Sad sam zvao ćaleta, 40 godina jedan od glavnih ing trudbenika. Samo je rekao je*******otebog i poceo da se smeje.
Znači ove zatege su se na krovu drzale u ovim betonskim kockama. Kaze to smo mi zvali sise (a kako drugacije). Zatega se napregne nekim srafom ili sajlom da pocne da "radi" i onda se oko nje napravi kocka od jakog betona koja sluzi kao sidro i prenosi opterecenje na ostatak konstrukcije ( krov). Oni su prilikom izrade hidroizolacije srusili te kocke jer su im smetale za odvod vode sa krova (dodatni detalj za opsivanje stagod). Oni su fakticki otkacili nadstresnicu.
Ono sto mi jos nije jasno kako odmah nije pala, verovatno se zatega zaglavila u betonu. I zasto nema nicega na zatezi sto bi sluzilo za sidrenje neka plocica brkovi ili sl.verovatno su i to osdekli
Ne može se samo zatega zabetonirati, isčupalo bi je opterećenje, ona ima svoje sidro u kojem se svaka sajla zatege napne. To je onaj deo gde ti je ćale rekao da se napne "šrafom", tom se delu ostavi pristup da se periodički može doći i prekontrolirati, a samo sidro se zabetonira.
Do sad sam viđao zatege na mostovima, isti je pricip, ali ove mi ne izgledaju kao takve, baš bi voleo pogledati orginalnu dokumentaciju iz nje bi se videla uloga svakog elementa u celokupnoj konstrukciji. Sama sidra su obično masivnije konstrukcije koje se ne mogu sakriti u betonsku kockicu 0,5x0,5 metara. Ja bi rekao da su ona u konstrukciji čeonog zida krova.
I dalje ne mogu da verujem da bi neko samo tako "ošišao" delove spoja zatege i krova (znam gde živimo i sl.) to je tolika ludost da niko ko ima veze sa građevinom se ne bi s tim zezao.
Da ne kažem daje puno lakše prekonstrolisati stanje sajli zatege nego stanje čelika u AB gredama na spoju konzole i stubova. Na konstrukcijama gde su zatege bitan noseći element se periodički prati njihovo stanje, a tek kad se radi rekonstrukcija celokupnog objekta bi se bar odradila nova HI na njima.
Da se nije dogodila tragedija ovo bi bio jako zanimljiv slučaj za građevinare i entuzijaste, ovako je strašno mučan, a tek će postati prljav kako se budu otkrivale svari.