Evo šta kaže AI googla :
Iako kuvanje i pečenje mogu značajno da smanje koncentraciju nekih ostataka antibiotika u mesu, oni ih uglavnom ne uništavaju u potpunosti. Potrebna temperatura za razgradnju varira u zavisnosti od vrste antibiotika, a neki su znatno otporniji na toplotu od drugih.
Toplotna stabilnost antibiotika
Nekoliko studija je pokazalo različitu otpornost antibiotika na toplotu:
Nestabilni na toplotu:
Bacitracin i neomicin sulfat
pokazali su nestabilnost na temperaturama od 100 °C i 121 °C. Oksitetraciklin se gotovo potpuno razgradio nakon 30 minuta kuvanja na 100 °C.
Stabilni na toplotu: Amoksicilin je bio stabilan na 100 °C, ali se razgradio na 121 °C. Enrofloksacin, gentamicin i kolistin su prilično stabilni čak i na 121 °C.
Vrlo stabilni: Kinoloni (ciprofloksacin, norfloksacin) i sulfonamidi (sulfametoksazol, trimetoprim) pokazuju visoku termičku stabilnost do 200 °C. Neki ostaci sulfonamida mogu opstati i u kuvanoj hrani.
Efekat kuvanja i pečenja
Na razgradnju antibiotika utiču temperatura, vreme i način pripreme hrane:
Smanjenje koncentracije: Kuvanje (na 100 °C) i pečenje (na 145–160 °C) mogu da smanje koncentraciju tetraciklina i sulfonamida. Jedno istraživanje je pokazalo smanjenje tetraciklina za 69,6% kuvanjem i za 53,6% pečenjem.
Ne postoji potpuna garancija: Ne postoji siguran način da se kuvanjem ili pečenjem potpuno uklone svi ostaci antibiotika. Toplotna obrada smanjuje rizik, ali neki otporniji antibiotici i njihovi razgradni proizvodi mogu ostati.
Ostaci metabolita: Iako se primarna supstanca može razgraditi, neki štetni metaboliti (nusproizvodi) mogu ostati u mesu.
Važna napomena
Ostataka antibiotika u mesu koje se nalazi na tržištu ne bi trebalo da bude, s obzirom na to da se životinjama daje period karenca (vreme povlačenja leka pre klanja) kako bi se antibiotici izlučili iz organizma. Zato je izuzetno važno birati meso od proverenih i sertifikovanih proizvođača.
Zaključak: Kuvanje i pečenje pomažu u smanjenju ostataka antibiotika, ali ne uništavaju ih u potpunosti. Određene vrste antibiotika su otporne na visoke temperature.
Вештачка интелигенција може да погреши, па проверите одговоре
