Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

@dalisecujemo
Ivicna mislim poslednja ka fasadi paralelna sa fasadom. meni deluje da su to te. Ne verujem da je bilo vise greda poduznih, jedna srednja sa zategama i dve ivicne na pocetku i na kraju. To je na 5 metara sirine koliko deluje sa projekta vec 3 grede. Ova ceona sa spoljne strane je mozda bila okrenuta da ravan deo bude spolja a ova unutrasnja kao da i nije. Mada sa te strane verovatno nije ni isao kamen.
Polje je bilo oko 5x6m i obzirom na polozaj sajli deluje kao da su one nosile skoro celu nadstrenicu. Cak su trebale da nose i sa 60% koji je ostao i sa izvesnim dodatnim opterecenjem obzirom na dopustene napone koji su bili skoro 2.5 puta smanjeni, cak i ako je projektant uzeo knap silu. Deluje logicno ideja da je negde nastao problem zbog nesimetricnog opterecenja.
1732882586348.png

@dalisecujemo
Ivicna mislim poslednja ka fasadi paralelna sa fasadom. meni deluje da su to te. Ne verujem da je bilo vise greda poduznih, jedna srednja sa zategama i dve ivicne na pocetku i na kraju. To je na 5 metara sirine koliko deluje sa projekta vec 3 grede. Ova ceona sa spoljne strane je mozda bila okrenuta da ravan deo bude spolja a ova unutrasnja kao da i nije. Mada sa te strane verovatno nije ni isao kamen.
Polje je bilo oko 5x6m i obzirom na polozaj sajli deluje kao da su one nosile skoro celu nadstrenicu. Cak su trebale da nose i sa 60% koji je ostao i sa izvesnim dodatnim opterecenjem obzirom na dopustene napone koji su bili skoro 2.5 puta smanjeni, cak i ako je projektant uzeo knap silu. Deluje logicno ideja da je negde nastao problem zbog nesimetricnog opterecenja.
Pogledajte prilog 221193
Meni slike govore da je bilo više od po 2 prefabrikovane + 1 sa zategama.
Ovde obeležena pukotina se poklapa sa podužnom koja je bila u punom delu nadstrešnice, znači između ivične ka fasadi i one središnje sa zategama. Na prvoj slici je ivična već uklonjena, na drugoj još uvek stoji uz fasadu.
IMG_20241129_133556.jpg
IMG_20241129_133522.jpg

+ Bilo je oblaganja i na strani ka fasadi:
DJajic-13-1024x442.jpg

Kako mislis da radis dijagnostiku preko foruma? Da bar odes na deponiju gde je sut pa da analiziras (uostalom da li neko uopste zna gde je taj sut) . Ovde smo mogli samo da utvrdimo da su ovi mafijasi radili rekonstrukciju, da je dodata staklena nadstresnica i verovatno jos nesto (betonske ploce). "Kao" smo analizirali snimak pada i to je to. Folic je lepo objasnio kako je trebalo da se uradi, a nije preko foruma sigurno. Sada je to sto je on predlagao nemoguce jer su rascistili sve.

nemoj da se vređaš ali ti očito nisi građ.konstrukter tako da je prilično besmisleno da sad s tobom polemišem kako i zašto na OVOM forumu.

Bogami je laik platio sanaciju objekta i neke kazne i troskove, posle kukao kako nije trebao da slusa izvodjaca. Ne znam da li je ignorisao e-mail ili pitao izvodjaca za e-mail pa ga ovaj ubedio da su to gluposti, dok nije krenuo da tone temelj i puca zid.
ništa ja nemam protiv da laik plati eventualne greške svog izvođača ako imaju takav odnos.
ja sam imao slučaj da je laik-investitor zbog pada konstrukcije tužio redom: projektanta, izvođača i nadzor kako bi se utvrdilo čija je greška zbog pada a kako bi on mogao da naplati štetu od osiguranja.
njega niko nije ni pomislio da tuži uključivo službeni organi: čovek je uložio pare, angažovao tehnička lica da mu iznesu investiciju, dobio upotrebnu dozvolu i to je to.
ja govorim o toj vrsti laika- investitora.

Meni slike govore da je bilo više od po 2 prefabrikovane + 1 sa zategama.
Ovde obeležena pukotina se poklapa sa podužnom koja je bila u punom delu nadstrešnice, znači između ivične ka fasadi i one središnje sa zategama. Na prvoj slici je ivična već uklonjena, na drugoj još uvek stoji uz fasadu.
Pogledajte prilog 221198Pogledajte prilog 221199

+ Bilo je oblaganja i na strani ka fasadi: Pogledajte prilog 221201
U tom praznom delu grede su bile najslabije, a ujedno su trpele najveće opterećenje. Zanimljivo kada se rade proračuni za pregib konzole šta se dobija u ovom slučaju.
Naravno nemam tačne mere, ali dobija se da greda konstruisana na ovaj način ima smisla samo ako zatege nose svu težinu i čak dodatno opterećuju gredu na gore.
Pogotovo ako se radi o prednapregnutoj gredi u donjem kraju, a po slikama mi ono deluje kao žice za prednaprezanje. U tom slučaju kada zatege prestanu da nose sav teret (što se desilo otkazivanjem jednog dela žica) prednapregnutost postaje otežavajući faktor i dodatno smanjuje nosivost.

Sad gledam nosivost žica i sile na koje se naprežu. Gotovo sigurno su ove zatege nosile svu težinu nadstrešnice.

Još će Đajić biti u pravu. Mislim skidanjem ploča sigurno se ne bi videlo stanje zatega ali bi se verovatno videle pukotine na gredama.

Vrh