Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Video sam Kargovu lokomotivu u Batajnici, prevozi nove betonske pragove. Da li neko zna za gde su namenjeni?

Krenulo kačenje dokumentacije:

EDIT: Fino im rade ove deskripcije stranica, stručnjaci pravi.

Ovde sve Zokini potpisi.

Pak pečat je baš lep. 😁

Screenshot (180).png

Ali sta ce nam bilo kakav papir ili projekat? Cinjenica je da je na vlasti narkomafija koja mora da ode (u zatvor) i da dodje neko drugi da odradi posao kako treba. Jasno je da je u pitanju korupcija kad se predsednik drzave pojavi sa nekom dokumentacijom na TV-u cak i da je svaki papir prazan. Neko me je prozvao ovde da se ovaj forum ne bavi politikom i da uzrok pada nadstresnice nije politicki. Jeste politicki. Politika ove narkomafijaske vlasti ce "srediti" dokumentaciju i dokaze tako da ispadne da nisu oni krivi nego neki Deki jer je "isekao ankere". I tako do sledece nadstresnice...
Samo ne znam kako to misliš da se izvede. Mora da se pobedi na nekim izborima, sigurno neće zbog protesta studenata reći: ljudi u pravu ste, odoh ja sa vlasti, idem odmah da prijavim sudu sve što smo naopako radili.

Samo ne znam kako to misliš da se izvede. Mora da se pobedi na nekim izborima, sigurno neće zbog protesta studenata reći: ljudi u pravu ste, odoh ja sa vlasti, idem odmah da prijavim sudu sve što smo naopako radili.
Izbore precrtaj kao opciju. Svih 6 miliona da glasamo protiv, prepraviće zapisnike. Opoziciji će da se obrati sa "pa šta" i idemo dalje.

Izbore precrtaj kao opciju. Svih 6 miliona da glasamo protiv, prepraviće zapisnike. Opoziciji će da se obrati sa "pa šta" i idemo dalje.
To bi išlo malo teže. Najveći problem naše opozicije je to što je toliko samoljubiva i nadmena da ne vidi da za ovu vlast jednostavno glasa više ljudi nego za njih. Prvi korak ka rešenju problema uvek je taj da se problem uoči. Onda da se bolje organizuje i isposluju normalni izborni uslovi. Sve to zahteva vreme, a oni bi preko noći promene na ulici, što je u današnjim uslovima jednostavno nemoguće. Prosto nemaju iza sebe onoliko ljudi koliko je bilo 5.10. kada sam ja sa ekipom iz NS gradskim autobusom išao za bg na revoluciju. Inače, tada sam i bio posmatrač na izborima, nije baš lako prepraviti veliku razliku.

Preleteo sam malo ove papire, i imam jedno strucno pitanje za ljude u struci sa iskustvom:

Da li pod kontrolu projekta pri rekonstrukciji ili bilo kojoj vrsti radova nekog objekta, znaci neceg sto vec postoji,spada pri tehnickoj kontroli zapravo kontrolisanje i stanje na terenu, ili se samo sam projekat kontrolise da li je papiroloski okej, a sta je na terenu nikog nije briga ?

Ja sad npr. hocu da rekonstruisem kucu i ja uradim sve u projektu kako treba, ali ne ucrtam jedan stub noseci , da li neko treba da izadje i proveri dimenzije i elemente na samom objektu da bi rekao da je projekat dobar ili se to ostavlja tek posle nadzoru kad krenu radovi ?

To bi išlo malo teže. Najveći problem naše opozicije je to što je toliko samoljubiva i nadmena da ne vidi da za ovu vlast jednostavno glasa više ljudi nego za njih. Prvi korak ka rešenju problema uvek je taj da se problem uoči. Onda da se bolje organizuje i isposluju normalni izborni uslovi. Sve to zahteva vreme, a oni bi preko noći promene na ulici, što je u današnjim uslovima jednostavno nemoguće. Prosto nemaju iza sebe onoliko ljudi koliko je bilo 5.10. kada sam ja sa ekipom iz NS gradskim autobusom išao za bg na revoluciju. Inače, tada sam i bio posmatrač na izborima, nije baš lako prepraviti veliku razliku.
Problem naše opozicije je u tom što većim delom uopšte i nije opozicija već sarađuje sa vlašću kako bi nas zajedno jašili.
Drugi veliki problem je što izgleda da oni u opšte i ne žele na vlast. Što je donekle i razumljivo. Ko zna šta sve čeka neku novu vlast kad posle ovih jednog dana dođe. Ogromni dugovi i obaveze. Obračun sa mafijom koja je u svim porama društva. Isplate penzija i državnih plata, raznih drugih stvari (mnogo od toga apsolutno neosnovano). Pitanje odakle se to trenutno isplaćuje. Ne znam da li naš BDP pokriva to čak i ovako veštački napumpan.
Ovo što pominješ dolazi tek posle.

Preleteo sam malo ove papire, i imam jedno strucno pitanje za ljude u struci sa iskustvom:

Da li pod kontrolu projekta pri rekonstrukciji ili bilo kojoj vrsti radova nekog objekta, znaci neceg sto vec postoji,spada pri tehnickoj kontroli zapravo kontrolisanje i stanje na terenu, ili se samo sam projekat kontrolise da li je papiroloski okej, a sta je na terenu nikog nije briga ?

Ja sad npr. hocu da rekonstruisem kucu i ja uradim sve u projektu kako treba, ali ne ucrtam jedan stub noseci , da li neko treba da izadje i proveri dimenzije i elemente na samom objektu da bi rekao da je projekat dobar ili se to ostavlja tek posle nadzoru kad krenu radovi ?
Tehnička kontrola projekta za građevinsku dozvolu je predviđena zakonom. Sve treba da se kontroliše:

"Tehnička kontrola obuhvata proveru: usklađenosti sa svim uslovima i pravilima sadržanim u lokacijskim uslovima; usklađenosti sa Zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima, standardima i normama kvaliteta; međusobne usklađenosti svih delova tehničke dokumentacije; usklađenosti projekta sa rezultatima prethodnih istraživanja (prethodni radovi); ocenu odgovarajućih podloga za temeljenje objekata; proveru ispravnosti i tačnosti tehničko-tehnoloških rešenja objekta i rešenja građenja objekata; stabilnosti i nosivosti građevinske konstrukcije i bezbednosti objekta; racionalnosti projektovanih građevinskih proizvoda; uticaja na životnu sredinu i susedne objekte, kao i proveru ispunjenosti osnovnih zahteva za objekat."

Problem naše opozicije je u tom što većim delom uopšte i nije opozicija već sarađuje sa vlašću kako bi nas zajedno jašili.
To ja isto mislim. Rade zajedno i zaj..... nas. Evo odbrana mosta. On njih pusta da drze sator i snimaju se za svoje televizije. Oni razapeli organizaciju gradilista sve do Branka i rade punom parom. Svi srecni. Ma dobro je sve to ali bez mene.

Gledam ponovo most u Djenovi. Kablovi su svakako zategnuti i verovatno u cevima tj nisu u kontaktu sa AB presekom. A on je stvarno prednaprezao taj betonski deo oko cevi verovatno posebnim kablovima (nezavisno od ovih sto drze kolovozne nosace) da bi ga uterao u pritisak da izbegne prskanje betona. Medjutim to mu izgleda nije bas uspelo. Tako ja kontam.

Da li se ovo u građevinarstvu naziva rekonstrukcijom, adaptacijom, ili je u pitanju samo sanacija? Ne mislium na cementne ploče, već prvenstveno na dodavanje nove nadstrešnice od stakla i metala, i ubacivanje noseće grede za tu nadstrešnicu u postojeću konstrukciju objekta iz koje su polazile grede nadstrešnice.

Пројекат реконструкције ЖС Нови Сад, ЦИП, страна 23:"Надстрешница изнад главног улаза се санира и делимично затвара каљеним ламинираним стаклом у алуминијумској поткострукцији са горње стране. Са доње стране надстрешнице се облажу цементним плочама за спољну употребу- Aquapanel SKYLITE, дебљине 8mm, класе А1, негориве, испитане према СРПС ЕН 13501"

Tesko pitanje ako samo to staklo radis, prvo proveravas dal si povecao opterecenje i dal elementi na koje utices zadovoljavaju nosivost sa postojecom armturom (mozda nesto i olaksas pa treba da ispises da je novo opterecenje manje od postojeceg), Ako zadovoljavaju u tom slucaju nije ni rekonstrukcija ni sanacija jer ne radis nista na konstrukciji. Ja ne vidim gde bi ta greda bila dodata, cak se i na Djaicevim slikama vidi da taj kamen sa unutrasnje strane nisu dirali. Iza njega je ivicna greda (tipa onih greda o kojima smo pricali ovde sto su ostale citave nakon pada) te ne znam gde su to mogli dodati, mozda neki celik gore po duzini. Generalno ako gledas jedno polje dodao si cirka 600kg na celo polje (od stuba do stuba) a to polje je moralo biti tesko bar 20 tona. Tesko da ne bi zadovoljilo. Nevolja je sto je zivotni vek objekta prakticno prosao, sto nije odrzavan i sto jos i visi tako da uobicajena procedura nije pouzdana, a nemas ni podatke koja armatura, koji beton iz postojeceg projekta, vidis da je prokisnjavao i moras traziti procenu stanja i ispitivanje.
Generalno prvo moras znati koji ce radovi biti potrebni da bi definisao naziv projekta tj da li je sanacija, adaptacija ili rekonsteukcija a to pise u propisima,

ukratko: revizija/tehnička kontrola projekta teško da podrazumeva nekakav izlazak na teren.
konkretno, u hipotetskoj situaciji koju si naveo, projekat sadrži nacrte postojećeg stanja i nacrte i odgovarajuće proračune novoprojektovanog stanja.
ako ti je projektanta (ne ti, već projektant) "zaboravio" stvarnopostojeći stub, za kontrolora/revidenta taj stub ne postoji.

Krenulo kačenje dokumentacije:

EDIT: Fino im rade ove deskripcije stranica, stručnjaci pravi.

da, ovde je dat detaljan statički račun konstrukcije unutrašnje galerije sa pratećim nacrtima (nisu radioničkog tipa), proračuni su provedeni softverskim paketom "Tower",
relativno jednostavna čelična konstrukcija.
načelno, imam primedbu na obradu veze čelične rigle sa (postojećim) ab stubom, koliko vidim primenjena je čeona ploča debljine tek 10mm i ubušeni zavrtnji M12 (bez naznake klase čvrstoće). dozvoljavam mogućnost da č.ploča i zavrtnji zadovoljavaju naponske uslove ali pomalo su neozbiljne te mere. bez obzira na zglobnu vezu i teorijsko (samo) smičuće opterećenje, lično ne bih išao ispod t=15mm i M16.

Vrh