Šta je novo?

Železnička Stanica Beograd Centar, Prokop - [ Železnica ]

Struktura terena je takva da nije moguće izvesti rampu od Prokopa prema Bulevaru, a čak i da jeste presekao bi se stambeni blok na pola saobraćajnicom šireg profila

Da li uopšte i treba građevinska dozvola za rušenje tih objekata?

Mislim da su ti objekti izgrađeni u funkciji privremenih objekata za potrebe gradilišta i oni se po pravilu uklanjaju po zatvaranju istog bez posebnih dozvola.

Poslano sa mog SM-G780F koristeći Tapatalk

Dve varijante koje su po meni potrebne ukoliko prođe gradnja koja je planirana. Napominjem da se radi samo o smeru ka Kneza Miloša i BIP-u a ne i nazad. Takođe potrebne su i nove pešačke komunikacije ka Prokopu, a pogotovu pasarela u visini železničke stanice.

Prilozi

• blok.jpg
    blok.jpg
    399,9 KB · Pregleda: 1.552
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=848578#p848578:2j0xzoga je napisao(la):
Dzangrizalo » Pon Maj 10, 2021 5:02 pm[/url]":2j0xzoga]radi se između ostalog i o tome da svi objekti imaju manje ili veće statičke probleme zato što je prokopavana zemlja za Prokop tek nakon izgradnje naselja
Upravo tako!
Ja kad sam pričao o tome pre nekoliko meseci, svi me ovde gledali ko telad u šarena vrata.

Dok sam čitao ove poslednje postove i vesti o (ne)povezivanju zakržljalih ulica i ćorsokaka na Bulevar, shvatio sam nešto. Prokop, i sve oko i vezano za njega, su kao ona partija Tetrisa gde se ubrlja postavljanje prvih par redova, i onda se iz sekunde u sekundu (iz godine u godinu) nyesra gomila samo na sebe, sve dok se haos toliko ne naniže i ne uveća da počne sam da se urušava.
Prokop Tetris.jpg

Što je najcrnje, ova ilustracija je savršeno primenjiva i generalno na celokupan urbanizam i arhitekturu Beograda. Otom potom ću da napravim i takvu varijantu, koja se odnosi na viševekovno srozavanje Beograda pod raznim slepcima koji su se smenjivali na njegovom čelu kroz decenije pa i vekove.

Tako je Bendere, na nekoj od prethodnih strana na temi sam pisao i o tome da su pri prokopavanju minirali zemljište, kažu starije komšije da je bilo ko na filmu: ide dobošar (ali sa zviždaljkom) i obaveštava komšiluk da se u nekom vremenskom okviru drže otvoreni prozori da detonacija ne bi polomila stakla.
U međuvremenu se pokazalo da statika nije najbolje izdržala te mine

Znam, imao sam priliku da pričam sa dedom drugara, koji je svojevremeno radio kao inženjer - miner i učestvovao u miniranju baš te lokacije.
Rekao mi je, to je zemljište sačuvaj me bože. Nije rekao klizište, ali kaže da je tadašnja ''vrhuška'' u tom projektu shvatila da imaju ogroman problem kada su izminirali zemljište ispod zgrada a one počele da se pomeraju (ko bi rekao, zar ne???!!!)

Ja to nisam znao, i tada sam uvideo da je Prokop propast i promašaj sa aspekta geologije i statike.
Pre toga sam, iz razgovora sa članom porodice koji je radio u Železnici kao konsultant i veštak za bezbednost, shvatio da je propast i promašaj i sa aspekta saobraćaja. Ne samo kolskog i za pristup putnika, nego i sa aspekta samog železničkog saobraćaja.
Potom sam iz priče sa drugim ljudima video da je propast i promašaj i sa aspekta građevinarstva i arhitekture. Sa najskupljom a najbespotrebnijom pločom preko celog placa.

Sve u svemu, kolosalni promašaj od projekta koji će skupo koštati Beograd još ceo ovaj vek. A pritom ne mislim samo novčano.

Pisao sam ja o svemu tome i ranije. Ko je bio razuman, shvatio je. A neki su tada iskoristili priliku da me isklevetaju i iskonstruišu priču da su ti moji članovi porodice, kao i ti poznanici, krivi što je ceo projekat ispao takav. Još im drugi na temi delili lajkove za to.

Sada će (opet) sve to morati da pojedu. Pošto se polako ali sigurno otkriva i potvrđuje sve ono o čemu sam ranije pričao. Da je to propast i promašaj od projekta u svakom mogućem smislu.

Proklinjem dan kada su ona tocila na sednici 1970-i neke (što je kačio Operic, sa sve spiskom prisutnih na sednici na kojoj je falilo 2/3 kvoruma) od svih mogućih opcija, izglasali najdebilniju varijantu za Beogradski železnički čvor. I time utabali put i za Odiseju sa Prokopom.

Tražio neke druge slike pa naleteh na ovu sliku Prokopa od 11 septembra 2014 godine

15196053626_7e830b6368_o.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=848764#p848764:ow9fdzmi je napisao(la):
Bender Rodriguez » 11 May 2021 11:59[/url]":ow9fdzmi]Dok sam čitao ove poslednje postove i vesti o (ne)povezivanju zakržljalih ulica i ćorsokaka na Bulevar, shvatio sam nešto. Prokop, i sve oko i vezano za njega, su kao ona partija Tetrisa gde se ubrlja postavljanje prvih par redova, i onda se iz sekunde u sekundu (iz godine u godinu) nyesra gomila samo na sebe, sve dok se haos toliko ne naniže i ne uveća da počne sam da se urušava.
-сец-

Što je najcrnje, ova ilustracija je savršeno primenjiva i generalno na celokupan urbanizam i arhitekturu Beograda. Otom potom ću da napravim i takvu varijantu, koja se odnosi na viševekovno srozavanje Beograda pod raznim slepcima koji su se smenjivali na njegovom čelu kroz decenije pa i vekove.
file.php

зато се и зна једино могуће решење. Контролисано урушавање је боље од спонтаног. Јер код овог другог које је сад и неизбежно, шансе да ће концепт Београда нестати.

957236a612fb930c7eb1dee9cb0e9184.jpg

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=848764#p848764:9g86j24z je napisao(la):
Bender Rodriguez » 11 May 2021 11:59 am[/url]":9g86j24z]Dok sam čitao ove poslednje postove i vesti o (ne)povezivanju zakržljalih ulica i ćorsokaka na Bulevar, shvatio sam nešto. Prokop, i sve oko i vezano za njega, su kao ona partija Tetrisa gde se ubrlja postavljanje prvih par redova, i onda se iz sekunde u sekundu (iz godine u godinu) nyesra gomila samo na sebe, sve dok se haos toliko ne naniže i ne uveća da počne sam da se urušava.

Nikad citao vecu glupost - izbor Tokija uzet za poredenje, zona tektnoske subdukcije, tajfuni, aktivni vulkanizam, prevelika naseljenosti, otocna izolacije, nadogradnje na mroskom dobru pri amerlioracije, najveci heat islanda - a sve savrseno funkcionise- A ovi na Balkanu raspravlaju o sitnicama koje okruzuju Prokop ....
.

Prilozi

• Tokyo bay.jpg
    Tokyo bay.jpg
    521,4 KB · Pregleda: 1.125
  • img_earthquake_05.jpg
    img_earthquake_05.jpg
    129,6 KB · Pregleda: 1.109
  • Taifun Hagibis.JPG
    Taifun Hagibis.JPG
    76,9 KB · Pregleda: 1.101
  • tild6139-3464-4366-b530-626630376138___sputnic_2021_03_34d.jpg
    tild6139-3464-4366-b530-626630376138___sputnic_2021_03_34d.jpg
    368,2 KB · Pregleda: 1.115
  • Heat wave Japan 2004.JPG
    Heat wave Japan 2004.JPG
    51,8 KB · Pregleda: 1.084
  • Tokyo temperatures.JPG
    Tokyo temperatures.JPG
    99 KB · Pregleda: 1.088
  • 1343-megalopoles5.jpg
    1343-megalopoles5.jpg
    390,3 KB · Pregleda: 1.100
Znam, pa tačno bih počeo da se brinem da se ti složiš s nekim ko kaže da je Prokop propast i promašaj.

Inače lepa ti slikovnica. Šteta samo što je beskorisna i besmislena.
Reci mi, kakve veze ima sve to što si okačio sa Prokopom? :o

Mislis na liliputanskih poslova oko Prokopa poredeno sa gradevinarstvom Tokija. Valjda shvatas da preuvelicavas problematiku.

Ti očigledno imaš neku disocijaciju, pošto ne uspevaš da uvidiš realnost.

Objasni nam, kakve veze ima to što su u Japanu pravili čuda sa železnicom i tunelima, sa činjenicom da je kod Prokopa napravljeno toliko propusta da je, između ostalog, ugrožena i statika okolnih zgrada?

Jel ti tako rezonuješ i odgovaraš i u drugim aspektima života? Ono, neko ti kaže ''nisi se lepo parkirao, viri ti pola auta na kolovoz'' a ti mu odgovoriš ''znaš li bre ti čoveče da u Tokiju imaju automatizovane kule koje slažu automobile jedne na druge?'' Pošto tako zvuče ovi tvoji postovi.

Pa ovde neki liliputanci okrecu jedan kamen i kazu da je sve bezmislica. Ma donesite ovde na forum nekog Japanca da vas prosveti o zivotu.

"tada sam uvideo da je Prokop propast i promašaj sa aspekta geologije i statike"

Kako je ovo, bar delom, tehnički forum pojasni ovu izjavu. Šta je konkretno problem sa geologijom i šta je promašeno na konstrukciji prokopa?

Poslano sa mog SM-G780F koristeći Tapatalk

Pomozi mi da iskopam čoveka koji mi je to pričao pre 10 godina, tog dugarovog dedu inženjera, pa ćemo zajedno da ga pitamo. Jel može?
Kao što sam već pisao, čovek je rekao da zgrade tonu otkako su minirali tu padinu ispod njih. I da je izbor lokacije i sa tog aspekta bio promašaj.

Pa sta citiras mrtvaca, ima i mlade duse koje su savrsili svoje studije na savremenim predmetima.

A pa u to ne sumnjam. Ljudi su kretali u radne odnose, radili pun staž i odlazili u penzije, a Prokop se i dalje gradio. :D

orjen":g1kcefyh je napisao(la):
Pa sta citiras mrtvaca, ima i mlade duse koje su savrsili svoje studije na savremenim predmetima.
Imaš i mlade ljude koji su završili srednju stručnu školu i fakultete, i zaposlili se u servisu, pa te pitaju za peglu od pre trideset godina da li si siguran da je pegla, pošto nemaju taj kataloški broj u registru.

Peglulogiju neznam, a inzenjerska geologija je predmet koji se razvijao. Nema potrebu pitati mrtvace za svoja misljena o Prokopu.

Peglologioja je sastavni deo elektrotehničkih nauka i za to se ne moraju pitati mrtvaci, jer se i u tom polju predmet razvijao, pa eto mladi ne znaju ono što su završili, uprkos tome što imaju svoje mišljenje o kataloškim brojevima uređaja koje popravljaju.

Naravno se razvijalo, baba je imala onu na ugalj. Mislim da je sada zabranjena - zbog produkcija gasova staklene baste a i bezbednosnih razmatranja. Predmet cini se je kod mladih dosta slabo razvijen, uglavnom ga zavrsavaju babe, mame i tetke.

Vrh