Konkretno što se tiče Holandije, mislim da je njihov liberalni koncept dopustio da u državu uđe svakakva beda koja traži prava ali ne i obaveze, i sumnjam da će za to nekad morati da plate cenu.
Ima svakakvih to jeste, pogotovo Marokanci/Afrikanci znaju da budu problem, koliko su samo puta mene pokušali da opelješe u prevozu ihh...
Ali ima dosta poštenih ljudi koji su baš iz tih zemalja i koji doprinose Holandiji na različite načine i malo je nezahvalno pričati o tome da li su toliko štetni ili ne.
Ja kao gastebajtersko dete sa veoma kratkom karijerom u NL mogu reći da su izuzetno radili na mlađim generacijama po školama i vrtićima i trudili se da izvrše što bolju integraciju i da time postanemo što bolji ljudi za budući život u novoj nam domovini, iako realno nisu imali obavezu i zbog druge "domaće dece" koja su išla sa nama..
Kako god obrneš, iako su se trudili, na kraju
svo vaspitanje dolazi iz kuće, tako da ne znam koliko su ti napori urodili plodom na kraju (kod mene je delovalo
).
A što se tiče kazni i zakona u NL, ne bih da budem u koži u lopovima, jednom kada vas uhvate, a državljanin ste, j****i ste ježa do kraja života.
Nije samo poenta u izrečenoj kazni već i posle odsluživanja iste, ovi lopovi će verovatno do kraja života prolaziti torturu, na aerodromima će stalno biti povlaćeni za dodatnu kontrolu, imaće velike probleme da nađu poslove itd...
Navodim jedan primer iz mog okruženja tamo, uhvatila lika policija radi provere skutera i njegove Vmax brzine (ima plave tablice btw) tako da bi maksimalna brzina po zakonu trebala da bude 25 km/h, uz toleranciju za 30 km/h.
Nakon provere su utvrdili da mu je skuter bio na max za 31 km/h i naravno odmah kazna od nekoliko stotina evra, samo zbog 1 km/h iznad tolerancije, mislim da je bilo još nešto dodatno, ne mogu da se setim, jer je bilo još pre nekoliko godina.
Eto, kada se tako ponašaju sa takvim prekršajima možete samo da mislite šta su uradili ovima što su krali, to se zove
DRŽAVA.