Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Izgleda da im je zavod dao dozvolu da samo delove gde je lim zamene staklom a oni instalirali staklo preko cele nastresnice.

Pa ako su im uklonili sidra sa gornje strane krova i ostavili nosače zabodene u konstrukciju bez ikakvih ojačanja, verovatno je moguće da kada ih par stotina tona povuče nadole izlete iz ležišta bez da se nešto ozbiljno okruni oko njih.

Mislim, radove na ovakvom krovu su izvodili likovi kojima nije bio nikakav problem da petljaju nešto na svoju ruku oko spojeva koji drže i nose onakvu nadstrešnicu. Sama činjenica da niko od njih nije stavio prst na čelo niti rekao: "Čekaj, stani, možda neko ko zna nešto treba da pogleda ovo", govori sama za sebe.

Opet laičko pitanje: svaki od onih "zalomljenih" elemenata betonskog krova deluje da je solidno dugačak, a nema noseće stubove nego je ispružen preko čitave zgrade. Da li to znači da negde na sredini rade sile koje ga vuku da se prelomi na dole? I da je nadstrešnica, dok je stajala, stvarala kontra silu koja je preko onih "V" nosača vukla krov na gore i neutralisala taj pritisak? Odatle bi sledilo da je nadstrešnica strukturalni deo objekta i sad kad je nema, objekat je strukturalno ugrožen.
Tako je, lepo se vidi na onom preseku gore levo na crtezu sto je neko okacio. Kao klackalica preko stubova u ravni fasade. Nadstresnica vuce dole, stub je oslonac a sa druge strane imas vrliki raspon glavne salter sale. Prelepo zamisljen projekat.

Sad sam zvao ćaleta, 40 godina jedan od glavnih ing trudbenika. Samo je rekao je*******otebog i poceo da se smeje.
Znači ove zatege su se na krovu drzale u ovim betonskim kockama. Kaze to smo mi zvali sise (a kako drugacije). Zatega se napregne nekim srafom ili sajlom da pocne da "radi" i onda se oko nje napravi kocka od jakog betona koja sluzi kao sidro i prenosi opterecenje na ostatak konstrukcije ( krov). Oni su prilikom izrade hidroizolacije srusili te kocke jer su im smetale za odvod vode sa krova (dodatni detalj za opsivanje stagod). Oni su fakticki otkacili nadstresnicu.
Ono sto mi jos nije jasno kako odmah nije pala, verovatno se zatega zaglavila u betonu. I zasto nema nicega na zatezi sto bi sluzilo za sidrenje neka plocica brkovi ili sl.verovatno su i to osdekli

Ne može se samo zatega zabetonirati, isčupalo bi je opterećenje, ona ima svoje sidro u kojem se svaka sajla zatege napne. To je onaj deo gde ti je ćale rekao da se napne "šrafom", tom se delu ostavi pristup da se periodički može doći i prekontrolirati, a samo sidro se zabetonira.
Do sad sam viđao zatege na mostovima, isti je pricip, ali ove mi ne izgledaju kao takve, baš bi voleo pogledati orginalnu dokumentaciju iz nje bi se videla uloga svakog elementa u celokupnoj konstrukciji. Sama sidra su obično masivnije konstrukcije koje se ne mogu sakriti u betonsku kockicu 0,5x0,5 metara. Ja bi rekao da su ona u konstrukciji čeonog zida krova.

I dalje ne mogu da verujem da bi neko samo tako "ošišao" delove spoja zatege i krova (znam gde živimo i sl.) to je tolika ludost da niko ko ima veze sa građevinom se ne bi s tim zezao.
Da ne kažem daje puno lakše prekonstrolisati stanje sajli zatege nego stanje čelika u AB gredama na spoju konzole i stubova. Na konstrukcijama gde su zatege bitan noseći element se periodički prati njihovo stanje, a tek kad se radi rekonstrukcija celokupnog objekta bi se bar odradila nova HI na njima.

Da se nije dogodila tragedija ovo bi bio jako zanimljiv slučaj za građevinare i entuzijaste, ovako je strašno mučan, a tek će postati prljav kako se budu otkrivale svari.

Sedim malopre na K. Parku čekajući BG i gledam u one ukrasne nadstrešnice iznad perona. Pa se pitam da li je neko kontrolisao stanje njenih utega o koje je okačena.
Jeste da nije beton ali teška je opet.
🤔
Evo sto je neko okacio na temi zeleznicka stanica nbg
1000011602.jpg

Opet laičko pitanje: svaki od onih "zalomljenih" elemenata betonskog krova deluje da je solidno dugačak, a nema noseće stubove nego je ispružen preko čitave zgrade. Da li to znači da negde na sredini rade sile koje ga vuku da se prelomi na dole? I da je nadstrešnica, dok je stajala, stvarala kontra silu koja je preko onih "V" nosača vukla krov na gore i neutralisala taj pritisak? Odatle bi sledilo da je nadstrešnica strukturalni deo objekta i sad kad je nema, objekat je strukturalno ugrožen.
И то, а и сами бетонски стубови у стакленој фасади, на које се ослања кров, су оштећени падом надстрешнице и извучене су арматуре из њега. Колико је све то уопште сада статички стабилно и безбедно?
Сматрам да би кров под хитно морао да буде подупрт скелама!!!

Isekli su i ove betonske ploce koje su drzale nadstresnicu prilikom radova...

Pogledajte prilog 218282
(slika preuzeta od korisnika dzoni28 sa SSC)
Колико ми је познато, то нису бетонске плоче него лимови изнад двоја улаза у вестибил. Као што се види у документу Завода, предвиђено је да се са тих места уклони лим и стави стакло, а они су стакло ставили целом ширином између надстрешнице и фасаде.

@shadestudio
Ne znam koja je debljina nadstresnice ali mi 200t deluje mnogo.
Ima oko 25m3 betona u gredama, i sad zavisi stz je ispuna izmedju greda, ako je betonska ploca 10cm, to je jos 20m3. + obloge. Izadje na 130 tona minimum.
Nema dodatne tezine, skinut je stari mermer i mozaik i stavljen novi. Jedina dodatna tezina je staklo, i to vise u zoni gde se nadstresnica oslanja na konzolu.
Jedini razlog je sto dok su skidali taj stari mermer i mozaik, unosili su vibracije u zatege. Poznato je da se one metalne talpe pobijaju u zemlju vibracijom i pritiskom.

Чини ми се да је госпођа из Завода за заштиту једном приликом споменула да не постоји оригинална документација и пројекат изградње станице.
Ако је тако, онда је комплетна станична зграда морала бити детаљно прегледана, снимљена, испитане силе, моменти и сл. и урађен пројекат затеченог стања.
Но, како год било, криви су па су криви. Овако нешто никако није смело да се догоди!

Није морала бити, из те поруке смо видели да је постојао проблем између директора Завода за заштиту споменика и градске администрације, који, ако сам добро разумео долазе из различитих политичких опција.

300 Чуда ћемо још видети како се ствари буду откривале даље.

Poslednja izmena:
Vrh