Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

Рекао бих да је стуб лево, заједнички стуб који се пружа до крова
Nije, vidi se da je dodatni
stub.jpg

viber_image_2024-11-01_13-16-52-434.jpg

Неко написао горе да ће се већ са снимка сигурносних камера видети где је конструкција попустила.

А из које земље су нам дошле и камере и софтвер за њих и шта је било са снимцима ранијих несрећа за које су криви "људи" са власти? :unsure:

Језиво је што се око овога уопште може и параноисати, али ето, овде је такво икуство да може.

U tom slučaju je nadstrešnica konstruktivno konzola sa zategama, ne pada mi na pamet oneki bolji opis.
Na masivnoj konstrukciji ovakvih dimenzija bi zategama dao prilično bitnu ulogu u osiguravanju ravnoteže cele konstrukcije, međutim izgleda da nije bilo tako. Pod tim ne mislim da je to nešta loše, nego jednostavno izbor projektanta.

Na slici sa drona vidi se da su svi ti elementi pukli na spoju s krovom, ali jako čisto bez trganja delova krova ili pucanja samih elemenata. Onako kako su pravilno posloženi na podu izgledaju mi kao da njihova veza sa krovnom konstrukcijom nije bila previše jaka odnosno da je veza bila takva da nije predviđala da zatege preuzimaju neko veliko opterećenje pa su u deliću sekune popustile i "otkačile" se. Takav spoj je mogao biti nameran ili je mogao doći kao posledica neodržavanja, radova i sl. Mislim da je ovo prvo, da je drugo pa bar bi jedna morala da pukne negde, da odlomi komad konstrukcije...da pokaže da je njena namena puno bitnija.

Po slici mi izgleda je do kritičnog popuštanja prvo došlo na spoju konzole i stubova, a nakon toga su popustile zatege i onda završno slom na mestu spoja ispunjene konstrukcije nadstrešnice i greda nadstrešnice.

Apropo političara, ne znam čemu isčuđavanje i , kad je to kod nas neko preuzeo odgovornost za bilo šta.
Meni deluje da su prvo popustile zatege, pa je cela konzola krenula na dole. Zato su zatege popadale posložene ka ulici.
969788_img-20241101-wa0013_f.jpg

Nije bitno odakle su kamere, već što će ih gledati i istragu potpisati neko isti kao onaj ko je potpisao i nadzor i svu ostalu dokumentaciju za radove, ljudi koji i obraz i savest prodaju za tepsiju ribe. Biće kriv originalni projektant stanice i crvena tamnica Jugoslavija.

IMG_0754.jpeg

Definitivno ove grede nisu izdržale...pitanje je da li je na njih naslonjena staklena nadstrešnica. Koliko vidim nosači te staklene konstrukcije deluju prilično neoštećeno.

Bože...pa ja kada sam renovirao stan zvao sam dvojicu statičara da vide šta sme a šta ne sme...ovi se vade da oni nisu rekonstruisali nadstrešnicu...a okolo nje radili sve i svašta. Za zatvor definitivno. I ako niko ne završi u zatvoru posle ovoga definitivno smo projklet narod.

Vlastima je bitno da kažu kako "nadstrešnica nije bila predmet rekonstrukcije" zato što je radove na stanici, a, vidimo, i na nadstrešnici, izvodio kineski konzorcijum CCCC.

Bitno da ne odgovaraju "naši kineski prijatelji"..

Smesna je to masa spram ukupne. Ili su propali nosaci u krovu a to niko tokom dve rekonstrukcije nije primetio ili su nekako narusili statiku.
Vlastima je bitno da kažu kako "nadstrešnica nije bila predmet rekonstrukcije" zato što je radove na stanici, a, vidimo, i na nadstrešnici, izvodio kineski konzorcijum CCCC.

Bitno da ne odgovaraju "naši kineski prijatelji"..
Pa to nece moci. Dovoljno da su Kinezi uradili jedan aneks tipa "u planu je stajalo da zamenimo samo WC solju ali smo nasli da moramo i odvodne cevi i vodokotlic pa moraju dodatni radovi/troskovi" da postanu odgovorni i sto su radili fasadu, krov, galeriju a ne i nadstresnicu.

Poslednja izmena:
Дакле, слагали су ресорни министар, премијер, председник и кинески извођач да надстрешница није реконструисана.

Притом, потпуно је неважно да ли јесте или није али у светлу њихове лажи и покушаја обмане кривци су се практично сами јавили. А ако није испитано стање надстрешнице нити је њена конструкција санирана али зато јесте замаскирана са мало керамике и фарбе и конструктивно начета другим нестручним интервенцијама приликом "реконструкције", онда имамо елементе предумишљаја, несавесног обављања јавне функције, прикривања доказа, опструкције истраге али и саучешништва извођача, подизвођача и генерално свих инстанци које су имале ишта са овом станицом.

...i CIP, i Infrasranje ŽS, ko se sve danas nije javio da se odrekne od nadstrešnice.

Pacovi.

Preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" dva sata nakon nesreće je saopštilo da nadstrešnica koja je pala nije bila predmet rekonstrukcije, već da je u okviru rekonstrukcije rađena "unutrašnjost stanice, krov i fasada iznad i ispod nadstrešnice".
Kurvini sinovi, ovoliko lažu u vreme interneta.

A eto te projekte rekonstrukcije potpisuju, da ih tako nazovem, eminentne projektantkinje i ekspertkinje za projektovanje u železnici iz CIP, vodećeg nacionalnog instituta, sa višedecenijskim stažom u toj oblasti. Tek to je ludilo, da je neki baja sa megatrenda, sa diplomom faksa, a bez diplome osn. i srednje škole, bilo bi lakše razumljivo.

Zavisi sta ko smatra pod rekonstrukcijom.
Не, не. Нећемо упасти у ту замку расправе шта је реконструисано а шта није и шта значи заправо реконструкција и да ли смо сами у свемиру.

Дакле, класична прича криваца који су ускладили исказ на брзину пре него што изађу у јавност. То је битно. Притом се још не зна шта је узрок у конструктивном смислу. Ето, може бити да је узрок лоша реконструкција изолације крова.

А да не причам што им је исказ погубан за њих саме ако је исказ тачан јер нису реконструисали и проверили баш онај елемент зграде који буквално виси сваком кориснику станице изнад главе.

Ево, не знам шта је горе. Да јесте или није реконструисана. Буквално могу само да бирају за шта су криви. Да ли за лошу реконструкцију или за то што није реоконструисано. А већ су криви по службеној одговорности и по том, у најбољем случају, полуистинитом а савршено усклађеном исказу.

Da li može neko da razjasni šta je ovo u zatezi? Jel ovo kabl za prednaprezanje? Jel to otkazala kotva?
GbU7XgXWAAAfdMA.jpeg

Ja bih na ovu diskusiju samo dodao podsetnik da nije prvi put da SNS (u)gradnja puca. Letos je pet terasa propalo u BGH2O

Samo što je tada šteta bila samo materijalna, pa je to brzo palo u zaborav.
Šta je sledeće?

Слика пре:
1730496528368.png

Слика после:
1730496553665.png

Види се да су ово радили тупани.

Не, не. Нећемо упасти у ту замку расправе шта је реконструисано а шта није и шта значи заправо реконструкција и да ли смо сами у свемиру.

Дакле, класична прича криваца који су ускладили исказ на брзину пре него што изађу у јавност. То је битно. Притом се још не зна шта је узрок у конструктивном смислу. Ето, може бити да је узрок лоша реконструкција изолације крова.

А да не причам што им је исказ погубан за њих саме ако је исказ тачан јер нису реконструисали и проверили баш онај елемент зграде који буквално виси сваком кориснику станице изнад главе.

Ево, не знам шта је горе. Да јесте или није реконструисана. Буквално могу само да бирају за шта су криви. Да ли за лошу реконструкцију или за то што није реоконструисано. А већ су криви по службеној одговорности и по том, у најбољем случају, полуистинитом а савршено усклађеном исказу.
Bukvalno treba da se napadaju za nerekonstrukciju, a ne za “rekonstrukciju” nadstresnice, kao i za losu rekonstrukciju kompletne zgrade jer nije uradjeno ono sto je trebalo do kraja.

• Sviđa mi se
Reagovanja: wk_
Vrh