Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

1730742321784.png
Evo svih krivaca za pad nadstresnice na nadstresnici...

Sad je bilo oko maganiz na RTS-u , pa sam screenova neke kadrove sa samog dana nesrece gde se vidi konstrukcija

Screenshot 2024-11-04 at 18.48.35.png

Koliko vidim ovde su ankeri ostali u konstrukciji i u stvari su ipak pukle sajle same a ne ankeri ? Ono sto je jos jezivije da su ti ankeri zaista odma iza ceonih ploca i da ono sto je pricao ovaj na N1 ima smisla da da su te ploce skinute i pregledano sta je ispod bi se vrv ti ankeri videli

Screenshot 2024-11-04 at 18.51.39.png
Screenshot 2024-11-04 at 18.49.26.png

meni ovde deluje kao da je sva armatura u gornjoj zoni samo popustila odjednom i popucala, a i nesto mi deluje da je ima malo za toliku konstrukciju ?

Na ovoj slici se vidi da je betonska konstrukcija nadstrešnice izgleda bila šuplja, što može biti važno za propačun njene ukupne težine i koliko je opterećenje još mogla da istrpi, i za koju težinu su bile proračunate zatege.
IMG_20241104_191349.jpg

Sad je bilo oko maganiz na RTS-u , pa sam screenova neke kadrove sa samog dana nesrece gde se vidi konstrukcija

Pogledajte prilog 218680

Koliko vidim ovde su ankeri ostali u konstrukciji i u stvari su ipak pukle sajle same a ne ankeri ? Ono sto je jos jezivije da su ti ankeri zaista odma iza ceonih ploca i da ono sto je pricao ovaj na N1 ima smisla da da su te ploce skinute i pregledano sta je ispod bi se vrv ti ankeri videli

Meni je najverovatnije objašnjenje da su otkazali jedan anker ili sajla i da se ostatak sajli počupao usled dinamičkih sila. Pogotovo ako je otkazao anker na samom kraju, koji nema parnjaka - tada bi dinamička sila na susedni par bila najveća. Pucanjem prve, svaka sledeća sajla se sve više optereti i ode sve dovraga kao kula od karata.

Takođe, ne izgleda mi kao da su zatege ikada bile predviđene za održavanje. Nisam nikad bio na krovu, ali mi se čini kao da su ankeri bili u potpunosti zaliveni betonom odnosno potpuno nepristupačni. Ne znam da li postoje metode da se proveri stanje takvih ankera. Možda neki ultrazvučni pregledi?

A zamena zatega i ankera nije odrzavanje? Ili kinesko-domaci izvodjaci jos nisu ovladali tom vanzemaljskom tehnikom?
Zatege pukle hirurškim rezom.
🤦‍♂️
Na ovoj slici se vidi da je betonska konstrukcija nadstrešnice izgleda bila šuplja, što može biti važno za propačun njene ukupne težine i koliko je opterećenje još mogla da istrpi, i za koju težinu su bile proračunate zatege.
To se videlo i na snimku sa drona
dron.jpg

Pogledajte prilog 218680

Pogledajte prilog 218681Pogledajte prilog 218682

meni ovde deluje kao da je sva armatura u gornjoj zoni samo popustila odjednom i popucala, a i nesto mi deluje da je ima malo za toliku konstrukciju ?
Jeste malo, izdrzalo samo 60 godina bez odrzavanja, moralo je bar jos 240...

Poslednja izmena:
Ne mislim na otvore gde su stavili stakla, već same ove grede konstrukcije, izgleda da su bile šuplje. A one zatege da, isečene su na manje delove naknadno.
IMG_20241104_200807.jpg
IMG_20241104_191349.jpg

Prilozi

• 02.Cityringen_escalators_MSS_(TS2).pdf
    2,3 MB · Pregleda: 53
Kada se ovakve tragedije dogode ujedine pristojne ljude koji u tuzi ne traže glavi bilo čije, pristojni ljudi traže da kao snažno zagrljeni izađu iz svega radeći sve da se nikada slično ne ponovi, kazao je večeras Aleksandar Vučić u emisiji kod Milomira Marića govoreći o tragičnom događaju u Novom Sadu.

Vrh