Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Na slici sa drona vidi se da su svi ti elementi pukli na spoju s krovom, ali jako čisto bez trganja delova krova ili pucanja samih elemenata. Onako kako su pravilno posloženi na podu izgledaju mi kao da njihova veza sa krovnom konstrukcijom nije bila previše jaka odnosno da je veza bila takva da nije predviđala da zatege preuzimaju neko veliko opterećenje pa su u deliću sekune popustile i "otkačile" se. Takav spoj je mogao biti nameran ili je mogao doći kao posledica neodržavanja, radova i sl. Mislim da je ovo prvo, da je drugo pa bar bi jedna morala da pukne negde, da odlomi komad konstrukcije...da pokaže da je njena namena puno bitnija.
Pukla jedna ili dve na spoju sa krovom (ko zna sta je gore u tim spicevima, korozija, trulez), ostalo domino-efekat.
Po slici mi izgleda je do kritičnog popuštanja prvo došlo na spoju konzole i stubova, a nakon toga su popustile zatege i onda završno slom na mestu spoja ispunjene konstrukcije nadstrešnice i greda nadstrešnice.
Meni ne, mislim da je spoj poslednji popustio. I na snimku deluje kao da je iskipovano.

Оно што већ сада знамо јесте да су инфра и весић у првим изјавама већ слагали рекавши да надстрешница није реконструисана:

1Lbf72E.png

Једино горе од нереконструисане надстрешнице јесте додатно оптерећена нереконструисана надстрешница

Пардон, има горе и од тога: Парцијално, нестручно реконструисана, статички небезбедна а два пута свечано отворена железничка станица

Nisu je rekonstruisali, ali su dodali celu nadstrešnicu od metala i stakla, čiji se ostaci ovde jasno vide. Osnova tih metalnih nosača je uglavljena direktno iznda betonskih nosača nadstrešnice.

Screenshot 2024-11-01 192027.png

Ocigledno je doslo do preopterecenja tokom rekonstrukcije koje je doprinelo da se to bas sada desi, ne pi pala bas sada da nije. A verovatno bi se desilo u nekom momentu i da nista nije radjeno na kozmetickim radovima.
Moguce da su vibracije tokom rekonstrukcije doprinele pucanju spoja.
Problem sa ovom konstrukcijom je sto je dovoljno da jedna veza stuba na krovu popusti, i pocinje lancana reakcija. Jer susedna dva stuba u tom slucaju nose jos 50% tezine.
Zavisi koliki su sigurnosni koeficient uzeli pri projektovanju. Ovde je trebalo da bude bar 4x. To bi znacilo da ako dva stuba popuste, susedni mogu da ponesu 3x opterecenje. A mozda se i dogodilo da su sva stuba popustila tokom vremena, i konstrukcija jednostavno nije mogla da podnese vise od toga.
Moguce je da je jedan ili vise spojeva korodiralo tokom godina.
Tu je i stalno istezanje i skupljanje celika na temperaturi koje takodje ovde moze da zamori spoj.

Snimak pada od spolja bi možda mogao da otkrije koja je zatega prva popustila. I ne samo spolja nego i iznutra.

Po meni sve se to otkinulo s krova. Meni se nikako nije to dopadalo. Te kontra V zatege su po meni ružile zgradu i trebalo je to skinuti rekonstrukcijom ali su oni samo to nakitili još više. Definitivno preopterećene ili su imali slabu tačku gore na krovu. Što kaže trulež i korozija. Ostalo domino.
Nisam neki stučnjak ali da je konstukcija bila prednapregnuta ne bi tako lako pala? Koliko most u izgradnji visi pa se ne prelomi. Možda i jeste ali onda sa nedovoljno potpore.
Mada mislim da je ovo samo armirano a ne prednapregnuto.

Život je pokušaj. Život živi dok ga nešto ne prekine. Može prekid da bude bude bilo gde i bilo kad, pa čak i na klupi ispod nadstrešnice.

Ako je jedna nadstrešnica toliko bila problematična za inspekciju i sanaciju, šta da mislimo o Pančevačkom mostu? Ko zna koliko još smrtonosnih zamki čeka na svakom koraku pored ovakve vlasti.. Ovaj slučaj me toliko prestravio da ne verujem više ni u zgradu gde živim!

Nadam se da će neko nezavistan iz NS obići mesto nesreće kada se završi potraga sa preživelima i dokumentovati dokaze o mogućem uzroku pada. Zar arhitekte nemaju neku komoru kao advokati ili slično? Ne treba dati da se ovo zataška.

Шта ради тужилаштво?! Како може потенцијално и вероватно најодговорнији да изјави да ће да испита ко је одговоран?

Он је до сад смео само једну изјаву да да - у полицији.

Оно око чега нема дилеме је да одговорност постоји.
Машинерије је већ после сат времена покушала трагедију да релативизује.
Не постоје речи којима може да се опише то.

Pitanje je da li će išta moći da se utvrdi, pošto oni izgleda dok traje spašavanje, odvoze sav materijal sa mesta nesreće.

Ni sat posle događaja, već su uredno odnosili kamionima u pravcu NS deponije, ili već neke lokacije gde će sve zabašuriti. Ovo je samo jedan od hrpe kamiona oko 13:30 na rasksrnici Jaše Tomića i Kisačke ulice.

462579726_1646155489266078_2280971373709545762_n.jpg

Прво треба направити разлику између тога да није реконструисана конструкција надстрешнице, како су изјавили, што је тачно. Надстрешница је естетски реконструисана заменом мермерних плоча са стране и мозаик плоча одоздо.
С обзиром да је надстрешница додатно оптерећена стаклом, које је покрило празан простор између саме надстрешнице и фасаде станичне зграде, није тачна изјава, да надстрешница није била оптерећена додатним теретом, јер јесте. Ако се узме да је тежина стакла дебљине 10 mm 25 kg/m2, долази се од додатне тежине од 2500 kg или 2,5 t. Притом, ту је сигурно стављено дебље стакло и треба додати и тежину челичних рамова који носе то стакло.
Сматрам да је надстрешница носила већи део овог терета јер је цела конструкција тог стакленог крова, пала заједно са надстрешницом. Ниједан њен део, није остао на фасади, у коју је била анкерисана. Ако боље погледате на доступним фотографијама, челични носачи тог стакленог крова су били наслоњени или везани за стаклену фасаду! Ако је заиста тако, питање је у каквом је стању и цела стаклена фасада после пада надстрешнице.
Додатно, као што су неки чланови поменули, треба потражити и везу унутрашње новоизграђене галерије са бетонским гредама на фасади. Знам да део галерије лежи на стубовима али не знам да ли лежи цела или је део анкерисан за те бетонске греде фасадде. Ако је галерија анкерисана за фасаду, а сматрам да не би смела да буде, да треба да буде независтан систем, онда је сигурно и то довело до пада надстрешнице.
Дакле, рекли су да надстрешница није конструктивно реконструисана, што је тачно. Али није тачно да није оптерећена додатним оптерећењем, када јесте. Самим тим, што је додато стакло са челичним носачима, сама надстрешница је морала бити конструктивно и статички испитана и по потреби реконструисана! А није.

Никакве реакције људи неће бити довољне ако

1.) Немају тежину и не представљају нешто што власт не може да игнорише (нпр. трајна, непрестана, вишедневна блокада пруге или аутопута или мостова у град итд.)
2.) Нису усресређене на корен проблема где би власт конкретно заболело (нпр. отпуштање Весића и његова трајна, неопозива забрана рада у јавном сектору, измена закона где за сваки пројекат града постоји одговорно стручно лице које ће сносити личну одговорност ако се деси овако нешто, формализовање забране рада у јавном сектору за надлежне, измене кривичног законика итд.)

Све ван тога, бесни твитови, протестне шетње, писма Европској комисији итд. су пишање у ветар. При чему су и блокаде недовољна, претерано умерена опција али људи немају храбрости ни за то а камоли опипљивији удар на мафију.

Лично ме не интересује ни шта власт има да каже као што ме не интересују ни разне гњиде које покушавају на основу овога да убирају политичке корене и гурају своју политику, једино што ме интересује су конкретна дела и на који начин ће иста бити усмерена ка кажњавању одговорних

Прво треба направити разлику између тога да није реконструисана конструкција надстрешнице, како су изјавили, што је тачно. Надстрешница је естетски реконструисана заменом мермерних плоча са стране и мозаик плоча одоздо.
С обзиром да је надстрешница додатно оптерећена стаклом, које је покрило празан простор између саме надстрешнице и фасаде станичне зграде, није тачна изјава, да надстрешница није била оптерећена додатним теретом, јер јесте. Ако се узме да је тежина стакла дебљине 10 mm 25 kg/m2, долази се од додатне тежине од 2500 kg или 2,5 t. Притом, ту је сигурно стављено дебље стакло и треба додати и тежину челичних рамова који носе то стакло.
Сматрам да је надстрешница носила већи део овог терета јер је цела конструкција тог стакленог крова, пала заједно са надстрешницом. Ниједан њен део, није остао на фасади, у коју је била анкерисана. Ако боље погледате на доступним фотографијама, челични носачи тог стакленог крова су били наслоњени или везани за стаклену фасаду! Ако је заиста тако, питање је у каквом је стању и цела стаклена фасада после пада надстрешнице.
Додатно, као што су неки чланови поменули, треба потражити и везу унутрашње новоизграђене галерије са бетонским гредама на фасади. Знам да део галерије лежи на стубовима али не знам да ли лежи цела или је део анкерисан за те бетонске греде фасадде. Ако је галерија анкерисана за фасаду, а сматрам да не би смела да буде, да треба да буде независтан систем, онда је сигурно и то довело до пада надстрешнице.
Дакле, рекли су да надстрешница није конструктивно реконструисана, што је тачно. Али није тачно да није оптерећена додатним оптерећењем, када јесте. Самим тим, што је додато стакло са челичним носачима, сама надстрешница је морала бити конструктивно и статички испитана и по потреби реконструисана! А није.
Deluje da je krov rekonstruisan a nosaci se nalaze odmah ispod krova tako da je mozda i bilo neke rekonstrukcije samih nosaca..

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Laž je da nije bilo
radova na ovoj nadstrešnici, evo mojih fotki od 12.05.2022:
IMG_20220512_143948.jpg
IMG_20220512_144049.jpg
IMG_20220512_144044.jpg
IMG_20220512_144144.jpg

Dodali su stakleni deo nadstrešnice, crveni mozaik, unutra su dodali tu nepotrebnu galeriju i sigurno preopteretili originalnu konstrukciju.

Voleo bih da se odgovorni kazne, ali u ovoj zemlji-mrka kapa.. Niko nije odgovarao ni za ono rušenje mosta u Ovčar Banji i pogibiju 2 žene, toga se više niko i ne seća, kao i za gomilu svega u ovih 10 i više godina, neće ni od ovoga biti ništa.

Ova zemlja je za adio i to je to, neviđena tragedija..

tipicna viseca nadstresnica.
Mora biti da se hiltijem skidao stari malter blizu visecih drzaca pa je sve popustilo.

Sad vidim unutrasnjui galeriju. Moguce da je to preopteretilo sve.
Visece nadstresnice su izuzetno lake konstrukcije i na njih se ne stavljaju nikakva opterecenja.

Vidim da su unutrasnju galeriju naslonili na spoljasnju. Tu je verovatno doloazilo i do vibracija.
Vdim da su provlacili sine, kao kad majstori na NBGD prave ilegalne terase.
1730489442399.png

Ko je uradio ovaj projekat?

Poslednja izmena:
Како је тачно до трагедије дошло тренутно можемо само да нагађамо.
Оно што је чињеница и око чега ће се, надам се, сви сложити јесте чињеница да није нормално да се део станице у коју је пре само неколико месеци уложен озбиљан новац уруши сам од себе.
Ако се урушавају делови инфраструктуре у које је уложен новац и која је реконструисана, шта да очекујемо тамо где није?
Сви покушаји спинова су бедни.
Немам другу реч и немам више шта да додам на ову тему.

Poslednja izmena:
Неко је овде слао фотографије надстрешнице на железничкој станици Нови Београд, на којима се види да нису конструкцију на спојевима учврстили одговарајућим бројем шрафова.
Надам се да је то изолован случај.

Vrh