Једини конструктивни захват приликом ових реконструкција станице јесте управо она беспотреба галерија додата на унутрашњи препуст ове надстрешнице која се срушила тако да ми је управо то тачка на коју највише сумњам.
Претпостављам да је дошло да нарушавања статичке равнотеже конструктивног система надстрешнице и крова коју су преко оних косих челичних веза испред фасаде чинили један интегрални конструктивни систем.
Интуитивно је помислити да је највећи изазов у проејктовању и изградњи висећих констр. елемената управо тежина тих елемената, односно силе које делују на доле, међутим сваки такав систем има, тј мора да има и подједнаке интезитете сила које делују на горе и то онда јесте систем који је у равнотежи.
Ова надстрешница судећи по сликама није класична конзола већ греда са препустом, односно, гледајући из пресека фасаде са обе осе стубова имамо препуст, где је онај спољни већи и чини ову надстрешницу а овај унутрашњи, мањи је онај на који су доградили галерију. Делује ми да је та галерија повећала силе на доле које делују на тај унутрашњи препуст, који је онда као последицу имао повећање сила које делују на горе у зони спољне надстрешнице. Тиме је нарушена статичка равнотежа и силе које су ово обориле су оне које су деловале на горе.
Е сад, то делује такође контраинтуитивно али ако се вратите горе на почетак поста, имајте на уму да они коси челични профили између надстрешнице и крова сигурно нису служили као носачи надстрешнице већ управо укрућења која су изједначавала те силе у систему. Замислите ово све као штап који хоћете да поломите. Кренете да га ломите на једну страну али он је еластичан и напукао је али веза и даље стоји, онда штап савијете у супротном правцу и тада веза пуца и штап је поломљен. Верујем да се то овде десило доградњом галерије. Евентуално је та веза и конструкција нарушена анкерисањем челичне конструкције те нове галерије.
Vesić: Nadstrešnica nije rekonstruisana, pokušaćemo da utvrdimo zašto i ko je odgovoran za tu odluku
Ministar građevinarstva Goran Vesić je rekao da će se u narednim danima tražiti i utvrditi odgovornost svakog lica, zašto se ovo desilo kada je stanica rekonstruisana.
Nadam se da se ovako nešto nikada neće ponoviti.
Ovaj deo stanice nije rekonstruisan, naveo je, a u narednim danima ćemo tražiti ko je onaj ko je bio odgovoran i rekao da nije za rekontrukciju taj deo stanice, dodao je.
Genaralni direktor Saobraćajnog instituta CIP Slaven Tica izjavio je, takođe, da nadstrešnica nije bila predmet izrade tehničke dokumentacije na rekonstrukciji stanične zgrade i da je kompletna procedura u projektnom smislu na celom objektu apsolutno ispoštovana.
Strašno je koliko svi aktivno izbegavaju odgovornost bilo koje vrste za ovo. Nula integriteta.
Otpadnici ljudskog roda. Ovo je kao da ponovo sručuju beton po mrtvima.Strašno je koliko svi aktivno izbegavaju odgovornost bilo koje vrste za ovo. Nula integriteta.
Да, онда није греда са препустом већ класична конзола за везивном гредом између стубова. Но принцип пуцања може опет бити исти. Онда је унутрашња дограђена галерија качена директно на стубове и греду у зони надстрешнице и могла је довести до истог кртог лома.Mislim da nisi u pravu oko ...grede s prepustom on obe strane...po kasnije stavljanim slikama unutrašnjosti, pre svih "rekonstrukcija" ne vidi se nikakav element konstrukcije koji ide od stubova ka unutrašnjosti objekta.
'Kitajci' ih zovu Rusi. A sami sebe zovu Džonguanci. Čak smo ih i mi, koliko u 19. veku zvali 'Kitaj' i 'Kitajci', a 'Kina' i 'kineski' je pod nemačkim uticajem. Nije ništa uvredljivo. Bez ikakve sumnje bih se rešio njihove građevinske operative, jer su najobičniji lopovi gladni miliona, i to mnogo njih.Mislim da Pantograf sa priličnom dozom podrugljivosti upotrebljava termin ,,Kitajci'' kojim ponižava Kineze, odmah krene pljuvanje svega šta rade Kinezi i tako dalje...
@Пантограф Postoji li mogućnost da prestaneš sa ovom propagandom o Kinezima?
Kako znaš da je ovo odgovornost Kineza?
Рекао бих да су имали улогу затега
Čini mi se da se ti više brineš da ocrniš kinesku firmu koja možda nije odgovorna za ovo.'Kitajci' ih zovu Rusi. A sami sebe zovu Džonguanci. Čak smo ih i mi, koliko u 19. veku zvali 'Kitaj' i 'Kitajci', a 'Kina' i 'kineski' je pod nemačkim uticajem. Nije ništa uvredljivo. Bez ikakve sumnje bih se rešio njihove građevinske operative, jer su najobičniji lopovi gladni miliona, i to mnogo njih.
E sad, ako ti, pri ovakvoj tragediji sopstvenih ljudi, ukoliko se ne varam i sugrađana, brineš o ugledu kineskih komunista na čelu sa bratom Sijem - uzdravlje!
Ja sam imao, nažalost, nekog iskustva u radu sa Kinezima u energetskom sektoru kod nas, i mogu da potvrdim da je to korumpirani ološ jednak ovom našem u vlasti. Zato se tako dobro i slažu.