Pozdrav,
Postaviću ovde tabelu sa popisom rekonstruisanih železničkih deoica u Srbiji, kao i onih pruga za koje je izvesno da će biti rekonstruisane u narednim godinama. U tabeli sam dao i komentare o stanju i perspektivi pojedinih deonica.
Pruge sam podelio po meni logičnim grupama, nije deo zvanične podele. Prvo delovi Koridora 10 sa presecima u Beogradu i Nišu, zatim barska pruga i na kraju sam grupisao pruge prema regionima i železničkim čvorovima od severa ka jugu.
Sve iznosim kao laik koji nije profersionalno vezan za železnicu, ali i kao neko kome je ljubav ka železnici usađena od ranog detinjstva i od tada sve informacije koje čujem u vezi sa železnicom ,,upijam”.
Imao sam slobodnog vremena, pa sam počeo da pravim popis deonica za sebe lično kako bih imao uvid u deonice koje su remontovane. Kako sam zaglibio, nastavio sam da pripremam ozbiljniju analizu sa namerom da je ovde postavim da bude na jednom mestu.
Napominjem, tabela nije zvanična, sastavio sam je sam na osnovu iz medija dostupnih informacija. Sasvim sigurno ima grešaka do kojih je došlo primarno zbog od strane političara, netačnog i lažnog javnog plasiranja informacija o remontima. Podaci o brzinama su iz izjave o mreži za 2022. godinu.
Stanje se primarno odnosi na građevinsko stanje koloseka (gornji i donji stroj). Stanje elektrovučnih postrojenja, signalizacije I telekounikacija mi uglavnom nije poznato.
Nadam se ispravkama i dodacima od strane upućenijih o stanju na terenu.