Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Screenshot_2024-12-17-20-03-09-437_com.google.android.youtube.jpgScreenshot_2024-12-17-20-06-05-442_com.google.android.youtube.jpgScreenshot_2024-12-17-20-05-26-699_com.google.android.youtube.jpg
Screenshot_2024-12-17-20-27-41-614_com.google.android.youtube.jpg

Poslednja izmena:
Ne mogu u potpunosti da protumačim tu njihovu rečenicu.
Bilo bi dobro kada bi objavili ceo dokument.

Zašto je dan ranije neko iz CIPa bio na terenu u slikao zatege gde se vidi par kako je već krenuo da se izvlači/pukao? I kako ti isti nisu kad su to videli odmah zatvorili stanicu???

Pogledajte prilog 223356
+ Se navodi da su se u danima koji su prethodili padu morali primetiti veći ugibi i čuti zvuci loma betona. (nevezano za zatege)

Inače, godinama unazad spoj zatege i krova izgledao je tako nekako... Zamaskiran je tokom radova rekonstrukcije.

Poslednja izmena:
Ja ne mogu da dodjem sebi, neko iz CIPa je bio i slikao zatege dan pre nego što su popustile?
Neko je znao da postoji nekakav problem?!

Zašto je dan ranije neko iz CIPa bio na terenu u slikao zatege gde se vidi par kako je već krenuo da se izvlači/pukao? I kako ti isti nisu kad su to videli odmah zatvorili stanicu???

Pogledajte prilog 223356
Stanica je trebala onda biti zatvorena minimum pre 5 godina...

Oštećenja maltera oko zategi postoje odavno. Izgleda da je to samo na brzinu sređeno u vreme poslednjeg svečanog otvaranja ove godine.
Izvor fotografija: Google maps
Pre 5 god: Pogledajte prilog 219166

Pre 3 god:Pogledajte prilog 219169Pogledajte prilog 219170

Poslednja izmena:
  • Sviđa mi se
Reagovanja: Ar4
Tekst o vestacenju:

https://n1info.rs/vesti/sta-je-poka...znickoj-stanici-u-koji-je-insajder-imao-uvid/

Ova dva dela teksta mi nisu jasni, nisam iz struke pa mozda zato:

Iz izveštaja može da se zaključi ... da objekat nikada nije odražavan

kao i ovo:

Proračuni veštaka su pokazali da su zatege koje su držale nadstrešnicu propale čak 40 odsto zbog korozije.

Pitanje za struku: zanima me kako se održavaju ove zatege? Šta je, osim posmatranja, trebalo od održavanja zatega konkretno uraditi recimo jednom u 10 godina da ne dođe do ovog ishoda? Kako se, dok su zatege u funkciji, konkretno može izmeriti procenat propadanja zatega od korozije? Hvala unapred.

Valjda ove slike najzad stavljaju tačku na teoriju "Kocke na krovu = kotve"?

Ja ne mogu da dodjem sebi, neko iz CIPa je bio i slikao zatege dan pre nego što su popustile?
Neko je znao da postoji nekakav problem?!
Pa naravno. Problem sa tim zategama je toliko očigledan da sam ubeđen da je za njega znalo mnogo ljudi. Sigurno je neko ko odlučuje o tome bi obavešten. Ali je onda nastupila Srbija 2024. I guranje problema pod tepih zarad što veće zarade i ko zna čega još. Neko na tom gradilištu je morao znati i verovatno je obavesti nekog ko odlučuje u fazonu "Problem postoji. To može da padne sutra, a može i da drži sledećih 20g". Na šta je procena bila "Ma držaće makar 10g, a posle ... boli me..."
Ali da i pored toga odluče da je dodatno opterete... ne shvatljivo!

Proračuni veštaka su pokazali da su zatege koje su držale nadstrešnicu propale čak 40 odsto zbog korozije.

Pitanje za struku: zanima me kako se održavaju ove zatege? Šta je, osim posmatranja, trebalo od održavanja zatega konkretno uraditi recimo jednom u 10 godina da ne dođe do ovog ishoda? Kako se, dok su zatege u funkciji, konkretno može izmeriti procenat propadanja zatega od korozije? Hvala unapred.
Nisam iz struke, al mogu da pogledam. :)
Kada su projektovane za ovakve zatege najverovatnije nije namenjeno nikakvo održavanje. Stim što imaju rok upotrebe od 50 god i trebale su biti zamenjene još pre 15 god. (Zanimljivo da Insajder pominje da je nadstrešnica opterećena više nego što treba još prilikom izgradnje, a posle dodatno prilikom ne-rekonstrukcije ).

Što se provere tiče uglavnom se koriste metodi na bazi ultrazvuka koji mogu da pokažu oštećenja na armaturi i betonu.

Ovo nikad održavana možda govori da se ti čuveni inženjeri CIP-a, ali i Infre u životu nisu ni susreli sa ovim i sličnim objektom (mada je ovaj jedinstven i vrv nema sličnih), novosadska stanica je za njih bukvalno bila svemirski brod iz druge galaksije i civilizacije, verovatno im je maksimalni domet bio projektovanje kućice za rampu na nekom prelazu. To naravno ne umanjuje ulogu lopovčina i njihovih ugrađenih mafijaških firmi. Odgovoran i stručan izvođač je manjjkavosti morao primetiti i obustaviti radove.

Poslednja izmena:
Zato sto nije radjeno odrzavanje. I stanica je iz 1964. znaci pre 10 godina je istekao rok. Ali to sad nije bitno, s obzirom da s pocetkom radova odgovornost prelazi na zaduzene za rekonstrukciju.

Pogledajte prilog 223356
Bogami ovo izgleda mnogo gore nego ona starija ostecenja koja su samo iznova krpili i krecili.

Hvala na odgovoru. Nameće se pitanje zašto nisu bile zamenjene pre 15 godina?
Zašto? To je pitanje za nadležne, a mislim da nadležni uopšte nisu mogli da odlučuju o tome. Tako da je pitanje za ljude koji su odlučili.
Odgovor : Pa zato što se ovde ništa ne menja ni približno kad i kako treba još od 91. Ako se ranih devedesetih to nekako moglo opravdati sankcijama, ratom ta praksa se nekako održala do danas.
Ako aludiraš na prošlu vlast nemoj. Ne zato što smatram da oni nisu krivi već zato što je to sve jedna ista ekipa samo sa različitim maskama.

Postoje stvari gde može da se prođe bez redovne zamene, ovde to nije smelo da se desi. Slike pokazuje da je bilo očigledno da će nastrešnica pasti. Zatege su nosile sav teret, a kaskadne grede skoro pa ukras. Međutim izgleda da je neko pomislio obrnuto ili jednostavno bolelo ih dupe. Valda se nadali da će pasti kad padne sneg noću. Tad ne biti bilo žrtava i reakcija javnosti bi bila zanemarljiva

Tekst o vestacenju:

https://n1info.rs/vesti/sta-je-poka...znickoj-stanici-u-koji-je-insajder-imao-uvid/

Ova dva dela teksta mi nisu jasni, nisam iz struke pa mozda zato:

Iz izveštaja može da se zaključi ... da objekat nikada nije odražavan

Nisam ni ja iz struke, ali bih hteo da skrenem pažnju da čak i da je rađeno najobičnije redovno pregledanje objekta, pri tom pregledu bi se videlo da je voda prolazila kroz krov i curila sa donje strane oko sajli. Pa bi neko iole stručan samo iz toga mogao da zaključi da su sajle oštećene. Ali mi ovde imamo nekog iz CIPa ko je bukvalno gledao kako sajle pucaju i nije video.

Naravno, čak i uz to oštećenje sajli, kao što izveštaj kaže, to je samo jedan od faktora koji su zajedno doveli do pada. A pola ubica se još šeta slobodno.

Vrh