju? Ili na strucnjaka koji je rekao da se svaki dan ruse objekti recimo onaj most u Djenovi pa nije toliki problem? Ili onog strucnjaka sto je rekao da kad je izbio pozar u Kontrastu oni nista nisu rekli?

Ako posmatras iz ugla da se ova nadstresnica nikad ne bi ovako srucila da je bila na stubovima onda je rizicno. Kao sto je manje rizicno penjati se peske na brdo nego s njega skakati padobranom, Takodje je rizicna iz razloga sto su joj veze na cupanje, kontra od gravitacije i mnogo osetljivije u odnosu na veze greda sa stubom. Takodje je rizicno ako ga gradis u samoupravljanju gde je "sve nase zajednicko" i niko ne moze da dobije otkaz jer ne radi svoj posao na odrazavanju (ratove sad da i ne pominjemo). A rizicno je i zbog nepredvidjenih okolnosti (kao sto su promene klime) ili neke druge koje nisu postojale u vreme kad je projekat radjen a objekti se cesto koriste i citavih 100 godina, neki i duze, Ali svi ti stari objekti su izrazito robusni pa su mogli da prezive sve izazove.

Mislim da ovo sigurno nije dokazni materijal. Nekoliko je puta receno da je pod zastitom od atmosferskih uticaja, tako da je ovo verovatno ostatak suta. Mislim da ce optuzeni, bar konstruktivci traziti i svoje vestake koji ce imati takodje pristup dokaznom materijalu, a ako je isti unisten ili nepropisno cuvan pada im cela optuznica pa ne verujem da su tolike budale, Nego imas li neke bolje slike?
Tako je, Tito je kriv! Evo na NBG-u se srusile sve zgrade koje je samoupravljanje izgradilo. Svi mostovi pali, nista te komunjare nisu znale da urade! Tito je kriv i zato sto je ovo brdo nekad bilo u SFRJ, samoupravljanje napravilo rizicno brdo!

Mislis na onog strucnjaka sto je serendao kako je sve rekonstruisano osim nadstresnice? Ili na strucnjaka sto je serendao kako je Tito lose napravio pa se srusilo zbog njega? Ili na strucnjaka koji je serendao da se srusila zato sto Zavod za zastitu spomenika nije dozvolio rekonstrukciju? Ili na strucnjaka koji je rekao da se svaki dan ruse objekti recimo onaj most u Djenovi pa nije toliki problem? Ili onog strucnjaka sto je rekao da kad je izbio pozar u Kontrastu oni nista nisu rekli?
Ja kao neko ko nema politicku ostrascenost pa samim tim stvari vidim objektivno, mislim i na te strucnjake. Za razliku od nekih koji bi da vide ono sto im se vidi, a isto to ne vide na drugoj strani. Ako je nesto lose ja cu da kazem pa makar bio taj i za opoziciju i ne znam koga...

Niko ne kaže da je Vlada trebala odmah u petak 1.11. da kaže šta se desilo (mada je definitivno mogla, jer teško da baš niko od njih nije čuo za koroziju i zamor materijala u životu, ja sam i dalje uveren da su svi/skoro svi u lancu odgovornosti bili svesni dalekosežnih posledica njihovih odluka ili izostanka istih), ali situacija je takva da su prva privođenja (zbog osnovane sumnje) učinjena 20 dana posle tragedije, u periodu pre toga nije bilo ničeg sem što je dva dana pred hapšenja najavu istih odradio Predsednik koji po zakonu i Ustavu nema dodirne tačke sa tim. Do tad - ništa, čak ni pro forme "radimo na slučaju" saopštenje.

Za tih 20 dana, svi osumnjičeni su imali dovoljno vremena i slobode da dogovore priče, eventualno peglaju dokumentaciju i uopšte opštruišu istražni proces, što je evo rezultiralo zaključkom Suda da Vesić za svojih par meseci mandata nije imao pojma ama baš ništa o rekonstrukciji stanice, dok Toma Mona izgleda nije ni bio ministar, jer nit je raspisana poternica za njim, nit je uhapšen, ne nalazi se ni na jednom spisku osumnjičenih (iako se ceo cirkus odvijao za vreme njegovog mandata).

Dakle očigledno je da Vlada, Sud, VJT i drugi nisu ni prstom mrdnuli da išta urade dok pita nije postala skuplja od tepsije, tj. dok nivo nezadovoljstva i otpora građana nije porastao do jednog za njih neugodnog nivoa. A kad oni ne rade i kada je poverenje u državne institucije u minusu, logično je da će se verglati.

Bio sam u petak popodne na ulici kad se to desilo, slušao ljude. Niko ne veruje državnim organima, što je višegodišnja, da ne kažem i duža praksa. U takvoj situaciji, narod se okreće drugim izvorima informacija, bile one manje ili više tačne.

To i dalje ne cini laprdanje vaznijim i relevantnijim. I dalje je to samo bilo laprdanje i zabava za narod. Da su neki strucni ljudi pricali pa i nekako, nego klasicni tipovi koji samo znaju da kuju price na koje se jos manje upucene mase lepe. I onda krece "oni su od papira pravili beton, pa drugi se kao cudi, zar je to moguce, onda mu ovaj odgovori, moguce, moguce. I tako svi sve znaju i sve im postane "jasno"... Ako ne znaju sta jeste, neka ne pricaju sta nije.

Нажалост, фотографисано је из возила у покрету и немам боље фотографије. Поред дежура полицијска патрола у возилу.
Не знам где су делови конструкције и стакла, тога овде нема али као да се виде и делови тога. Свакако се виде делови затега са анкерима, а то је итекако доказни материјал!

Случајно сам у пролазу видео да су делови надстрешнице овде, као што сам и сумњао да су на овој локацији. Где су остали делови завршили, није ми познато.

Нажалост, фотографисано је из возила у покрету и немам боље фотографије. Поред дежура полицијска патрола у возилу.
Не знам где су делови конструкције и стакла, тога овде нема али као да се виде и делови тога. Свакако се виде делови затега са анкерима, а то је итекако доказни материјал!

Случајно сам у пролазу видео да су делови надстрешнице овде, као што сам и сумњао да су на овој локацији. Где су остали делови завршили, није ми познато.
I delovi stakla su tu.

Vrh