Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

ns.gif

Na žalost snimak je isti onaj sa interneta, sniman telefonom sa monitora, a na još veću žalost, kamera ne hvata desnu stranu, koja je očigledno epicentar. Ipak, slika je smirena i ispravljena.
Uz ovo mi je došla i napomena da je brzina 50%, a da vreme broji u sekundama i 1/60 delovima sekunde.
Ako je bilo gde objavljena originalna verzija ovog snimka skinuta sa uređaja, pošaljite mi link.

Ceo događaj je trajao manje od 3 sekunde, što će reći, malo duže od groma. Apsolutnu nikakvu šansu nisu imali ovi ispod.

Kao što vidite, suzdržavam se od diskusije, jer sam mehaniku jedva položio na faksu. Samo učestvujem u opštem bolu i besu i molitvama za povređenu decu.

edit: gledam u lup već 5 minuta i osim činjenice da je krenulo sa desne strane, apsolutno ni ništa nije jasno,

Poslednja izmena:
Геолог Џајић би требало да изнесе у јавност свој извештај па да се тачно види где се налазе ти џакови и на шта је мислио.

Колико сам схватио, греде надстрешнице су биле од пренапрегнутог бетона и зато нису биле пуног пресека. Друга ствар, логично је да у доњој зони имају више арматуре јер им је улога да трпе моменат савијања на горе (јер их вуку вешаљке), а не на доле од сопствене тежине.
Ако је преднапрезање вршено заједно са ливењем стубова, то је сада велики проблем.

Та галерија је морала бити изграђена као независан објекат унутар постојећег. Значи комплетно на својим стубовима и темељима, без анкерисања у изграђене структуре постојећег објекта.

I dalje ostaje najveća misterija zašto je ta galerija uopšte morala biti građena, osim da se neko ugradi za dodatni materijal i radove. Objašnjenje u nekom od projekata ili elaborata koje čini mi se kaže da se radi da bi ispod nje bili komercijalni sadržaji, radnja i trafika, je potpuno ludilo. Radnje i trafike i bilo šta se moglo ubaciti bilo gde bez bilo kakve galerije.

Pogledajte prilog 218704

Na žalost snimak je isti onaj sa interneta, sniman telefonom sa monitora, a na još veću žalost, kamera ne hvata desnu stranu, koja je očigledno epicentar. Ipak, slika je smirena i ispravljena.
Uz ovo mi je došla i napomena da je brzina 50%, a da vreme broji u sekundama i 1/60 delovima sekunde.
Ako je bilo gde objavljena originalna verzija ovog snimka skinuta sa uređaja, pošaljite mi link.

Ceo događaj je trajao manje od 3 sekunde, što će reći, malo duže od groma. Apsolutnu nikakvu šansu nisu imali ovi ispod.

Kao što vidite, suzdržavam se od diskusije, jer sam mehaniku jedva položio na faksu. Samo učestvujem u opštem bolu i besu i molitvama za povređenu decu.

edit: gledam u lup već 5 minuta i osim činjenice da je krenulo sa desne strane, apsolutno ni ništa nije jasno,

Na ovom snimku se vidi još nešto. Vidi se prasak komadića stakala dodatih staklenih panela prema gore. Ti paneli su bili učvršćeni u fasadu zgrade tik iznad nadstrešnice i verovatno u konstrukciju same nadstrešnice. S obzirom da kada je to sve palo, imamo sile koje na te panele deluju na dole i prema fasadi, znači paneli sa staklom se savijaju u tim smerovima. Pretpostavljam da su onda komadići stakla otišli suprotno od delovanja tih sila, prema gore i prema autobusu.

Nisam stručan za dinamiku ovih stvari pa bi bilo dobro da neko potvrdi.

Tu se možda i krije potvrda da ta konstrukcija od stakla nije imala značajnog uticaja pošto ju je nastrešnica povukla na dole, a ne obrnuto.

Poslednja izmena:
Na ovom snimku se vidi još nešto. Vidi se prasak komadića stakala dodatih staklenih panela prema gore. Ti paneli su bili učvršćeni u fasadu zgrade tik iznad nadstrešnice i verovatno u konstrukciju same nadstrešnice. S obzirom da kada je to sve palo, imamo sile koje na te panele deluju na dole i prema fasadi, znači paneli sa staklom se savijaju u tim smerovima. Pretpostavljam da su onda komadići stakla otišli suprotno od delovanja tih sila, prema gore i prema autobusu.

Nisam stručan za dinamiku ovih stvari pa bi bilo dobro da neko potvrdi.

Tu se možda i krije potvrda da ta konstrukcija od stakla nije imala značajnog uticaja pošto ju je nastrešnica povukla na dole, a ne obrnuto.
Ali uzmi u obzir i cinjenicu da je betonska nadstresnica mnogo duza (veci krak sile) i mnogo teza od te male staklene, pa samim tim ce i brze da padne i povuce ovu taklenu na dole, sto opet ne pokazuje ni na jedan nacin da ta cela staklena konstrukcija nije opteretila sajle koje su popucale u krovnim ankerima , tj. makar jedna da je popustila ako je vec sistem bio oslabljen i preopterecen onda je to domino efekat

Ja sam i dalje misljenja da je tu u pitanju spoj vise faktora po malo, zub vremena , losi radovi, nepaznja na postojecu konstrukciju tokom radova i dodatni tereti , sve po malo i samo je popustilo kad nije moglo vise. Da je bilo sta dramaticno jedna stvar problem popustilo bi odma kad je to uradjeno to nesto, bar neko moje skromno inzinjersko misljenje.

Masa ne utiče na brzinu pada.

Pad jeste krenuo sa desne strane ali ne mora da znače da je sa te strane i krenulo popuštanje veza i zatega.
Taj efekat je mogao krenuti i sa leve strane, ili sa sredine čak, propagirati se kao talas slabljenja veza ali bez pada jer je svaki susedni element i dalje držao prethodni, dok sve veze nisu popustile dovoljno da betonski elementi više nemaju ništa da ih drži, redon do kraja tj desne strane, odakle je krenuo povratni talas pada.

On je pozvao nadležne da utvrde ko je odgovoran i ko u krugu projektant, izvođač, nadzor, investitor nije uradio posao zbog kojeg je umrlo 14 nevinih ljudi.
Verujem da će i drugi imenovani od vlade, a bili su direktno ili indirektno u lancu donošenja odluka slediti moj primer
Hajde da vidimo.

Ево, до овога дођох преко твог линка са Википедије, нисам раније видео:

Šefica hrvatske građevinske komore: Nadstrešnici je 2014. istekao rok trajanja

То је оно, 50 година за затеге.

Шминкали леш који убија, курвини синови Шешеља и Томе Гробара!

(Нови железнички мост у Београду - 1979. годиште; међу првима тог типа на свету, дакле, експериментални објекат кад је реч о одржавању; Мост слободе у Новом Саду - 1981...)

Језиво ако су то игнорисали. Овде је најодговорнија прво Злорана за време чијих мандата у надлежном министарству је истекао рок, и која је то игнорисала пуних 6 година. Г17 кадрови, канцер нашег државног система, у комбинацији са радикалним незналицама, кобна једначина.

Da li su dodavanjem staklene nastresnice onemogucili kretanje usled promene temperature tj fiksirali betonsku nastresnicu tako sto su staklenu usrafili za zgradu i betonsku?
Animated_GIF_11_5_2024_10_33_21.gif

C1 su je staklena nastresnica, C2 zatege

E sad boga pitaj koliko ima zatega i konzola i prednapregnutih greda i metalnih konstrukcija kojima istice rok ili koje bar treba temenljo pregledati po drzavi ? Prosle godine je u Novom Sadu pukla betonska greda koja drzi banderu na mostu slobode i srecom nije pala na nekog ispod u tom momentu

Језиво ако су то игнорисали. Овде је најодговорнија прво Злорана за време чијих мандата у надлежном министарству је истекао рок, и која је то игнорисала пуних 6 година. Г17 кадрови, канцер нашег државног система, у комбинацији са радикалним незналицама, кобна једначина.
Bila bi da nije bilo rekonstrukcije. Ovako su krivi oni koji su 3 godine radili rekonstrukciju a nisu rekonstruisali najbitnije, vec dodavali i iznad i ispod.
Da li su dodavanjem staklene nastresnice onemogucili kretanje usled promene temperature tj fiksirali betonsku nastresnicu tako sto su staklenu usrafili za zgradu i betonsku?
Pogledajte prilog 218743
C1 su je staklena nastresnica, C2 zatege
Sigurno je imalo uticaja, staklena iznad s jedne, galerija ispod s druge strane.
Vesić: "Ministarstvo nije moglo da utiče na projekat, kvalitet i nadzor". Pa na šta onda može da utiče ministarstvo?

Tica: "Za nadstrešnicu nemamo odgovornost, zato što za to nismo radili projekat".

Mnogo Tica je ovde zrelo za kavez.
Ministarstvo moze da utice na to ko dobije posao, ko koliki procenat i sta ce da se jede i pije u kafani. A ovaj sto nije radio projekat za nadstresnicu a jeste za galeriju i alu konstrukciju za staklo koje se oslanja na nadstresnicu je izgleda za Lazu, nemoguce da se toliko dobro pravi lud.

Zato što vlast kao i obično mudro ćuti, novinari pokušavaju na sve načine doći do nekih zaključaka, a nisu stručni za to, što dovodi do daljeg sluđivanja naroda i raznih teorija zavere. Ovde su novinari došli do saznanja da je jedan od projektanata bio angažovan kao nadzor. Koliko je meni poznato, ne postoji propis koji to zabranjuje. Šta više, to je često praksa, jer ko bolje poznaje projekat od onoga ko ga je stvorio. Projektant može ujedno da bude i izvođač. Jedino što nije dozvoljeno je da izvođač bude nadzor u isto vreme, na istom projektu. Ispravite me ako grešim.

Vrh