Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Bogami, na Igorovim slikama se vidi sva moć naše železnice i ove stanice: usred popodnevnog špica, nađe se i pokoji čovek u širokom kadru...
Treba uživati u toliko slobodnog prostora, drugi gradovi nemaju taj luksuz.
Ne preteruj, ima ljudi nego sam čekao da se raziđu zbog čistijeg kadra.
 
Istakao bih prvo glavni problem - činjenica da u staničnom holu ne postoji čekaonica i da je mogućnost da sedneš i sačekaš voz jedino u kafiću.

Ето, управо тако - а неки нас овде убеђују да чекаоница није потребна.

Ukoliko bi se taj glavni problem stavio u fokus verujem da bi mogao da se izvrši pritisak na srbija voz da postavi ta mesta za sedenje, jer nešto i ne verunem u njihovu dobru volju.

Србија Воз нема ништа са тим. Инфраструктура ЖС је оператер железничких станица у Србији.

Fali mi jedino neka brza hrana tipa McDonalds

Видим већ неколико пута на овој теми предлоге за МcDonalds, Starbucks итд. Да ли је могуће да у земљи са таквим богатством националне кухиње предлажете још једну франшизу лоше хране и кафе, притом по угојеним ценама? Увек ми је лично био проблем на многим железничким станицама и аеродромима по свету где сам преседао што углавном имаш само избор хране и пића од којих ти се вежу црева и онда патиш остатак пута.
 
Видим већ неколико пута на овој теми предлоге за МcDonalds, Starbucks итд. Да ли је могуће да у земљи са таквим богатством националне кухиње предлажете још једну франшизу лоше хране и кафе, притом по угојеним ценама?
Ovo je poprilično subjektivno. Što se mene tiče bilo je prostora za McDonald's i za jedan od onih anonimus restorana (proklopa, icon, onaj treci zaboravio sam ime), kao i za onu pekaru. Em što bi u Mek išli ljudi iz okolnih naselja jer bi im bio najbliži, em što bi svraćali ljudi koji putuju, em što bi naručivali dostavu iz njega.
 
Funjarski je oduzimati klupe ljudima sa prostora koji su nekada bili javni i dostupni svima i terati ih da ostavljaju pare kod privatnika, čak i onda kada ne žele da piju ili jedu bilo šta. Nažalost, sa ovom vlašću ološa i vampira, a i trenutnim st(r)anjem u svetu, bojim se da će toga biti sve više.

Živimo u jednom groznom i nehumanom vremenu.


Sad će naravno podrugljivi komentari tipa ahahaha kakve veze ima uklanjanje klupa sa nehumanim vremenom... ali od osoba koje bi to napisale ni ne očekujem da razumeju problem.
 
Још један погрешан концепт - правити садржај на железничкој станици који би изигравао тржни центар или food court у тржном центру. Људи - железничка станица је железничка станица, није тржни центар. Зашто би, забога милога, поред путника требало на железничкој станици правити додатну гужву са људима који нису пошли на воз него да ждеру у меку? Железничка станица је ту да пружи само додатну услугу људима коју ту пролазе, који су кренули или дошли, на посао, на факултет, на преглед, код пријатеља, на годишњи одмор.

И не, није субјективно. Знаш ли колико се туристи пријатно изненаде када изађу из воза и угледају храну с локалним специјалитетима (уз добру визуелну презентацију) уместо мека као претходних 999 пута? Ма било шта локално-аутентично. Очигледно немаш појма. Хајде да пружимо нешто аутентично, а не нешто већ 1000 пута виђено, прецењено и уз зомбиране фаце завезаних црева.
 
људи, може вама то да се свиђа и не свиђа колико хоћете, то је једноставно тако. тренд у целом свету

vesic-to.gif
 
Знаш ли колико се туристи пријатно изненаде када изађу из воза и угледају храну с локалним специјалитетима (уз добру визуелну презентацију) уместо мека као претходних 999 пута?
Jedno ne isključuje drugo.
 
Nego, kako putnici dolaze i odlaze sa Prokopa? Da li su se pojavili radnici sa onim pokretnim nosačima torbi kao što su ranije postojali na BAS-u? :)
 
Још један погрешан концепт - правити садржај на железничкој станици који би изигравао тржни центар или food court у тржном центру. Људи - железничка станица је железничка станица, није тржни центар. Зашто би, забога милога, поред путника требало на железничкој станици правити додатну гужву са људима који нису пошли на воз него да ждеру у меку? Железничка станица је ту да пружи само додатну услугу људима коју ту пролазе, који су кренули или дошли, на посао, на факултет, на преглед, код пријатеља, на годишњи одмор.

Na koliko si zeleznickih stanica bio po zapadnoj evropi? U nemackoj i najmanja z. stanica ima mek i pekaru (kao jeftinu i brzu opciju), kao i novinarnicu i slicno. Tradicionalnim lepim restoranima nije bas mesto na stajgama, to bi bilo veoma cudno i nesvrsishodno.
 
На мали милион. A јел баш мора мек? А и није да је јефтина опција. Зар не би било боље да је нека ћевабџница? Подједнако брзо као мек. Не знам откуд толика опчињеност меком на форуму.
 
Naravno da ne mora mek ali je bolje da bude standardizovan i uniformisan prozivod nego pljeskoteka, tako da su lanci i fransize logican izbor. Nisam ni ja odusevljen mekom ali to je najnormalnija pojava na zapadu gde je putovanje zeleznicom 1000x razvijenije nego kod nas.
 
Ljudi nije samo na zapadu. Tako je od Australije, Japana, Kine, Rusije... Da ne idem dalje... Jednostavno Mcd, BK, KFC, Starbucks, Dunkin su najnormalnija pojava na stanicama. Slazem se da treba forsirati i lokalnu hranu, ali i ti restorani doprinose vecoj ponudi i jednostavmo je to globalisticki trend. Proputovao sam bukvalno 70 zemalja. Bolje je za nas da imamo vise sadrzaja svakako. Na stranu koliko je sta tu zdravo... Nije bas ni burek sa palminom mascu zdrav i cevapi...
 
Nema ni Keleti palyaudvar mek, preko puta stanice je i mek i burger king. U stanici nisu, tako bolje da radimo to kao Madjari, ne treba samo forsirati americke firme, nisu one nista posebne, samo je brendiran proizvod. U Nemackoj ima soft drink, kola, proizvod nemackih producenta, isti ukus iste zastojine, 1,5 l stoji 0,49 Evra, ako uzmes brendiran proizvod istih sastoja i kvaliteta, 1,49 Evra. Ja nikad nebi pao na inteligenciju samao da se lepim na marketing fore. U ostalom u Nemackoj su na manjim stanicama mekovi, ali zato sto nema vise ko da im parira u provinciji. Nema tamo vise ni pekara u mestima sa 50.000-200.000 stanovnika. Ja zivim u Minhenu, privatne pekara si jako velika retkost, u glavnom dolaze jednom nedeljom sa prikolicom pa prodaju na nekom trgu hleb. Nestali, samo nisu mekovi.
 
Poslednja izmena:
Svratio do Prokopa. Spolja je prvi utisak bas impresivan, deluje bas masivno, ali kad udjes, suprotan utisak, OK deluje, ali malo. Tomini majstori - pekara, pristojan burek sa mesom i jogurt 220rsd. Spustio se na 10. kolosek, prljavo i nesto kaplje kod travelatora, kisa je prestala, tako da ne bi trebalo da je to.
 
На мали милион. A јел баш мора мек? А и није да је јефтина опција. Зар не би било боље да је нека ћевабџница? Подједнако брзо као мек. Не знам откуд толика опчињеност меком на форуму.
Nema domacih rostilja brzih kao McD, jedino neka picerija ili palacinkarnica
 
Па могу домаћи сендвичи, са кајмаком, ајваром, пршутом, куленом, чварцима...
 
онај ресторан добро изгледа и јеловник је одличан, али му ту није место. Сумњам да ће неко долазити у Прокоп на ручак, а ко путује дође пола сата раније и на ручак не мисли. Ако издрже шест месеци, а онда добро место за чекаоницу. Можда би и имао шансу да је пословни центар готов.
 
Doci ce gosti iz poslovnih zgrada. Bice puno, ne samo od putnika, nego od onih poslovnih ljudi. Vidicemo kad se usele prve firma koliko ce ostati mesta u restoranu.
 
углавном имаш само избор хране и пића од којих ти се вежу црева и онда патиш остатак пута.

Cezar salata, balzamiko sos i šejk po željenom ukusu posle toga pa mi pričaj sutra o vezanim crevima...

Kakva vezna creva svaki dan jedem tamo. Kupi onaj jogurt balans za doručak ako su ti vezana creva, pa za ručak jedi šta hoćeš. To što ne unosiš dovoljno vlakana drugim obrocima je tvoj problem. Nije tema ovde, al mani me tih floskula. Ko zna od čega su ti vezana creva...

A i baš mi kad putujem treba nešto da mi "odveže creva"...

Mek i jeste da se prezalogiji, a da nije suvi biskvit dok ne stigneš na željenu destinaciju gde ćeš se oždrati u pravom restoranu.

I ne mora mek, može subway 🙂 kad već nemamo metro 🙂 pa metni tu i čvarke i ajvar @Дошљак kao opcije za dodati u sendvič... Te malene intervencije na meniju ogromnih franšiza su dozvoljene... Uglavnom dobijaju zeleno svetlo... Naš mek nudi amstel pivo a kineski nudle...

Mek bi mogao kao i maksi da bude deo poslovnih zgrada. Kao što je maksi lepo uklopljen u one poslovne zgrade kod stanice na NBGD i opslužuje sve te zgrade vrlo lepo pa i gotovim jelima koje mogu i da ugreju u mikrotalasnoj i pojedu samom maksiju... Dakle maksi se prilagodio okruženju.

Kao deo svega toga dodati i mek, ne mora u samoj staničnoj zgradi da bude.
 
Ne moze kao kulturno da se koristi travelator, da jedni stoje s desne strane, a drugi idu pored, jer je i za jednog travelator mali da prodje sa torbom. I jesu prespori.

A sto se tice klupa, na kraju ce da stave one zlikovacke bez naslona sto su turili po gradu svugde da bi sedeo u kaficu. Jel realno da nemaju klupe , trebalo bi da ih bude svugde i da su uklopljene u dizajn, znaci ceo prostor da bude u klupama. Ne moze nista da se uradi ovde kako treba nema sanse, sve mora da se sje*******e.
 
Vrh