Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Možda su ovo neki nosači budućih stvarnih panela? Na renderu je ono fejk drvo ravno na vrhu, a ovo je sve stepenasto.

Čini se da će delovi levo i desno od centralnog hola biti upadljivo viši nego na renderu?
 
Mogli cu čelični nosači ići od ploče ali je izs tražila da budu odignuti od zemlje mislim da se o tome već pisalo
 
Jeste, postojao je jedan problem sa statikom pa su morali tako da rese, sto naravno niije najsrecnije za estetiku ali sta da se radi.
 
Али те естетика ипак више тишти...
Увек, у 100% случајева, естетика поскупљује решење. У неким,случајевима, уколико је наручилац филантроп или болује да буде бр. 1 и при том му средства дозвољавају.

А тако, сваки практикујући пројектант тим пре архитекта, мора да има то искство да се увек бира мање лепо а увек јефтиније решење.
 
Kad smo već kod statike i estetike, moguće je da je trebalo napraviti betonsku stopu pri prelazu na beton ali to svakako nije morao da bude portal. Pre bih rekao da je to odluka projektanta. Inače jako slična čelična konstrukcija postoji na ciriškom aerodromu s tim što mi deluje da se više pazilo na detalje. Sve u svemu ovi kosi stubovi deluju elegantno i po meni su veoma dobar izbor, osim tih betonskih portala koji deluju malo trpavo.

Slije su random sa googla.

0529601.jpeg


zurich_mobile.jpeg
 
@bit tačno je da je ovo u Cirihu daleko elegantije ali koliko vidim taj nivo gde su stubovi je dosta izdignut iznad tla? Verovatno ispod tih stubova ima stabilizirajućih elemenata.

Ovo na Prokopu je direktno nakalemljeno na ploču pa mislim da je to što tu sada imamo najbolji kompromis što se tiče statike.
 
Pretpostavljam da su П oslonci (portali) uslovljeni rasporedom stubova na peronima ispod stanične zgrade koji nose ploču. Naime, na slici ispod se vidi da su stubovi na peronima u parovima, pa tako i opterećenje nosača krovne konstrukcije mora da se prenese na oba stuba.

900x600_Prokop-Foto-Pavle-Kaplanec.jpg
 
Da li će liftovi koje ugrađuju ići u podhodnik? Kakva će veza budućeg ulaza sa auto-puta sa peronima i glavnom zgradom? Inače bi mogli da otvore privremeni ulaz sa donjeg nivoa sličan onom sklepanom glavnom ulazu dok se ne izgradi pravi.
 
Vrh