Pre svega pozdrav za sve članove foruma.
Elem, u vezi sa novim redom vožnje, zainteresovao sam se za linije Vršac - Temišvar i Kikinda - Temišvar, pre svega zbog odustva bilo kakve železničke konekcije sa Rumunijom zadnjih 7 godina. Nakon kraće pretrage po rumunskim sajtovima i forumima, naišao sam na frapantno otkriće da
tih vozova zapravo neće ni biti. Makar ne u aktuelnom redu vožnje. Zašto je to tako?
Po onome što je rumunski prevoznik CFR
rekao jednom tamošnjem portalu (tekst je na rumunskom), njihovo preduzeće CFR Calatori i Srbija Voz su održali nekoliko sastanaka na tu temu. Rumuni su predložili nekoliko opcija, od kojih su naši izabrali po dva para na relacijama Vršac - Temišvar i Kikinda - Temišvar. Raspored je trebao da izgleda otprilike ovako (po tekstu)
Vršac - Temišvar: 10.41, 19.45
Temišvar - Vršac: 7.55, 16.37
Kikinda - Temišvar: 11.20, 18.00
Temišvar - Kikinda: 8.09, 15.08
Putovanje na relaciji Vršac - Temišvar bi bilo 2 sat i 3 minute, a na relaciji Kikinda - Temišvar 1 sat i 50 minuta.
E sad, po rečima rumunske strane, kad su trebali da se dogovore oko finansijskog i tehničkog aspekta ugovora, naši su jednostavno ćutali i nisu rumunskoj strani poslali pristanak. Kako su Rumuni već utvrdili svoj red vožnje, oni neće moći da dodaju ove vozove u red za 2022/2023. godinu. I zaista, u redu vožnje rumunske železnice koji sam pronašao nema ni govora o vozovima prema Srbiji.
I nije neko iznenađenje, pošto je voz Vršac - Temišvar i ukinut jer su naši dugovali pare rumunskoj strani.