Izgradilo je to društvo sve i svašta, ja to ne sporim. Na skali mišljenja od -100 do +100 moj stav o Jugoslaviji oscilira između -10 do +10. Niti sam zadrto za nju niti sam zadrto protiv nje. Odnosno imam listu pozitivnih stvari koje mislim o njoj i listu negativnih, pa uradim presek toga. I naravno ništa od stavova ne držim zabetonirano nego korigujem po novim saznanjima i novim okolnostima. Jer je to (Jugoslavija) ogromna i kompleksna tema o kojoj čovek stalno nešto novo čuje i uvidi.
Ali ništa od toga ne menja činjenicu da su i to društvo tada, i to tadašnje rukovodstvo pa i struka, imali i brdo svojih brljotina i bahaćenja.
I da su upucali strašno mnogo para, vremena i truda u BG čvor a da ga nisu završili, a da od metroa nisu mogli čak ni da se usaglase oko 1 metra trase, a kamoli da krenu da ga grade.
Tvoj je problem što misliš da su struka i institucije nepogrešive i uvek dobronamerne, pogotovu one koje su bile u SFRJ. Predavali su i meni pojedini stručnjaci iz doba SFRJ pa sam još tada sa 22, 23 godine počinjao da uviđam da nekad pričaju neke nebuloze, neke kontradikcije, da ih nekad voza sujeta, nekad lični sukobi, nekad politika, nekad korupcija... A fala bogu pa sam u porodici imao i neke koji su im bili kolege, pa bih pitao kakvi su bili ranije, jel su ih iskvarile krize od 90ih ili su bili takvi i pre. I naravno da su mnogi bili takvi i pre.
Kao što bi mi rekli da je i ta pruga do Bara jako diskutabilna tema, jer koliko je boljitka donela, toliko je imala i svoje cene i nedostatke.
I kao što ovaj drugi forumaš sve deli na srpsko i "ostalo" tako i ti u kontekstu ovog čvora sve deliš na period Juge i sve ostalo. Implicirajući da su slepilo i promašaji koje danas imamo nastali sa padom SFRJ i dolaskom svih posle. A ja za razliku od vas dvojice znam da su ovde slepilo i korupcija deo mnogih ljudi, a pogotovu struke i vlasti, već 100 godina, o čemu su pisali još Arčibald Rajs i Nušić. Te da ovaj promašaj i fijasko koje imamo danas nisu ni samo zbog komunista ni samo zbog ovih posle nego zbog kolektivnog slepila, idiotizma i tribalizma koji su prisutni na ovom prostoru još odavno, još pre svih ideologija. A svako negiranje toga i prebacivanje na "one pre" ili "one posle" samo produžava taj kolektivni tribalizam i idiotluk, jer promoviše bežanje od odgovornosti i suočavanje sa problemom.
Za Brlograd na vodi kriviću samo SNS, jer su ga oni započeli i izveli. Za zanemarivanje i ukidanje Beovoza kriviću i SNS i DS i njihove stručnjake i institucije, jer su i jedni i drugi bili nadležni za to. Ali za promašaj od čvora, promašaj od Prokopa i promašaj od neizgradnje metroa koji ko zna da li ćemo ikada dobiti, naravno da ću pored SNSa i DSa da krivim i Miloševićeve, kao i ove pre njega iz SFRJ, koji su započeli te priče još početkom 70ih a jedno uradili do pola a drugo nikad ni takli.
I mislim može bilo ko da napiše bilo šta na tu temu, ali ništa od toga neće sprati odgovornost i SFRJ uprave i struke što su ulupali bogatstvo u Čvor a izgradili ga do pola a od metroa ni metar. Nebitno ko šta misli o sadašnjoj i prošlim garniturama i društvima. To je prosto sramota i to je to.