Šta je novo?

Železnice - infrastruktura

To je sigurno jedan od faktora, ali teško da je jedini jer nadstrešnica je sigurno pravljena da može da izdrži dodatno opterećenje, tipa pola metra mokrog snega.

Da li su Kinezi radili projekat, nadzor i prijem radova? Takođe, i ti Kinezi što su bili izvođači nisu sami došli već ih je vlast dovela.

To je sigurno jedan od faktora, ali teško da je jedini jer nadstrešnica je sigurno pravljena da može da izdrži dodatno opterećenje, tipa pola metra mokrog snega.
ima preko 40 prozora... puta 25 kg.. preko 1000kg minimum

edit: evo vesare ispod prozora a nadam se da mu je sledeca stanica Zabela

1730472117029.png

Laičko pitanje: kod rušenja ovako krupnih konstrukcija, da li se obično strovale u deliću sekunde kao danas, ili pre toga bude nekih znakova za uzbunu? Neke vibracije, zvukovi, bilo šta što bi ukazalo da konstrukcija popušta?

Zasto ne bi smeo, to je javna povrsina?
Zato što sigurno postoji u ugovoru ko sme da koriste snimke sa nadzornih kamera. Po tvome znači ja mogu da uđem u Maksi i tražim snimak sa nadzorne spoljne kamere i oni su dužni da mi taj snimak odmah daju ili da mi dozvole pristup nadzornoj sobi i premotaju šta ja hoću i omoguće mi da to snimim mobilnim?

Postoji procedura u vezi tih stvari, a ona se u ovoj zemlji ne poštuje jer ti snimci budu dostavljeni medijima u roku od par minuta.

Ova stanica nije nikakvo zlo i od kad je izgrađena, njena nadstrešnica je stajala normalno 60 godina. Pala je tek nakon intervencije ovih patriota na vlasti.
"Patriota" na vlasti. Ako su SNS i SPS patriotske stranke bez debelih navodnika, onda su to i LSV i PSG.

Stanica je kompletno rekonstruisana i otvorena u julu ove godine, za šta je mafija i bratija uzela 16 miliona evra. Nepomenik na svojim šapama ima krv svih osmoro ljudi koliko je danas nastradalo, kao što ima i četvorice ubijenih Srba u Banjskoj, Stanike Gligorijević, Olivera Ivanovića, Vladimira Cvijana, čoveka koji je poginuo tokom rušenja u Hercegovačkoj. Ako posle svog silaska sa vlasti bude proveo jedan dan van zatvora, onda smo ga i zaslužili kao narod.

Pa bilo bi lepo da vidimo bolje snimak mesta odakle su odvaljeni ti nosači. Možda su i menjani "šrafovi i matice" onako na svoju ruku bez potrebnih atesta i ko zna čega već.

Da li sad treba da razmišljam da li ću propasti kroz peron na NBGu (nije da nisam pomislio na to i pre), da će da mi padne nadstrešnica na glavu (na kojoj fale šrafovi i kačio sam slike), da će ceo kolosek da izleti iz ležišta ili da će katakombe Prokopa jednom da zaista to postanu kad se sve sruši?

Da li sad treba da razmišljam da li ću propasti kroz peron na NBGu (nije da nisam pomislio na to i pre), da će da mi padne nadstrešnica na glavu (na kojoj fale šrafovi i kačio sam slike), da će ceo kolosek da izleti iz ležišta ili da će katakombe Prokopa jednom da zaista to postanu kad se sve sruši?

Može kao na pravnom, dodouše tamošnja uprava je propadanje opisala kao "neznatan incident".

A može iovako:
20241101_151900.jpg

20241101_151905.jpg

Mi smo posvađani sa visećim elemntima izgleda.

Krenula da se pere savest.
Инфра је управљач инфрастуктуре. Неће да их опере то што нешто није било предмет реконструкције. Заправо, још горе, овим амнестирају извођача, а навлаче целокупну кривицу на себе. Они су дужни да брину о бзбедности целокупне инфраструктуре, без обзира да ли је изграђена 1884, 1964, 1990. или 2024. године, да ли је реконструисана или новоизграђена.

Ово се десило десетак минута пре поласка воза за Београд и у време када се ученици враћају из преподневне смене, када радници и ђаци крећу у другу смену, а у близини су почетне станице аутобуса за Каћ, Ковиљ, Будисаву, Руменку, Кисач, Степановићево, Буковац итд. Језиво.

Zato što sigurno postoji u ugovoru ko sme da koriste snimke sa nadzornih kamera. Po tvome znači ja mogu da uđem u Maksi i tražim snimak sa nadzorne spoljne kamere i oni su dužni da mi taj snimak odmah daju ili da mi dozvole pristup nadzornoj sobi i premotaju šta ja hoću i omoguće mi da to snimim mobilnim?

Postoji procedura u vezi tih stvari, a ona se u ovoj zemlji ne poštuje jer ti snimci budu dostavljeni medijima u roku od par minuta.
Nisu duzni da ti daju ali mogu da odluce da ti daju i/ili objave. Kao sto i rade.

Laičko pitanje: kod rušenja ovako krupnih konstrukcija, da li se obično strovale u deliću sekunde kao danas, ili pre toga bude nekih znakova za uzbunu? Neke vibracije, zvukovi, bilo šta što bi ukazalo da konstrukcija popušta?

Zavisi od slucaja. Celik je rastegljiv tj ima odredjenu elasticnost. Ovde je bilo 18 veza ovih dijagonalnih celicnih cevi ankerovanih u betonsku konstrukciju krova. Moguc je slucaj da je dobar deo tih veza popustio i da se samo cekao kriticni momenat izazvan promenom temperature recimo, da popusti i jedan koji ce da se ispostavi kriticnim, da masa betona vise ne moze da se odrzi na ovim nosacima i da to onda pukne naizgled odjednom a zapravo je trajalo vremenom da niko nije primetio.
S druge strane pancevacki most nas vec 30+ godina opominje na katastrofu svim svojim rupama, ulegnucima i rdjom, ali sto kazu, mozda nece bas sad da gekne kad ga ja gazim...

Vrh