Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Posle jako dugo vremena sam se ulogovao da ostavim komnetar, na forumu na kojem sam nekada svakodnevno pisao, a ponekad ipostavljao fotografije.
Pored strašne tuge koju osećam zbog stradalih i to uglavnom mladih , osećam ogroman bes.
Bes , prema političkoj bahatoj sekti ali još veći bes prema njihovim sledbenicima, bednim prodanim dušama koji su jako svesni kolkio su šuplji i nesposobni i kojima je ovakav sistem POSLUŠNIKA jedina šansa da napreduju i "nešto urade" sa svojim praznim životima.
vidim da ih se i ovde NA BEOBUILD-u (ne izvinjavam se na izrazu) NAKOTILO pa rade jedino što umeju:
Agituju, lažu i mažu...

I to je ogroman problem. Ovaj narod je pristao na zlo i više manje prihvatio da se uklapa u to.
Ovi na vrhu su usrali, oni ispod njih klimaju glavom prosleđuju, onaj ispod "ćuti i slušaj", do onog na dnu koji pur penom popunjava pukotinu u betonu, ili kači 180kg težak uređaj na plafon od trske i maltera umesto u betonsku ploču!!!
(i da se zna, ove primere i slično nisam izmislio, već sam svojim očima gledao kako to rade)...

Pašće nama sve..... I treba...

Saučešće porodicama, večni spokoj dušama poginulih 🙏

Mislim da ce ovaj put mnogi da fasuju. Odlicna prilika za vladajucu partiju da pokaze kako ,,preuzimaju" odgovornost i kaznjavaju.

Ako ovako rekonstruisu i halu 1, bice opravdan razlog da se ne ide u operu.
Не само то, већ ће исто важити за стари Савски мост, Панчевац, Хотел Југославија, и Поликлиника КЦС-а. Језа ме спопада при помисли како је тек то "реконструисано." Још увек видим слику багера од пет тона на крову четвртог спрата Поликлинике испред очију. Језиво.
giphy (5).gif

Pa i vrabci znaju da je u Novom Sadu radjeno na nadstresnici, pre svega stakleni krov i nesrećno je opteretili, a samim tim i zaustavili strujanje vetra kroz samu nadstresnicu Tako da su ti udari vetra stvarali vibracije te su na kraju nosaci, koji su verovatno zbog stednje 60g lose uradjeni i sa manje gvozdja nego po projektu, POPUSTILI. i sad ce odgovornost će biti prebačena na izvođača radova iz 60 i završena priča. A sta ce mo sa staklom????

Nisam iz ove struke pa me zanima kakva je razlika između sanacije i rekonstrukcije delova ovog objekta? Pretrage po internetu mi nisu dale relevantne rezultate. Hvala.

Nisam iz ove struke pa me zanima kakva je razlika između sanacije i rekonstrukcije delova ovog objekta? Pretrage po internetu mi nisu dale relevantne rezultate. Hvala.
U kontekstu građevine i arhitekture, rekonstrukcija podrazumeva obnovu, renovaciju ili preuređenje objekata sa ciljem da se vrati ili poboljša njihovo stanje. To može uključivati različite radove, od estetskih i kozmetičkih popravki do sveobuhvatnih građevinskih zahvata koji menjaju strukturalne elemente objekta.

Glavne vrste rekonstrukcije u građevini:

1. Konzervativna rekonstrukcija: Ova vrsta podrazumeva vraćanje objekta u prvobitno stanje uz zadržavanje što više originalnih materijala i elemenata. Koristi se često kod zaštićenih kulturnih i istorijskih objekata kako bi se sačuvala njihova autentičnost.
  2. Adaptacija: Pored obnavljanja, adaptacija se odnosi na prilagođavanje objekta savremenim potrebama i standardima. To može uključivati unutrašnje preuređenje kako bi se dobio bolji raspored prostorija, ugradnju novih sistema (kao što su grejanje, ventilacija, i električne instalacije), i druge funkcionalne promene.
  3. Nadogradnja i dogradnja: Ova vrsta rekonstrukcije uključuje proširenje objekta, bilo dodavanjem novih spratova ili dogradnjom dodatnih prostorija kako bi se povećala korisna površina.
  4. Sanacija: Podrazumeva popravku dotrajalih ili oštećenih delova objekta, kao što su fasada, krov, temelji ili strukturalni elementi. Cilj je povećanje sigurnosti i trajnosti objekta.
Proces rekonstrukcije obično započinje procenom stanja objekta, izradom projekta za radove, dobijanjem potrebnih dozvola, i na kraju izvođenjem samih radova. Ključni cilj rekonstrukcije je očuvanje stabilnosti i bezbednosti objekta uz poboljšanje njegove funkcionalnosti i estetskog izgleda.

krovovi voda.png

Na tom pročelju su, kaže on, bile okačene utege koje su držale nadstrešnice.

Utege, to su sajle koje se sa krovne konstrukcije spuštaju kako bi ojačale samu konzolu nadstrešnice.

„Ona nije imala stubove. Ona je stajala tako što je konzola bila vezana za zgradu, a nošenje cele nadstrešnice su bile utege koje su bile prikačene za vrh zgrade upravo na tom zupčastom prepoznatljivom delu. Da su tada skinute te ploče, verovatno bi se primetilo da podloga nije dobra i možda bi se i primetilo da su te utege možda i korodirale“, rekao je Đajić.

Izgleda da je zbog zapušenih slivnika i oluka došlo do prodora vode u krovnu konstrukciju što je dovelo na kraju do korozije ovih utega koje su držale nadstrešnicu i sajle su pukle i sve se srušilo. Verovatno je taj proces trajao godinama, možda čak i decenijama. Moguće je da tokom rekonstrukcije zbog vibracija i naknadnog opterećenja došlo do dodatnih oštećenja, ali reklo bi se ipak da je glavni uzrok korozija sajli usled neodržavanja. One kocke što su skinute sa krova su služile za postavljanje reklame i nisu imale nikakvu ulogu.

To samo znaci da je ceo projekat inicijalno katastrofalan, ako je moguce da sve sajle u istoj sekundi puknu usled korozije. A pritom celu nadstresnicu nije bilo moguce srusiti jer bi se ugrozila statika objekta. Potpuno neprihvatljivo da se ovako srusi objekat, sve da je 200 godina star i da ga niko pipnuo nije u smislu odrzavanja.

Pitanje za one koji se razumeju, na koji nacin bi se izvrsila rekonstrukcija ove nadstresnice? Nove sajle, utege? Gde bi se pricvrstile? Koliko bi to dugo trajalo?

Ja mesecima moram da molim upravnika zgrade i neke komšije, da očistimo oluke, ili da se uklone privatne stvari iz hodnika koji u slučaju opasnosti moraju biti prohodni putevi za evakuaciju, dobijam teleće poglede ili gnev kao reakciju. Takvo poimanje života je na žalost stanje svesti mnogih.

To samo znaci da je ceo projekat inicijalno katastrofalan, ako je moguce da sve sajle u istoj sekundi puknu usled korozije.
Ajao🙄
A pritom celu nadstresnicu nije bilo moguce srusiti jer bi se ugrozila statika objekta.
Kome je nemoguce, Tomi Moni i Vesari?
Potpuno neprihvatljivo da se ovako srusi objekat, sve da je 200 godina star i da ga niko pipnuo nije u smislu odrzavanja.
Ne lupaj, ne postoji objekat od kog se ocekuje da stoji ni 100 a ne 200 godina bez odrzavanja.
Pitanje za one koji se razumeju, na koji nacin bi se izvrsila rekonstrukcija ove nadstresnice? Nove sajle, utege? Gde bi se pricvrstile? Koliko bi to dugo trajalo?
Normalno, privremeno poduprta nadstresnica i zamena zatega i ankera, pricvrscene na istom mestu, par dana posla.

Da li se zna koja je firma izvodila radove i po kom projektu na adaptaciji ove nadstrešnice. Pošto Kinezi kažu da nisu oni...

Isekli su i ove betonske ploce koje su drzale nadstresnicu prilikom radova...

Pogledajte prilog 218282
(slika preuzeta od korisnika dzoni28 sa SSC)
Ja mislim da to nisu bile betonske ploce, vec neki lim koji je stitio od kise valjda, ima ga na nekoj od slika iz drugog ugla na prethodnim stranama. Deluje da je taj lim naknadno stavljen da stiti od padavina. Bio je tu i pre i pretpostavljam da to nema veze za ovaj slucaj, ako je bio lim.

Evo vidi se ovde pri dnu slike, a ima i boljih uglova.

screenshot_20241101-234034_youtube-jpg.218203

Zanima me koliko je debelo to staklo? Nisam to nigde pronasao.
Ako je kaljeno staklo, gustine 2,5 g/cm³ (ili slicno), trebalo bi da je staklo debljine 5cm, tesko 125kg.

Vrh