Meni je jako zanimljiva ova slika gde se vide zatege u krupnom planu. (nisam građevinac, mehatroničar sam pa ne zamerite ako nešto lupim već me ispravite)
Plavom sam obeležio zatege za koje mislim da im se vidi donji tj. kraj koji je isečen kako bi bio oslobođen od nadstrešnice. Na njima se vidi da se zatega sastoji od nešto manje od 10 sajli u centru i sličnog broja okolo.
Zelenom zatege za koje mislim da se vidi gornji kraj i za koje vidimo da su gotovo sve pukle u nivou metalnih cevi. E sad, vidi se na svima, ali najbolje na ove dve skroz desno da ostaci betona prekrivaju sve sem centralnih sajli. Po mom mišljenju to implicira da one nikada nisu bile ankerisane za metalni anker koji je ostao u krovu. Zašto? To svakako nije bilo predviđeno projektom jer ne ankerisane ne nose nikakav teret.
Takođe je zanimljiva i ova zaokružena crveno. Ona je pukla drugačije od svih ostalih i kod nje sve sajle jasno izlaze van nivoa cevi. Mislim da je u pitanju prva zatega koja se nalazila skroz levo i stojala uspravno kao i ona skroz desno koja je jedina ostala u krovu. Po mojoj teoriji iz nekog razloga samo su te dve ankerisane kako je predviđeno projektom. Tj. samo su one držale nadstrešnicu punom snagom dok su ostale koristile jedino centralne sajle. Što je otprilike upola slabije.
Zašto je to urađeno tako? Prvo sam misli da je neko izfušerisao, ali sam kasnije shvati da najverovatnije veći alat koji bi zatezao sve sajle nije mogao da priđe što zbog blizine zatega u krovu (mislim da su po dve zatezane istovremeno) što zbog specifičnog oblika krova. manji alat koji je hvatao samo centralne sajle mogao je da priđe tako da su morali to da urade jer se ovo dešavalo pred završetak radova. Naravno nije to urađeno napamet već su inženjeri napravili proračune i shvatili da će im faktor sigurnosti iako znatno smanjen biti dovoljan da nadstrešnica bez problema preživi narednih 50 god.
50 god koliko je rok trajanja zatega i kada su se nadali da će njihovi potomci uredno zameniti zatege i to verovatno da budu nosivosti kako je predviđeno originalnim planom. (kako su se samo zeznuli
) Potomci ne da nisu zamenili zatege ni nakon 60 god. Neko nisu hteli ni da pogledaju u kakvom su stanju. I ne samo to nego su bez uvida u plan odlučili da nabace staklo, metalni ram, zalepe teške cementne ploče od dole, naprave onu terasu unutra i bog zna šta još urade kako bi nadstrešnici obezbedili sve idealne uslove za padanje.
Ljudi se verovatno prevrću u grobu, a ako je neko još živ verovatno žali što nije mrtav.
Naravno sve što sam napisao uzeti sa rezervom jer sam zaključke doneo samo na osnovu dostupnih slika i uz pomoć mašte. Ako se bilo šta (ili sve) iz ove moje lude teorije ne uklapa napišite šta i što.
Pogledajte prilog 220681