Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

465549992_8988867187814122_7042536407267719555_n.jpg

Zato što vlast kao i obično mudro ćuti, novinari pokušavaju na sve načine doći do nekih zaključaka, a nisu stručni za to, što dovodi do daljeg sluđivanja naroda i raznih teorija zavere. Ovde su novinari došli do saznanja da je jedan od projektanata bio angažovan kao nadzor. Koliko je meni poznato, ne postoji propis koji to zabranjuje. Šta više, to je često praksa, jer ko bolje poznaje projekat od onoga ko ga je stvorio. Projektant može ujedno da bude i izvođač. Jedino što nije dozvoljeno je da izvođač bude nadzor u isto vreme, na istom projektu. Ispravite me ako grešim.
Sve je tako kako si napisao:

U vršenju stručnog nadzora na objektu ne mogu da učestvuju lica koja su zaposlena u privrednom društvu, odnosno drugom pravnom licu ili preduzetničkoj radnji koje je izvođač radova na tom objektu, lica koja vrše inspekcijski nadzor, kao i lica koja rade na poslovima izdavanja građevinske dozvole u organu nadležnom za izdavanje građevinske dozvole.

U svakoj fazi izgradnje objekta, odnosno izvođenja radova, investitor može obezbediti projektantski nadzor od strane privrednog društva koje ispunjava uslove za projektovanje te vrste objekata.

Da li su dodavanjem staklene nastresnice onemogucili kretanje usled promene temperature tj fiksirali betonsku nastresnicu tako sto su staklenu usrafili za zgradu i betonsku?
Pogledajte prilog 218743
C1 su je staklena nastresnica, C2 zatege
I ja sam imao takvu teoriju, ali su mi ljudi iz struke objasnili da to sigurno nije bilo pametno, ali ne može da bude povod. Po njima je galerija (ona sama ili radovi na njenom postavljanju) mnogo realniji osumnjičeni.

I ja sam imao takvu teoriju, ali su mi ljudi iz struke objasnili da to sigurno nije bilo pametno, ali ne može da bude povod. Po njima je galerija (ona sama ili radovi na njenom postavljanju) mnogo realniji osumnjičeni.
I ti nosaci su montirani kao galerija, na gredu i stubove, samo iznad.
april 2023. pocetak radova
042023.jpg

maj 2023. pocelo postavljanje nosaca (desni deo)

2024. nesto iznad galerije, u nivou nadstresnice (desno iznad se vidi i nosac staklene)
2024.jpg

ne znam sta od toga predstavlja ovo
nosac.jpg

Meni je potpuno neverovatno da se neko upusti u posao ozbiljne rekonstrukcije i dogradnje na objektu, i da ležerno nastupi sa "pa nismo baš našli svu originalnu projektnu i ostalu dokumentaciju". Zar se u takvim situacijama ne urade snimanja, merenja, lab analize materijala i sve što je neophodno, ako uopšte danas i postoje oprema i ljudi za to sposobni u ovoj naseobini raspaloj.

Inače, kada pominjemo stare objekte, na Limanu u Novom Sadu već nekoliko terasa je otpalo sa zgrada iz perioda 60-70ih godina. Niko nigde ništa ne kontroliše dok nešto ne padne.

Dodao bih da je u nekim neformalnim komentarima arhitekata i građevinaca pomenuto da nova nadstrešnica treba da ima stubove zbog psihološkog efekta na građane/ke, iako bi mogla da se napravi na isti način kao i stara i da je drže identični nosači sa krova.

I to će uskoro prodati nekom kriminalcu, takođe jako loša strana ovog događaja je što će i CIP biti dodatno napljuvan i moguće rasparčan ili prodat nekoj navijačkoj građevinskoj firmi.

Отворите Google Earth Pro апликацију за рачунаре.
2. Зумирајте жел. станицу Нови Сад.
На VIEW менију упалите опцију HISTORIC IMAGERY.
У левом горњем углу приказа имате сателитске снимке ит сваких неколико месеци 10+ година уназад.

Идите слајд по слајд.

Надстрешница се појављује, нестаје, постаје шира, ужа. Ништа није рађено?

A ko je trebalo da zatvori stanicu jer nema upotrebnu dozvolu?
Moja baba i deda iz groba ili Ministarstvo gr...

Dodao bih da je u nekim neformalnim komentarima arhitekata i građevinaca pomenuto da nova nadstrešnica treba da ima stubove zbog psihološkog efekta na građane/ke, iako bi mogla da se napravi na isti način kao i stara i da je drže identični nosači sa krova.
Vidi i da se opet ide na visece konstrukcije s istim zategama,moze da traje al opet ako se narednih koliko godina,ne odrzava kao do sada i opet se svi prave blesavi,pasce i to. Ja licno nisam ljubitelj visecih konstrukcija generalno,al mogu da prihvatim opet da urade isto/slicno samo kako ce to da izgleda i kolko ce biti stabilno posle par godina, ne znam...

A ko je trebalo da zatvori stanicu jer nema upotrebnu dozvolu?
Moja baba i deda iz groba ili Ministarstvo gr...
Fun fact: Pola završenih javnih objekata u Beogradu i dalje nema upotrebnu dozvolu. Čini mi se čak da je Most na Adi i dalje nema.

Poslednja izmena:
Ево, до овога дођох преко твог линка са Википедије, нисам раније видео:

Šefica hrvatske građevinske komore: Nadstrešnici je 2014. istekao rok trajanja

То је оно, 50 година за затеге.

Шминкали леш који убија, курвини синови Шешеља и Томе Гробара!

(Нови железнички мост у Београду - 1979. годиште; међу првима тог типа на свету, дакле, експериментални објекат кад је реч о одржавању; Мост слободе у Новом Саду - 1981...)
Zar nije most slobode podmladjen silom prilika 1999 kao i ostali ns mostovi
Sto se tice novog zeleznickog nisu zatege i sajle ni pipnuli čak ni sve nisu ni ofarbali

Отворите Google Earth Pro апликацију за рачунаре.
2. Зумирајте жел. станицу Нови Сад.
На VIEW менију упалите опцију HISTORIC IMAGERY.
У левом горњем углу приказа имате сателитске снимке ит сваких неколико месеци 10+ година уназад.

Идите слајд по слајд.

Надстрешница се појављује, нестаје, постаје шира, ужа. Ништа није рађено?

Nadstresnica je na potpuno istom mestu i istih dimenzija na svim tim snimcima koje si video, samo se ugao snimanja menja.

Zar nije most slobode podmladjen silom prilika 1999 kao i ostali ns mostovi

Nije izgrađen novi most već samo deo koji je bio srušen, cela konstrukcija od početka mosta nije taknuta, i to je moguće zlo u najavi. Imamo naravno i hvalospeve koje je vlast davala sama sebi za održavanje, kao i za stanicu.

Pa zar tad kad je rajden most nisu zamenjeni kablovi bilo bi logicno /mada logika ne stanuje u srb /
Po ovom morali su zamene sve sajle i urade novo prenaprezanje mosta

Zamenjeno je samo ono što je potpuno uništeno, ovo što je palo je npr poprečna betonska ploča između dva segmenta koja je držala stub rasvete, to ni pogledali nisu. Recimo da negde do Štranda ili do prvog stuba u vodi ništa nisu ni pipnuli prilikom te rekonstrukcije, a to je nekoliko stotina metara.

1730850186653.png

Vrh